Pálmafa Project

Pulykahúsos rakott káposzta kölessel

Régen nagyon szerettem a rakott káposztát, mondjuk ez nem változott, de magamnak nem állok neki ilyesmit csinálni. Így megörültem, mikor pár hete a Zanyukám közölte, hogy akkor ő azt rittyent nekem pulykahúsból. Én persze rávágtam, hogy ok, de rizs helyett inkább kölesből legyen és már megy is blogra. Majd mikor elkészült, tányérra tettem a pulton, majd ezzel a lendülettel és az aznapi telihold erejével, továbbküldtem a földre az egészet és máris elszállt az ebédem, a lelkesedésem, az idegszálaim, nem ragoznám….

dscf0170Mindez közvetlenül azután történt, hogy a kezemben lévő bögréből szintén repülő csészelajat csináltam, szerencsére üresen és egyben maradt, és mindezt azelőtt, mielőtt az unokahúgom ölébe sikerült egy szelet csokitortát varázsolnom, majd az is a földön landolt aztán…. Ezen a ponton inkább csak leültem a fotelbe csendesen tévézni…

Nyilván a konyhakövön is tök jó fotót sikerült volna csinálni, étvágygerjesztő is volt amúgy, passzoltak a színek, de ehelyett kaptam az alkalmon, és a következő hétvégére betervezett csajos összeröffenésre csináltam egy hatalmas adag rakott káposztát.

Van már amúgy a blogon, akkor a szénhidrát lett kispórolva belőle, hiszen csak káposzta, hús és némi bacon került bele, itt viszont inkább a zsírtartalma lett alacsonyabb. A kölestől mindenki fél először, aki nem ismeri, felesleges, mert nem bánt, és ugyanolyan finom így is, sőt…, észre sem venni a különbséget, és sokkal gyorsabban is megpuhul, mint a rizs. Egy szó, mint száz, azt hiszem mindenkinek elnyerte a tetszését és minden tányér épségben maradt ezúttal….

dscf0166Hozzávalók 6-8 főre:

1 kg darált pulykahús

1 kg savanyú káposzta

25 dkg köles

1 nagy fej vöröshagyma

1-1 nagy doboz alacsony zsírtartalamú tejföl és natúr joghurt(görög)

1 evőkanál pirospaprika

1 evőkanál szárított majoránna

só, bors

kókuszolaj

A kölest dupla mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főztem. Mikor beszívta az összes folyadékot, elzártam alatta a gázt és lefedve még állni hagytam legalább 15-20 percre.

Ezalatt a hagymát olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a húst, amit fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam, megszórtam a paprikával, majoránnával és öntöttem alá kb. 1,5 deci vizet, majd lefedve főztem, míg a hús teljesen át nem puhult. Nagyjából 20 perc alatt ez is elkészült és a húst belekevertem a kölesbe.

Mellette a káposztát szintén egy kevés olajon megdinszteltem negyed óra alatt. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor előtte át szokták mosni, én ezt mindig kihagyom, szerintem pont így lesz finom az egész a végén.

Ezután elővettem egy nagy hőálló tálat, kikentem vékonyan kókuszolajjal, az alján egyenletesen eloszlattam a káposzta felét, erre jött a húsos köles fele, majd egy fél doboz tejfölt vékony rétegben rákentem, amibe én szintén kevertem egy kevés pirospaprikát, ezt nem muszáj, de szerintem, így még finomabb lesz. Ismét húsos réteg következett, majd a káposzta másik fele és egy teljes doboznyi joghurt-tejföl vegyesen a tetejére, ami pedig megmaradt azt tálalásnál kanalaztuk rá.

200 fokos sütőben egy bő fél óra alatt összesütöttem, míg a teteje elkezdett pirulni.

 

Mandulás tejszínes csirke

Előző este gondolkodtam mi legyen a hétvégi ebéd és úgy ébredtem, hogy ez az étel ugrott be  elsőnek. Nincs varázsgömböm, bár néha jó lenne… szóval nem teljesen véletlenül jött azért ez a gondolat, mivel főztem már évekkel ezelőtt ilyet, még hozzá Stahl Judit egyik könyvéből.

dscf0159Igaz, ott pulykával és krumplipürével készült, ráadásul engem a sáfrány annyira nem mozgat, sokkal inkább a kurkumát részesítem előnyben, mind az íze, színe és az ára miatt is, ezért az is került bele.

