Pálmafa Project

Aszalt paradicsomos gesztenyés fokhagymaleves

Ezt a levest a vámpírok is imádni fogják! A legfinomabb, amit eddig ettem azt hiszem. Az illata pedig mesés, beszippantjátok és kisimulnak a ráncaitok, az elfogyasztása után pedig olyan fokhagymaszagotok lesz, hogy minden élőlény rossz energia távozik az életetekből. Na meggyőztelek benneteket, hogy miért érdemes megfőzni?

DSCF8691A krémleves az, amit hideg időben kb. minden nap megennék, viszont a fokhagymakrémlevest lehet úgy teletömni liszttel, tejjel, leveskockával, amitől számomra ehetetlenné válik. Ebben egyik sincs az utóbbiak közül, csak a végén került bele egy kevés natúr joghurt, viszont mégis ízes és finom. És lécci, légyszi, légy szíves, ne tegyetek bele leveskockát, attól leveskocka íze lesz az összes krémlevesnek, már pedig egy fokhagymaleves fokhagymaízű legyen, és a friss vagy szárított fűszerek adjanak neki még plusz aromát.

Persze, ha van kéznél házi zöldség vagy húslé, ok, mehet bele, de már azok is elviszik más irányba az ízét, pláne, ha húsleves kerül bele. Tuti finom lesz úgyis, de nem ilyen. Én ebben a levesben pont azt imádtam, hogy a kakukkfű, a szerecsendió, a fehérbors adtak a levesnek egy nagyon kellemes háttérízt, de a fokhagyma maradt a domináns.

DSCF8690Ami a feltétet illeti, ezúttal aszalt paradicsom és gesztenye. Igen, furán hangzik, de bitang jó, ahogy az édes gesztenye találkozik a savanykásabb és krémesen lágy aszalt paradicsommal. Passzolnak, de tényleg! Persze paradicsom nélkül is szuper lesz, nyugodtan reszeljetek rá parmezánt, meg pirított kenyérkocka is repülhet bele, ha tartalmasabbá tennétek, csak az a műkocka maradjon a boltok polcain örökre, ha lehet… Köszi!:)

DSCF8692Hozzávalók 2 főre:

2 egész fej fokhagyma

1 db nagyobb méretű vöröshagyma

10 dkg aszalt paradicsom

1 marék sült gesztenye

6 deci víz

3-4 evőkanál natúr joghurt

2-3 db friss kakukkfűág (1 mokkáskanál szárított)

reszelt szerecsendió

só, fehérbors

1-1 evőkanál olívaolaj+vaj

A fokhagymákat megpucoltam és apróra vágtam, a vöröshagymát szintén.

Egy edényben felhevítettem a vajat és az olívaolajat, majd rádobtam először a vöröshagymát, üvegesre pirítottam, majd hozzászórtam a fokhagymákat is, a kakukkfűvel együtt. Ismét hagytam kicsit pirulni, de folyamatosan keverve, nehogy megégjen. Fűszereztem, reszeltem bele szerecsendiót és felöntöttem 2 pohár vízzel és lefedve hagytam főni, míg a hagymák megpuhultak.

Én a gesztenyét előző este megsütöttem, de ha nincs kéznél sütve, akkor először toljátok a sütőbe a bevagdosott gesztenyét, aztán álljatok neki a levesnek, míg az elkészül a gesztenye is megsül.

Mikor a hagyma megpuhult a joghurtba kanalaztam pár evőkanál levet, simára kevertem és a leveshez öntöttem, majd botmixerrel simára turmixoltam az egészet.  A végén ment még hozzá friss kakukkfű, ismét reszeltem rá szerecsendiót, beletettem a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomokat, és morzsoltam bele a gesztenyéből.

 

 

Gyümölcsös sütőtökkrémleves

Mi mással kezdődhetne a sütőtökszezon nálam, mint krémlevessel. Persze minden évben más hozzávalókat kap. Ő lett a befutó a héten.

Ha nem szeretitek a sütőtököt, akkor engem sem fogtok most egy darabig, mert bizony tökösen tök jó ételek jönnek zsinórban, de ahelyett, hogy odébb álltok inkább kóstoljátok meg őket és legyen a kedvenc a hozzávalótok januárig mindenképp.

