Pálmafa Project

Babfasírt édesburgonyával káposztasalátával

Ha úgy érzitek, hogy eddig-eddig-eddig vagytok a hússal, akkor jöhetnek a zöldségfasírtok, a sült krumpli helyett pedig a sokkal egészségesebb és szerintem finomabb édeskrumpli a sütőből, a majonézben cuppogó trendi amerikai “coleslaw” saláta helyett, pedig egy sokkal könnyedebb citrusos verziót kaptok most mellé.

Az adzuki babról írtam már korábban, ismét beszereztem egy zacskóval, amúgy bioboltokban megtaláljátok. Ez egy nagyon jó kis bab, ugyanis nem puffaszt, de abszolút nem. Persze sima fekete babból is elkészíthetitek ezt a fasírtot, sőt fehérből is. Terveim szerint úgy szerettem volna elkészíteni, mint a falafelt, ami ugyebár nyers csicseriborsó beáztatva aztán pürésítve, majd sütve, viszont előtte a csicserit megfőzni nem kell. Jelentem ez adzuki babból nem működik, mert bár aprószemű, de nem adja meg magát ilyen könnyen, így hát megfőztem előző nap, másnap meg csak össze kellett dobni a fasírtot, így nem vesz el sok időt egyszerre.

Első körben nem tettem lisztet hozzá,csak tojással próbálkoztam, jó lett így is de morzsalékosabb, ezért egy kanál rizs- vagy zab-, vagy tönkölylisztet illetve ami kéznél van, azt lehet még szórni hozzá.

A káposzta esetében a kelre esett a választásom, ropogós, de mégis zsengébb, mint a fejes testvére, a mandarin, illetve a narancs pedig jól passzol hozzá salátákban.

Klassz étel, és laktató, szerintem a hús-, és krumpli imádók is szeretni fogják!

Hozzávalók:

30 dkg adzuki bab (sima fekete bab is jó)

2 tojás

1 evőkanál bármilyen liszt v 1 mokkáskanál útifű maghéj

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt római kömény

só, bors

Körethez:

édesburgonya, só, bors, kókuszolaj

Salátához:

fél kelkáposzta (vagy fejes káposzta)

3 db mandarin

1 kis doboz kefir vagy natúr joghurt v tejföl

kis kanál mustár

pár csepp citromlé v almaecet

só, bors

A babot előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem. Hozzáreszeltem a fokhagymát, fűszereztem, botmixerrel pürésítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad.

Egy kisebb serpenyőben kb. 2 evőkanál kókuszolajat felforrósítottam, majd kb. 5 cm-es korongokat formáztam a babpüréből és mindkét oldalán kb. 5-5 perc alatt megsütöttem őket.

Ezalatt az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam és 200 fokos sütőben kevés kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem, majd sóztam, borsoztam.

A kelkáposztát felszeltem, a mandarint gerezdekre szedtem és félbevágtam, elkevertem a mustárt a kefirben és hozzákanalaztam a káposztához és  mandarinhoz, majd összekevertem, pici só, pici bors pár csepp citromlé és kész.

 

Póréhagymás almás kence

Nem lehet megunni a zöldségkrémeket, sosem készül két egyforma, mégis mindig finomak.

Ezt a verziót hirtelen felindulásból készítettem. Történt ugyanis, hogy véletlenül a kezembe került egy fantasztikusan igényes női magazin, már ingyen osztogatja a postás, annyira jó.  Ezeket általában így tovább is hajítom a kuka irányába érdeklődés hiányában, esetleg a recepteket lesem meg. Most is így történt felcsillant a szemem, mert két egész oldalt szántak az ilyen kencéknek, gondoltam, biztos tudok még ötletet meríteni én is. A pórés-almáson akadt meg szemem és buzgón olvasni kezdtem a receptet, de mikor megláttam, hogy 3. összetevő az alma és a póré után a leveskocka, na akkor lendítettem meg a kuka irányába végleg az újságot. Leveskocka?? Minek?? Nem hiszem el, hogy nincs otthon még véletlenül se bármilyen más szárított fűszer, de ha nincs is, só és bors tuti van minden háztartásban és az is jobb, mint a műanyag leveskocka, ami arra jó, hogy minden levesnek egyforma ízt adjon és elvegye a friss hozzávalók aromáját.