Nem tudom ezt túl ragozni, tipikusan olyan étel, amit nagyobb mennyiségben is érdemes főzni, szeretni fogják a vendégek, másnap is tökéletesen finom, de akár le is fagyasztható, viszont kicsit sem unalmas vagy száraz csirkés kaja.

dscf0160

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemell filé

3 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)

10 dkg mandula

3 gerezd fokhagyma

1 teáskanál sáfrányos szeklice

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

1-1 ek kókuszolaj és vaj

Köretnek: köles vagy rizs

A csirkemellet felcsíkoztam, kókuszolaj és kevés vaj keverékén fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam. A tejszínben elkevertem a sárfányt, a kurkumát, belereszeltem a fokhagymákat és beleszórtam a száraz serpenyőben előtte megpirított, majd morzsalékosra darált mandulát is, végül a csirkéhez öntöttem. Együtt rotyogtak még egy bő negyed órát, ha nagyon besűrűsödne pici vizet lehet aláönteni.

A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem és a mandulás csirkével tálaltam.

Vöröslencse fasírt gyömbéres répasalátával

Mindig a maradékmentő ötletekből lesznek aztán a legjobb ételek. Ezúttal is így történt ugyanis volt otthon maradék lencsés köles, ami az ebédem volt egyik nap, viszont csücsült a hűtőben még egy kisebb adag, gondoltam felturbózom.

20160922_070955-2

Hozzárepült hát egy tojás, meg egy kevés rozspehely és fasírt lett belőle, a hűtőben meg néhány szál répa is árválkodott, így salátaként végezték. Az egyik legjobb saláta, amit valaha ettem, a gyömbér és a répa szuper együtt és semmi szükség bolti majonézre, elegendő a natúr joghurt vagy tejföl, hozzá egy kis mustár és kész. Laktózmentes tejfölt használtam amúgy, de a sima is jó, ezt rátok bízom.

Bármivel fűszerezhetitek, amit szerettek én kaptam olyan “vegetát” ami adalékanyagmentes, csak tisztán szárított zöldségeket tartalmaz, így ezt használtam most, ez a krémlevesekbe is szuper egyébként leveskocka helyett.

Szerintem a húsimádók is szívesen falatozzák majd ezt a fasírtot, semmi hiányérzetük nem maradhat, hiszen laktató a kölesnek köszönhetőn, melegen, hidegen is finom, sőt főzelékek mellé és szendvicsbe is tehetitek!

20160922_071104

Hozzávalók 5 darabhoz:

1,5 deci vöröslencse

1,5 deci köles

1 db tojás

4 evőkanál rozspehely v zabpehely

1 mokkáskanál vegamix (szárított natúr zöldségkeverék)

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Salátához: 

2 db közepes sárgarépa

fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér

1-2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál mustár

fél doboz tejföl v natúr joghurt, kefir

só, bors

A vöröslencsét és a kölest átöblítettem, majd egy lábosban feltettem főni, kb. 7 deci vízzel a fűszerekkel együtt. Lehet, hogy több vízre is szükség lesz, ezt pótolhatjátok apránként, míg meg nem puhul minden.

A répát és a gyömbért lereszeltem, összekevertem a tejföllel, mustárral fűszerekkel és állni hagytam kicsit.

Mikor a lencse és a köles megfőtt, kihűtöttem, majd hozzákevertem a tojást a rozspelyhet és megformáztam a fasírtokat, majd egy serpenyőben felforrósított kókuszolajon mindkét oldalát arany barnára sütöttem.

