Pálmafa Project

Lisztmentes piskótatekercs eperpudinggal töltve

Most már nem tartok a piskótatekercs készítéstől, mert ez tökéletesen összeállt, tekeredett, csavarodott amerre én akartam, nem törött szét és pihe puha szaftos. Elég érvet soroltam fel, hogy kipróbáljátok?

DSCF7278Nem voltam meggyőző? Akkor folytatom. Csak tojás van a tésztájában és minimális nyírfacukor, liszt nuku, sőt még a kakaóport is kispóroltam belőle mert nem tudok kettőig számolni véletlenül, de amúgy sem az a lényeg, anélkül is sikerülni fog.

A krémjében nincs tej, nem titok, hogy erre a célra készült a pár napja megosztott eperpuding.

Az állaga más azért,  mint a hagyományos piskótáé, sokkal szivacsosabb, az a veszély semmiképp sem fenyegeti, hogy száraz lenne, de ezáltal sokkal könnyedebb is a tésztája.

4 emberből 5-nek nagyon ízlett, úgyhogy megéri nekiállni, ráadásul a mérleg nyelve sem fog többet mutatni az elfogyasztása után!

DSCF7281Hozzávalók:

6 db tojás

3 evőkanál  nyírfacukor

2 dkg étkakaópor v karobpor

csipet só

A puding receptje ITT.

A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját habosra kevertem a cukorral, csipet sóval és a kakaóval. Óvatosan beleforgattam a fehérje habot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöttem.

Ezután egy tálca segítségével átfordítottam a piskótát és lehúztam róla a sütőpapírt, megkentem a hideg krémmel és egyből feltekertem. Ha a piskóta kihűl törni fog, ezért fontos, hogy rögtön fel legyen tekerve, akár üresen is és így várakozhat a töltésre.

Hagytam teljesen kihűlni majd felszeleteltem, illetve a maradékot hűtőben tároltam. Pár napig vígan eláll.

DSCF7279

Forrás: ITT.

Tejmentes eperpuding házilag

Miért kéne bolti műpudingot enni, ha az otthon főzött százszor finomabb és semmivel sem tart tovább az elkészítése?

DSCF7262Hirtelen ötlet volt, ugyanis süteménybe kellett volna pudingot tölteni, de nem akartam zacskósat, és tejeset. Volt viszont itthon eper bőven, így kísérletezni támadt kedvem. Főztem már vaníliásat, kókuszosat, de mindegyiket tejjel.

Mennyei lett, és az állaga is tökéletes, ha nem tudnám, hogy nincs benne tej, azt hinném van… Sőt még majdnem teljesen gluténmentes is, hiszen kukoricakeményítővel sűrítettem be és csak a végén adtam hozzá pár kanál zabkorpát. Igazából, ha több keményítőt vagy kókuszt tesztek bele akkor a korpa elhagyható belőle, sőt van egy jobb ötletem, tehettek hozzá bármilyen magőrleményt, mandula szerintem kimondottan passzolna. Így a lisztérzékenyek sem maradnak ki a jóból.

Egyszerű, gyorsan összedobható, csak addig kell türelmesnek lenni, míg kihűl. Bár én langyosan is elnyammognám…

DSCF7261Hozzávalók 2 pohárhoz:

25 dkg eper

3 deci víz

1 tojás sárgája

2 evőkanál kukoricakeményítő

3 csapott evőkanál zabkorpa

2 evőkanál kókuszreszelék

4 csapott evőkanál nyírfacukor

1 fél mokkáskanál vaníliapor v 1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az epret megtisztítottam apró darabokra vágtam, felöntöttem vízzel és leturmixoltam.

Hozzákevertem a tojás sárgáját, a keményítőt, cukrot és a vaníliaport. Feltettem a gázra és folyamatos keverés mellett felforraltam, mikor sűrűsödni kezdett hozzászórtam a zabkorpát és a kókuszreszeléket, és elzártam alatta a gázt. Poharakba töltöttem és kihűtöttem.

DSCF7260

Nyers gyümölcsleves főzés nélkül - Sárgadinnye-eper-cseresznye kombó

Hű de vártam már ezt az időszakot, mikor nem csak a banán, alma, narancs közül lehet választani a piacon, hanem van sok sok szemet gyönyörködtető színű friss gyümölcs, ami nem utazik át több kontinensen, míg a gyomromba kerül. Na jó, a sárgadinnyém biztos most is utazott egy keveset, de olyan jó illata volt, hogy nem bírtam ott hagyni és szerencsére az íze is mézédes volt.

Már már az agyára megyek mindenkinek  a feladatomnak érzem, hogy lebeszéljek mindenkit arról, hogy főzze a gyümölcslevest. Persze finom úgyis, de nyersen sokkal egyszerűbb, gyorsabb, frissebb, nem kell bele se tej, se sűrítésnek liszt, meg műanyag pudingpor, és millióféle bombaíz kreálható a sok gyümölcsből kedvünk és fantáziánk szerint. És hát miért akarnám kifőzni a sok vitamint a gyümölcsökből ugyebár? Meg a hűs lakásból szaunát csinálni főzőcskézés közben….

