Indítsuk egy jó kis tavaszi levessel a hetet. A fehér spárgát egyetlen módon szeretem csak igazán, méghozzá krémleves formájában és a fehérrépával illetve paszternákkal kiegészítve élvezetes kanalaznivaló született belőle.
Őszintén, hányszor vesztek és esztek fehérrépát egy évben? Húslevesimádók kivételek nyilván, de azonkívül? Én is meg tudom számolni hááát szerintem 1 ujjamon, hogy hányszor, a blogon is alig van recept vele, nagyon alul értékelt zöldség. Pedig finom édes, a hozzá hasonló, csak jóval nagyobb méretű paszternák pedig szintén és amíg sokan még ki is piszkálják egy hús- vagy zöldséglevesből őket, addig ebből nem tudják, sőt szerintem ki sem találják nagyon, hogy benne van. A citromtól és almától közelít ez az étel azért a gyümölcslevesekhez, így bízom benne, hogy nagyobb népszerűségre tehet szert, mint egy átlag zöldségleves.
Hideg, melegen, langyosan, reggel, délben, este is finom!
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag fehér spárga
3 db közepes fehérrépa és/vagy paszternák
2 db alma
1 citrom héja
fél citrom leve
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 deci rizstejszín (vagy másik tejszín)
fehérbors
nagy csipet kardamom (elhagyható)
só
kókuszolaj
A vöröshagymát kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam az apró darabokra vágott fehérrépát, paszternákot. Megvártam, míg kiengedi a zöldség a cukortartalmát elkezd kicsit barnulni karamellizálódni, majd fűszereztem, belereszeltem a citromhéjat és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi. Ezalatt a spárga végeit letörtem ott ahol el akartak pattanni, mivel a végei fásak, azokat kidobtam, a többit meghámoztam, majd feldaraboltam és mikor a répa félig megpuhult ezt is hozzáadtam a leveshez. 5-10 percig együtt rotyogtak, míg a spárga is megpuhult, majd lehúztam a tűzről és simára turmixoltam az egészet.
Visszatettem a gázra, öntöttem hozzá rizstejszínt és beleszórtam a felkockázott almát is. Újra összeforraltam, majd forrástól számítva kb. 5 perc után el is zártam a gázt, hogy az alma ne legyen túl puha, inkább csak roppanós. Belefacsartam a citrom levét és kicsit kihűtve tálaltam.


Közben azon tűnődöm, hogy szomorú, hogy idézőjelbe kell írni a gyógyszert, hiszen ez lenne az ideális, ha az ételünk lenne a gyógyszerünk, nemdebár????
Ahogy megsül, pláne, hogy vékonyan olívaolaj is körbelengi, előjön belőle egy kicsit édeskésebb aroma, persze nem nagyon , de az édes batáta mellé pont így volt jó.
Hozzávalók 2 adaghoz:
A gombakrémlevesről az első emlékeim egy porleveshez fűződnek, teljesen rá voltam kattanva , hogy az milyen finom. Persze ez még nagggyon régen volt, mikor azt hittem abban tényleg baromi sok gomba van és ááá nincs is benne tartósítószer. Aztán mikor megcsináltam az első igazi levest igazi gombából rájöttem, hogy ez egyrészt nem tart tovább sokkal, mint a zacskósat megfőzni, másrészt tényleg igazán illatos és gombaízű. Sőt azt is elárulom, hogy ezt még egyszer az öcsémmel is megetettem, aki szintén csak porleves formájában volt addig hajlandó gombát enni és kb. azóta is…













