Pálmafa Project

Medvehagyma pestós borsó-krumpli főzelék

Már csak pár hétig lehet medvehagymát találni, aztán várhatjuk a jövő tavaszt, ha csak nem spájzoltok be és tesztek a mélyhűtőbe is! Érdemes, tényleg mindenféle ételben megállja a helyét, lent találtok még több receptet, de most jöjjön egy klassz főzelék.Krumpli és a borsó, jó páros, curryvel ízesítve készítettem már főzeléket belőlük, de ez esetben az egyik főszereplő a medvehagyma, még hozzá pesto formájában. Most dió helyett szezámmagot tettem bele, de akár mindkettővel is feldobhatjátok ezt a zöld kencét. Mehet tésztára, pirítósra, salátába, húsok tetejére, rizsben elkeverve köretként, soroljam még?

Imádnivaló lett a főzelék színe tőle, na és persze az íze is, olyan friss tavaszias, ami rám fért már a hosszú tél után. Én egymagában ettem, de természetesen mehet hozzá valamilyen feltét, zöldségfasírt, főtt tojás, de hús is akár, kinek mi tetszik, rátok bízom. Csak gyorsan készítsétek el, mielőtt eltűnik a medvehagyma a piacról. Mondjuk bármilyen pestóból el lehetne készíteni…Hozzávalók:

1 kg krumpli

fél kg zöldborsó

3 evőkanál medvehagyma pesto (Recept itt)

1 evőkanál tönkölyliszt v rizsliszt, zabliszt stb

1 deci mandulatej (helyette tejföl, joghurt is lehet)

só, bors

A krumplit meghámoztam, kockára vágtam és a borsóval együtt feltettem főni, annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sóztam, borsoztam. A mandulatejben elkevertem a lisztet és egy evőkanál főzőlevet is adtam hozzá, belekevertem a pestót, majd mikor a zöldségek megpuhultak, visszaöntöttem a főzelékhez és megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta.

Még több medvehagymás receptet itt találtok!

Spárgás borsófőzelék balzsamos sült céklával

Igazi szezonális főzelék ez, végre van friss cukorborsó is a piacon, amit megpucolni kifejezetten nem komálok, de mivel sokkal finomabb, mint a konzerv és a fagyasztott, ezért néha napján nekiállok. Így történt ez most is, szuper ződ, szuper finom főzelék lett belőle, a spárga is kiváló erre a célra is, és ismét itt a bizonyíték, hogy a rántás, habarás, liszt, de akár a tejtermékek is feleslegesek a főzelékbe (is). Persze ízlés dolga, a végén még pár kanál tejfölt abszolút nem bűn rákanalazni, de nekem nem hiányzott.

Kakukkfüvet és bazsalikomot választottam fűszernek,  igaz utóbbiból a szárítottat, mivel a friss magok úgy döntöttek, hogy nem kelnek ki idén, pedig határozottan úgy emlékszem, hogy nem csak a földet tettem a cserépbe… Mindegy, ez így is jó. Nem szoktam céklát feltétnek készíteni, na de ezután fogok, mert a balzsamos sült cékla bármihez jó most már egészen biztos. Van még spárga, használjátok ki a szezont!

DSCF9533Hozzávalók 2 főre:

30 dkg zöldborsó

fél csomag zöld spárga

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 teáskanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

2 fej cékla

3 evőkanál olívaolaj v kókuszolaj

1 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál friss kakukkfű v egy nagy csipet szárított

1 mokkáskanál méz(elhagyható)

só, bors

A céklát meghámoztam, felkockáztam rátettem egy nagyobb darab alufóliára, amiből batyut formáltam, hozzászórtam a kakukkfüvet, rálocsoltam a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót és borsot, majd az egészet óvatosan becsomagoltam, lezártam, hogy a lé ne tudjon kifolyni, majd 200 fokra melegített sütőbe dugtam kb. 25-30 percre, míg a cékla megpuhult. A mézet én csak azután adtam hozzá, mikor forrón kivettem sütőből, de előtte is megtehetitek, de el is hagyható, ízlés dolga.

A hagymát felaprítottam, majd egy lábosban felforrósítottam a kókuszolajat és üvegesre pároltam rajta a hagymát. Ezután hozzáadtam a zöldborsót, fűszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és lefedve félpuhára főztem a borsót. Ezalatt a spárgák fás végeit levágtam, a többi részét kis darabokra szeltem, majd ezt is a borsóhoz adtam és még kb. 5 percet adtam nekik is, hogy roppanósan puhák legyenek. Végül kb. 2 merőkanállal kivettem a főzelékből és botmixerrel simára turmixoltam, visszaöntöttem a lábosba, hagytam, hogy még egyet rottyanjon és el is készült.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!