Miután kidühöngtem magam, belehajtogattam a ridikülömbe egy póréhagymát és hazasétáltam, majd megcsináltam ezt. Annyira belejöttem, hogy rögtön a maradék kelkáposztát is hozzádobtam, ezt kihagyhatjátok ugyan, de nekem így tartalmasabb lett és még zöldebb is. Nem főztem agyon a zöldeket, maradjanak csak roppanósak és így egy kissé darabos rusztikus kence lett a végeredmény, ami tökéletes sós palacsintákhoz, pirítósra, vagy húsok, hal mellé is.

Hozzávalók:

1 v 2 szál póréhagyma

negyed kelkáposzta (elhagyható)

1 db nagyobb zöld alma

2-3 szál kakukkfűág (szárítottból 1 mokkáskanál)

fél csokor petrezselyem

1 mokkáskanál mustár

negyed citrom leve

só, bors

kókuszolaj/olívaolaj

A hagymát kevés kókuszolajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a felcsíkozott kelt, majd megvártam, míg az is összeesik és kicsit elkezdenek barnulni. Ezután egy mély edénybe tettem őket, fűszereztem, belekanalaztam a mustárt, csorgattam rá citromlevet, hozzáreszeltem az almát is és leturmixoltam botmixerrel. Darabosra hagytam, de ha szeretnétek akkor kanalazhattok hozzá kevés joghurtot és úgy egyszerűbb krémesebbre turmixolni. Üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem, kb. 1 hétig eláll.

Sonkás édesburgonyás penne

Édesburgonyás kísérletezésem újabb szösszenete.  Leegyszerűsítve ez is krumplis tészta, de semmi köze az eredetihez. Ami egyébként gyerekkoromban az én kedvenc ételem volt, minimum két tányérral burkoltam be belőle és ez általában meg is látszott….

dscf0146Kalóriaszegénynek azért ezt sem nevezném, már csak a tészta miatt sem, de finomnak és szaftosnak mindenképp. A kelkáposzta valószínű kiveri a biztosítékot, de elhagyható belőle, én azért adtam hozzá, hogy egyrészt legyen benne egy kis ropogósabb textúra, másrészt volt otthon maradék káposzta, ami frissen már nem volt az igazi.

Azért is jó amúgy az édeskrumpli, mert az igazi burgonyával ellentétben sokkal hamarabb megpuhul, pár perc és kész, így ez az étel sem vett igénybe 20 percnél többet szerintem össz-vissz. Maradék sonka, szalonna jó alapnak, jót tesz neki a füstös íz, de mégsem a hús dominál benne, ez nálam nem is volt cél, de mivel hozzájutottam spanyol Serrano sonkához, amit még sosem kóstoltam, így ebbe is került.

dscf0149Hozzávalók 4 főre:

1 zacskó penne tészta

15 dkg füstölt sonka

40 dkg édesburgonya

2-3 db kelkáposztalevél (elhagyható)

1 kis fej vöröshagyma

4 deci paradicsomlé

1 teáskanál szárított oregáno

só, bors

kókuszolaj

A tésztát lobogó, forró sós vízben kifőztem.

A sonkát felcsíkoztam, kevés kókuszolajon megpirítottam egy serpenyőben a hagymával együtt. Hozzáadtam az apróra vágott édeskrumplit, fűszereztem, majd felöntöttem a paradicsomlével és lefedve hagytam rotyogni kb. negyed órát, míg az édesburgonya átpuhult. Ha nagyon besűrűsödne a szaft akkor pici vizet lehet aláönteni, ha túl híg lenne, vegyétek le róla a fedőt. A kelkáposztacsíkokat a legvégén szórtam csak bele, aztán el is zártam a gázt, átkevertem és tálalható.

