Pálmafa Project

Sütőtökös nudli mangalicazsíron pirítva

A sütőtök mánia folytatódik, ezen a héten sem ússzátok meg, de biztos nem is akarjátok….Vagy csak nem akarok tudomást venni róla?!  Na jó, azért megkegyelmezek, ígérem lesz más is, de a hét ezzel indul akkor is!

DSCF8565Lehet a héten kicsit túlzásba estem a sütőtökkel, nem nagyon volt olyan nap, hogy ne ettem volna. De annyi baj legyen, kell a béta karotin, mert fakul az a napbarnított bőr és még a végén sápadt arcú leszek…

Úgyhogy jól kigondoltam, hogy tökös nudlit főzök, ami kicsit ugyan hajaz az olaszok gnocchi nevű krumplis gombócára, de inkább nem hívom annak, nehogy síró és röhögőgörcsöt kapjanak a csizma lakói, mert amúgy nem hasonlít rá igazán, de ez nem is volt cél.

Az első verzióm még csak-csak olyasmi volt, azt ugyanis nem pirítottam csak főztem, méghozzá csicseriborsóliszttel tojás nélkül, de nem voltam megelégedve a végeredménnyel, úgyhogy lapoztam egyet. Nem volt rossz, elfogyott, de hiányzott belőle valami. A tojás konkrétan.. és a kukoricaliszt, utóbbival ugyanis sokkal, de sokkal finomabb, és így hogy kapott egy kis füstös ízt is még a serpenyőben, tényleg elégedetten nyammogtam el.

Bármilyen kedvenc fűszer mehet rá, kaptam ajiba egy kedves Barátnémtól gyógynövényes fűszersót, így végre kipróbálhattam és nagyon ízlett vele. Volt benne kakukkfű is többek között, ami biztosan állíthatom, hogy passzol ehhez az ételhez. De előtte például sütőben sült piros húsú paprikával és paradicsommal ettem, aztán meg naná, hogy ismét az ajvár került elő a hűtőből… Ha nem mangalica zsíron pirul, akkor tökéletesen elég pár csepp olívaolaj is hozzá, frissen melegében zöld salátával remek ebéd lesz.

DSCF8567

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 pohár sütőtökpüré (2 dl) (egy kisebb hosszúkás kanadai tök feléből lesz ennyi)

kb. 2 pohár kukoricaliszt (más fajta lisztből is lehet, így a mennyisége változhat)

2 db tojás

2 duci gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

friss v szárított fűszerek ízlés szerint (kakukkfű, oregánó, rozmaring)

1 evőkanál mangalicazsír

Tetejére: bármilyen szósz, pl. paradicsomos, és / vagy pirított szalonna

A sütőtököt hosszában félbe vágtam, kikapartam a magját, majd nagyobb darabokra szeltem, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 40 perc alatt puhára sütöttem. Ezután kikapartam a tök húsát és botmixerrel pürésítettem.

Hozzáreszeltem a fokhagymát, beleütöttem a tojást, fűszereztem, majd apránként hozzászórtam a lisztet.

Akkor jó, ha formázható, és nem túl ragacsos az állaga. Kb. 1-1,5 cm széles hosszú ‘kígyókat’ sodortam belőle alaposan lisztezett deszkán, majd egy késsel kb. 2 cm-es kockákra vágtam. A tetejét kissé lenyomkodtam villával.

Vizet forraltam, és ebbe tettem a nudlikat. Miután feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig békén hagytam őket, aztán szűrővel kiszedtem.

Végül egy serpenyőben felhevítettem a mangalicazsírt és beletettem a nudlikat, ezután nem mozgattam őket kb. 3 percig, hogy megpiruljanak, majd egy lapáttal megfordítottam őket és a másik felüket is ropogósra sütöttem.

Frissen az igazi, mellé bármilyen zöldség, saláta, szósz, sajt is tökéletes, ami kéznél van.

