Pálmafa Project

Karácsonyi gluténmentes ischler

Nem is indulhatna jobban advent első napja, mintha egy pohár tea vagy kávé mellé kerül egy falatnyi, na jó kettő, karácsonyi köntösbe öltöztetett ischler is.Nem gondoltam, hogy valaha neki fogok állni ischlert készíteni, de most valahogy rám tört a vágy. Találtam is hozzá egy szimpatikus receptet, ami teljesen lisztmentes volt, pontosabban rizsliszttel készült a tésztája. Készítettem már hasonlót, így tudtam, hogy a rizsliszt tényleg működhet, az meg külön tetszett, hogy mellette még dió is van benne.

Könnyű egyébként összeállítani is, meg a tésztával dolgozni utána, egyszerűen nyújtható, és gyorsan elkészül. Leginkább a csokiba mártástól tartottam, elég béna vagyok ilyesmiben, nem akartam, hogy szétessen a linzer, de aztán sikerült és szép lett a teteje is. Annyira gyorsan dobtam fel a csokit is olvadni a gázra, hogy utólag vettem észre, hogy a vízgőzhöz a víz hiányzott konkrétan és ebből kifolyólag a gőz is… Elfelejtettem a lábosba vizet engedni, de tökéletesen felolvadt így is és a lábos is megmaradt.

Azt mondtam már, hogy cukormentes is? Még a lekvár is, az egyetlen kivétel a csoki a tetején, de ebből is tudtok már jó minőségű cukormenteset venni, ha valaki nagyon ragaszkodna hozzá.

Ha szeretnétek, hogy hetekig elálljon, akkor egyrészt dugjátok el, másrészt rögtön készítsetek dupla adagot, mert ez tényleg mennyei! Egy szép dobozban ajándékba is adhatjátok, tuti sikere lesz a fa alatt!Hozzávalók 20-25 db-hoz:

20 dkg rizsliszt

5 dkg darált dió

1 kávéskanál szódabikarbóna

110 g vaj

60 g eritrit ( vagy más cukor)

1 citrom reszelt héja

1 tojás

Tetejére és a linzerek közé:

baracklekvár

20 dkg étcsoki

1 evőkanál kókuszzsír

Összekevertem a rizslisztet és a darált diót, beleszórtam a szódabikarbónát, cukrot, reszelt citromhéjat is, majd hozzáadtam a tojást, a puha vajat és összegyúrtam, majd hűtőbe tettem 20 percre a tésztát.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, a tepsire sütőpapírt fektettem, és lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát kb. 4 mm vastagságúra, a formákkal kiszaggattam, tepsire tettem, majd sütőbe toltam kb. 12 percre. Az én sütőmben ennyi elég volt neki, de 10 perc után érdemes szemmel tartani, mert nagyon gyorsan megéghet.

Rácsra szedtem a linzereket, és mikor kicsit kihűltek, 1-1 kis kanál baracklekvárral összeragasztottam őket és állni hagytam kb. 10 percig. Ezalatt vízgőz fölött felolvasztottam a csokit egy kanál kókuszzsírral, simára kevertem, majd fogtam a linzereket, belemártottam őket az egyik felükön és rácsra tettem őket a tepsi fölé, hogy felesleges csoki lecsöpögjön. Ilyenkor lehet rá szórni darált diót, vagy akár fél diódarabokat is, míg a csoki még olvadt. Ha megdermedt, mehet a tányérra aztán lehet falatozni.

Még több gluténmentes linzer receptet itt találtok!

Forrás: http://www.glutenmentesovezet.hu/sutemenyek-edessegek/isler-rizslisztbol-gluten-es-tejmentesen/53851/

 

 

Ribizlis zabkeksz

Nyaralós sütire, úti sütire mindig szükség lehet, erre szerintem a zabkeksz az egyik legjobb megoldás, hiszen az alap hozzávalókon kívül mindenki azt tesz bele pluszban, ami jól esik.

Ebben a verzióban nálam nem volt kérdés, hogy kalória azért kell bele és nem volt cél a gluténmentesség sem, így maradt a jól bevált tönkölyliszt és zab kombó, hogy masszív ropogós kekszek szülessenek, ugyanis hajózni, pontosabban vitorlázni indultak a kekszeim ezúttal. Legyűrték a kékszalagot, és szerencsére nem értek célba, mert valahol a Balaton közepén még elfogytak. Jó hír, hogy a hajó viszont célba ért, ezúton is gratula a Principessának!

Gyümölcsös kekszet viszonylag ritkán süt az ember lánya, max. aszalt gyümölcsből, viszont a friss ribizli tökéletes megoldás ehhez! Ez a gyümölcs amúgy is el van hanyagolva szerintem, pedig olcsó is, finom is, tele van vitaminnal és az édes cuccokba kimondottan jól jön a kicsit savanykás íze, annyi leve viszont nincs, hogy eláztassa a kekszet és nagyon jól passzol a fehér csokihoz is. Utóbbi persze lehet étcsoki is, de ki is hagyhatjátok, helyette akár darabolt magokat, diót, mogyorót is használhattok.

Amíg a sütő melegszik, a tészta összeállítható, kezdő konyhatündéreknek is ideális recept, pikk-pakk kész és ehető, vihető, szerethető!