Tavaszi töltött tök

Töltsünk friss zsenge főzőtököt, mindenféle alapanyaggal ami otthon kéznél van! Kezdhetném úgyis, hogy tele lett a tököm, de az furán hangzik… Pedig tényleg tele, hiszen annyi mindent zsúfoltam a belsejébe, és ennek ellenére mégis lájtos fogás kerekedett belőle.

DSCF9485Szóval nem egy nagy kalóriabomba, de mégis laktató, hiszen van benne egy szuper gabona, a hajdina, ami azért eltelít.

Végre ismét élvezetes a piacon vásárolni, és nem csak felfújt, ízetlen zöldségeket kapni, mint tél végén, tavasz eléjén általában, most már a spárga ára sem az eget veri, sőt még kedvezményt is kaptam, mert szépen néztem, úgyhogy csaptam is a hónom alá a tökkel együtt. Fogalmam nem volt mit fogok csinálni belőle, mert ilyen tököt még sosem készítettem, és a főzelékkel nem vagyok annyira jóban, de így töltve már tud bódoságot okozni számomra.

Megörültem a növögető fűszernövényeimnek is, és nem tudtam eldönteni, hogy melyiket válasszam most, így többfélét is sikerült, mentát, rozmaringot és oregánót. Nem kell megijedni, ha nincs kéznél mindegyik, külön-külön is jók lesznek, vagy akár kakukkfüvet, bazsalikomot is használhattok, amit szerettek. A tök íze elég semleges, a hajdina meg földes, így ez a citromos frisseség jót tesz nekik, a roppanós spárga és kel tökéletes hozzá, de akár spenótot is használhattok.

Lehetőségek tárháza áll megint rendelkezésetekre, felőlem akár a hétvégi maradék sült húst is beletehetitek, biztos nem rontaná el az ízét.

DSCF9487Hozzávalók 2 főre:

1 kisebb méretű főzőtök

2 deci hajdina v rizs, köles stb.

6 szál spárga

3 nagy kelkáposzta levél

1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)

fél citrom leve

1 db tojás

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál aprított friss fűszernövény (menta, oregánó, rozmaring)

1 teáskanál mustár

só, bors

olívaolaj

Tálaláshoz: napraforgómag, vagy tökmag, mandula, dió stb.

A sütő előmelegítettem 180 fokra, majd a félbevágott töknek kikanalaztam a belsejét és a húsát félretettem. A tököt kicsit megsóztam, borsoztam, vékonyan bekentem mindenhol olívaolajjal és elősütöttem egy negyed óráig.

Ezalatt a hajdinát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem. A spárga fás végeit letörtem, majd a többi részét kis darabokra vágtam, a kelkáposztát szintén és a fűszernövényeket is felaprítottam.

A tök belsejét egy tálba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat és krémesre turmixoltam a rizstejszínnel együtt, majd hozzáadtam egy felvert tojást is, sóztam, borsoztam.

Mikor a hajdina megfőtt, belekevertem a zöldségeket, a fűszereket, és a tojásos keveréket is, majd meglocsoltam citromlével, aztán kivettem a félig puha a tököt és belekanalaztam a tölteléket. Picit meglocsoltam olívaolajjal és visszatettem a sütőbe fóliával lefedve még kb. 15 percre, majd fólia nélkül is sült 10 percig, míg a zöldségek és tök is teljesen átpuhultak. Reszelt sajtot is olvaszthattok rá nyugodtan, én most pirított napraforgó maggal szórtam meg tálalás előtt.

Édesköményes kelkáposztafőzelék rántott hagymakarikával

Ezt is megértük, kelkáposztafőzeléket gyártottam és még ízlett is. Mondtam én, hogy kókusztejjel bármit el lehet varázsolni, így még a nem rég említett és kevésbé kedvelt édeskömény is felértékelődött a szememben ismét, hiszen ebbe a főzelékbe tűntettem el a salátából kimaradt másik felét.

20160216_184328

Rántott hagymakarikákat sem sűrűen készítettem még, konkrétan soha, de most megkívántam, viszont sütőben sütöttem és lisztmentes kabátot kapott magára, meg is lepődtem, hogy ez mennyire jól áll neki és, hogy mennyire ízlik nekem is. Ilyet máskor is csinálok, 15 perc alatt kész és még ropog is, szóval jó kis főzelék ez, próbáljátok ki, az édeskömény sem muszáj bele.