DSCF8573Nos, imádnivaló tökös levesem gyümölcsöket kapott maga mellé ebben a verzióban, még hozzá barackot, nektarint konkrétan, de oly mindegy melyiket teszitek bele, a lényeg, hogy kapható még egy darabig barack a piacon, használjátok ki. Aztán jöhetnek a spájzból a befőttek szép sorban, azzal is klassz lehet, ha nem brutál cukrosak.

A leves tök egyszerű, kezdők is bátran álljanak neki, nincs benne se tej, se liszt, utóbbi pláne teljesen felesleges, hiszen ha van elég cucc egy krémlevesben, akkor az bizony sűrű lesz magától is. A leveskockát is szintén felejtsétek el, elő a fűszerekkel, a curry és a fahéj, amúgy is mindent elvarázsol, nem fog hiányozni belőle más. Ha nagyon szeretnétek tejszínt lehet beleönteni, ha flancolni akartok a tálalással, jól fog mutatni a tetején is. Ha választanom kéne, akkor én kókusztejet használnék, illetve szoktam is, az még mesés a sütőtökkel.

Egyétek amivel szeretnétek, de főleg nagy kanállal, mehet rá pirított mag, reszelt sajt, és kóstoljátok meg szőlővel, nekem nagyon ízlett így.

DSCF8574

Hozzávalók:

1 db kisebb méretű kanadai tök(hosszúkás)

2 db őszibarack v nektarin

1 nagy fej vöröshagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 teáskanál curry (nálam madras currypor, enyhén csípős)

1 fél mokkáskanál őrölt fahéj

1-2 evőkanál citromlé

só, bors

Tetejére: szőlő, tökmag, sajt, esetleg pirított kenyérkockák

A sütőtököt hosszában félbevágtam, kikapartam a magját, majd mindkét felét 3-3 részre vágtam és sütőlapra fektettem. A hagymát szintén félbevágtam és az is ment mellé. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megpuhultak.

Ezután kivettem a sütőből, a tök belsejét kikapartam és egy edénybe tettem a hagymával együtt. Sóztam, borsoztam, megszórtam fahéjjal és curryporral, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Felforraltam, 5-10 percig hagytam rotyogni őket, majd elzártam a gázt alatta. A nektarint felkockáztam és a levesbe tettem a reszelt gyömbérrel együtt, meglocsoltam a citromlével, majd turmixgépben fél perc alatt simára turmixoltam az egészet.

Tálaláskor piros szőlőszemeket tettem bele, krémes kecskesajtot és tökmagot.

Hihetetlen, de finom! Szilvás paradicsomos krémleves

Bevállalósok vagytok? Ezt kóstoljátok meg! Finnyásak vagytok? Akkor pláne kóstoljátok meg, hátha elmúlik…

DSCF7948

Csupán 3 hozzávaló szükségeltetik, mert a só és a víz nem számít, de ha igen, akkor 5, nem ez a lényeg. A leves titka abban rejlik, hogy csak szuper brutál puha érett édes szilva és paradicsom jó hozzá, akkor nem kell bele cukor és akkor igazán élvezhető. Szóval most nyáron, nyár végén, mikor minden tele van még ízzel.

Igen, biztosíték csapkodós kombináció, de ezek nekem mennek, hisz ismertek és nem osztanám meg veletek, ha nem látnék esélyt arra, hogy Ti is élvezzétek. Fele-fele arányban került bele a szilva és a paradicsom, mégis inkább a szilva dominál annak érezni jobban az édességét, aromáját, a fahéj meg rásegít erre, szóval ha a gyümölcslevest szeretitek, akkor ez is ízleni fog.

Bátorság, próbálkozzatok, turmixoljatok, gluténmentes, laktózmentes, bárki eheti, bármikor!

DSCF7945Hozzávalók fejenként:

3-4 db kisebb puha érett szilva

ugyanennyi koktélparadicsom

csipet fahéj

késhegynyi himalája só

A szilvát kimagoztam, a paradicsomokat félbevágtam, mindent a turmixgép táljába tettem, megszórtam a fahéjjal, sóval, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd simára turmixoltam, tálaltam, jól megettem.