DSCF3429Rengeteg választási lehetőség van,ha egy mód van rá, használjatok jó forrásból származó érett idénygyümölcsöt, édesítsétek pici nyírfacukorral, mézzel, vagy nádcukorral, higítsátok tiszta vízzel, de akár kókusztej, tehéntej, egyéb növényi tejek, joghurt, tejszín is mehet bele, sűrítésre pedig bármilyen darált mag remek, jelen esetben lenmag, de ezek a levesek isteniek dióval, mandulával, sőt mákkal és kókuszreszelékkel is. Nem lehet elrontani se, mert utólag lehet javítani az édességén, állagán, tuti nem lesz soha csomós, mint ahogy az a főzött levesnél néha előfordul… A kánikulában nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, max. a turmixgéppel kell csak randevúzni pár perc erejéig, aztán lehet vidám szürcsölni, mert ha a hozzáadott víz és gyümölcs be volt hűtve, akkor máris kész az egyik legjobb folyadékutánpótló a forróságban kókadozó szervezetünknek.

Ez is egy jó kombinációra sikeredett, teljesen laktózmentes. Én szeretem olyan behűtött, citromos vízzel felönteni a gyümölcsöket, amiben előtte menta és citromfűlevelek áztak, mert ez plusz ízt ad a leveshez.

DSCF3430Hozzávalók 4 főre:

fél kg eper

1 db sárgadinnye kikapart belseje

1 marék magozott cseresznye

3 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál darált lenmag

pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

1 evőkanál citromlé

víz(citromos, mentás, citromfüves)

A cseresznyét kimagoztam és félretettem. Minden egyéb hozzávalót a turmixgépbe tettem, (vízből annyit öntök rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket), aztán pár másodperc turmixolás következett. Majd ezután egyből tányérba öntöttem, beledobáltam néhány szem magozott cseresznyét és vidáman elszürcsöltem.

DSCF3427

Ha hasonlóra vágytok, íme két ötlet tavalyról:

Nyers eper-cseresznyeleves

Sárgadinnyeleves

Sütés nélkül - Mogyorós aszalt sárgabarackos rolád

A legjobb dolgok mindig spontán születnek. Ez az édesség ugyanis kókusztekercsnek indult, de annyira elvarázsolódtam a tavaszi piaci zsongásban, hogy mindent vettem, a kókuszreszeléket kivéve. Leegyszerűsítve kavintont kéne szednem… A tésztájához amúgy sem kell kókuszreszelék csak kókusztej, amit szerencsére még lekaptam a polcról, viszont a krémje szinte csak abból állt volna, így felturbóztam a pár kanál otthon talált maradékot aszalt sárgabarackkal.

Nem túlzok, ha azt mondom mindenki imádta, laktató reformcsemege, azt nem mondom, hogy kalóriaszegény, de semmi mesterséges nincsen benne, ráadásul nyírfacukros, így nagy bűnöket nem vétünk vele. A krémhez én igazi vajat használtam az íze miatt, de akár kókuszzsírt is lehetett volna ahhoz is,  és akkor laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tésztájába nem muszáj a zabkorpa, lehet az egészet darált mogyoróval, dióval, mandulával készíteni, mindenhogyan finom lesz, de így még több benne a rost. Az aszalt sárgabarack pedig igazi kálium és vasbomba a szervezetünknek, több van benne ebben a formában, mint a frissben. A kálium főleg sportolás alatt hajlamos kiürülni izzadtsággal, így pár szem barackkal pótolni lehet, a vas pedig nekünk csajoknak különösen fontos ugyebár.

De most csak az számít, hogy itt a hétvége, ez pedig finom, tessék nekiállni! 🙂

DSCF3177

Hozzávalók:

15 dkg darált pörköletlen földimogyoró

10 dkg zabkorpa

2 evőkanál karobpor (étkakaó is jó helyette)

1 dl kávé

1 evőkanál rum

5 dkg kókuszzsír

1-2 evőkanál kókusztej

5 dkg nyírfacukor

A krémhez:

5 dkg kókuszreszelék

6-7 szem aszalt sárgabarack

kókusztej

5 dkg vaj

5 dkg nyírfacukor

A tésztához a darált mogyorót a zabkorpát, a karobport és a darált nyírfacukrot összekevertem és hozzáöntöttem 1 deci espresso kávét, a rumot, az olvasztott kókuszzsírt és pár kanál kókusztejet. A lényeg, hogy egy helyes kis gombócba összeálljon a tészta. Kiterítettem egy műanyag fólia darabot és azon téglalap alakúvá nyomkodtam a tésztát kb. fél cm vastagra. Természtesen sodrófával is lehet, de nekem most egyszerűbb volt így.

A krémhez az aszalt sárgabarackokat felaprítottam és leöntöttem éppen csak annyi kókusztejjel, hogy ellepje és megpuhuljanak a barackok kicsit. Kb. negyed órát áztak így. A vajat felolvasztottam, habosra kevertem a nyírfacukorral, hozzákevertem a kókuszreszeléket is. A barackdarabokat leszűrtem, a kókusztejet, amiben ázott félretettem. A vajas cukros keverékhez adtam az aszalt barackot, a kókusztejből pedig annyit kevertem még hozzá, hogy sűrű, de kenhető krémet kapjak. Ne legyen folyós.

Rákentem a krémet a tésztára és a fólia segítségével óvatosan feltekertem, majd a hűtőben pihent pár órát, így szépen szeletelhető lett.

DSCF3168

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!