Pálmafa Project

Édesköményes kelkáposztafőzelék rántott hagymakarikával

Ezt is megértük, kelkáposztafőzeléket gyártottam és még ízlett is. Mondtam én, hogy kókusztejjel bármit el lehet varázsolni, így még a nem rég említett és kevésbé kedvelt édeskömény is felértékelődött a szememben ismét, hiszen ebbe a főzelékbe tűntettem el a salátából kimaradt másik felét.

20160216_184328

Rántott hagymakarikákat sem sűrűen készítettem még, konkrétan soha, de most megkívántam, viszont sütőben sütöttem és lisztmentes kabátot kapott magára, meg is lepődtem, hogy ez mennyire jól áll neki és, hogy mennyire ízlik nekem is. Ilyet máskor is csinálok, 15 perc alatt kész és még ropog is, szóval jó kis főzelék ez, próbáljátok ki, az édeskömény sem muszáj bele.

20160216_184450

Hozzávalók 2 főre:

1 kis fej kelkáposzta

1 fej édeskömény

1 közepes fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál currypor

fél mokkáskanál kurkuma

kb. 2 deci kókusztej(sima tejszín is jó)

kókuszolaj

Hagyma panírja:

1 db tojás

kb. 3 evőkanál csicseriborsóliszt (más liszt is jó)

fél deci víz

A hagymát felkarikáztam, két hagymaréteg lett egy karika. A tojást felvertem, simára kevertem a liszttel és egy csipet sóval, beleforgattam a hagymákat és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin ropogósra sütöttem kb. negyed óra alatt.

Ezalatt felcsíkoztam a kelkáposztát és az édesköményt. Pici olívaolajon megfuttattam a fokhagymát, rádobtam a zöldségeket, pár perc alatt átpirítottam ezt is, majd sóztam, borsoztam, rászórtam a kurkumát és a curryport is. Felengedtem a vízzel és a kókusztejjel, annyi folyadékkal, hogy a zöldségek teteje még egy picit kilátszott. Lefedve roppanósan puhára főztem őket, kb. 10 perc alatt. Ezután kivettem egy nagy merőkanálnyit, és botmixerrel simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe, még egyszer összerottyantak és elkészült. Ha túl híg lenne, akkor egy evőkanál étkezési keményítőt keverjetek el hideg vízben simára, majd ezt öntsétek a főzelékbe, egyszer forraljátok össze és kész.

A hagymakarikákkal a tetején tálaltam. Frissen az igazi.

Banános édesburgonya krémleves

A megoldás a szürke januári időjárás ellen, ha elvonultok melegebb éghajlatra vagy szép “napbesüt” sárga színekkel veszitek magatok körül, például ilyen ételeket esztek.

DSCF9205Banán, édesburgonya mennyei páros, de kellett egy kis nyugtató zöld szín is mellé, erre pedig mi más lenne a legalkalmasabb télen,  mint a C-vitaminbomba kivi.

Ez egy nagyon kényelmes és finom leves, és elég laktató ahhoz, hogy miután ebédre bevágtam egy hatalmas tányérral, estig ne éhezzek meg. Semmi glutén, semmi laktóz, de ha dúsítani szeretnétek még a levest, (bár szerintem ez tök felesleges), akkor tejszín, vagy kókusztej klassz lehet hozzá.

Ha nem kaptok édesburgonyát, sütőtök is jó ám helyette!

DSCF9208

Hozzávalók 2 főre:

1 db édesburgonya (kb. 50 dkg)

1 nagy banán v két kisebb

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

1 evőkanál citromlé

1 fél mokkáskanál kurkuma

kókuszolaj

Tetejére: 1 db kivi, pár szem kesudió

Az édesburgonyát négy darabba elvágtam, sütőpapírra tettem és 200 fokon puhára sütöttem, kb. fél óra alatt. Ezután kikanalaztam a húsát, a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért felaprítottam, kevés kókuszolajon egy edényben megfuttattam őket, majd hozzáadtam az édeskrumplit, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a zöldségeket. Felforraltam, hagytam 10 percig rotyogni, hogy az ízek összeérjenek, majd simára turmixoltam az egészet, a banánnal együtt.