 

 

Mascarponés cukkinis kölesrizottó

Hogy mitől lesz sárga egy cukkinis rizottó? Hát a gyönyörűséges sárga cukkinitől és a sáfrány is hozzájárul azért ehhez az aranyló árnyalathoz. Pontosabban a sáfrányos szeklice. Az eredeti sáfrányt egyrészt arany árban mérik, ha rákerestek a neten, hogyan is készül és miként szedik ki a krókusz virág apró szálait valahol Iránban, akkor megértitek, hogy miért is kerül ennyibe. Rengeteg féle sáfrány létezik, nálunk is nyílik tavasszal, de sajnos ebből hiába álltok neki szüretelni, nem lesz jó, hiszen csak egy fajtából nyerhető ki ez a gyógyhatású fűszer. Egy kg sárfányszálhoz kb. 150.000 virágot dolgoznak fel…

20160906_185835-2 (1)Gyomorpanaszokra, köhögés csillapítására használják elsősorban és állítólag nagyon finom ízt kölcsönöz az ételnek, amit a sáfrányos szeklice esetében, – ami egyébként egy teljesen más kinézetű virágból kinyert fűszer -,  viszont én sajnos nem bírtam felfedezni… Valószínűleg ezt inkább az ételek színezésére használják illetve olajat is állítanak elő belőle. Én egy nagyobb csipetet is beletettem az ételbe, de semmi extra ízt nem éreztem. Azonkívül, hogy amúgy a rizottó nagyon finom lett, fokhagyma, citrom, és hát a mascarpone varázsolja el az egészet, amit most nagyon megkívántam és ezer éve nem ettem, úgyhogy feldobta az ételt és a napomat is.

Egyéb krémsajtot is használhattok hozzá és természetesen nem muszáj sárga cukkini után kutatni a piacon a zöld is tökéletes lesz, vagy más tök fajták, pl. sütőtök hmm… Az eredeti rizottó ugyebár arborio rizsből készül és egy löttyenet fehér bor is kerülhet hozzá. Utóbbit ti is tehettek bele, ha van kéznél, a köles pedig hamarabb megfő, mint a rizs illetve ezúttal nem álltam mellette folyamatosan adagolva az alaplevet, hanem nemes egyszerűséggel egyben megfőztem az egészet.

20160906_185935-2

Hozzávalók 3 főre:

1 db cukkini (kb. 35 dkg)

1 bögre köles (3 deci)

10 dkg mascarpone

1 kis vörös, v lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagy csipet sáfrányos szeklice

pár csepp citromlé

pár csepp olívaolaj

kb. 1 liter zöldségalaplé

só, bors

kókuszolaj

A cukkinit meghámoztam, hosszában félbe vágtam és kikanalaztam a magjait, majd lereszeltem. (Ha vékony héjú zöld cukkinit vesztek, azt nem muszáj hámozni és magozni sem).

A hagymát felkockáztam és egy lábosban kevés kókuszolajon üvegesre pároltam,majd hozzáadtam a cukkinit, sóztam, borsoztam, hozzászórtam a kölest és felöntöttem a zöldségalaplével, majd hozzáadtam a sáfrányt is. Lefedve lassú tűzön főztem kb. 10 percet míg a köles átpuhult. Olyan jó krémes, szottyos állagúnak kell lennie. A végén belefacsartam a citromlevet és a mascarponét is ajánlott belekeverni, de tálalhatjátok úgy is, hogy rá van kanalazva, ahogy jólesik. Egy löttyintés olívaolaj is mehet a tetejére!

Még több rizottó receptet itt találtok!

Fetás spenótos töltött paprika

Most, hogy lehűlt az idő kapcsoljátok be a sütőt és készítsétek el például ezt a töltött paprikát.

DSCF9736Mondanom sem kell, hogy én ezt a legnagyobb melegben kívántam meg és a hőségben sütögettem, de megérte, mert jó lett. Nagyon szeretem ilyenkor augusztus környékén a piros húsú paprikát, és még véletlenül sem a messzi tájakról érkező kaliforniai paprikára gondolok, ami egyrészt drága, másrészt édesnek sem mondható. Természetesen ha nincs más kéznél, abból is elkészíthetitek, végülis megsütni azt is jó lehet, tán még jót is tesz neki.

Ez olyan mediterrán jellegű töltött paprika, bazsalikommal és friss paradicsomszósszal alatta. Szintén sikerült paradicsomból is túlvásárolnom magam, de egyszerűen annyiféle színűt, fajtát lehet most kapni, hogy nem bírok ellenállni neki. Kicsit úgy érzem ilyenkor mintha augusztusban akarnám megenni azt a paradicsom mennyiséget, ami télen kimarad… Amúgy meg egyszerű ez a fogás is, nincs benne hús, de mégis laktató a kölesnek hála.

