Nevezhetnénk tejberizsnek is, de mégis más. Pláne, hogy az ötletet a thai “mango sticky rice” adta, vagy más néven mangós ragacsos rizs, na és persze az édesség utáni vágyam…
Ragacsos rizst nem nehéz készíteni, elég elrontani a rizskészítésnél sokak által kitűzött célt, a pergős rizs állagot. Soha nem értettem, hogy miért baj, ha a rizs ragad, szerintem úgy finomabb és általában senkit nem érdekel az asztalnál a rizs, csak a háziasszony bosszankodik, hogy rossz lett. Felesleges.
Viszont nem adhattam ennek a receptnek az eredeti ragacsos rizs elnevezést, mert nem úgy készítettem, ugyanis, azt Ázsiában gőzölik és külön erre a célra kapható ilyen rizsfajta, na és persze joghurt sincs benne. Itthon is biztos kapható ázsiai gasztro boltokban, de én sima jázminrizsből csináltam.
Amennyire nem szerettem régen a mangót, most minden héten veszek, megpuhul a pulton és kreatívan felhasználható sós és édes cuccokba egyaránt.
Szóval adott volt a szénhidrát utáni vágyam és kinyitottam a konyhaszekrényt, hogy lássam miből élünk. A kedvenc Cocomas kókuszkrémem mindig van otthon, mert imádom és gazdaságosan felhasználható, hiszen két deciből, 6 deci kókusztej varázsolható vízzel hígítva, amúgy meg 1-1 kanálnyit szoktam például a reggeli zabkásához vagy chiapudinghoz adni, hogy jobb íze legyen. Bioboltokban, de a DM-ben is kapható. Persze bármilyen más kókusztej megfelel a célnak.
Hogy még krémesebb legyen, maradék, sűrű görög joghurtot is kanalaztam a végén hozzá, de egyébként anélkül is nagyon finom, de tejszínt is használhattok, sőt inkább mascarponét. Ha a laktózmentesség a cél, akkor a fent említett kókuszkrémmel lehet még krémesíteni a végén is. Kókuszimádóknak meg különösen ez ajánlott.
15 perc alatt kész, én nem bírtam megvárni, míg kihűlt, de ez semmit nem vont le az értékéből és elégedett mosolyt varázsolt az arcomra.

Hozzávalók 4 személyre:
1-2 db mangó
1 bögre rizs (3 deci)
ízlés szerint méz
1 bögre kókusztej
3 evőkanál kókuszreszelék
1 nagy doboz sűrű görög joghurt fele
fél citrom leve
1 bögre víz
fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
csipet só
A rizst felöntöttem az egy bögre kókusztejjel és egy bögre vízzel. Csak kókusztejjel is készíthetitek, de nekem most ennyi volt itthon. Beletettem a csipet sót és puhára főztem a rizst, mikor beszívta az összes folyadékot, elzártam alatta a gázt és lefedtem. A mézet csak picit később, langyosan adtam hozzá, természetesen cukorral, eritrittel is készíthetitek, azt nyugodtan adjátok hozzá főzés előtt.
Megcsorgattam citromlével, belekevertem a joghurtot, reszeltem bele gyömbért, beleszórtam a kókuszreszeléket, alaposan összekevertem és kis tálkákba adagoltam, a mangót pedig cikkekre vágtam és mellétettem, de akár kockára vágva bele is keverhetitek. Kihűtve az igazi.


Amiben barack, túró és mák szerepel, azzal mellényúlni nagyon nem lehet, de a gyümölcs lehetne akár körte, szilva, alma, a mákot meg dióra is cserélhetitek, ha úgy tetszik. Minek ide a liszt nem igaz?
Hozzávalók 25×30 cm-es tepsihez:
Jó lenne találnom egy magyar szót a smoothie bowl-ra, ok, hogy utóbbi tál, az előbbi meg egy gyümölcsturmixot takar tulajdonképpen, de a gyümölcsturmix tál hülyén hangzik.
Hozzávalók adagonként:
Nos, az én tejes pitém tejmentes. Ok, ez csak félig igaz, ugyanis valóban kókusztejre cseréltem a tejet, viszont került még mellé ricotta is, az olasz krémsajt. A ricotta ugyan, olyan, mint a túró, de attól az még sajt, sokan összekeverik, de annyi baj legyen. Természetesen krémesebb túrót is használhattok helyette, sőt akár mascarponét is.
Hozzávalók 28 centis piteformához:
Nem titok, hogy ez az én kedvenc távol-keleti levesem, először Thaiföldön ettem ilyet, illetve azóta találtam egy klassz éttermet itthon, ahol az esetek 90 %-ban ezt rendelem. Az történt, hogy kedves barátném gondolt rám, miközben Koh-Samui szigetén süttette magát és hozott nekem egy kisebb zsáknyi fűszert. Bemutatom nektek ezeket először is, de ne ijedjetek meg, mert bár nem kaphatóak minden sarki közértben, de nagyobb ázsiai fűszerboltokban igen, viszont azért ezek nélkül is tudtok majd hasonlóan finomat készíteni.
Hozzávalók 3 főre:
Még pár éve találtam egy hasonló receptet egy másik blogon, ahol kókusztejjel készült a spenót, sőt még egy csepp méz is került hozzá a végén, és akkor nagyon rákattantam, azóta sokszor készítem így. Ha valaki meghallja, hogy spenót és kókusztej egy tányérban, néha úgy néznek rám, mintha valami bűnt követtem volna el, pedig tévhit, hogy a spenótfőzeléket csak egy bödön tej és liszt segítségével lehet ehetővé varázsolni…
Mindenki – tisztelet a kivételnek- , panaszkodik, hogy meleg van. Nyár van. Ennyi. Pont. Eddig is voltak nyaranta olyan napok, hetek, amikor bizony a hőmérő higanyszála 40 fokra is felkúszott. De télen meg ugyanezek az emberek panaszkodnak, ha hideg van. Nem kéne inkább kihozni a melegből és hidegből a legjobbat, és örülni, hogy nem nyáron van 15 fok zuhogó esővel?? Nem értem őket, de nem is baj, én szeretem a meleget és imádom a főzés nélküli gyümölcsleveseket!
Újabban eritritet használok édesítésre, amitől sokan megijednek, pedig nem kell. Ez egy természetes cukoralkohol, ami a gyümölcsökben, zöldségekben is megtalálható illetve az erjesztett ételekben. Eritrithol más néven, a kalóriaértéke kb. 20kcal/100gr, nem befolyásolja az inzulinszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a candida diétások is, mivel megakadályozza a gombák szaporodását, ellentétben a hagyományos kristálycukorral, ami viszont remek táptalaja azoknak. Ízre nekem teljesen olyan, mint a xilit, szóval nem érzek mellékízt és hashajtó hatást sem.., amit szintén megemlítenek az édesítők hátulütőjeként. Nyilván nem merőkanállal merem a süteményekbe, én már amúgy is felezem vagy harmadolom mindenhol a cukormennyiségeket, és érdekes módon még a legédesebb szájúak sem veszik ezt észre, valószínűleg akkor tényleg elég egy tálca sütihez 20-30 dkg cukor helyett csak 10…
Hozzávalók kb. 3 pohárhoz:
Pláne, hogy citromfű is került bele frissen melegében szintén a kertből érkezett. Én még mézet sem tettem bele, elég volt a kókusztej zsírossága, hogy édeskésnek érezzem.
Igazi őszi hangulat a tányéron, ennél jobban nem is indulhat a reggel, gesztenye, birsalma, krémes melengető kanalaznivaló, én ezt minden héten megenném, míg tavasz nem lesz!