Tálaláskor megszórtam a kividarabokkal, és a kesuval, amit előtte pár perc alatt egy száraz serpenyőben illatosra pirítottam.

Sütőtökös csicseriborsós tagine

Hogy mi fán terem a tagin (ejtsd tazsin)? Egy marokkói eledelt takar, amit kimondottan erre a célra készített kúpos fedelű, kerámia tagine edényben készítenek. Hogy nekem van-e ilyenem? Dehogy van, de tökéletesen megteszi egy vastagabb falú edény is, aminek van teteje. Már pedig ez melyik háztartásban ne lenne?

DSCF8633Már nem tudom honnan jött ennek a receptnek az ötlete. Ja, de! Nagyon nagy mázlim volt okos kislány voltam és nyertem teljes kiőrlésű kuszkuszt, amit felnyaláboltam a Fővám téri Nagycsarnokban, majd törtem a kis buksim hazáig, hogy mi legyen belőle. Szerintetek normális vagyok?? Gondoltam kapok egy fél kilót vagy 1 kilót mit tudom én, erre megkérdezi a szimpatikus eladó fiú, hogy mennyit szeretnék?? Én meg annyira meglepődtem, hogy én dönthetem el, hogy 1 raklap kuszkusz helyett csak fél kilót mondtam…Na jóóó, nem akartam pofátlan lenni valójában, de majd legközelebb…

Visszatérve a tazsinhöz,-hoz…mi más jelent volna meg lelki szemeim előtt így ősszel, mint egy sütőtök, mert ne máár, hogy eltelt majdnem egy hét és nem ettem. Aztán jött a böngésző fázis és ez az egytálétel született meg belőle. Ez is ahány ház annyi szokás típusú étel, ahogy elnéztem a recepteket, hát én is alkalmazkodtam a konyhaszekrényem tartalmához. Már pedig abban nem volt harissa paszta, amit sokan tesznek bele, de én sajnos nem kaptam aztán a boltban sem. Ez amúgy egy otthon is elkészíthető füstölt paprikakrém, de helyette egy kanál őrölt paprika is megtette most. Viszont, ami nem hiányozhat belőle, az a római kömény és a koriander illetve a paradicsompüré.

Vega kaja, de húsevővel etettem első körben. Aszonta jó jó és bekanalazta, majd közölte, hogy de neki azért ez túl zöld… Azóta már kapott időpontot a szemészetre…

Finom ám nagyon, sőt ez az az étel, ami másnap vagy akár harmadnap még jobb, ha az ízek összeérnek.

DSCF8631Hozzávalók 4 főre:

fél hosszúkás kanadai sütőtök (másik is jó)

1 nagy bögre csicseriborsó (konzerv is jó)

1 db vöröshagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 db paradicsom

1 kis doboz sűrített paradicsom

1 teáskanál őrölt római kömény

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt piros paprika (vagy harissa paszta)

kókuszzsír

Körethez: 2 bögre teljes kiőrlésű kuszkusz (ITT VETTEM) + 10 dkg aszalt áfonya(lehet aszalt sárgabarack v szilva is)

A csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztattam és másnap reggel kb. 1 óra alatt puhára főztem.

A vöröshagymát felkockáztam, a sütőtököt meghámoztam, szintén kisebb kockákra vágtam. A hagymát kevés kókuszzsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a tököt, a darabolt paradicsomot, fűszereket, reszelt gyömbért, doboz sűrített paradicsomot és felöntöttem 3 deci vízzel, majd lefedve hagytam főni őket, míg a tök puha lett (kb. 20 perc) ezután hozzáöntöttem a csicseriborsót, ha túl sűrű lehet még itt hozzáadni vizet, majd kb. 5 percig együtt rotyogtak még, aztán elzártam a gázt alatta.