Teljesen mindegy, hogy milyen módon töltitek meg, az íze nem fog változni, kanalazzatok mellé jó sok paradicsomszószt (bolti ketchupot nem ér!!!!) és élvezzétek a nyár hátralévő részét. Mindjárt kisüt a nap!

DSCF9732Hozzávalók 2-3 főre:

2 nagy méretű piros kápia paprika

1 deci köles

25 dkg friss spenótlevél

5 dkg fetasajt

1 duci gerezd fokhagyma

4-5 közepes paradicsom

kis marék friss bazsalikomlevél

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem.

Ezalatt a spenótot kevés olajon megfuttattam egy serpenyőben, pici vizet öntöttem alá kb. fél decit, míg teljesen puhára párolódott, majd belereszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, belemorzsoltam a fetát és simára turmixoltam, majd összekevertem a kölessel az olívabogyóval.

A sütőt előmelegítettem az egyik paprikát félbevágtam kiszedtem a magját, a másiknak csak a tetejét vágtam le és szintén kiszedtem a magjait. Megtöltöttem őket a spenótos kölessel és tűzálló tálba tettem. A paradicsomokat felkockáztam és szintén a tálba tettem, vékonyan meglocsoltam az egészet olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. 40 percre.

Mikor a paprika húsa megpuhult kivettem, a paradicsomokat sóval, borssal, aprított bazsalikommal leturmixoltam és visszaöntöttem a paprika alá, majd tálaltam.

 

 

Rántott sajt kánikula verzió

Amikor már a rántott sajtot is sütés nélkül eszem, akkor vagy tényleg baromi meleg van, vagy nagyon éhes vagyok vagy mindkettő…. De ez így annyira finom lett, hogy bármikor megenném, télen is.

20160702_123719Persze a rántott szót tegyük jó nagy idézőjelbe, ez amúgy sem az a blog, ahol túl sok recept kezdődik úgy, hogy rántott, hisz ismertek. De miért ne lehetne így is sajtot enni, hiszen amúgy is finom a dióval, és ebben a formában megkóstolni a júliusnál jobb alkalom nem igen van az évben, most friss az áfonya, a ribizli és az ég világon semmit nem kell vele csinálni csak leturmixolni egymagában, hiszen a gyümölcs édes. A ribizlis köles meg visz még egy csavart a buliba, de ha sima rizshez van kedvetek akkor is tök jó lesz.

Azért ez mondjuk trappistával felejtős….Nem tapadna meg rajta a dió csak így, szóval lágyabb fehér sajtokat érdemes választani. Isteni finom kecskesajtot kaptam nem rég, úgyhogy én ebből készítettem, de feta is jó lehet.

Nem ragozom, ezt ki kell próbálnotok!

Hozzávalók:

kecskesajt v fetasajt v Anikó sajt

darált dió

áfonya

Köretnek:

köles

ribizli

kakukkfű (elhagyható)

só, bors

A sajtot vastag ujjnyi szeletekre vágtam, beleforgattam a darált dióba, óvatosan rányomkodtam a diómorzsát. Ha van kedvetek a diót pár perc alatt száraz serpenyőben meg lehet pirítani, azt ad még egy plusz ízt hozzá.

Kifőztem a kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben, beleszórtam a ribizliszemeket, és  a friss kakukkfüvet.

Az áfonyát leturmixoltam egy botmixerrel.

Mindent egy tányérra tettem és jól megettem.

Sült karfiol datolyás kölessel és kókusztejes avokádókrémmel

Ha kedvenc ételt kellene választani a múlt hétről, akkor ez lenne az. Ne kérdezzétek meg, hogy miért, hiszen első hallásra vagy ránézésre semmi extra, egy kis karfiol kölessel. És mégis, valahogy levett a lábamról és azt éreztem, hogy ez is egy olyan kaja, amiből minden héten szeretnék falatozni.

DSCF9516

Sorolhatnám, hogy nincsen benne hús, glutén, laktóz, ami szintén nagy előnye, de eszem ágában sincs mindenmentesnek nevezni, hiszen rengeteg aromát, ízt, illatot tartalmaz, de mégis minden harmóniában passzol össze. Na jó, mielőtt meghatódom saját magamtól, befejezem az ömlengést. Próbáljátok ki. Ennyi. Pont.