 

Mentás joghurtos zöldborsókrémleves

Túl zöld, hogy igaz legyen?! Az ehhez hasonló ételekre mondják talán, hogy letisztult. Egyszerű, alig kell hozzá néhány hozzávaló, alacsony költségvetésű viszont az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. És talán a legszebb.

DSCF6287Igaz, hogy friss cukorborsó még nincs sajnos, és abból lenne az igazi nyilván, de nekem ez a leves jutott eszembe, mikor nem volt már időm vásárolni menni, viszont találtam a mélyhűtőben egy magányos zacskó borsót.

Joghurt és fokhagyma mindig van itthon, és bár már a menta is kezd magához térni az udvaron és megindulni a növésben, de még sajnos küzdenie kell, hogy élvezhető legyen frissen, így a tavaly megszárított került a levesbe. Fokhagyma helyett akár medvehagymát is tehettek hozzá, hogy még zöldebb legyen.

A húsvéti nagy evészet előtt, a gyomor biztosan hálás lesz érte.

Hidegen, melegen egyaránt finom, ebben az időben inkább az utóbbi…

DSCF6285

Hozzávalók 3 adaghoz:

40 dkg zöldborsó

3 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál szárított menta

1 kis doboz natúr joghurt v tejföl

só, frissen őrölt bors

negyed citrom leve

A zöldborsót felengedtem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, mikor felforrt sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymákat és puhára főztem a borsót. Ezután botmixerrel simára turmixoltam, belefacsartam a citromlevet és már tálaltam is, pár kanál natúr joghurttal.

Zöldborsós fokhagymakrémleves kecskesajttal

Amiben fokhagyma van az rossz nem lehet, úgyhogy ezzel a levessel is nyert ügyünk lehet. Ha hideg van és meleg ételre vágyom, az első ami a legtöbbször beugrik az egy krémleves. Bármikor jöhet, szerintem a legjobb módja eltűntetni a kevésbé friss zöldségeket a hűtőből, vagy a fagyasztóból és használni a kreativításunkat a sűrítéséhez, a fűszerezéshez, anélkül, hogy műanyag leveskockát kellene beledobni….

DSCF6039Nagyon régen ettem fokhagymakrémlevest, úgyhogy felvérteztem magam türelemmel, mert ehhez tetemes mennyiség kell és a gerezdek megpucolása nem a kedvenc elfoglaltságom, de most még az is viszonylag gyorsan ment. Ez is biztos az újhold hatásának tudható be…

Csak annyi volt biztos, hogy fokhagyma lesz benne, tehéntejet és tejszínt viszont nem szeretttem volna beleönteni most, úgyhogy a rizstej lett a befutó. Ezzel a megoldással laktózérzékenyek is fogyaszhatják, nyilván akkor a hagyma párolásához sem vajat, hanem más növényi zsíradékot használjanak. A tetejére sajt helyet pedig akár pirított kenyérdarabokat vagy diót, mandulát is lehetne tenni.

Sokan, ha krémlevest készítenek, még mindig az első helyen szerepel a bevásárlólistán a leveskocka. Nem kell, attól csak műíze lesz, használjatok vasárnapi húsleves maradékot, vagy sima vizet és bármilyen szárított vagy friss fűszernövényt. Nekem most rozmaring került bele, de a kakukkfű, majoránna is jó lehet hozzá. A borsótól még tartalmasabb lesz, de ha van otthon kukorica simán mehet bele az is!

DSCF6043

Hozzávalók 2 főre:

2 fej vöröshagyma

30 gerezd fokhagyma (kb. 3 egész fej)

1 bögre zöldborsó (3 dl)

2 deci rizstej

2 deci víz

10 dkg füstölt kecskesajt

só, bors

1 kisebb rozmaring ág

1-1 evőkanál olaj és vaj

1 evőkanál liszt (nálam most szénhidrátcsökkentett, de lehet rozs, tönköly vagy zabliszt stb.)

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam és felkockáztam. Nem kell szabályosan, hiszen össze lesz turmixolva, de a darabolást is könnyebb aprítógéppel végezni.

Egy edényben felforrósítottam az olajat és a vajat, majd a hagymákat üvegesre pároltam rajta sűrűen kevergetve, nehogy odaégjen. Közben beledobtam a rozmaring ágat is a lábosba, majd sóztam, borsoztam, megszórtam a liszttel és felengedtem a rizstejjel és vízzel. Lefedve hagytam felforrni és megpuhulni a hagymákat.