A kuszkuszba beleszórtam a vörösáfonyát, pici sót, és felöntöttem dupla annyi forró vízzel, majd lefedve állni hagytam 5 percig és el is készült.DSCF8629

 

 

 

 

 

Sárgarépa-paradicsom curry

Hűvösebb napokra mindig jó megoldás egy tál curry.

DSCF8527Azért imádom az ilyen típusú kajákat, mert szinte bármilyen zöldségből el lehet gyorsan, egyszerűen készíteni, egymagában vagy rizzsel, kuszkusszal, bulgurral fogyasztva is szeretni fogja mindenki. Sokfélét főztem már ide kattintva mazsolázhattok bátran.

Valójában azért készült  most ez az étel, mert ez a kétféle zöldség volt otthon  és lelkesen összepárosítottam őket. Ilyenkor általában nyomozok is kicsit és gugli barátunkat is segítségül hívom, hogy kápráztasson el a két zöldség kombinációjából készült kajákkal. 1 másodperc is elég volt, hogy tudjam curryt akarok másnap délben a tányéromon látni. A keleti fűszerkeverékeknek már az illatától is pár fokot nő a hőmérséklet a konyában, amire ezen a héten nagy szükségem volt, mert valahogy nem voltam hajlandó tudomásul venni, hogy ősz lett és minden reggel ujjatlan pólók után nyúltam, majd felháborodottan végigcebegtem az egész napot. És sutyiban feltekertem a fűtést az irodában…

Azért ez a curry megmentette a napom, mert legalább 5 percig melegem volt, míg befaltam.

DSCF8528Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db közepes paradicsom

2 db közepes répa

1 fej lila v vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál garam masala fűszerkeverék

1-2 teáskanál nád v nyírfacukor

1 evőkanál kókuszzsír

Körethez: 1 bögre barna rizs

A rizst dupla mennyiségű vízben feltettem főzni, megsóztam.

A répát lereszeltem, a hagymákat felaprítottam, a paradicsomot felkockáztam.

A kókuszzsíron üvegesre pároltam a hagymákat, majd hozzáadtam a paradicsomot, megszórtam a fűszerekkel és kevés vizet aláöntve lefedve pároltam. Mikor a paradicsom kiengedte a levét és puhulni kezdett hozzáadtam a répát, rászórtam a cukrot, ha szükséges  még lehet sózni, fűszerezni, majd még kb. 10 percig lefedve főztem őket, míg a répa is megpuhult.

DSCF8530

 

Csicseriborsó-spenót curry bulgurral

Fűszeres, kiadós étel, amiből nem lehet kis adagot csinálni. Legalábbis nekem nem sikerült. 3 főre készült volna, ehhez képest egy regimentnek is elegendő ez a mennyiség.

DSCF7328De legalább egy ideig nem kellett főzni, hűtőben eláll pár napig, és le is lehet fagyasztani akár.  Sőt elő is lehet készülni vele előző nap, így nem tart sokáig másnap az asztalra varázsolni.

Aki rendszeresen olvas, tudja, hogy imádom a curryket, bár most egy ideig hanyagoltam ezt a fűszert, ám most mégis megkívántam egy újabb verziót. Abszolút nem hiányzik ebből sem a hús, a csicseriborsó a magas fehérjetartalma miatt kimondottan ajánlott a vegáknak, sportolóknak vagy aki nem akar minden nap húst enni.

A kókusztej és a párolt spenót krémessé, selymessé teszi az ételt, a fűszerektől pedig megbolondul az egész. Most bulgurt választottam köretnek, fele annyi idő alatt megfő, mint a rizs, de helyette nyugodtan használjatok azt, vagy a kuszkusz is jó megoldás.