Ha nincs éppen puha avokádó kéznél, anélkül is finom, tehettek mellé más kencét, akár sima natúr joghurtot is kicsi befűszerezve, nem muszáj kókusztejjel készíteni, de érdemes alkalomadtán azzal is kipróbálni, mert isteni finom. Ezek az ízek megint keleti irányba húznak el kissé, de nem tudok leszakadni róluk, örök szerelem lett.

DSCF9520

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél karfiol

1 kis pohár köles

pár szem datolya

1 fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

olívaolaj

Avokádókrémhez:

1 db avokádó

1 gerezd fokhagyma

fél deci kókusztej

pár csepp citromlé

1 kis db chilipaprika

só, bors

A kölest átmostam egy szűrőn, majd dupla mennyiségű vízben feltettem főni, sóval, borssal, kurkumával együtt. Mikor megfőtt, belekevertem az apró darabokra vágott datolyát.

A karfiolt rózsáira szedtem és lobogó forró vízben kb. 5 perc alatt félpuhára főztem, hiszen utána ment a sütőbe, hogy teljesen átpuhuljon, 200 fokon olívaolajjal meglocsolva, só, bors és kb. 15-20 perc,  míg kívül is színt kapott.

Ezalatt kikevertem az avokádókrémet, a gyümölcs belsejét kikanalaztam, ment hozzá a kókusztej, fokhagyma, citromlé, só, bors és botmixerrel simára turmixoltam, majd hozzákevertem az aprított chilit.

DSCF9517

Epres mandulás kölesmorzsa sütés nélkül

Na jó, én sem bírtam ellenállni a görög epernek, néhány szem fogjuk rá, hogy édes(kés) is volt, de kicsit felturbóztam az ízüket és desszertben végezték “pálmafás” stílusban, íme a végeredmény.

20160410_122617~2Eredetileg össze akartam sütni sütőben kerámia formákban, mint az eredeti morzsás sütiket, de tulajdonképpen minek? Hiszen rájöttem, hogy a kerámia formáim 200 km-rel arrébb tartózkodnak, se vaj, se tojás, se liszt nincs benne, az epret sem muszáj ahhoz sütni-főzni, hogy puha darabos lekvárszerű legyen, hiszen van itthon útifű maghéj, arról meg már meséltem a múltkor, hogy milyen szuper gyümölcspudingot lehet készíteni a segítségével.

Természetesen ha nincs kéznél útifű, akkor is nekiállhattok, sűríthettek zabpehellyel, zabkorpával. Ha a sütés mellett döntötök akkor daraboljátok fel az epret, szórjátok meg cukorral, egy kanál étkezési keményítővel, aztán mehet rá a köles és irány a sütő, míg az eper megpuhul, az utolsó pár percben pedig szórjátok rá a mandulát, hogy az is illatosra piruljon a tetején. Ha nagyobb mennyiséget készítetek akkor egy nagyobb tálba kanalazzátok a rétegeket, kisebb adagokban pedig pohárba vagy üvegbe.

Reggelire tökéletes és laktató, de desszertnek is ízleni fog!

20160410_123034~2Hozzávalók 2 adaghoz:

Epres réteghez:

20 dkg eper

1 evőkanál nyírfacukor

pár csepp citromlé

Köleshez:

1,5 deci köles

1,5 deci kókusztej (sima tej v tejszín is jó)

1,5 deci víz

1-2 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint (méz v nádcukor is jó)

pár csepp citromlé

csipet só

Tetejére:

5 dkg durvára darált mandula

 

A kölest átmostam és feltettem főni fele-fele kókusztej-víz keverékben kb. 1 evőkanál nyírfacukorral és egy csipet vaníliaporral.

Az eperből pár szemet kis darabokra vágtam, a többi leturmixoltam kb. 2-3 evőkanál vízzel és az útifűmaghéjjal, pici nyírfacukorral, majd az üvegbe töltöttem és beleszórtam az eperdarabokat is. Majd kicsit állni hagytam, kb. 10 perc alatt puding állagú lett.