20160216_184450

Hozzávalók 2 főre:

1 kis fej kelkáposzta

1 fej édeskömény

1 közepes fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál currypor

fél mokkáskanál kurkuma

kb. 2 deci kókusztej(sima tejszín is jó)

kókuszolaj

Hagyma panírja:

1 db tojás

kb. 3 evőkanál csicseriborsóliszt (más liszt is jó)

fél deci víz

A hagymát felkarikáztam, két hagymaréteg lett egy karika. A tojást felvertem, simára kevertem a liszttel és egy csipet sóval, beleforgattam a hagymákat és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin ropogósra sütöttem kb. negyed óra alatt.

Ezalatt felcsíkoztam a kelkáposztát és az édesköményt. Pici olívaolajon megfuttattam a fokhagymát, rádobtam a zöldségeket, pár perc alatt átpirítottam ezt is, majd sóztam, borsoztam, rászórtam a kurkumát és a curryport is. Felengedtem a vízzel és a kókusztejjel, annyi folyadékkal, hogy a zöldségek teteje még egy picit kilátszott. Lefedve roppanósan puhára főztem őket, kb. 10 perc alatt. Ezután kivettem egy nagy merőkanálnyit, és botmixerrel simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe, még egyszer összerottyantak és elkészült. Ha túl híg lenne, akkor egy evőkanál étkezési keményítőt keverjetek el hideg vízben simára, majd ezt öntsétek a főzelékbe, egyszer forraljátok össze és kész.

A hagymakarikákkal a tetején tálaltam. Frissen az igazi.

Tökmagos kelkáposzta pestóval töltött gomba

Ezért a gombás ételért a vegák ismét szeretni fognak, de jó eséllyel a húsimádók is megkóstolják, mert a kelkáposzta pestóra rá lehet kattani szerintem. Pirítósra kenve is isteni, hiszen jó fokhagymás, ott van mellette a tökmag, a kelkáposzta így fel sem tűnik annyira, legalábbis annak, aki nem akarja…

DSCF9265Kelkáposzta főzelék továbbra is várat magára ezen a blogon, majd egyszer talán, valami currys, kókusztejes felhőbe burkolva, mert ez a két hozzávaló szinte bármilyen zöldséget “elad”. Addig viszont nyersen rágcsálom főleg, szerintem isteni salátákba, és ilyenkor télen sokkal többet érünk vele, mint a se íze, se bűze paradicsomokkal. Nem is véletlenül végezték a sütőben a gombák tetején, így legalább sikerült némi ízt kifacsarni belőlük és leve is jót tett az ételnek.

Gomba meg már régen volt, így esett rá a választásom, köretként nyugodtan főzzetek barna rizst, kuszkuszt, kölest hozzá akár, vagy ami jól esik. Én salátát kívántam mellé, mivel elég laktató 2-3 db gomba egy főnek, pláne leves után. Amúgy meg tojásmentes, lisztmentes, és laktózmentes ételünk.

Jó hétvégét!

DSCF9268

Hozzávalók 3 főre:

6 db nagy fej csiperkegomba

negyed kelkáposzta

1-2 db paradicsom

1 kis marék tökmag

2 duci gerezd fokhagyma

1-1 friss kakukkfű és rozmaring ág (szárított is jó)

fél csokor petrezselyem

só, bors

kókuszolaj

A pestóhoz a kelkáposztát csíkokra vágtam, majd forrásban lévő vízbe dobtam, kb. 3-4 percre, ezután leszűrtem, és hideg vízzel leöblítettem. A tökmagot megpirítottam egy száraz serpenyőben, majd a káposztához szórtam, ráreszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a kakukkfüvet, rozmaring leveleket, petrezselymet, meglocsoltam az olívaolajjal és egy botmixerrel krémesre turmixoltam.

A sütőt előmelegítettem, a gombákat megsikáltam, a közepét kivágtam, és a pestót belekanalaztam, majd sütőpapírral borított tepsire helyzetem őket, a tetejére pedig egy szelet paradicsomot tettem és még vékonyan meglocsoltam olívaolajjal őket. Majd kb. 20 perc alatt 180 fokon megsütöttem.

Ha pedig hasonló receptre vágytok, akkor ide kattintva megtaláljátok a füstölt sajtos spenótos töltött gomba receptjét is!

DSCF9268

 

Alma, sárgabarack, kelkáposzta egy tál kuszkuszban

Nagyon gyümölcsös, picit zöldséges egytálétel, ahol a sós és édes ízek találkoznak és keleties fűszerekbe burkolóznak. Nálam ilyen egy gyors kaja a hétköznapokon.

DSCF7404Többek között az ilyen rapid és egyszerű ötletek miatt nem tudom elfogadni, ha valaki azt mondja hétközben nincs ideje enni napközben, csak egy szendvicset vagy valami műkaját bekapni. Ugyan már. Ha van rá igénye valakinek, hogy tényleg jót egyen, ráadásul olcsón akkor kb. ennyi az egész. Néhány szem gyümölcs, és/vagy zöldség hozzá, előző este kever-kavar és 5 perc alatt kész. De még egy irodában is összedobható, ha van vízforraló, vagy rosszabb esetben egy mikró is megteszi, amiben a kuszkusznak forró vizet lehet melegíteni.

Az alma és a káposztafélék jó párost alkotnak ez nem meglepő, a puha barack édessége pedig kiegészíti őket, de helyette akár aszalt gyümölcsöt is használhattok. Viszont érik a sárgabarack, így adott volt, hogy ez kerül a tányéromra.

Szórhattok rá pirított magokat is, a szezámmag kifejezetten ízlett hozzá, de enélkül is finom lesz és laktató.

DSCF7402Hozzávalók adagonként:

fél bögre (kb. 1,5 deci) kuszkusz

1 db sárgabarack

1 kisebb alma vagy egy nagyobb fele

1 kis marék csíkokra vágott kelkáposztalevél

1-1 csipet fahéj és római kömény

só, pici bors

olívaolaj

pár csepp citromlé

1 evőkanál pirított szezámmag (elhagyható)

A kuszkuszt dupla mennyiségű forró vízzel leöntöttem és 5 percig állni hagytam.

Ezalatt felkockáztam a gyümölcsöket, a kelkáposztát felcsíkoztam, majd mindent egy tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, szezámmaggal, végül olívaolajjal és citromlével meglocsoltam, és már ehető is.

Kelkáposzta tekercsek, ahogy még biztos nem kóstoltad!

Sőt, még én sem kóstoltam így! Teljesen bizonytalan volt a végkifejlett, de bátraké a szerencse és végülis az étel íze elnyerte a tetszésem. Édesen fűszeres  töltelék, amit a paradicsomszósz és a tetejét megkoronázó füstölt sajt jól kompenzál, laktató, húsmentes, és könnyen emészthető ebéd lett belőle.

DSCF6062Úgy született, hogy ott pislogott némi maradék kelkáposzta a hűtőben, amit többnyire én nyersen nyammogok el saláta formájában, mindenféle egyéb reszelékkel összekutyulva, répa, alma, dió ami éppen eszembe jut. De annyira nem vagyok nagy rajongó, hogy egy hétig ezt egyem. Kidobni sem vagyok hajlandó, így jött az ötlet akkor beletekerek valamit. De mit?

Köles lett a töltelék alapja, de akkor jöjjön mellé répa, amit aztán édesburgonyára változtattam, mert régen ettem, a répától meg már néha sárgulok, barnulok, de legalább a szolárium megspórolva. Itt persze fel lehet szisszenni, hogy az édesburgonya drága. Így van. De még mindig olcsóbb, mint a hús, ami ebben az ételben nincs és ettől nem csökken az értéke, sőt…  Nem azt akarom mondani, hogy a húst pótolja, de továbbra sem értem, miért kéne mindenbe azt tenni? Amúgy meg az édesburgonya ásványi anyagtartalma kiemelkedően magas, sőt fehérjéből is sokkal többet tartalmaz,  mint a legtöbb zöldségféle. Úgyhogy a kölessel karöltve csak jót tesz velünk, pláne, hogy rostdúsak, de a szénhidráttartalmuk viszonylag alacsony.

DSCF6060Na és a datolya hogy pottyant az ételbe? Aszalt gyümölcsöket zöldségek mellé rakni csak itthon furcsa, más országokban, főleg, török, marokkói konyhába nem, és érdemes néha tenni egy próbát, mert rá fogtok jönni, hogy ez bizony finom. Nem szépítem, én is utáltam régen a datolyát és minden aszalt gyümölcsöt, aztán kóstolgattam, belekevertem ebbe-abba, joghurtba, müzlihez és már nem bírok élni nélküle.

Nagyon magas a kálcium és magnézium tartalma, sőt a hétvégén mikor datolyát vásároltam az előttem álló idős néni is azt vett és mikor meghallotta, hogy én is ezt kérek, megjegyezte, hogy ez bizony tényleg nagyon értékes gyümölcs ám. Én nevettem, hogy tudom én azt. Ő tovább sodródott a piaci forgatagban, én fizettem, elindultam a kijárathoz mikor valaki megfogta a karom és a nénike libbent mellém ismét, hogy honnan fújta oda a szél dunsztom sincs. Csak tátottam a szám, mikor kérte, hogy mondjak még valamit a datolyáról, mert ő imádja, majd azt is megosztotta velem, hogy tudtam-e, hogy régen a kínai nők datolyavízzel táplálták a csecsemőket! De hisz nyilván tudom én ezt, tette hozzá, mert nekem is biztos van gyerekem. Majd közölte vidáman, hogy de ha nincs majd lesz hamarosan, elköszönt és ismét eltűnt. Én hal módjára tátogtam, megköszöntem az információkat és kissé sokkos állapotban, de mosolyogva próbáltam a kijáratot becélozni…

Mi ebből a tanulság? Semmi. De ez a kaja jó lett, próbáljátok ki!

DSCF6058Hozzávalók:

7-8 db kelkáposzta levél

fél bögre köles

1 közepes méretű édesburgonya

1 kis fej lilahagyma

0,5 l paradicsomlé

10 dkg füstölt sajt

1 mokkáskanál őrölt római kömény

1 csipet fahéj

só, bors

Tálaláshoz: natúr joghurt vagy tejföl

A kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben puhára főztem. Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepi, szintén feltettem főni, majd ha megpuhult, leszűrtem és egy krumplinyomóval összetörtem. Egy tálban összekevertem a kölest, az édesburgonyát, és a felaprított datolyát és lilahagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam a római köménnyel.

A kelkáposzta leveleit megmostam, lecsöpögtettem. Kiterítettem őket egy tálcára és mindegyik közepébe kb. két evőkanál tölteléket tettem, hosszában a legvastagabb levélér mentén. Nagyjából eligazítottam, alul, felül kb. 1 cm-re ráhajtottam a leveleket, hogy ne potyogjon ki a töltelék a tekerésnél, majd a levél egyik felét áthajtottam a töltelékre, kicsit aláigazítottam, majd a másik felét is áthajtottam rajta és ezzel az oldalával lefelé fordítva tettem egy jénaiba.

Lehet bonylultnak tűnik a tekerés, de lehet máshogy is, nekem ez vált be, valahogy így készül a hagyományos töltött káposzta is.

A paradicsomlében elkevertem kevés sót, borsot és egy csipet fahéjat, majd rálocsoltam a keltekercsekre, hogy egyenletesen befedje őket. Ha túl sűrű lenne a paradicsom, kevés vízzel lehet hígítani.

180 fokra előmelegített sütőbe tettem alufóliával lefedve 20-25 percre, hogy a kel átpuhuljon. Ezután levettem a fóliát róla, megszórtam a reszelt sajttal és még 10 percre visszatettem a sütőbe, míg a sajt ráolvadt.

Tálaláskor natúr joghurttal locsoltam meg, szerintem a savanykás íze miatt, jobban passzol hozzá, mint a tejföl.

Szokatlan, de finom saláta: Kelkáposzta-alma-barack

Kezdjük a hetet egy talán kissé meredeknek hangzó, de mégis könnyed, és tényleg ízletes salátával.  Kihasználtam, hogy még lehet barackot kapni a piacon, de már lassan kiszorítja a sütőtök a sorból, úgyhogy én ezzel a csemegével zárom a szezont.

DSCF4771Ha nem szeretitek a kelkáposzta főzeléket, semmi gond, felejtsétek is el, és egyétek salátában nyersen. Teljesen más ízélmény, friss, ropogós, üde, szeretnivalóóó. Egyébként avokádót terveztem eredetileg a barack helyébe, de az úgy döntött, hogy nem csak megpuhul, hanem egyből meg is rohad, úgyhogy a kuka várta tárt karokkal. A baracknak ugyan semmi köze az avokádóhoz, de teljesen jól helyettesítette. Így is mindenféle íz és állag a tányéron van, mégis teljes a harmónia és elégedett volt a mosoly is arcomon miközben ettem. Ilyen az én gyors vacsorám hétközben.

DSCF4765Hozzávalók:

1 negyed fej kelkáposzta

1 szál újhagyma

1 db nektarin v őszibarack

1 db alma

1 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál fehérborecet v citromlé

pici mustár

pár csepp méz

só, bors

szezámmag

A káposztát leveleire szedtem, alaposan megmostam és vékony csíkokra vágtam. A nektarint és almát felkockáztam, a hagymát vékonyan felkarikáztam és mindent egy tálba szórtam. Az öntethez simára kevertem az olívaolajat, mustárt, mézet, fehérborecetet, sóztam, borsoztam és hozzáöntöttem a többi hozzávalóhoz, majd jól összeforgattam, a tetejére pedig rászórtam a szezámmagot és már tálalható is.

 

Kelkáposztás krumplis lepény - hétköznapokra, de nem hétköznapi

Lássuk meg a szépet a kelkáposztában is, és van élet a kelkáposzta főzeléken túl is, amivel semmi baj nincs, de én nem vonzódom hozzá különösebben, viszont három másik ételben már sikerült megkedvelnem ezt a szép zöld, ropogós zöldséget. Jó kis téli hozzávaló, nyersen is nagyon finom, salátákba is kitűnő, ehhez az lepényhez szinte kötelező is némi csíkokra vágott kelkáposztát frissen is elfogyasztani. Nyugodtan löttyintsük rá a kedvenc öntetünket, ami nekem most éppen az olívaolaj balzsamecet kombinációja.

Amúgy itt sincs szó semmilyen bonyolult konyhai műveletről, csak összekeverünk kavarunk mindent egy tálban, és mehet egy tepsibe vagy jénaiba az egész massza, onnan meg a sütőbe és pikk-pakk elkészül ételünk és szépen szeletelhető. A kimondhatatlan és leírhatatlan nevű Worchestershire (vuszter) szósz, egy szójaszósz alapú ételízesítő, kiegészülve még többféle fűszerrel. Bármelyik nagyobb szupermarketben kapható, elfogadható áron és sokáig eláll. Pár csepp az étel tetejére és kellően pikáns lesz a végeredmény. A krumplinak és tönkölylisztnek köszönhetően elég laktató ez a fogás, de akár köret is lehet hús mellé, bár én inkább hal mellé tudnám elképzelni. Ízlés dóga na.

DSCF2771

Hozzávalók 3 főre:

negyed fej kelkáposzta felaprítva

3 db közepes méretű krumpli lereszelve

2 db tojás

10-15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt

Worchestershire szósz (szójaszósz is jó)

só, bors

fél deci olívaolaj

A reszelt kelkáposztát és krumplit egy tálba tettem, hozzáöntöttem a felvert tojásokat, az olívaolajat, sóztam, borsoztam és rászórtam a lisztet. Utóbbi mennyisége lisztfüggő, a lényeg, hogy sűrű masszát kapjunk, így nem fog szétesni sülés után a lepény. Az egész egyveleget egy jénaiba kanalaztam nagyjából 2 cm vastagságú lett, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt elkészült.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!