DSCF7340Hozzávalók 5-6 főre:

30 dkg csicseriborsó(lehet konzerv is)

30 dkg spenót

2 bögre bulgur

1 nagy fej vöröshagyma(újhagyma is lehet)

2 duci gerezd fokhagyma

4 deci kókusztej

1 teáskanál madras curry keverék

1 teáskanál kurkuma

2 evőkanál kókuszszír

A csicseriborsót beáztattam egy napra, majd előző este enyhén sós vízben puhára főztem, leszűrtem. A spenótot megmostam, kis darabokra tépkedtem.

Másnap egy serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt, a  hagymákat megpároltam rajta, rátettem a spenótot, sóztam, borsoztam, megvártam, míg összeesik. Ezután hozzáadtam a csicseriborsót, felöntöttem a  kókusztejjel, megszórtam a fűszerekkel és pár percig együtt rotyogtattam őket, míg a mártás kicsit besűrűsödik.

Ezalatt a bulgurt, a rizshez hasonlóan kétszer annyi mennyiségű sós vízben puhára főztem, majd tálaltam a curryvel a tetején, friss petrezselyemmel megszórva.

 

Ízutazás Indiába - Zöldséges dahl

A dahl egy felturbózott lencsefőzelék tulajdonképpen. A vöröslencsének köszönhetően szinte a gyorsétel kategóriában is sorolhatnám, mert esküszöm, hogy forrástól számítva 15 perc alatt megpuhult. Az a fajta kaja amit minden héten meg tudnék enni és aki kóstolta eddig, az egyetértett velem. Jó fűszeres, de mégsem bántó, hiszen a kókusztej ismét megadja az egésznek azt a selymességet,  hogy csak a hmmm, de finom érzés marad utána.

DSCF6100Pár napja lélekben Indiában repültem, hogy miért azt el sem hinnétek talán, az egy másik blog témája lehetne, mindenesetre az ízek, és a zene képesek kicsit odavarázsolni, és azt az érzést kelteni bennem, mintha jártam volna ott egyszer réges rég…. Tán egy előző életben…

Régen nem álltak közel hozzám ezek a fűszeres étkek, de most nem kellett kétszer mondani, hogy nekiálljak a tányérra mini Indiát varázsolni, mert egy ideje már rendszeresen főzök curryket és szórom elég bőkezűen, a római köményt, a curryport, kurkumát, fahéjat, a kókusztejért meg odáig és vissza ugyebár…

DSCF6106Hogy miért érdemes kipróbálni Nektek is ezt az ételt? Mert egyszerű, de tényleg, és laktózmentes (a tetejére opcionálisan kanalazható joghurtot leszámítva), gluténmentes, a húsimádók sem fognak éhezni a bekanalazása után, de a feltét akár padlizsán helyett hús is lehet. Ha nem tudtok beszerezni kókusztejet, a tejszín sem fogja elrontani, a garam masala fűszerkeveréket is sok helyen lehet már kapni, de külön-külön is meg lehet venni a benne lévő fűszereket.

Nem kell a sűrítéssel bajlódni, habarás, rántás felejtős, mert a vöröslencsének kimondottan jót tesz, ha szétfő és az étel besűríti önmagát, de mégsem csak egy pempő lesz belőle, hiszen van benne némi roppanós karfiol is.

Egy próbát megér, de inkább többet!

DSCF6096Hozzávalók 4 főre:

30 dkg vöröslencse

1 fej karfiol

1 db padlizsán

1 fej vörös v lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej (lehet tejszín is)

2 teáskanál garam masala fűszerkeverék(római kömény, kardamon, szegfűbors, szegfűszeg, ánizs, szerencsendió, bors, babér)