Ezalatt a zöldborsót forrásban lévő enyhén sós vízbe szórtam és szintén puhára főztem, majd leszűrtem.

Mikor a hagymák megpuhultak, elzártam alatta a gázt, kivettem a rozmaring ágat, összeturmixoltam a levest egy botmixerrel, majd beleszórtam a zöldborsót, tálaláskor pedig a sajtot.

Füstölt lazacos kelbimbókrémleves

Ha szeretitek a lazacot és a krémleveseket, akkor ez a Ti ételetek! Én a hónap levesének nyilvánítom ezennel, az én konyhámban legalábbis. Lehet, hogy mert nem is ettem idén még másik levest?? Hm, talán egyet, minő véletlen az egy francia halleves volt, és imádnivaló, de sajnos nincs hozzá receptem, így amíg azt megálmodom, kipattant ez a verzió a fejemből.

DSCF5778Lazackrémlevest már ettem, talán tejszínes volt és még kapros is, már nem emlékszem. Most viszont adott volt a hűtőben kissé már fonnyadozó kelbimbó, de unalmasnak tűnt egymagában egy leveshez és tisztában vagyok vele, hogy gömbölyded állapotában nehezebben is eladható, így mi más lenne ilyenkor a megoldás, mint elbújtatni egy jolly joker krémlevesbe.

DSCF5779Igen tudom, hogy sokan a hal ellen is tiltakoztok, hát akkor ez most nem az ti napotok itt az idő ezen változtatni és megkóstolni ezt a leveskét. Ha fáztok, már pedig döngetnek a mínuszok akkor jól fog csúszni, bármi ami gőzölög. Na jó ez most így visszaolvasva kicsit hülyén hangzik…

Én elfogult vagyok a hallal, de szerintem akkor is a füstölt lazacból inkább a füst dominál most, úgy értem a füstös aroma, a lazac meg csak úgy szerényen úszkál az ízek tengerében és kellemesen kiegészíti a kelbimbót. Azt egész pedig a kaportól és a végén belefacsart citromlétől kell életre.

Kevés tejszínnel a végén még lehet tompítani és selymesebbé tenni az ízeket, de szerintem enélkül is eteti magát.

Na jó, ez félig meddig már egy óda ehhez a leveshez, szóval inkább eldugultam és próbáljátok ki!

DSCF5782

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg kelbimbó

5-10 dkg füstölt lazacfilé

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

egy kisebb csokor kapor fele

só, bors

pár csepp citromlé

kókuszzsír v olaj

A vöröshagymát felkockáztam és egy kanál kókuszzsíron üvegesre pároltam, aztán rátettem a fokhagymát és a kelbimbót, azzal is kicsit átforgattam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Sóztam, borsoztam, megszórtam a felaprított kaporral éss lefedve addig főztem, míg a kelbimbó átpuhult. Ekkor hozzáadtam a kis darabokra tépkedett füstölt lazacot és még pár percig együtt főztem őket, hogy a leves átvegye a hal füstös ízét. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoltam a levest és már tálalható is, némi friss kaporral esetleg kisebb lazacdarabokkal vagy pirított magokkal és kenyérkockával.

 

Póréhagymás paradicsomkrémleves avagy a kókadozó zöldségek 2. élete

Nem állt szándékomban ezt az ételt feltenni a blogra, csak szimplán felcsaptam a hűtőt azzal a céllal, hogy a maradék zöldségből valami gyors krémlevest összedobok és jól megeszem. Még csak fotózni sem volt kedvem,  hogy őszinte legyek, de olyan finom lett és különben is szép a színe, pláne, hogy aznap a napfényt max a tévében láttam. Szóval felpörögtem tőle, pedig semmi illegális hozzávalót nem csempésztem bele.

DSCF4646Hátha hétvégén elkészítitek, biztos sok hűtőben lapul érett paradicsom, ami még lédús ugyan, de picit már elfáradt a sok egy helyben üléstől, így a legjobb dolog ami történhet vele, ha levesben, krémben, szószban végzi. Tulajdonképpen alig kell hozzá alapanyag, fűszerek szinte minden háztartásban vannak, lehet bele szárítottat is szórni. Sajnos friss bazsalikomom nekem sincs most, de a rozmaring asszem kárpótolt ezért.

