Pálmafa Project

Tedd a körtét a szendvicsedbe is!

Ha unjátok már  a sonka-sajt-paprika típusú szendókat, akkor helyette bátran lehet gyümölcsökkel és karakteresebb ízű sajtokkal is próbálkozni. Az egyik nap az aktuális kedvenc szakácsnőm Annabel Langbein lepett meg meló után eltikkadt szüretelő brigádot egy hasonló finomsággal és miután a nyálamat a tévé képernyőjére csorgattam, tudtam, hogy mit akarok másnap reggel a tányéromon látni.

DSCF8542Kétfélét dobtam össze a héten, egy édeset és egy még édesebbet… Na jó, ennyire nem durvult el azért a helyzet, de az egyikben volt lekvár a másikban nem. Minél durvább ízű és szagú sajtot vesztek, szerintem annál jobb lesz az íze, de ha hadban álltok a hasonló sajtokkal és se a hűtőtök, se a szátok közelébe nem emelitek őket, akkor egy sima natúr krémes camembertben azért kiegyezünk? Csak egy próbát…

Előző este is előkészíthetitek, be vele a frigóba és másnap reggel csak sütni kell. Szerintem vendégváró szendvicsnek is beválik! Süthetitek melegszendvics sütőben is, de én jobban csípem egy serpenyőben pici olívaolajon ropogósra pirítva mindkét oldalát. Hmm, nem kalóriaszegény, bár én szénhidrátcsökkentett kenyérrel csináltam, és ha a lekvár is cukormentes akkor akkor azért nem lesz brutál kalóriabomba.

DSCF8536Hozzávalók a sonkáshoz:

teljes kiőrlésű kenyér

körte (keményebb húsú)

sonka (legjobb vmilyen szárított)

kecskesajt (más camembert típusú is jó)

vaj, olívaolaj

Az egyik kenyeret megkentem vékonyan vajjal, erre ráfektettem a vékonyra szeletelt sonkát, majd erre kerültek a vékony körteszeletek és a sajt, majd beborítottam a kenyér másik felével. Egy serpenyőben pici olívaolajat hevítettem rátettem a szendvicset, finoman lenyomtam a tetejét , hogy jobban átpiruljon az alja, ezt lehet egy tányérral, edény aljával is csinálni. Pár perc múlva megfordítottam és a másik oldalával is eljátszottam ugyanezt. Akkor jó, ha kívül ropogós belül pedig olvadozni kezd a sajt. Szendvicssütőben készítve vajazzátok meg vékonyan kívül is a kenyeret.

DSCF8561Hozzávalók a lekvároshoz:

teljes kiőrlésű kenyér

camembert sajt

körte

feketeribizli lekvár (áfonya is jó)

vaj, vagy olívaolaj

A kenyerek mindkét felét megkentem a lekvárral, közé kerültek a körte és a sajtszeletek, majd az előzőhöz hasonlóan megpirítottam őket. Frissen melegében isteni!

 

Körtés sajtos zellerfőzelék

Főzelék hétköznapokra, kicsit sem hétköznapi módon!

DSCF8519Körte, zeller, sajt, sonka, ez sem ritka kombináció, ha még nem kóstoltátok, szemezgessétek nyersen is nyugodtan őket este a tévé előtt chips helyett egy pohár bor kíséretében. Mennyei, ráadásul aki nem szereti a zellert, szerintem így meg tud barátkozni vele.

Ahogy ezzel a főzelékkel is van rá esély, hiszen keveredik sokféle íz, de még sem tolakodóan uralkodik egyik vagy másik. A zeller földes ízét a körte szépen tompítja. Most először kóstoltam a laktózmentes tejfölt, és meglepően finom volt (köszi Spar). Továbbra sem vagyok laktózérzékeny, de kíváncsi voltam, mert a laktózmentes tejek közül még igazán jót nem ittam, csak növényi tejeket. Szóval ez bevált, nem volt mellékíze, krémes is, de nyilván készítsétek abból, amiből nektek jól esik, lehet, kefir, joghurt, stb.

Egy a lényeg, dübörög a körteszezon, használjátok ki, mert sok-sok ételt képes elvarázsolni zamatos ízével!