1 teáskanál kurkuma

fél mokkáskanál cayanne bors

1 kis csokor petrezselyem

kókuszzsír vagy olaj

Tetejére: friss petrezselyem vagy koriander és kevés natúr joghurt passzol

A hagymát felaprítottam, és egy mély lábosban kevés kókuszzsíron üvegesre pároltam. Ezután beleszórtam a lencsét, felöntöttem kb. 1 liter vízzel, megszórtam sóval, borssal, és garam masalával, kurkumával, majd közepes lángon lefedve hagytam puhulni. (Maximum negyed óra kell neki.) Ezalatt rózsáira szedtem a karfiolt, felkockáztam a padlizsánt. A karfiolt a már félig megpuhult lencséhez adtam, belereszeltem a fokhagymákat is, ekkor már szinte teljesen elfőtte a vizét, úgyhogy itt öntöttem hozzá a kókusztejet és lefedve 5-10 percig főztem őket, amíg a karfiol is megpuhult. Ha nagyon besűrűsödne, akkor lehet mindig kevés kókusztejjel vagy vízzel hígítani.

A padlizsánt egy serpenyőben 1-2 kanál kókuszzsíron fedő alatt puhára pároltam,  sóztam, borsoztam, de még ehhez is lehet akár egy gerezd fokhagymát is reszelni. Mikor megpuhult, összekevertem a friss petrezselyemmel, majd a dahl tetejére kanalaztam, kevés joghurttal meglocsolva, de utóbbi nélküli is finom.

 

Fáradtság űző turmix

Magas az anitoxidáns tartalma, immunerősítésre, vagy lemerült aksink feltöltésére tökéletes, mégsem műanyag dobozban van, nem kapszula, nem por állagú viszont finom! Ilyen egy jó itóka, amitől kívül belül szépek lesztek.

DSCF5142Elmesélem mi van benne. Tudom, hogy csak az íze számít. De akkor is elmesélem. Úgy kezdődik, hogy avokádóaz a zöld ovális alakú “izé” amit sokan még mindig csak messziről nézegetnek a boltban. Tessék kipróbálni, nem harap, ha éppen nem 500 Ft darabja, hanem mondjuk 200 akkor érdemes egy próbát tenni vele. Beton kemény általában, pár nap alatt a pulton megpuhul, de ha kap maga mellé egy banánt, ami átöleli a tálban, akkor gyorsabban megy neki. Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, több, mint 10 féle vitamin és még több ásványi anyag található benne.

A kurkuma is egyre inkább “divatba” jön mostanában, egzotikus íze és napsárga színe mellett, a rák megelőzésben tulajdonítanak fontos szerepet neki illetve az indiai orvoslás már több ezer éve alkalmazza számos betegség gyógyításában és megelőzésében. Igazi csodaszerként tartják számon. Az biztos, hogy nagyon pikáns keleties ízeket szoktam én is a tányérra varázsolni a segítségével.

A banántól lesz viszont igazán gyümölcsös jellege az egész sztorinak, hiszen az avokádónak elég semleges az íze, az inkább csak a krémességéhez járul  hozzá. Na és persze a fahéj és az erős vírusölő, picit csípős gyömbérnek is nagy szerepe van, hogy egy igazán üdítő, éhség és fáradtság űző koktél legyen a végeredmény. Extra finnyás egyéneknek egy kanál karobporral vagy étkakaóporral összekeverve csokikrém címszóval könnyebben eladható…

Igyátok és szeressétek!

DSCF5145Hozzávalók 2 pohárhoz:

1 érett puha avokádó

1 db banán

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál méz

pár csepp citromlé

Az avokádó kikanalazott belsejét, a kisebb darabokra vágott banánt a turmixgépbe tettem. Facsartam rá citromlevet, belereszeltem a gyömbért, megcsorgattam mézzel, megszórtam a kurkumával és a fahéjjal és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, később lehet még kedvetek szerint hígítani ha szükséges. Alaposan összeturmixoltam és poharakba töltöttem.

Tetejére lehet pici fahéjat vagy kakaót szórni.

Napsütötte hal curry

Színével és ízével is hozzájárult ez az étel, hogy úgy érezzem még kicsit tart a nyár. Hogy az indián vagy a vénasszony típusú az már oly mindegy. Ha lehűl az idő automatikuson nyúlok a konyhában a kedvenc currys fűszerkeverékem illetve a napsárga kurkuma után és készülnek sorra a zöldséges, szaftos egytálételek.