Egy a lényeg, hogy nem muszáj a zöldségeket kidobni, ha nem állnak már vigyázban (kivéve ha a jóképű fehér penész már kisajátította magának), tessék őket felhasználni akár ily módon is. Egyszerű, gyors, filléres megoldás. Ja és ízletes, lehet még turbózni sajttal, pirított kenyérkockákkal,magokkal, ahogy tetszik. Na jó, még egy kis füstölt kóbit is el tudnék képzelni hozzá…

DSCF4648Hozzávalók:

1 darab póréhagyma

5-6 darab paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss rozmaring

1 teáskanál szárított bazsalikom v friss bazsalikom levelek

1 deci főzőtejszín v tejföl v joghurt

olívaolaj

só, bors

A fokhagymákat és a rozmaringot felaprítottam, a póréhagymát vékonyra szeltem, a paradicsomokat felkockáztam. Egy kis lábosban felmelegítettem az olívaolajat, majd rászórtam a fokhagymát, pár perc múlva a pórét is, végül a paradicsomot. Sóztam, borsoztam, megvártam, míg elkezdenek puhulni és a paradicsom kiengedi a levét, ezután öntöttem fel kevés vízzel, kb. amennyi félig ellepi a zöldségeket, aztán lehet még higítani rajta a turmixolás után ha szükséges. Beleszórtam a rozmaringot és a bazsalikomot is, majd lefedve főni hagytam, kb. 15-20 percig, majd lehúztam a tűzről és összeturmixoltam. Ilyenkor lehet még a tejszínnel vagy tejföllel hígítani, krémesebbé tenni, de ezek nélkül is remek.

 

 

Spárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!