DSCF8525Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db zellergumó (nagyobb méretű)

1 nagyobb keményebb körte

1-2 duci gerezd fokhagyma

2 szelet kemény karakteresebb ízű sajt (nálam kecske, de pl. parmezán is jó lehet)

1 kis doboz tejföl v joghurt v kefir

2 teáskanál friss rozmaring

1 csapott evőkanál hajdinaliszt

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

Tetejére: pirított napraforgómag és pár szelet sonka pirítva

A fokhagymát és rozmaringot apróra vágtam és kevés kókuszzsíron picit megfuttattam, vigyázva, hogy meg ne égjenek. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott zellert és annyi vizet, hogy a teteje még kikandikált. Sóztam, borsoztam.

A tejfölben simára kevertem a lisztet, a napraforgómagot egy száraz serpenyőben egy perc alatt barnára pirítottam, félretettem. Ugyanebben a serpenyőbe egészben belefektettem a sonkát és mindkét oldalát piros ropogósra sütöttem.

Mikor felforrt a víz a zellerrel, 1-2 percig hagytam rotyogni, hogy még a zeller roppanós maradjon, majd hozzászórtam a felkockázott körtét és egyből ment utána a tejfölös, lisztes habarás. Megvártam, míg ismét felforr, beleszórtam a sajtdarabokat és elzártam a gázt.

A tetejére szórtam a pirított szotyit, és rátördeltem a sonkát.

Maradékmentő tésztasaláta

Hétvége után biztos marad a konyhában néhány olyan zöldség, amit esetleg egymagában rágcsálva nem mindenki szeret. Az egyik ilyen lehet a zeller is, ha nem került az egész gumó a húslevesbe, akkor elképzelhető, hogy árván fonnyadozik a hűtő polcán. De az is lehet, hogy a kifőzött tészta nem fogyott el, csak a feltét mellőle, és miért ne lehetne bemutatni őket egymásnak egy ebéd erejéig?

DSCF6180Nem értem mikor sok ember, – tisztelet a kivételnek -, szórja a kukába az ételeket, pedig simán összedobható egy klassz, tartalmas, tápláló fogás még belőle. Vagy kettő. Ráadásul 10 perc alatt elkészül.

Ennek a receptnek nincsenek szigorú szabályai, bár nálam szinte egyiknek sincsenek… Na jó, azért ízharmóniára próbálok törekedni. Így került a zeller mellé a maradék büdös márványsajt és a körte. A zsenge retek pedig nem töri meg a varázst és különben is kellett bele valami piros is és ezzel együtt tavaszias jelleget is öltött a tészta. Szintén ezt a cél szolgálta a medvehagyma. Na jó nem, az lehet már túlzás volt, de nagyon szeretem, éppen a csak a lekváros kenyérre nem szelem. Bár…

Én hidegen ettem, de melegen is megtenném, bármilyen pirított mag viszont kötelező hozzá. Na meg jó adag frissen őrölt bors.

DSCF6174Hozzávalók 2 főre:

2 marék durum masni tészta

egy nagyobb zellergumó fele

1 kisebb körte

4 db retek

5 dkg márványsajt, de füstölt is jó v egyéb

1 kis doboz kefír v joghurt, tejföl

só, frissen őrölt bors

1-2 evőkanál napraforgómag, szezámmag, tökmag stb. vegyesen

pár szál medvehagyma a tetejére (elhagyható)

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem.

Ezalatt vékony hasábokra szeltem a zellert. Ha valaki nem szereti nyersen, vagy kicsit fás lenne, akkor dobja bele 2 percre forró vízbe, majd szűrje le és hideg vízzel való öblítés után mehet a salátába.

A körtét szintén hasonló méretű vágtam,  mint a zellert. A magokat egy száraz serpenyőben megpirítottam. A medvehagymát felcsíkoztam. Mindent egy tálba tettem, a tésztát leszűrtem, szintén hideg vízzel átöblítettem, majd alaposan összekevertem a többi hozzávalóval, meglocsoltam a kefírrel, a magokkal megszórtam, sóztam, alaposan megborsoztam, és a tetejére morzsoltam a sajtot.

Frissen az igazi,  mert ha sokat áll felszívja a tészta a kefírt.

Mihez kezdj a birsalmával? Főzz belőle levest!

A kellemes nyári időben még jólesik a hideg leves, de melegen is ajánlott a fogyasztása. Elronthatatlan, egyszerű, gyors megoldás,  ha még nem kóstoltátok a birsalmát, bátran kezdjétek ezzel a laktózmentes levessel. A birs mellé alma és körte is társul, de ezek már csak a végén kerülnek bele nyersen.