DSCF8572

 

Rozmaringos alma-cukkini főzelék

Ismét kánikula jön, úgyhogy megint csak olyan ételeket kaptok tőlem a héten, amihez nem sokáig vagy abszolút nem kell tűzhelyet izzítani és hidegen is fogyaszthatóak. Elsőként egy igazi nyári főzeléket, friss cukkiniből és nyári almából.

DSCF7844Mostanában nagyon szerencsés vagyok, mert bárhová megyek hozzám vágnak egy kisebb kosár zöldséget és gyümölcsöt persze pusztán szeretetből és még csak nem is nézek könyörgő Csizmás Kandúr szemekkel.

Így született eme főzelék is, hogy lementem egy kis táskával a Balcsira majd úgy jöttem haza, hogy kilógott belőle egy giga méretű cukkini és a nem létező zsebeim is finom savanykás ízű nyári almával voltak kitömve.

Nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészül, hiszen nem az a cél, hogy agyon legyen főzve minden, sőt a bevállalós keménymag nyugodtan főzés nélkül is eheti a cukkinit, olyan, mint az uborka. Fűszerek közül most  a kakukkfű és  a rozmaring között vaciláltam, ja meg még a levendula is átsuhat az agyamon, mert mindegyik jó az almával, a cukkini meg semleges ízű, így bármelyikkel megbarátkozott volna. Aztán végül a ketteske mellett tettem le voksom, úgyis ráfért egy kis formázás a rozmaringbokorra.

Jó volt langyosan is, és hidegen is, lehet egymagában, de passzol hozzá a sült csirkemell is, legalábbis nekem nagyon bejött úgy.

DSCF7847

Hozzávalók 2 főre:

1 nagyobb méretű cukkini fele v 1 db kisebb

3-4 db kicsi nyári alma

3 gerezd fokhagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 kisebb rozmaring ág

1 kis kanál nádcukor

1 púpos evőkanál kukoricakeményítő

pár csepp citromlé

csipet Himalája só

kókuszzsír

A cukkinit hosszában félbevágtam, majd apró kockákra vágtam, az almákat szintén.

Egy edényben felhevítettem kevés kókuszzsírt és rádobtam a fokhagymákat, üvegesre pároltam, majd rátettem a cukkinit, almát, megszórtam a cukorral, sóval, aprított rozmaringgal, kicsit átkevertem és felengedtem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. A joghurtban elkevertem a keményítőt. Mikor a leves felforrt a főzőléből egy merőkanállal hozzákanalaztam a joghurthoz, simára kevertem, majd a levesbe öntöttem a habarást.

Megvártam, míg ismét felforr a leves, majd el is zártam alatta a gázt, nem szerettem volna, ha szétfő akár a cukkini, akár az alma. Ezután csorgattam bele citromlevet és kicsit kihűlve már ehető is. Hidegen is finom!

Kapros tök ropogós morzsával

Ha nem szeretitek a tökfőzeléket semmi baj. Én sem. De mégis találtam egy tökös ételt, ami ízlik, és nem kicsit, hanem nagyon.

20150629_183657Imádtam konkrétan, és az elkészítése sem annyira macerás, mint ahogy elsőre tűnhet.

Megjelentek a piacon a különböző alakú nyári tökök, de eddig simán elmentem mellettük, mert mindig a tökfőzelék jut róla eszembe, amitől szintén nem dobok hátast örömömben, ha elém tolják. Megeszem, de túl nagy élvezeti értéke számomra nincs. Ez van.

Ha hasonló hozzávaló kell valamibe, akkor cukkinit használok szívesebben, bár az is tökféle és ízben is hasonlítanak, de tésztákhoz például sokkal ideálisabb fajta.