Nem szoktam ilyet, de most ismételjünk egy kicsit, egyrészt közkívánatra, hiszen elindult a spárga dömping, másrészt pedig a laptopom tegnap reggel kómába esett…:( Mielőtt elástam volna az udvarban, inkább szakemberekre bíztam sorsát, és most várom, hogy újra magához térjen Mr. Dell. Viszont okos telón bejegyzést írni tuti 1 hét pszichiátriai kezelést vonna maga után számomra, úgyhogy addig is jöjjön tavalyról 3 recept spárgával!
A spárgáról régen csak az jutott eszembe, hogy mindig kb. 5 cm hiányzott a talajtól, hogy meg tudjam csinálni mikor megboldogult kisjány koromban művészi tornára jártam. Ami némi megnyugvással tölt el, hogy a centik száma nem lett azóta sem több, de valószínű kevesebb sem nagyon lesz már és jól van ez így.
Aztán a spárga, mint zöldség sokáig drága Bridget Jonest juttatta eszembe és az ő “kitűnő” levese ami úgy kezdődött, hogy végy egy guriga kék spárgát valamelyik barkácsáruházban… Az eredmény önmagáért beszélt…
Aztán elkezdtem vele én is próbálkozni, legelőször egy tejszínes fehér spárgakrémleves formájában, ám voltam annyira ügyes, hogy zöldségesnél vásároltam a hozzávalókat. Sajnos a spárga fás volt, pedig meghámoztam, de az a leves még sem lett a kedvencem. Nem adtam fel. Ismét itt a szezon, sőt jún. közepén már vége is, miért ne próbálkozhatnék újra. Előtte kicsit utánaolvastam, hogy mi is ez a furcsa szerzemény pontosan és melyiket érdemes megvenni.
A zöldségek királynőjének nevezik, mert régen csak a királyi családok engedhették meg maguknak a fogyasztását, de ma már a szezon (ami kb. május közepétől – június közepéig tart) közepén egész jó áron hozzá lehet jutni. Fél kg kb. 350 Ft  a piacon. Van belőle zöld és fehér, a fehéret meg kell hámozni, a zöldet nem. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma, sok benne a kálium, magnézium, vas, C-vitamin, amelyek a spárga sípjában koncentrálódnak.
Onnan lehet tudni, hogy friss ha a körmünket belemélyesztjük a szárába és roppan egyet. Hűtőben csak 1-2 napig áll el.
Tisztítása úgy a legegyszerűbb ha a spárga szárának a végét meghajlítjuk és ahol letörik, ahhoz mérten kell a többit is levágni a végeket pedig kidobni, mert azok fásak.
Nekem idén ezek sikerültek belőle:
Spárgás sonkás fritatta muffin tepsiben sütve:
A fritattát nevezhetnénk akár sütőben sült rántottatának is, na jó omletnek. Bármilyen zöldségből készülhet. Azért szerettem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, nem kell mellette állni és kevergetni, és minden napszakban ehető és kalóriaszegény fogás.  Az eredeti receptben baconnel vannak a tepsi mélyedései kibélelve és arra kerül a tojásos massza , de nekem most maradék sonka volt a hűtőben így az került bele, de legközelebb a sonka helyett tuti pirított gomba kerül bele.
Egész szépen ki lehetett szedni a formából, csak picit leeresztett mikor alányúltam a kanállal.
Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg spárga (nekem most zöld, mivel nem kell hámozni)
fél fej vöröshagyma
3 kis méretű tojás
0,5 dl tej v tejföl
10 dkg füstölt sajt
só, bors, reszelt szerecsendió
3-4 szelet csirkemell sonka apróra vágva
olívaolaj
A spárgát megmostam a fás végeit levágtam. Ezután a spárga másik végén lévő sípokat is levágtam és félretettem, mivel ezek zsengék így csak a sütőbe kerülés előtt teszem őket a masszába.
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál olivaolajat és megpároltam rajta a hagymát majd hozzádobtam a spárgákat is és pár perc alatt puhára pároltam őket. Addig felvertem a tojást, habverővel hozzákevertem a tejet és a fűszereket majd a végén a lereszelt sajt felét.
Vékonyan kiolajoztam a muffintepsi mélyedéseit , elosztottam benne a spárgás hagymás keveréket és beleöntöttem a tojásos masszát, majd a sonkadarabokat is egyenlő arányban hozzászórtam, végül a tetejére tettem a félretett spárgasípokat és a sajt másik felével megszórtam. Irány a tepsi és kb. 20 perc alatt megsül. Salátával, zöldséggel remek, na jó reggelire kenyérrel is.:)
Annyi jó tanács, hogy a tepsi mélyedéseit ne teljesen töltsétek fel, kb. fél cm maradjon, mert megemelkedik a tojás. Nálam az első készítésnél konkrétan kifolyt és a sütő aljára égett….
Zöldborsós spárgakrémleves:
Mániákusan szeretem a krémleveseket, minden évszakban, bármelyik zöldségből készítve imádom. Igaz, hogy június van, de a zuhogó esőnek és a 15 foknak köszönhetően nem ver a víz, így levesre vágytam, viszont ezúttal nem tejszínesre, de mindenképpen spárgából. Krumplit nem akartam beletenni most, így a piacon bolyongva a zöldborsóra esett a választás és nem is bántam meg.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg zöldborsó
25 dkg spárga (zöld)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
só, bors
olívaolaj
A spárgát feldaraboltam, a felső síp részeket itt is félretettem.A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a borsót és a spárgát és pár percig együtt is pároltam őket. Aztán felöntöttem annyí vízzel amennyi ellepi. Hozzáadtam a fűszereket, a citromlevet, cukrot, utóbbi kettő nélkül is lehet készíteni, szerintem jót tett neki, mivel a spárgát is általában citromos, cukros vízben főzik.
Miután a zöldségek megpuhultak összeturmixoltam, és csak ezután adtam hozzá a korábban félretett spárgasípokat.
Spárga diómártással:
Ez egy elegánsabb fogás mellé passzolhatna köretnek, pl. halhoz.
diós spárga
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg spárga
5 dkg darált dió
fél csokor petrezselyem
1 dl joghurt
só, bors
A spárgát egészben beledobtam forrásban lévő vízbe, amibe tettem pici sót, 1 teáskanál citromlevet és 1 teáskanál nádcukrot. 10 perc alatt megfő, utána néhány perc alatt átforgattam még egy serpenyőben amibe előtte egy kanál olívaolajat hevítettem. Közben a petrezselymet felaprítottam összekevertem a dióval a joghurttal valamint pici sóval és borssal.
Jelentem még lehet kapni, úgyhogy bátran próbálkozzatok vele.
Akár a talajon is, de csak finoman…
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!