DSCF4852Ha nincs kéznél currykeverék semmi gond, bárhol lehet kapni  római köményt, chilit, kurkumát, gyömbért külön-külön is, úgyhogy otthon is elkészíthető egy mennyei aromájú fűszeregyveleg. A kókusztejet nem érdemes hanyagolni belőle, mert az adja meg azt az “uhhdefinom” érzést, anélkül, hogy rájönnénk (ha nem tudnánk), hogy kókusz van benne.

Nálam most az történt, hogy kiürítettem a mélyhűtőm, legalábbis egy részét, mert lapul benne még némi gyümölcsös édesség is, de azt jobbnak láttam nem belekutyulni ebbe az ételbe… Szóval így került bele a vajbab és a harcsafilé is, de lehetne csirke is, illetve csak vega kajának is tökéletes egyéb zöldségekkel. Egyébként jó alternatíva ez akkor is, ha hozzám hasonlóan nem vagytok nagy zöldbab illetve vajbab rajongók…

A currys étellek mellé a rizs passzol a legjobban, viszont a fehér helyett érdemes gyakrabban fogyasztani a barnát is. Megnyugtatja és méregteleníti az emésztőrendszeret, gyulladáscsökkentő hatása van, a kínai orvoslás ezt tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének.  Amúgy meg finom, csak jól kell fűszerezni, hagymát belereszelni akár és máris sokkal barátságosabb.

A végén tényleg napsütötte lett…

DSCF4847

Hozzávalók 2 főre:

2 db halfilé

2 db nagyobb méretű sárgarépa

10 dkg vajbab

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál currypor keverék

1 evőkanál kukoricakeményítő

só, bors

olívaolaj

fél csokor petrezselyem

A barna rizst a szokásos módon dupla mennyiségű vízben megfőztem. Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a serpenyőbe a feldarabolt répát és néhány percig pirítottam, míg a sárgarépa elkezdett karamellizálódni. Ezután hozzáadtam a centis darabokra vágott babot, a reszelt fokhagymát és kevés vizet öntöttem alá, sóztam, fűszereztem. Majd lefedve pároltam őket kb. negyed óráig. Ezalatt felkockáztam a halfilét, elkevertem a kókusztejben a kukoricakeményítőt. Mikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, a haldarabokat szintén a serpenyőbe tettem, fehéredésig pirítottam őket, majd felöntöttem a kókusztejjel és még 10 percig együtt rotyogtak. Mikor besűrűsödött a szósz, elzártam a gázt és megszórtam petrezselyemmel az ételt.

DSCF4843

Currys kókusztejes finomfőzelék

Na, akkor vigyünk némi napsütötte színt a mai napba. Ha már a négy fal közé szorultam a szabadságom alatt, és nem azért mert annyit ettem..bár azért aaaannnyira vissza sem fogtam magam… De majd jövő  héten lesz “égazsírégazsír” érzés az edzőteremben, de most még hurrá nyaralunk! Már csak az időjárással kéne elbeszélgetnem…

Ez a modern finom főzelék még a múlt héten készült, amiért szerettem volna megosztani veletek, az az, mert végre nyár van és nem kell semmiből konzervet vásárolni, minden egyes összetevője kicsattan a frissességtől. Ez a currys ízkombináció meg amúgy is a kedvencem, de volt már a tányéron spenótos, édesburgonyás-sárgarépás, burgonyás-zöldborsós, sütőtökös-padlizsános, és gyömbéres-csirkés verzió is.