Bár birsalmát is klassz lenne nyersen is fogyasztani, mert sok benne a C-vitamin, viszont állati kemény és a szemeim is keresztbe álltak tőle, olyan savanyú. De aki bevállalós az lereszelheti és más édesebb gyümölcsökkel kombinálva, mézzel megcsorgatva, akár joghurtba is belekeverve már rögtön barátságosabb az íze.

DSCF4998Én viszont most mégis megfőztem, sok fahéjjal és szegfűszeggel és egy  tonna cukorral leheletnyi nádcukor+méz kombóval édesítve. Nagyon kellemes pikáns leves született belőle. Sikerült akkor a bödönnel csinálnom, hogy 3 napja ezt eszem és etetem bódog bódogtalannal, de örülök, mert ízlik nekik. Mernének mást mondani…

Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy rizstejjel készült, de ezt nyugodtan lehet itt is csereberélni akár sima tejszínre vagy más növényi tejekre, sőt tej nélkül is elkészíthető.

Ha sok birsalma van kéznél akkor próbáljátok ki a a birsalmapürét kenyérre kenve és a penészes sajttal megkoronázva, vagy bundázzátok be és süssétek ki az almaszeleteket. Jó kis őszi recept mindegyik!

DSCF4996

Hozzávalók 4-6 főre:

4 db birsalma

1 nagy alma

1 nagy körte

3 deci rizstej

1 nagy csipet fahéj

pár db szegfűszeg

kb. 3 evőkanál nádcukor és pici méz ízlés szerint

citromlé

Tetejére: pirított dió

A birsalmákat félbe vágtam, kiszedtem a magházát és felkockáztam héjastól. Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, megszórtam cukorral, fahéjjal és beledobáltam a szegfűszegeket. Kb. fél óráig főztem, míg a birs megpuhult. Ezután lehúztam a gázról, belereszeltem a hámozott almát és a körtét, beleöntöttem a rizstejet, a citromlevet és alaposan összeturmixoltam. Jó tanács, mielőtt turmixoljátok, vegyétek ki a szegfűszeget belőle. Én elfelejtettem…utána kissé macerás kibányászni a darabokat.

Száraz serpenyőben megpirított diódarabokkal tálaltam a levest, amibe előtte még pici mézet is csorgattam.

Nyárvégi nyers gyümölcsleves almával és körtével

Már vagy két hete nem tettem fel egy nyers gyümilevest sem, ez szörnyű… Sürgősen pótolnom kellett. Nekem már hiányzott, pláne, hogy én naív elmentem a minap vendégségbe csak úgy, sütemény nélkül, mondván, hogy lesz ebéd meg szülinapi torta és tuti ne vigyek édességet neeeem kell az… Aha..a kedves barátaim(?) már útközben felhomályosítottak, hogy akkor ha belépek az ajtón egyből kanyarodjak padló gázzal a konyha felé, ahol vár a mák és leszek szíves mákos bejglit(!!!!!) sütni… Ok, hogy zuhogott az eső, de még akkor is plusz 20 fok volt és nem mínusz. Valahogy még nem voltam ráhangolódva a fahéj illatú karácsonyra. Bakker, pechemre vót otthon fahéjas gyertyájuk….aztán egy három órára magamra hagytak, rámzárták a nem létező konyhaajtót is… Neeem ám, segítettek valójában, beküldték a gyerekeket(mind a 7et), hogy gályázzanak velem a 3 négyzetméteres konyhában, ők meg néha bekukkantottak egy “mikorleszmárkész” beszólással hozzánk… A munkafolyamatot pedig egy frissen herélt tacskó felügyelte, aki a nyakán lévő műanyag tölcsérbe próbált néhány leeső morzsaszemet befogni… De megérte, felejthetetlen élmény volt, sírva röhögős és bejglit kanállal tepsiből kikanalazós, hálám jeléül, oly remekművet kreáltam ugyanis….

Szóóóval, ezzel a levessel próbálom most visszaimádkozni magamba a nyári hangulatot. És sikerült jelentem alásan!

DSCF4612Sosem értettem, miért mondják azt egy ételre, hogy olyan selymes…Ezt a leves nyammogva, viszont pont ez a jelző jutott eszembe először és azt hiszem a kókusztej az, ami képes azzá varázsolni a savanykás nyári alma, az édes zamatos körte kombinációját. A kókusztej mellé pedig mindig passzol a csípős gyömbér és a édeskésen fanyar lime. Édeskésen fanyar.., na, ezt hogy hoztam össze? Mindegy is, nem tudom jobban leírni a lime ízét, egy biztos, én nagyon szeretem.

Igaz, hogy lassan vége a nyárnak, de azért a bejgli helyett próbáljátok ki egyenlőre ezt, hízókúrázni meg ráérünk karácsony tájékán…

DSCF4599

Hozzávalók személyenként:

1 kisebb méretű alma

1 kisebb méretű puha körte

pár szem sótlan pisztácia

2 deci kókusztej

xilit v nádcukor v méz ízlés szerint

fél lime leve

1 ujjbegynyi reszelt gyömbér

Az almát és a körtét apró darabokra vágtam, nem hámoztam meg előtte, de természetesen a magházát kiszedtem. Turmixgépbe szórtam őket, felöntöttem annyi kókusztejjel, ami majdnem ellepte, belecsavartam a lime levét, megszórtam egy kanál nádcukorral, belereszeltem a gyömbért is, majd összeturmixoltam. Tálba öntöttem, és megszórtam a száraz serpenyőben megpirított natúr pisztáciával.

Rántott sajt dióbundában rozmaringos eperszósszal és körtével

Mennyi jó íz egy tányéron és egyáltalán nem ütik, sőt imádják egymást én meg őket!

Ezer éve nem ettem rántott sajtot, nem mintha nem szeretném, de nem a kedvenc elfoglaltságom a panírozással pepecselni, meg olajban sütögetni, úgyhogy kitaláltam, hogy kreálok egy kevésbé zsírbomba verziót. Szerintem sejtitek, hogy kókuszzsírban sült és zabliszt került a bundájába, a zsemlemorzsa helyett pedig dió. Köretként gyümölcsök, lekvár helyett friss eperöntet, rizs vagy sült krumpli helyett pedig körte került mellé.

DSCF3239

Ez az étel is jó példa arra, hogy nem kell lemondani semmilyen finom falatról ha valaki szeretne tudatosabb odafigyelni az étkezésére, sőt azt gondolom, hogy az igazán jó ízekre csak azután lehet rábukkani, hogy elkezdünk “tiszta” és jó minőségű hozzávalókat használni a konyhában. Talán ez olyan, mint a sport, ha megtaláljuk azt, ami tényleg feldob, és örömet, nem szenvedést okoz. akkor nem tudsz nélküle élni. A főzéshez visszakapcsolódva pedig én nem igazán kívánom már az étolajban, vastag fehér lisztes bundában sült rántott sajtokat.

Ami a sajt típusát illeti lehet camambert, én is imádom, bár zsíros ugyan, de helyette most mégis ordát választottam, mert mostanában rákaptam az ízére. Több ízben kóstoltam, ehhez talán a szezámmagos a legjobb vagy a sima. Az orda egy fehér színű savósajt, amiből arra lehet következtetni, hogy kevésbé zsíros. Picit böngésztem a témában, hogy mi is az a savó, nos ez a sajtkészítés során visszamaradt folyadék, ebből készül az orda. A tejsavóról fontos megemlíteni, hogy magas a fehérjetartalma, viszont kalóriaszegény. Úgyhogy bátran ki lehet próbálni, állagra nem olyan, mint a camambert, inkább túrószerű, éppen ezért olvadni sem fog úgy. Egyébként meg nyugodtan készítse mindenki a kedvenc sajtjával.

DSCF3241

Hozzávalók:

rántanivaló sajt kb. 1 cm-es szeletekre vágva

Panírhoz:

zabliszt, tojás, darált dió

Eperszószhoz:

eper

pár csepp citromlé

balzsamecet (elhagyható)

néhány friss rozmaring levél

pici méz v nyírfacukor

Körethez:

körte vagy alma, pár szem dió és rozmaring ág

vaj

Sütéshez: kókuszzsír

A körtét félbe vágtam, majd ismét félbe, kivágtam a magházát, mindegyik közepébe tettem egy picit vajat és egy szem diót, egy rozmaring ágat fektettem rájuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam alufóliával lefedve kb. 25 percre míg megpuhultak.

Addig az epreket megmostam, megszórtam nyírfacukorral, pár csepp balzsamecettel és citromlével, a felaprított rozmaringgal, és egy botmixerrel pürésítettem.

A sajtokat előbb a zablisztbe, majd a felvert tojásba, és dióba forgattam, majd ismét tojásba és megint dióba. A dupla panír főleg akkor jó, ha könnyebben olvadó sajtot, pl. trappistát használunk, így nem folyik ki. Egy serpenyőben pár kanál kókuszzsírt megolvasztottam, majd beletettem a sajtot és minden oldalát pár perc alatt barnára sütöttem.

DSCF3240

 

Így helyettesítsd a tejszínt! - Gyümölcskehely kesudiótejszínnel

Nem csalás nem ámítás, jól olvastátok, a kesudiótejszínről szeretnék mesélni egy kicsit. Ez egy jó alternatíva a laktózérzékenyek számára illetve a paleo és főleg a nyers táplálkozás hívei is gyakran használják fel a kesudiót ételek sűrítésére, édességekhez krémként illetve a tejszínhab helyettesítésére is. Az állaga attól függ, hogy mennyi víz kerül hozzá. Kesudió híján dióból és mandulából is bátran készíthető növényi tej vagy krém egyébként. Mandulatejet már én is kreáltam tavaly nyáron, remek alap volt a szilva sorbethez.

A többi olajos maghoz hasonlóan a kesudió is sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag B-vitaminokban és többek között kiváló jód és magnézium forrás.

DSCF3085Semmi bonyolult konyhai művelet nem szükségeltetik az előállításához, csak egy turmixgép és kevés tiszta víz. Ja, meg kesudió sem árt…
Azt nem mondom, hogy a kesudió olcsó, én piacon veszem, kb. 300-350 Ft/10 dkg áron,  de ha azt nézzük, hogy 10 dkg-ból kb. 2 deciliter “tejszín” lesz, ami normál esetben is elég egy leves,  főzelék vagy húsos étel besűrítéséhez vagy jelen esetben 2-3 nagy adag gyümölcssaláta elkészítéséhez akkor nagyjából ugyanott vagyunk, mintha hagyományos tejszínt vásároltunk volna. Legalábbis az ár tekintetében, ízben azért más, sokkal finomabb! Ki kell probálni na. Bármilyen gyümölccsel finom, de reggelire jogurt helyett, nyugodtan lehet zabpelyhet aszalt gyümölcsöket is keverni hozzá, gyümölcsleveseket, főzelékeket sűríteni vele, sőőőt akkor elhintem most azt a kósza infót, hogy a kesutejszín segítségével tettem kísérletet, hogy megszeressem a sóskát… de erre majd még visszatérek a héten. Addig meg induljon a napotok ezzel a gyönyörűséggel.

DSCF3089

Hozzávalók 2 decihez:

10 dkg kesudió

víz

A kesudiót a turmixba szórtam és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ezután békén hagytam jó pár órára, de állhat egy éjszakát is. Mikor megszívta magát, krémesre turmixoltam és egy részét ráöntöttem a gyümölcsökre(banán, körte, alma, narancs és aszalt vörösáfonya), a másik részét pedig hűtőbe tettem.

Házi müzliszelet minden földi jóval

Tökéletes tízóraira és éhenhalás megelőzésére, ha valahonnan gyors energialöketre van szükségünk. Elkészítése nem időigényes, és sokkal finomabb, mint a bolti verziók, ráadásul kedvünk szerint lehet változtatni a hozzávalókat.

Gyerekkoromban talán egyféle bolti müzliszeletet lehetett kapni, amit Apukám lelkesen próbált volna tukmálni rám, de sosem járt sikerrel. Viszont minden egyéb csoki után sokkal nagyobb érdeklődést mutattam… Aztán mikor elkezdtem többet mozogni, és lehetett már többízben is kapni eme zabos édességet, és nem csak a se íze, se bűze kategoriájút, akkor rászoktam én is, hogy tízóraira ilyesmit csócsáltam. Mikor elkezdett az is érdekelni, hogy mi az amit megeszem, akkor elolvastam egyszer, hogy mit is tartalmaz a müzliszelet…. Azóta inkább hanyagolom, bár lehet ebből is már jobb minőségűeket vásárolni, de az a jó, hogy miután az ember elkészít valamit, amit eddig boltban vett és megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az íze a saját kézzel kreált eledelnek, nem vágyik többet a boltira.

DSCF2878

Tényleg bátran variálhatóak a hozzávalók, bármilyen aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, kakaó, magok mehetnek bele, a lényeg, hogy legyen benne valami kötőanyag, vaj, méz, vagy kókuszolaj, ami összetartja a masszát, így könnyen felszeletelhető és nem esik szét. Ha utóbbi mégis megtörténne, semmi baj, joghurtba, tejbe keverve tökéletes reggelire. A nedvességtartalmát a reszelt gyümölcs adja, így később sem lesz túl száraz. Lehet csokoládés ízt is varázsolni bele, akár étcsokidarabokkal, vagy ahogy most én tettem, karobporral. Valaki sütőbe sem tolja be, hanem egyből a hűtőbe teszi és megvárja míg a vaj visszadermed. Én inkább átsütöttem pár perc alatt az egészet, így a dió is picit megpörkölődik és még jobb ízű lesz a végeredmény.

DSCF2875

Hozzávalók 8 szelethez:

1 kisebb marék aszalt vörösáfonya

1 kis marék fekete szezámmag (világos színű is jó)

3 marék apró szemű zabpehely

1 marék apróra vágott dió

1 db reszelt körte

1 csapott evőkanál karobpor

2 evőkanál méz

2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír

Minden száraz hozzávalót beleszórtam egy tálba, a mézet és a vajat felolvasztottam, majd ráöntöttem a zabpelyhes keverékre és jól összeforgattam, hogy mindent egyenletesen befedjen a vajas mézes folyadék. Egy hosszúkás négyszögletes kenyérsütőformát kibéleltem sütőpapírral és ebbe simítottam kb. 1 cm magasságig a masszát, jól lenyomkodtam és 200 fokon negyed órát sült. Megvártam míg kihűl, majd hűtőben töltötte az éjszakát. Másnap szépen szeletelhető.

 

Köles süti glutén- vagy laktózérzékenyeknek

Ha valaki mindegyik kategóriában érintett lenne akkor ez ideális édesség lehet a számára. Persze mindenki másnak is, mert a köles egy nagyon értékes gabonaféle, dícsérhetném hosszasan, de már megtettem korábban, itt elolvashatjátok.

A gluténmentesség kapcsán egy pici kitérőt még tennék, hiszen a zabpehelyről ha jól tudom megoszlanak a vélemények, mert bár nem tartalmaz glutént, de a feldolgozása során kerülhet hozzá, viszont kaphatóak kimondottan gluténmentes pelyhek is. DE ennek a sütinek csak a tetején van pár kanál ami nyugodtan el is hagyható, hiszen az íze attól még nem fog változni. Tulajdonképpen egy köleskása az alap, ami a sütőben veszi fel végső formáját, melegen még puha kanalazós állagú inkább, de ha kihűl akkor szépen szeletelhető, de mégsem szárad ki, hanem szaftos marad a gyümölcsöknek köszönhetően. Utóbbiak ízlés szerint variálhatóak, lehet egyféléből is készíteni, vagy bármiből ami éppen otthon van. Mák helyett szórhatunk rá diót, mandulát vagy mogyorót is,vagy akár mazsolát, aszalt gyümölcsöket is, a tetejét pedig baracklekvár is megkoronázhatja.

DSCF2786Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:

1 bögre köles

1-1 db alma, körte, banán

3 bögre víz

1 bögre darált mák nyírfacukorral édesítve

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint 3-5 kanál nyírfa v nádcukor

3 evőkanál zabpehely (gluténérzkenyek ezt hagyják ki)

tetejére pici méz (elhagyható)

A kölest beleöntöttem a tepsi aljába, lereszeltem a citrom héját és hozzákevertem a mákhoz, majd rászórtam a mákot a kölesre. A gyümölcsöket apróra vágtam és turmixba tettem, megszórtam a cukorral, felöntöttem vízzel, és leturmixoltam. A gyümölcslevet ráöntöttem a köleses mákos rétegre.

A tetejére szórtam még egy-két kanál darálatlan mákot és zabpelyhet, de helyette apróra vágott diót vagy más csonthéjast is lehet. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül, ha a köles az összes folyadékot felszívta és megpuhult. Ha kihűlt szeletelhető.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!