A kölest, ha megpuhult kihűtöttem kicsit, majd az eperre kanalaztam, végül megszórtam a mandulamorzsával, amit előtte egy száraz serpenyőben megpirítottam és darabosra daráltam.

 

 

Pulykahúsos töltött paprika karalábéhasábokkal

Valahogy így lesz egy hagyományos magyar étel, kevésbé hagyományos hozzávalókból is olyan finom, mintha szinte semmin nem változtattam volna. Nem sűrűen főzök töltött paprikát, de ez az összes közül a legjobb lett az fix!

DSCF9330Aminek a legjobban örültem, hogy nem estek szét a gombócok, mert párszor már sikerült emiatt finom, de ronda töltött paprikát főznöm…Ugyanis én csak néhány paprikát szoktam megtölteni, a többi húst gombócként főzöm, mert úgy jobban szeretem, viszont paprika nélkül töltött paprikát főzni vicces lenne, meg hát az íze kell bele ugyebár. A gombócok klassz állaga az útifűmaghéjnak is köszönhető szerintem, amit nem szoktam főtt kajákba használni, de most a zsemlemorzsa helyett nagyon jó szolgálatott tett, hiszen remekül összefogta az egész masszát, ami rizs helyett kölessel készült, az pedig szintén tök jó olyan ételekbe, amit formázni kell.

A másik csavar ott került bele, természetesen csak átvitt értelemben, hogy főtt krumpli helyett karalábét adtam hozzá. Isteni, komolyan, előtte picit megpirítva, aztán párolva, teljesen kitörölte a levesekben szétfőtt vizes karalábé rémálmot az emlékeimből. Több íz van így az ételben, mint krumplival, viszont kalória kevesebb és úgyis ritkán van terítéken ez a zöldség lássuk be. Kipróbálhatjátok zellerrel is, vagy mindkettővel vegyesen is akár.

DSCF9335

Hozzávalók (3 töltött paprika +6 db gombóc):

30 dkg darált pulykahús

5 dkg köles

3 db tvpaprika

1 liter paradicsomlé

1 db tojás

1 kis fej vöröshagyma

1 mokkáskanál őrölt majoránna

1 mokkáskanál őrölt kömény

fél csokor aprított petrezselyem

1 kis csokor zellerzöld

1 evőkanál útifűmaghéj (2-3 ek zabpehely, v zsemlemorzsa is jó helyette)

só, bors

kókuszolaj

Habarás: fél deci tejszín(nálam kókusz) + 1 evőkanál rozsliszt

Köret: 1-2 nagyobb méretű karalábé v zeller is jó

A vöröshagymát felaprítottam, és kevés kókuszolajon megpároltam. Ugyanebbe a serpenyőbe beletettem a nagyobb hasábokra vágott karaláblét, először megpirítottam kicsit az oldalukat, majd öntöttem kb. fél deci vizet alá, és lefedve puhára pároltam.

A kölest fél puhára főztem, dupla mennyiségű víz helyett, másfélszer annyit öntöttem csak rá, mikor felszívta az összes folyadékot, elzártam alatta a gázt. Hozzáadtam a darált húst, a felaprított petrezselymet, majorannát, köményt, sót, borsot, egy evőkanál útifűmaghéjat, alaposan összekevertem az egészet. A paprikát kicsumáztam és megtöltöttem a masszával, a maradékból pedig kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formáztam.

Egy nagy lábosba beleöntöttem a paradicsomlevet egy kanál nádcukorral, sóval, borssal megszórtam, beletettem egy kis csokor zellerzöldet, majd a megtöltött paprikákat és a húsgombócokat. Lefedve kb. 40 percig főztem. Ezután simára kevertem a tejszínt a liszttel, öntöttem hozzá a forró paradicsomléből, ezzel is elkevertem, majd a mártáshoz adtam. Megvártam, míg sűrűsödni kezd, ismét rottyan egyet és elzártam a gázt alatta.

 

 

Spenótfőzelék kölessel

Ez az egyik legjobb spenót, amit valaha ettem. És a legegyszerűbb is, szóval ki kell próbálnotok!