Úgyhogy valami igazi nyári tökös cucc után böngésztem a minap és akkor találtam ezt a receptet. Átalakítottam ugyan, egyrészt kisebb adagot csináltam, másrészt az aljába én nem tettem morzsát, és spenót helyett tonhal került bele, de ezt szabjátok nyugodtan a saját ízlésetekre. A tetején lévő kukoricalisztes morzsa pedig fantasztikus, ahogy ropogósra pirul, ellen kellett állnom, hogy ne szedjem le azt egyben és egyem meg… Nem mindig sikerült…

Még egy jó hír, hogy nem csak finom, hanem gluténmentes is!

20150629_184325

Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjü jénaihoz (kb. 3 főre):

1 kisebb tök (bármilyen jó, cukkini is)

1-2 db paradicsom

1 doboz tonhal (helyette sonka, maradék sült hús is lehet)

1 csokor kapor

1 db lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db tojás

4 evőkanál tökmagliszt

negyed citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

Morzsához:

17 dkg kukoricaliszt

2 evőkanál kókuszzsír

fél deci natúr joghurt (tejföl, kefir is jó)

1 db tojás

A tököt lereszeltem és kb. 10 percre állni hagytam, majd kicsavartam a felesleges levet belőle.

A tonhalat lecsöpögtettem az olajos léből, a lilahagymát és paradicsomot felkockáztam, a fokhagymát lereszeltem, a kaprot felaprítottam és mindent a tökhöz kevertem. Meglocsoltam a citromlével, olívaolajjal, megszórtam a tökmagliszttel, sóztam, borsoztam, hozzáütöttem a tojást és alaposan összekevertem az egészet.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A jénait kivajaztam. A morzsához egy tálban összegyúrtam az összes hozzávalót.

A tökös keveréket a jénaiba kanalaztam, majd a tésztát egy nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeltem. Lehet apróra is morzsolni, de szerintem reszelni egyszerűbb. A tetejét meglocsoltam vékonyan kevés olívaolajjal és kb. 45 perc alatt megsütöttem, míg a teteje ropogós aranybarna lett.

20150629_184124

 

Levendulás gluténmentes meggyes kevert

Keverem-kavarom megsütöm kategóriájú sütemény, bármilyen piros bogyós gyümölccsel kipróbálhatjátok.

20150614_073740 (2)Nyílnak a levenduláim és nem bírtam megállni, hogy pár virágot ne szórjak ebbe az édességbe, mivel a meggyhez különösen jól illik az íze. Tényleg csak egy pár virág elég, különben zavaró, molyirtó élményben lesz részetek.

A liszteket is variáljátok nyugodtan más gluténmentes őrleményekkel, lehet dió, mandula, azok is jó páros lesznek a meggyel.

Gyorsan elkészül, nincs vele sok meló, sokáig eláll és gyümölcsnek köszönhetően puha is marad. Ideális útisüti, magaddal viheted bárhova, nem esik szét, nem morzsálódik nagyon, éhenhalás ellen bármikor jól jön egy szelet. Na jó, kettő…

Nem ragozom tovább,  izzítsátok a sütőt, most úgysincs kánikula!

 

20150614_194453Hozzávalók:

20-30 dkg meggy magozva

1-2 teáskanál apróra morzsolt levendulavirág

5 dkg mákliszt (darált mák)

5 dkg kukoricaliszt

20 dkg rizsliszt

15 dkg nyírfacukor

3 db tojás

1 dl olaj v vaj

2 dl tejföl v joghurt

1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor

1 mokkáskanál vaníliapor

1 citrom reszelt héja

csipet só

Először összekevertem egy tálban a tojásokat az olvasztott vajjal, a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és a joghurttal.

Egy másik tálban összekevertem a liszteket a sütőporral, csipet sóval, majd ezt a tojásos masszához szórtam és elkevertem, végül beleszórtam a meggyet és a levendulát is és lazán összeforgattam.

20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a tésztát és 180 fokon kb. fél óra alatt megsütöttem.

Ha egyenletesen szeretnétek a sütiben elosztani a gyümölcsöt, akkor először öntsétek a masszát a formába, aztán szórjátok rá a meggyet.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!