DSC_0293

Azt is fontos megemlíteni, hogy ezt az ételt glutén és laktózérzékenyek is bátran elfogyaszthatják, mert kukoricakeményítővel van besűrítve, illetve tehéntej helyett kókusztejet adtam hozzá a végén, ami nem muszáj, lehet helyette tejföl is, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz ízt amit a kókusz ad neki. Nem kell félni nem lesz kókusz íze, ha valaki nem lenne kókuszrajongó velem ellentétben… Viszont kap tőle a főzelék egy nagyon selymes, édeskés háttérízt. Szinte az összes currys ételbe használom. A kedvenc feltétek mehetnek hozzá, még akár bundás kenyeret is el tudnék képzelni mellé, de nekem a maradék krumpli palacsinta csúszott le az ebédhez.

DSCF3577

Hozzávalók:

1 csésze kukorica

1 csésze zöldborsó

1 csésze felkockázott sárgarépa

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1,5 deci kókusztej

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 fél mokkáskanál chilipor

1 mokkáskanál currypor

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

A kukoricát megfőztem, ami nálam annyit jelent, hogy hideg vízben tettem fel főni, úgy, hogy a főzővízbe beletettem a kukoricacsuhét is, mert így sokkal finomabb lesz. A vöröshagymát felkockáztam, a répát szintén, egy edényben felhevítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, amin megpároltam a hagymát, rádobtam a répát és a borsót is egyszerre, kicsit átforgattam, majd felöntöttem éppen csak annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beleszórtam a fűszerek felét, aztán megvártam míg a zöldségek megpuhulnak. Addig a megfőtt kukoricáról levágtam hosszában a szemeket és félretettem.

A kókusztejben elkevertem a keményítőt és  mikor a répa és a zöldborsó megpuhult, hozzáadtam a kukoricaszemeket is, majd beleöntöttem a kókusztejet, megszórtam a fűszerek másik felével és megvártam, míg besűrűsödik.

Medvehagymás köleskrém - Mindjárt vége a medvehagyma szezonnak!

Még nem késő a piacon medvehagyma után kutatni, de lassan elbúcsúzhatunk tőle. Esetleg jégkockatartóban felaprítva elraktározhatunk némi tavaszi ízt és télen jó lesz majd elővenni, vaaagy itt ez a jó kis kencefince amire biztosan emlékezni fogunk jövőre is.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sárgarépakrém, amire rákattantam mikor először megkóstoltam, és a fűszereit azóta is használom együtt sokféle ételbe, mert nagyon jó csapatot alkotnak. Így lett ez a köleskrém is, aminek az eredetijében a kurkumán kívül nem volt más fűszer (úgyis finom egyébként), de én most kiegészítettem, hogy még pikánsabb legyen és nem bántam meg. Már csak a “neonződ” színe miatt is megéri elkészíteni.

DSCF3110

Mivel a medvehagyma íze veszített már az erejéből, ezért nem röstelltem hozzávágni a méltatlanul hanyagolt újhagyma zöld szárát, amit én sosem dobok a kukába, kivéve ha csúnyácska természetesen. De akár fokhagymával is készülhetne. Hogy mihez együk? Reggelire vaj helyett, zöldségekhez mártogatósként mondjuk chips helyett a tévé előtt, de akár sült húshoz köretnek is, mert ahogy azt már korábban említettem kölest enni jó!

DSCF3109

Hozzávalók:

1 bögre köles

fél csokor medvehagyma

néhány újhagyma zöld része

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál őrölt római kömény

fél mokkáskanál chilipor

fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál fehérborecet

1 teáskanál citromlé

só, bors

olívaolaj

A kölest egy szűrőben átöblítettem, majd felöntöttem két pohár vízzel és feltettem főni. Közben felaprítottam a medvehagymát és az újhagyma szárát, összekevertem a fűszereket. Mikor a köles megfőtt belekevertem a hagymákat, a fűszereket, a fehérborecetet, citromlevet, kevés olívaolajat, hogy még krémesebb legyen és egy botmixerrel pürésítettem az egészet. Kóstolás után még lehet szórni bele a fűszerekből ha szükséges, ízlés dolga ki mennyire szeretné pikánsan, csípősen, sósan.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!