DSCF9272

Nincs benne se liszt, se tej, de utóbbit nem muszáj elhagynotok, viszont én most egy kis ideig, vagy ameddig bírom…, nem eszem semmilyen tehéntejes cuccot. Hogy miért? Mert kíváncsi vagyok milyen hatással van rám, ugyanis néha elmélyedek ilyen olyan diéták tanulmányozásában. Nem fogyókúráról van itt szó csupán arról, milyen típusú szervezetnek milyen ételekre is van szüksége igazán, elvileg, állítólag… Tudjátok, hogy nem szeretek semmilyen szélsőséges diétát meg trendet követni és nem is tudom betartani, és nem is fogom. Viszont érdekel azért a téma, így olvasgatok és egy ponton megegyezett néhány különböző tipusú diéta rám vonatkozó része, miszerint a Zsuzsi szervezetének nem feltétlen jók a tejes ételek. Nos, hiszem, ha látom, érzem, mi bajom lehet, tegyünk egy próbát.

Jelentem az első héten túl vagyok és meglepődtem, hogy annyira nem is hiányzik a sajt, joghurt, túró triumvirátus, amikről azt hittem, hogy létezni sem bírok nélküle. Helyette van még több zöldség, jó minőségű szénhidrát, de az eddig is volt, illetve több húst kéne ennem, de ennek a gondolatával még harcolok….

A tejet cukrozatlan mandulatejre cseréltem le, mert ez főzéshez tökéletes, egymagában pedig annyira förtelem az íze, hogy biztos nem járok rá a hűtőre és húzom meg csak úgy, mint ahogy a kókusztejjel tenném, így ha már drága, legalább igyekszem gazdaságosan használni. A kedvenc kókuszkrémem azért marad alkalomadtán.

Na jó, eleget dumáltam, a lényeg az, hogy az ételek maradnak továbbra is változatosak, és bármelyikben kicserélhetitek sima tejre, tejszínre a hozzávalókat, ha nektek ahhoz van kedvetek.

Szóval, ez a főzelék eszméletlen finom lett, a tetején a pirított csicseri is nagyon klassz, ráadásul tele van fehérjével. Helyette a kemény tojás, bundáskenyér is tökéletes persze. A kölessel sűrítés pedig fantörpikus ötlet, hiszen gluténmentes, viszont gondoskodik róla, hogy eltelítsen a főzelék jó pár órára, mégis teljesen olyan íze van, mint egy igazi jó hagyományos házi spenótnak. Vagyis ne sajnáljátok belőle a fokhagymát se!

DSCF9273

Hozzávalók 2 főre:

450 g fagyasztott spenótpüré (nem a tejszínes!)

1 bögre csicseriborsó (konzerv is jó)

fél bögre köles (kb. 1,5 deci)

3 duci gerezd fokhagyma

2 deci mandulatej(tehéntej is jó, de kókusztejjel is isteni!)

só, bors

szerecsendió

fél mokkáskanál őrölt római kömény

kókuszolaj

A csicseriborsót előző nap reggel beáztattam, majd este puhára főztem.

A fokhagymákat apróra vágtam, kevés kókuszolajon folyamatos keverés mellett kicsit megfuttattam egy-két perc alatt, majd felöntöttem a tejjel, összeforraltam és hozzáadtam a spenótpürét. Sóztam, borsoztam, reszeltem bele egy nagy késhegynyi szerecsendiót, majd összefőztem az egészet. Megvártam, míg felforr, kb. 10 percig rotyogott. Ha túl sűrű,nyugodtan adjatok  hozzá még pici tejet. Ezalatt a kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem. Ha beszívja a vizet, zárjátok el a gázt alatta és fedő alatt kb. 10 perc alatt teljesen átpuhul.

Ezután a spenóthoz adtam a kölest és botmixerrel krémesre turmixoltam, nem baj, ha picit darabos marad.

A csicseriborsót egy kanál kókuszolajon, egy fél mokkáskanál őrölt római köménnyel megszórva 5-10 perc alatt, néha megrázogatva a serpenyőt, megpirítottam, majd tálaláskor a spenótra szórtam.

Ha friss spenóttal készítitek, akkor a kölest főzhetitek vele együtt, ahogy az eredeti receptben is:

Forrás: http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2015/09/20/az_ev_spenotfozeleke

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!