Hogy mitől vírusölő? Mert tele van friss gyömbérrel és fokhagymával ez az étel, amelyek elbánnak minden bacival. Ahogy körbenézek, azt látom, hogy erre nagy szükség van ezekben a napokban…
A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.
Na, de nem akarok most túl tudományos lenni, a lényeg, hogy finom és akár makk egészségesek vagytok, akár lábadoztok bármilyen betegség után, mindegyik hozzávalót értékelni fogja a testetek.

Hozzávalók:
1 fej karfiol
3 deci köles
1-1 mokkáskanál kurkuma, római kömény
só, bors
Spenótkrémhez:
60 dkg spenótlevél (mirelit püré is jó, abból kb. a fele)
fél hüvelykujjnyi gyömbér
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kókuszolaj
Tetejére:
pirított kesudió és/vagy koriander, petrezselyem
A karfiolt rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam, majd kb. 10 perc után leszűrtem, megszórtam a fűszerekkel. A kölest dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem.
A spenótot kevés kókuszolajon megpároltam, fűszereztem, hozzáreszeltem a fokhagymákat, lefedtem, míg összeesett, majd hozzáreszeltem a gyömbért és botmixerrel pürésítettem, majd a karfiollal valamint a kölessel tálaltam.
A tetejére szórhattok még petrezselymet vagy koriandert. Illetve én kiegészítettem még száraz serpenyőben pár perc alatt megpirított kesudióval, hogy valami ropogós is legyen benne.


Elég sok curry recept van már a blogon, de húsos talán még nincs. Na jó, talán egy csirkés van valahol. A legjobban egyébként én is a húsmentes verziókat kedvelem, hiszen általában elég laktatóak azok magukban is, pláne a lencsések, de most egy ilyen hard core verzióra vágytam marhahússal.
Hozzávalók:
A taco kis lepény, a mexikói konyhából szerintem sokan ismeritek, csak úgy, mint a tortillát, fajitast, melyeket nagyobb méretűre sütnek. Eredetileg kukoricalisztből készülnek, a töltelék bármilyen lehet, húsos, halas, a sok zöldség alap, mellé pedig babpüré vagy quacamole vagyis avokádókrém dukál. Én viszont most utóbbi kencék helyett vega majonézt készítettem hozzá, ami tulajdonképpen egy napraforgómag krém. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű és semmi extra hozzávalót nem kell beszerezni hozzá.
Hozzávalók:
Az amarántra kaptunk rá mostanság, a csicseri, a hajdina és az ezékiel liszt után. A különbség annyi, hogy az előbbieket sikerült tojás nélkül megsütni, az amarántos viszont 1 tojással lett igazán élvezhető. Egy amarántos
Hozzávalók 1 lepényhez:
Szinte olyan, mint egy felturbózott omlett, lágy krémes, még villás reggelinek is elfogadnám, ebbe is bármilyen fűszert tehettek, én néha “eccpecckimehecc” módjára válogatok a bokrok között, hiszen a tojás is és a többi zöldség is szereti a kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, úgyhogy ízlés “dóga”. Szárított is jó persze, abból kevesebb mennyiség elég.
A hal bundája rozslisztes, szóval semmi extra trükk nincsen benne, bár szoktam rizslisztbe, hajdinalisztbe, kukoricalisztbe is panírozni, így gluténmentes is lehet, ha erre van igény. A rozsliszt amúgy panírozni tökéletesen jó. Fura párosításnak tűnik, én is meglepődtem mikor valaki egyszer a múlt században ezzel kínált egy balatoni nyaralás során, de eszméletlen finom, és aki eddig kóstolta, az egyetértett. Bármilyen hal jó hozzá szerintem, akár tengeri, akár tavi, akár horgásztok, akár nem, ízleni fog!
Ayurvéda témában próbálok okosodni mostanság, vagyis érdekel az 5000 éves indiai orvoslás, a gyógynövények, az ételek, fűszerek hatásai testre és lélekre. Klassz lenne, ha a nyugati orvoslással ez harmóniában működhetne, pontosabban így kellene működnie…
A földes, édeskés ízű céklát jól kiegészíti a savanyú rebarbara, és mindenféle fűszerrel bolondítottam még meg, de ha csak gyömbért használtok, úgyis jó. Sült parázsburgonyával ettem némi feta sajtot morzsolva rá kitűnő nyári étel, hidegen is finom, de akkor a legjobb, ha a krumpli még langyos. Grillhúsok mellé is passzol, de pirítósra is tehetitek, szóval a nap bármely szakában előkapható a hűtőből, úgyhogy akár vegák vagytok, akár húsevők, jól jártok vele!
Hozzávalók 1 kis üveghez:






