Pálmafa Project

Szín és ízbomba - Epres, spárgás quinoa saláta

Benne van minden ami késő tavasz vagy inkább nevezzük kora nyárnak? Utóbbi jobban hangzik. Nagyon szemöldökfelhúzos recept első hallásra, de tudjátok nyitottsáááág a jelszó továbbra is, meg kell kóstolni. Mióta tavaly megbizonyosodtam róla, hogy az epret igenis lehet sós ételekben is fogyasztani és megkóstoltam a nyers spenótos tésztasalátába keverve, azóta bátran kombinálom más zöldségekkel is, ráadásul a spárgához különösen jól passzol. Utóbbinak menthetetlenül elérkezett a szezonja, már az ára is egész barátságos, irány a piac tehát. Azt nem állítom, hogy már csak mézédes epreket lehet kapni, de ki lehet fogni szépet és jó ízűt.

Nos, hogy mi a quinoa? Dél-amerikai növény ő, és ezek a picit kölesre vagy kuszkuszra hajazó magok pedig a termései, szóval a másik kettővel ellentétben nem gabonaféle, mivel a céklák és parajok családjába tartozik. Természetesen ezáltal gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú, úgyhogy nem bánjuk meg ha barátságot kötünk vele. Ami pedig kiemelkedő fontosságú a quinoával kapcsolatban, hogy teljes értékű fehérjeforrás, ami annyit tesz, hogy tartalmazza azt a 9 aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani és táplálék formájában tudjunk csak bekebelezni. Nincs nagyon karakteres íze, ezért jó alapul szolgál az édes, sós, ropogós hozzávalóknak.

DSCF3165

Hozzávalók adagonként:

fél bögre quinoa

pár szem eper

kisebb marék mandula

4 szál spárga (pici citromlé és nádcukor a főzéséhez)

salátalevél (nálam lila lollo rosso)

Öntethez:

kis gerezd reszelt fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál balzsamecet

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

A quinoát egy szűrőben átöblítettem és feltettem főni kétszer annyi vízben, amit picit megsóztam. A felszeletelt spárgát forrásban lévő vízbe dobtam, amibe előtte pár csepp citromlevet és egy kis kanál nádcukrot tettem, kb. 10 perc után leszűrtem és hideg vízben leöblítettem a spárgadarabokat. A mandulát durvára aprítottam, az epret kis darabokra vágtam. Az öntethez összekevertem az olajat, ecetet, citromlevet, reszelt fokhagymát, sóval és borssal. A salátaleveleket megmostam, megszárítottam egy tányárra szedtem. A puha quinoához kevertem a spárgát, az epret és rácsorgattam az öntetet, majd az egészet a salátalevelekere halmoztam, amit még megszórtam a mandulával.

DSCF3161

Spárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!

Nem szoktam ilyet, de most ismételjünk egy kicsit, egyrészt közkívánatra, hiszen elindult a spárga dömping, másrészt pedig a laptopom tegnap reggel kómába esett…:( Mielőtt elástam volna az udvarban, inkább szakemberekre bíztam sorsát, és most várom, hogy újra magához térjen Mr. Dell. Viszont okos telón bejegyzést írni tuti 1 hét pszichiátriai kezelést vonna maga után számomra, úgyhogy addig is jöjjön tavalyról 3 recept spárgával!
A spárgáról régen csak az jutott eszembe, hogy mindig kb. 5 cm hiányzott a talajtól, hogy meg tudjam csinálni mikor megboldogult kisjány koromban művészi tornára jártam. Ami némi megnyugvással tölt el, hogy a centik száma nem lett azóta sem több, de valószínű kevesebb sem nagyon lesz már és jól van ez így.
Aztán a spárga, mint zöldség sokáig drága Bridget Jonest juttatta eszembe és az ő “kitűnő” levese ami úgy kezdődött, hogy végy egy guriga kék spárgát valamelyik barkácsáruházban… Az eredmény önmagáért beszélt…
Aztán elkezdtem vele én is próbálkozni, legelőször egy tejszínes fehér spárgakrémleves formájában, ám voltam annyira ügyes, hogy zöldségesnél vásároltam a hozzávalókat. Sajnos a spárga fás volt, pedig meghámoztam, de az a leves még sem lett a kedvencem. Nem adtam fel. Ismét itt a szezon, sőt jún. közepén már vége is, miért ne próbálkozhatnék újra. Előtte kicsit utánaolvastam, hogy mi is ez a furcsa szerzemény pontosan és melyiket érdemes megvenni.
A zöldségek királynőjének nevezik, mert régen csak a királyi családok engedhették meg maguknak a fogyasztását, de ma már a szezon (ami kb. május közepétől – június közepéig tart) közepén egész jó áron hozzá lehet jutni. Fél kg kb. 350 Ft  a piacon. Van belőle zöld és fehér, a fehéret meg kell hámozni, a zöldet nem. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma, sok benne a kálium, magnézium, vas, C-vitamin, amelyek a spárga sípjában koncentrálódnak.
Onnan lehet tudni, hogy friss ha a körmünket belemélyesztjük a szárába és roppan egyet. Hűtőben csak 1-2 napig áll el.
Tisztítása úgy a legegyszerűbb ha a spárga szárának a végét meghajlítjuk és ahol letörik, ahhoz mérten kell a többit is levágni a végeket pedig kidobni, mert azok fásak.
Nekem idén ezek sikerültek belőle:
Spárgás sonkás fritatta muffin tepsiben sütve:
A fritattát nevezhetnénk akár sütőben sült rántottatának is, na jó omletnek. Bármilyen zöldségből készülhet. Azért szerettem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, nem kell mellette állni és kevergetni, és minden napszakban ehető és kalóriaszegény fogás.  Az eredeti receptben baconnel vannak a tepsi mélyedései kibélelve és arra kerül a tojásos massza , de nekem most maradék sonka volt a hűtőben így az került bele, de legközelebb a sonka helyett tuti pirított gomba kerül bele.
Egész szépen ki lehetett szedni a formából, csak picit leeresztett mikor alányúltam a kanállal.
Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg spárga (nekem most zöld, mivel nem kell hámozni)
fél fej vöröshagyma
3 kis méretű tojás
0,5 dl tej v tejföl
10 dkg füstölt sajt
só, bors, reszelt szerecsendió
3-4 szelet csirkemell sonka apróra vágva
olívaolaj
A spárgát megmostam a fás végeit levágtam. Ezután a spárga másik végén lévő sípokat is levágtam és félretettem, mivel ezek zsengék így csak a sütőbe kerülés előtt teszem őket a masszába.
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál olivaolajat és megpároltam rajta a hagymát majd hozzádobtam a spárgákat is és pár perc alatt puhára pároltam őket. Addig felvertem a tojást, habverővel hozzákevertem a tejet és a fűszereket majd a végén a lereszelt sajt felét.
Vékonyan kiolajoztam a muffintepsi mélyedéseit , elosztottam benne a spárgás hagymás keveréket és beleöntöttem a tojásos masszát, majd a sonkadarabokat is egyenlő arányban hozzászórtam, végül a tetejére tettem a félretett spárgasípokat és a sajt másik felével megszórtam. Irány a tepsi és kb. 20 perc alatt megsül. Salátával, zöldséggel remek, na jó reggelire kenyérrel is.:)
Annyi jó tanács, hogy a tepsi mélyedéseit ne teljesen töltsétek fel, kb. fél cm maradjon, mert megemelkedik a tojás. Nálam az első készítésnél konkrétan kifolyt és a sütő aljára égett….
Zöldborsós spárgakrémleves:
Mániákusan szeretem a krémleveseket, minden évszakban, bármelyik zöldségből készítve imádom. Igaz, hogy június van, de a zuhogó esőnek és a 15 foknak köszönhetően nem ver a víz, így levesre vágytam, viszont ezúttal nem tejszínesre, de mindenképpen spárgából. Krumplit nem akartam beletenni most, így a piacon bolyongva a zöldborsóra esett a választás és nem is bántam meg.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg zöldborsó
25 dkg spárga (zöld)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
só, bors
olívaolaj
A spárgát feldaraboltam, a felső síp részeket itt is félretettem.A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a borsót és a spárgát és pár percig együtt is pároltam őket. Aztán felöntöttem annyí vízzel amennyi ellepi. Hozzáadtam a fűszereket, a citromlevet, cukrot, utóbbi kettő nélkül is lehet készíteni, szerintem jót tett neki, mivel a spárgát is általában citromos, cukros vízben főzik.
Miután a zöldségek megpuhultak összeturmixoltam, és csak ezután adtam hozzá a korábban félretett spárgasípokat.
Spárga diómártással:
Ez egy elegánsabb fogás mellé passzolhatna köretnek, pl. halhoz.
diós spárga
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg spárga
5 dkg darált dió
fél csokor petrezselyem
1 dl joghurt
só, bors
A spárgát egészben beledobtam forrásban lévő vízbe, amibe tettem pici sót, 1 teáskanál citromlevet és 1 teáskanál nádcukrot. 10 perc alatt megfő, utána néhány perc alatt átforgattam még egy serpenyőben amibe előtte egy kanál olívaolajat hevítettem. Közben a petrezselymet felaprítottam összekevertem a dióval a joghurttal valamint pici sóval és borssal.
Jelentem még lehet kapni, úgyhogy bátran próbálkozzatok vele.
Akár a talajon is, de csak finoman…

Medvehagymás köleskrém - Mindjárt vége a medvehagyma szezonnak!

Még nem késő a piacon medvehagyma után kutatni, de lassan elbúcsúzhatunk tőle. Esetleg jégkockatartóban felaprítva elraktározhatunk némi tavaszi ízt és télen jó lesz majd elővenni, vaaagy itt ez a jó kis kencefince amire biztosan emlékezni fogunk jövőre is.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sárgarépakrém, amire rákattantam mikor először megkóstoltam, és a fűszereit azóta is használom együtt sokféle ételbe, mert nagyon jó csapatot alkotnak. Így lett ez a köleskrém is, aminek az eredetijében a kurkumán kívül nem volt más fűszer (úgyis finom egyébként), de én most kiegészítettem, hogy még pikánsabb legyen és nem bántam meg. Már csak a “neonződ” színe miatt is megéri elkészíteni.

DSCF3110

Mivel a medvehagyma íze veszített már az erejéből, ezért nem röstelltem hozzávágni a méltatlanul hanyagolt újhagyma zöld szárát, amit én sosem dobok a kukába, kivéve ha csúnyácska természetesen. De akár fokhagymával is készülhetne. Hogy mihez együk? Reggelire vaj helyett, zöldségekhez mártogatósként mondjuk chips helyett a tévé előtt, de akár sült húshoz köretnek is, mert ahogy azt már korábban említettem kölest enni jó!

DSCF3109

Hozzávalók:

1 bögre köles

fél csokor medvehagyma

néhány újhagyma zöld része

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál őrölt római kömény

fél mokkáskanál chilipor

fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál fehérborecet

1 teáskanál citromlé

só, bors

olívaolaj

A kölest egy szűrőben átöblítettem, majd felöntöttem két pohár vízzel és feltettem főni. Közben felaprítottam a medvehagymát és az újhagyma szárát, összekevertem a fűszereket. Mikor a köles megfőtt belekevertem a hagymákat, a fűszereket, a fehérborecetet, citromlevet, kevés olívaolajat, hogy még krémesebb legyen és egy botmixerrel pürésítettem az egészet. Kóstolás után még lehet szórni bele a fűszerekből ha szükséges, ízlés dolga ki mennyire szeretné pikánsan, csípősen, sósan.

Töltött tojás nélkül nincs szenteste

Avagy a kedvenc karácsonyi köret.

Még jó, hogy az elmúlt években lelkesen lefotóztam a legtöbb ételt ami az asztalra került és mutatósabbra sikerült. A fotók minősége ugyan nem mindig a legtökéletesebb, de nem gondoltam volna még akkor, hogy folytatódik pályafutásuk… Ez is egy olyan köret vagy saláta amit mégsem tehetek fel a blogra 24-én, viszont az ünnepeket megelőző utolsó héten nincs kedvem minden nap azt enni, hogy tutira elfogyjon…. Elmúlna a varázsa is, mert mi ezt szigorúan csak szenteste fogyasztjuk. Fogalmam sincs, hogy mikor került először az asztalra olyan rég volt, de állandó szereplője maradt a karácsonyi vacsorának, ugyanúgy, mint a bejgli. Talán az Öcsém az egyetlen, aki a casino tojásból csak a majonézet szereti, ezért Ő krumplipürét kap helyette, amit az óvodai verzióra emlékeztető pempős állagúra turmixolunk a kedvéért, meg az enyémért is…

Ritkán eszem amúgy majonézes dolgokat, már bizalmatlan vagyok a bolti cukros tartósítószeres kencékkel, viszont a töltött tojásban az is jó, hogy házi majonézből is elkészíthető, amit ezúton javasolnék a kedvezs családomnak, hogy idén eképpen járjunk el…

És akkor már azt is elmesélem, hogy mihez szoktuk enni, bár sajnos azt fotókkal illusztrálni nem tudom. Vannak hús és halimádó családtagok, úgyhogy mindegyik készül. Jómagam szeretem a húst, de hal bármikor jöhet, ha nem túl szálkás. Ezt sem variáljuk túl a hal általában valami nagyobb méretű egyben sütve, például rácz ponty vagyis baconbe tekert vagy fogas fokhagymával és szalonnával tűzdelve esetleg orly módón azaz sörtésztában kisebb darabokban kisütve. Aztán ott figyel a halacska mellett karaj úr átdöfve egy kolbásszal és szépen vékonyra felszeletve és/vagy (attól függően hányan ülünk az asztalnál) némi illatos kacsamell jó sok fokhagymával szintén. Utóbbihoz idén lilahagymalekvárt terveztem….

Na, de vissza a kiindulóponthoz íme a töltött tojás.

IMG_0835

Hozzávalók 4-5 főre:

Tojásokhoz töltelék:

6 db tojás

só, bors

1 mokkáskanál mustár

pár kanál tejföl

aprított petrezselyem

A franciasalátához és  a tartárhoz:

1 zacskó franciasaláta zöldségkeverék

1 darab alma felkockázva

pár darab savanyú uborka szeletelve

1 kis tubus majonéz ( vagy ugyanennyi mennyiségű házi)

1 nagy doboz tejföl

1 mokkáskanál mustár

1 teáskanál citromlé

nyírfacukor ízlés szerint

só, bors

Tetejére: piros arany

Elkészítése: A zöldségeket lobogó sós vízben pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.  A tojásokat főzzük keményre. Addig szeleteljük fel kis kockákra az almát és az uborkákat. A tojásokat pucoljuk meg és hosszában vágjuk félbe,  és emeljük ki a sárgáját és tegyük egy tálba. Törjük össze villával a sárgáját, és keverjük el a mustárral, sóval, borssal és annyi tejföllel, hogy krémes állaga legyen, ne folyjon ki a tojásfehérjékből ha beletöltjük.

A tartárhoz a tejfölt, a majonézet, a mustárt, citromlevet keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, pici cukor, nyírfacukor mehet bele, ha nem lenne elég édes. Végül keverjük össze az egészet a zöldségekkel, az almával és az uborkával. Tegyük egy nagy tálba az egészet. A franciasaláta tetejére helyezzük rá a tojásfehérjéket és kanalazzuk bele a tölteléket, majd nyomjunk rá egy csepp pirosaranyat. Díszítsük petrezselyemlevelekkel.

Tejszínes céklás zelleres rakottas

Egy brutális színű köret vagy egytálétel a céklának köszönhetően. Adhattam volna azt a címet is neki, hogy céklás zelleres gratin. A gratin egy sütőben sütött, tejszínes, sajtos, zöldséges ételt takar. A legtöbbször talán burgonyával készítik és sült húsok mellé kínálják köretnek. Szerintem a krumpli hússal párosítva sok(k), legalábbis a gyomromnak, így az utóbbi időben legtöbbször szétválasztom a kettőt, így egy kiadósabb étkezés után kevésbé van olyan érzésem, hogy nem bírok megmozdulni ezért inkább más zöldséggel helyettesítem. Ezúttal abszolút céklára vágytam, és felcsillant a szemem ezt a receptet látván, ha jól emlékszem egy izraeli szakácstól származik. Az már más kérdés, hogy én ebbe a céklás, zelleres verzióba sem tettem húst, és mellé sem ettem, mert annyira jó fűszerekkel van ellátva, hogy nem hiányzik belőle nekem, de ha valakinek van kedve, akkor bátran fogyasszon mellé, vagy szeljen bele akár kolbászt is.

A céklát én nem főztem meg előtte, ha elég vékonyra van szeletelve és mindenhol ellepi a tejszín akkor meg fog puhulni, de ha valaki szeretné lerövidíteni a sütési időt akkor megfőzheti. A zellert nem szükséges, az hamarabb puhul. Babérlevélet meg éppen nem találtam itthon, koriandermagot viszont igen, ezért belepottyant néhány szem a tejszínbe. A két fűszernek ízben semmi köze egymáshoz, viszont a korander adott neki egy pluszt ízt, ami nagyon is elnyerte tetszésem. Izgalmas étel, én kiraknám egy ünnepi asztalra is köretnek.

DSCF2233

Hozzávalók:

1 nagy fej zeller

4-5 db közepes méretű cékla

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

5 dl főzőtejszín

pár db babérlevél (nálam korandermag)

6-8 db szegfűszeg

pár db kakukkfűág (szárított is jó)

só, fehérbors

citromhéj darabok

2 cs mozzarella

5 dkg reszelt sajt a tetejére (nálam ementáli)

olívaolaj

A tejszínt beleöntöttem egy serpenyőbe, belereszeltem a fokhagymákat, sóztam, borsoztam, és az összes többi fűszert is hozzáadtam. A citromot megsikáltam, és egy hámozóval kisebb vékony darabokat kanyarítottam a héjából. 4-5 db elég, a fehér része ne menjen bele. Ezeket is beledobtam a tejszínbe és alacsony lángon megvártam, míg forrni kezd majd leszűrtem. Közben meghámoztam a céklát és a zellert, vékony szeletekre vágtam őket a mozzarellával együtt, a lilahagymát pedig vékony csíkokra. Fogtam egy sütőedényt, leraktam egy sor hagymát, ráhelyeztem a cékla és a zellerszeleteket, sóztam, borsoztam, vékonyan meglocsoltam olívaolajjal, tettem rá egy réteg mozzarella sajtot és ráöntöttem a tejszín egy részét majd ismét hagyma, cékla, zeller, mozarella, tejszín sor követekeztett, amíg el nem fogytak a hozzávalók.

180 fokra előmelegített sütőben, fóliával lefedve kb. 50 percig sült, aztán levettem a fóliát még sült 10 percig aztán rákerült a reszelt sajt, visszatoltam a sütőbe, míg ráolvad. Mikor ezt megtörtént kivettem és 10 percet magára hagytam még tálalás előtt.

Krumpli és én

Lehet korábban már említettem, hogy az utóbbi időben lényegesen kevesebb krumplit fogyasztok. Különösebb oka nincs, mert szeretem, főleg püré és tepsiben sült formában, de el vagyok nélküle is. Ha megjelenik a piacon az új krumpli azért én is megkívánom, mivel van kedvenc receptemen burgonyából is.Ha csak magamnak készítem akkor hús nem kerül mellé. Egyszerűen nem érzem utána annyira nehéznek a gyomrom, ha salátával vagy  könnyű joghurtos kapros öntettel eszem, esetleg tejföllel sajttal.
A fogyókúrázoknak sem kell lemondani róla szerintem, mert el lehet készíteni olaj nélkül, héjában főtt állapotában ebédre tökéletes, ráadásul így a vitamin tartalmát is megőrzi, ugyanis C-ből elég sokat tartalmaz. Keményítő tartalma jó hatással van az emésztésre, nem véletlenül “tuszkolták” mindig belém kis koromban ha gyomorrontást kaptam. Hű, de nem csíptem úgy…Natúr főtt krumpli szerintem azóta se került a tányéromra.
A krumpli nyersen sebek gyógyítására, rovarcsípésre alkalmazható, ha ketté vágjuk és bekenjük vele a bőrfelületet. Hmm, szúnyogcsípésre is jó vajon? A vérszívók lájkolnak ugyanis… Lehet egy fél krumplival a kezembe fekszem le ma aludni.
Nyers krumplilevet még én sem ittam, de állítólag kéne, mert remek méregtelenítő és képes kimosni a szervezetben lerakódott nehéz fémeket, ami a városi levegőnek köszönhetően képes felhalmozódni, így évente kúraszerűen célszerű beiktatni krumplilé ivászatot.Kiváló májtisztító, ha valaki túl sokat bulizott volna esetleg… illetve olvastam egy furcsaságot, hogy lázcsillapításra úgy használható gyerekeknél, ha a krumplit ketté vágjuk és a talpukra erősítjük, állítólag ettől lemegy a láz a gyerek meg elalszik. Ezt úgy elképzeltem…valaki mesélje el, ha már csinált ilyet, főleg az a rész érdekelne, hogyan kötözi a krumplit a tappancsokra…
Szóval ha már krumpli vagy burgonya akkor tavasszal illetve nyáron nálam főleg a parázs burgonya játszik. Nem csak, hogy nem kell meghámozni,  mint ahogy a többi új társát sem, de ezt még szeletelni sem, mert egészen apró a kis drága. Pürét ezekből kár csinálni, viszont sütve isteni. Én a legjobban úgy szeretem ha előtte megfőzöm sós vízben, nagyon hamar megvan, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mikor puha, de még nem szétfőtt a krumpli akkor leszűröm és belezuttyintom a tepsibe. Locsolok rá olívaolajat, sót borsot és kb. 30 perc alatt kívül ropogós lesz belül pedig krémes lesz.
Hétvégén habzsi dőzsi volt, kétféle krumplit is sütöttem, pompás fokhagymás-mustáros pácban érlelt grillezett tarja és csirkemell társult hozzá és sok saláta persze.
Rozmaringos új krumpli fetasajtos zellerszár salátával
Ez még évekkel ezelőtt lett a kedvencem, egy kedvezs barátném avatott be ebbe a “titokba”, és azóta legtöbbször én csak együtt a kettőt eszem hús nélkül annyira finom. Rozmaring bokor adott volt, hisz a kertben vígan el van télen nyáron, baktérium és vírusölő hatása van valamint görcsoldóként is beválik.
Krumplihoz 6 főre:
1,5 kg parázs burgonya
4 darab rozmaringág
só, bors
olívaolaj
A krumplit megfőzzük majd tepsiben olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 2 db egész rozmaringágat ráteszünk a tetejére. 200 fokos sütőbe toljuk kb. 35 percre. A másik két ágról leszedtem a leveleket és felaprítottam, de azt a sütés utolsó 10 percében szórtam csak rá, hogy ne égjen meg. Akkor van kész ha kívül szép aranybarna és ropogós.
Fetasajtos szárzellersaláta:
A szárzellert nem sokan használják szerintem, megmondom őszintén én is talán csak ehhez a salátához, de már rábukkantam pár érdekes receptre még amit szeretnék kipróbálni majd. Nincs annyira erőteljes íze, mint a gumós társának, viszont sokkal zsengébb és ropogósabb. Magas az A és B vitamin tartalma, de van benne C is, méregtelenítő hatású, kalóriatartalma alacsony.  Ebből hazait ne nagyon keressen senki, éppen ezért elsősorban a hiperszuperekben kapható.
Mártogatosók mellé ideális zöldség lehet.
Ez a saláta meg úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
1 csomag szárzeller vagy más néven halványító zeller (inkább a hiper-szuperekben kapható, mint piacon)
2 dl kefir
3 gerezd fokhagyma
só, bors
15 dkg fetasajt (Anikó sajt is jó helyette)
A zellert megmossuk és felkockázzuk a szárakat, a fokhagymát lereszeljük, a fetasajtot kisebb darabokra morzsoljuk, sózzuk, de óvatosan, mert a sajt sós, borsozzuk és ráöntjük a kefírt. Összekeverjük és hűtóben hagyjuk állni fél órát minimum.
 
 
Petrezselyem pestós sült krumpli:
Imádom a pestókat, de ezt talán már a cukorborsó résznél említettem. Petrezselyemből is remek készíthető, ráadásul ez olcsó hozzávaló és naná, hogy remek élettani hatásokkal is bír, sok C vitamin van benne ugyanis. Ja, és hagymaszag ellen is beválik, ha elrágcsálunk pár levelet belőle étkezés után.
A krumpli a fenti módon sült, rozmaring nélkül természetesen.
 Hozzávalók a pestóhoz:
2 csokor petrezselyem felaprítva
3 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított dió
só, bors, olívaolaj
A diót serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd majd minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk és  felaprítjuk és tálalás előtt nem sokkal keverjük a krumplihoz.
Ezután a hétvége után meg már csak ásványvíz recepteket és edzésterveket fogok megosztani asszem a héten. 🙂

A cékla 50 árnyalata

Na jó csak 4 árnyalat egyelőre…de ezennel kineveztem – az én konyhámban legalábbis – a zöldségek királynőjének. Na, nem akarom megsérteni spárgánkat sem, de a cékla egyszerűen mindenhez passzol, sóssal, édessel, sokféle fűszerrel. Remekül mutat a fehér falon is, ha meg akartok róla győzödni, ejtsétek le a botmixer fejét ,amin 3 csepp céklapüré pont elegendő 1 nm2 falfelület ciklámen színűvé varázsolásához. Sajnos fotó nincs, mert ez pár hete történt és a káromkodás mellett éppen nem azon járt az eszem, hogy fényképezzek. Amúgy lemosható vizes ronggyal… A színe (is) tényleg imádnivaló bármilyen formában készül eszméletlen  bordó,ciklámen, pink árnyalatokat produkál.
Ja és senki ne ijedjen meg és ne temesse el még magát gondolatban, mint ahogy én tettem pár éve,  -hmm hogy is  fogalmazzak finoman pláne, hogy ételekről beszélünk -, ha a mosdóban is rózsaszínes, lilás árnyalatokkal találkozik céklaevés után, ugyanis valami oknál fogva a cékla néhány embernél ilyesmit is képes produkálni, a tudósok sem jöttek rá mitől.
Ami az élettani hatását illeti szintén kiemelkedő helyen szerepel a zöldségek sorában. A magas vérnyomásúak körében egy pohár céklalé is meglepő vérnyomáscsökkenést eredményezett a vizsgálatok során. A színét a betacyanin vegyület adja amit erős antioxydánsként tartanak számon, ezáltal segít a rák megelőzésében. Állóképességünket is növeli, ezért sportolóknak különösen ajánlott, aki még nem sportol, annak meg pláne, mert céklánk majd megadja a kezdő lökést hozzá. Szóval sportra és céklára fel! Én ma már mindkettőn túl vagyok,íme az ötletek. Az alábbi étkek 1 kg céklából születtek, ami 160 Ft-ba került.
 Jamie céklasalátája:
Igen, én szeretem Jamie-t, na nincsen kiplakátolva vele a szobám fala, de a főzőtudománya szerintem zseniális. Ehhez a recepthez én bizony nem nyúlok és nem változtatok raja, mert úgy tökéletes, ahogy van. Mióta rátaláltam én csak így készítem a céklát ha hús mellé eszem. Ahogy a legtöbb ember szerintem, én is a hagyományos céklasalátán “nőttem fel”. Ami ugyebár ecetes, köményes cukros lében csücsülő cékladarabokat jelent .Nem mondom, hogy nem szeretem azt, mert hazudnék, tényleg jó ahogy otthon is mindig készült, de nekem ízre sosem lett olyan mikor megpróbálkoztam vele. Macera megfőzni lehámozni könyékig lila vagyok, attól meg ráz a hideg, hogy cukrot szórjak egy zöldségre, szóval én ezt feladtam. Ezzel nincs vesződnivaló, mert a cékla szőröstül, bőröstül átsül egy alófólia zacsiban, nem kell mosogatni, és az íze az mesés, melegen,hidegen.DSCF0534Hozzávalók:

fél kg golf labda méretű cékla
10 gerezd hámozatlan fokhagyma
1 marék friss majoránna vagy oregánó (ez nekem nem volt, jó a szárított is)
só, bors
10 evőkanál balzsamecet
6 evőkanál olívaolaj
A céklákat súroljuk meg alaposan, meghámozni nem kell, elég csak a két végét levágni. Ha nagyobb céklákat veszel semmi gond, darabold fel. Alufóliából csináljunk tasakot. 2×2 hosszabb darab alufóliát letépek és egymás alá teszem keresztben őket. 4 oldalról felhajtogatom úgy, hogy a közepére betehessem a céklát, a fokhagymákat, az öntettel együtt és ne tudjon kifolyni, kiszakadni. A fokhagymát sem kell megpucolni, gyönyörűen krémesre fog megsülni és ki lehet nyomni egészben a héjából. A céklán fel sem fog tűnni, hogy rajt maradt a héja, nem kell meghámozni a végén sem. Előmelegített sütőben kb. 50 perc – 1 óra alatt megsül. A vége felé rá szoktam nézni, hogy van e még alatta elegendő lé, ha nem akkor lehet pótolni.
Kipróbálni nem ajánlott, hanem kötelezőőő!
Reszelt cékla fűszeres joghurtos öntettel:
A céklát szinte ugyanúgy lehet használni, mint ahogy a sárgarépánál már leírtam, bármilyen salátába lehet nyersen reszelni, nem kell mindig főzni. Egyszerű olívaolaj-citromlé öntettel hagymával is tökéletes. Éppen ezért szerettem volna a cékla esetében is egy pikánsabb, de nyers salátát csinálni és ez tényleg finom lett.DSCF0532Hozzávalók 1 adaghoz:

 3 db kisebb cékla hámozva,lereszelve (kb. 15 dkg)
1 doboz natúr joghurt (a sűrű görög az igazi hozzá)
1 nagyobb gerezd reszelt fokhagyma
só, bors, pár csepp citromlé
fél-fél teáskanál őrölt koriander, fahéj, római kömény
fél mokkáskanál csilipor(attól függ mennyire szereted csípősen)
A hozzávalókat összekeverjük és bármikor jóízűen elfogyasztjuk.
Cékla-grapefruit turmix:
 
Csak semmi fúúújj meg jesszus mi ez…:)
A cékla alapvetően édes, a citrusfélékkel és picit savanykásabb gyümölcsökkel nagyon jó párost alkot. Ahogy a répánál is, itt is játszhat a reszelt cékla, narancsdarabok, citromlével, pici mézzel összekeverve és valamilyen maggal megfejelve verzió. Erről is írkáltam már a répánál, ezért most  inkább alkottam egy vitaminbomba turmixot.
Két kisebb fej céklát meghámoztam, lereszeltem, a grapefruitot(narancs, alma is lehet) kisebb darabokra szeltem és egy botmixerrel pürésítettem. Vízzel higítsuk tetszés szerint. Ha valakit zavar, hogy a rostok is benne vannak akkor a lereszelt céklát hagyja állni kicsit majd csavarja ki a levét illetve a grapefruitnak is csak a levét facsarja hozzá. De nagy káááár lenne a rostokért na… Édesíteni lehet pici mézzel, de nekem nem hiányzott belőle.DSCF0543Céklaleves:

De csak azért, mert ez egy újabb színt produkál a tányéron, vagy a falon ahogy azt már említettem korábban. Meg azoknak akik nehezen barátkoznak meg a nyers verzióval, akkor kezdetnek ez lehet ideális megoldás összehaverkodni a céklával, mert a tejszíntől finom krémes lesz.

DSCF0565Hozzávalók 4 főre:

fél kg cékla

1 fej vöröshagyma

2 dl főzőtejszín
só, bors,
köménymag (de ezen kedvetek szerint változtathattok)A vöröshagymát felkockáztam és olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a meghámozott, kockákra vágott céklát, majd felöntöttem annyi forró vízzel, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje. Befűszereztem, sóval, borssal, picit ételízesítő is mehet hozzá, illetve egy teáskanálnyi egész köménymagot adtam hozzá. Mikor a cékla megpuhult, botmixerrel leturmixoltam majd hozzáöntöttem a tejszínt és még egyszer összeforraltam. Ha elzártuk alatt a gázt pár csepp citromlé nem árt meg neki. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Tavaly ősszel sütöttem tortát is céklából egy barátném szülinapjára, a tésztája puha lett a reszeléktől, a tetejére pedig céklás cukormáz került, a fotót ha meglelem felrakom, de őszintén szólva én annyira nem voltam elájulva sütemény formában tőle, de többeknek ízlett…

Zeller a gumós

Tegye a fel a kezét ki mikor találkozott a tányérján utoljára zellerrel??? Aki kipiszkálta az nem ér, csak aki meg is ette. És ízlett is.Na…na??? Aha, nagy a csend…
Amíg nem lett a kedvencem a Waldorf saláta addig nekem is maximum a húslevesbe belefőzött nem túl jóképű, sápadtka, enyhén szétfőtt zöldségnek nevezett valami jelent meg lelki szemeim előtt ha a zeller szót hallottam. Ezt mindig csak a család felnőtt tagjai voltak képesek elfogyasztani. Én már az lennék, papírom is van róla, de továbbra sem verem az asztalt, hogy már pedig az zellert azt senki sehova, mert én akarom magamévá tenni… Nem eszem meg na, viszont van megoldás a maradék főtt zöldségek felhasználásra.
Pár éve úgy döntöttem megismerkedek a zellerrel más formában hátha… A zord külső, értékes belső tulajdonságokat takar ugyanis. A zeller kiváló vízhajtó, állítólag még a vesehomokot is képes kihajtani, ha valaki ilyen problémával küzdene, valamint potenciajavító hatása is van khm khm.. Sok benne a szerves anyag, sók, amik segítik a vér savtalanítását, aztán szerves nátriumot is tartalmaz ami által a kálcium könnyebben szívódik fel. Van még benne, kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, A, B, C vitaminok, nyomelek mi kell még?? Ő egy igazán jófej zöldség.
Természetesen a legjobb nyersen fogyasztani, mert úgy a leghatékonyabb. És abszolút alkalmas nyersen rágácsálásra, sokkal finomabb a friss ropogós zeller, megpucolva, apró darabokra szelve, mint főtt formájában. Ha a sárgarépa rágcsálás már megy, akkor ez is menni fog, csak nyitottnak kell rá lenni… Személy szerint nem értem, ha a “sonkáscsilislime”-os meg még ki tudja milyen horrorisztikus ízű műanyag chipseket bátran emeljük le a polcról és tömjük magunkba festékestől, tartósítószerestől akkor egy olcsó kis zöldségnek miért nem adunk esélyt? Arra miért nem vagyunk nyitottak?? Tisztelet a kivételnek persze.
No de vissszatérve zeller barátomhoz, csináltam most is nyers és főtt variációt is vele. Egy darab,  megpucolva 35 dkg-os példányból készültek az alábbi ételek:
Waldorf saláta ahogy én szeretem:
Számtalan verziót láttam már, eredetileg majonézzel készül, tejfölt is szoktak bele tenni, de én az előbbit általában kihagyom vagy cukormentes majonézet keverek hozzá, esetleg házit.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db közepes méretű alma
1 db zeller (kb. akkora legyen, mint az alma)
1 kis doboz kefír
1 teáskanál mustár(nálam csípős dijoni)
só, bors
citromlé
piritott dió (más mag is lehet)
Ajánlott, de elhagyható: kb. 5 dkg sajt a tetejére pl.: camambert vagy márvány eszméletlen  jó hozzá
Az almát kis csíkokra vágom egy tálba teszem és meglocsolom kevés citromléval, hogy ne barnuljon meg. A zellert meghámozom és szintén hasonló méretűre szeletelem. Nem feltétlen szükséges megfőzni, ha friss ropogós a zeller, de ha mégis szeretnénk akkor forrásban lévő vízbe dobjuk bele a zellerdarabokat csak 2 percre, majd szűrőbe öntsük ki és azonnal engedjünk rá hideg vizet, így még kellően roppanós marad. Mehet az almához a kefírrel, mustárral együtt. Sózzuk, borsozzuk, ha kell még bele citromlé pótoljuk. Végül a pirított dióval megszórjuk. Ha később kerül sor a tálalásra akkor a diót addig ne tegyük rá.
Az meg a kedvünkön múlik mit fogyasztunk hozzá, húst, vagy piritóst vagy csak úgy magában is isteni.
Zellerpüré:
Ez egy jó megoldás lehet, hogy elkerüljük, hogy a húslevesben főtt zeller, de akár a karalábé és maradék répa kárba vesszen, Én mostanában krumplipüré helyett eszem, de krumplival kiegészítve is ideális köret. Most maradék répát találtam a hűtőben, így az is belekerült.
Az ELMŰ-nek hála a minap kiolvadt a fagyasztóm az egész napos áramszünet következtében és, hogy megmentsem a húst, idő hiányában csak lepirítottam a csirkemellet és a gombát a püré pedig idális társnak bizonyult hozzájuk.

Hozzávalók 1 adaghoz:
1 nagyobb zellergumó fele
1 db közepes méretű sárgarépa
só, bors, reszelt szerecsendió
1 evőkanál vaj v olívaolaj
A zellert és a répát megpucoljuk, feldaraboljuk, forrásban lévő vízbe dobjuk és puhára főzzük. Ezután gyakarolatilag ugyanaz a teendő, mint a krumplipüré esetében, hogy összetörjük a zöldségeket. Ha krémesen szeretjük akkor botmixerrel pürésítsük. Mehet hozzá kevés vaj, só, bors és reszelt szerecsendió. Tálalásnál pedig egy kis olívaolajjal is meglocsoltam.
Krémesíthetjük természetesen tejszínnel vagy tejjel is pláne ha krumplisan készül.Zellerünk megérdemel egy esélyt!Folyt.köv. a száras testvérével.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!