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg puha vaj

1 tojás

10 dkg eritrit v nyírfacukor

fél mokkáskanál szódabikarbóna

csipet só

fahéj

10 dkg ribizli

10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojást felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.

Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.

Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.

Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.

Banános zabpelyhes keksz

Az egyik legjobb dolog, ami a konyhában klassz, ha kéznél van, az a zabkeksz, de még véletlenül sem a bolti… Én nagyon szeretem, akár utazáshoz, akár, ha gyorsan kell valami nyammognivaló, akár, ha vendég(ek) jön(nek) és édesség után áhítozó bendőket kell megtömni. Meló alig van vele, bárki nekiállhat, és bátran lehet csereberélni a hozzávalókat, liszteket, attól függően mi van éppen otthon.

Először én is mindig fix receptet követtem, pontosan kimérve az alapanyagokat, aztán rájöttem, hogy a “keveremkavarom” kekszeknél nem nagyon lehet tévedni, az a lényeg, hogy formázható legyen a massza és ne túl kemény. Ha túl sűrű akkor mehet még hozzá valamilyen folyadék, jelen esetben egy mandarin leve, ha túl híg, akkor még tolni kell bele zabpelyhet, vagy bármilyen lisztet és repülhetnek is a sütőbe.

dscf0215Azok a kekszek, amiben banán, sütőtök, esetleg répa van, tehát valamilyen rostdús alapanyag, mindig puhábbak szaftosabbak maradnak, szóval ne ropogós kekszre számítsatok. Ha viszont ilyesmi a cél, akkor a banánt ki kell  hagyni, de ugyanígy készül az is, és mehet még hozzá darabolt csoki, dió. Mindegyik elfogy gyorsan ebben biztosak lehettek!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

10 dkg liszt (nálam fele tönköly fele rizsliszt)

15 dkg zabpehely

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 db puha érett banán

1 mandarin leve (narancs is jó)

1 tojás

10 dkg xilit

1 evőkanál karobpor v étkakaópor

15 dkg kókuszolaj (vaj is jó helyette)

1-1 mokkáskanál fahéj, szegfűszeg v kardamom

csipet só

180 fokra előmelegítettem a sütőt.

A liszteket, a zabpelyhet, fűszereket, karobport, szódabikarbónát összekevertem egy tálban. A kókuszolajat (felolvasztottam először) habosra kevertem a xilittel, belecsorgattam a mandarin levét, belekevertem a szétnyomkodott banánt is, majd összekevertem a szárazanyagokkal. Kézzel estem neki, szerintem így a legegyszerűbb, majd diónyi gombócokat formáztam a masszából és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, nem túl szorosan, mert kicsit nőni fognak sütés közben. Egy pohár alját vízbe mártottam, hogy ne tapadjon és kissé kilapítottam vele a kekszeket. Kb. 15 perc alatt megsülnek, nem baj,  ha kivételkor még kicsit puhának tűnnek, ahogy hűl megszilárdul.

Gluténmentes adventi linzer datolyakrémmel

Megérkezett az első friss adventi édesség, még szinte meleg, az íze pedig a számban. Tavaly sütöttem már hasonló linzert, abban még tojás sem volt, ez most egy picit más, hiszen méz is van benne és kókuszlisztből készült.

dscf0176Az eredeti recepttől én eltértem kissé az arányokban, de nekem ekkora mennyiségekkel lett gyúrható a tészta.

Bármilyen lekvárral összeragaszthatjátok amúgy őket, de ez a datolyás verzió egy nagyon egyszerű megoldás és kicsit különlegesebb lesz, mint hagyományos lekvárral. Egyébként aszalt szilvával, és áfonyával is biztos működik.

Ha abban reménykedtek, hogy kekszünk kalóriaszegény,  hát nem. De ez most itt nem is erről szól, bár lisztmentes és az már jó hír. Lekvár nélkül egymagában is élvezhető teasütemény és sokáig eláll.

dscf0180

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

20 dkg kókuszliszt

20 dkg vaj

2 db tojás

4 evőkanál méz

citrom reszelt héja

1 teáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:

15 dkg datolya

1 evőkanál citromlé

1-2 evőkanál az áztatóvízből

A lisztet, a szódabikarbónát, a tojásokat, a mézet, az olvasztott vajat egy tálba tettem és összegyúrtam. Ja, és a citroméhéjat is bele kellett volna reszelni, de elfelejtettem…. Majd ti megteszitek helyettem. Ezután a tésztát egy fél órára betettem a hűtőbe.

A datolyát felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és ehhez csorgattam egy negyed citrom levét is, hogy ne legyen olyan édes. 1 óra múlva a vizet, pár evőkanál kivételével leöntöttem róla, majd botmixerrel krémesre turmixoltam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Két nagyobb darab alufólia között nyújtottam ki a tésztát, mert így könnyebb bánni vele, amúgy szétszakadhat és túl vékonyak se legyen a kekszek. Kiszaggatam őket a formákkal, majd sütőpapírral bélelt tepsin kb. 10 perc alatt megsültek. Figyelni kell rájuk,mert gyorsan megéghetnek! Mikor kihűltek, az egyik felét megkentem a datolyakrémmel és rátapasztottam a másik felét.

Forrás: http://realfoodforager.com/videorecipe-coconut-date-linzer-cookie/

5 tuti keksz recept

A keksz sütögetés általában ilyenkor év vége felé jön rám jobban, átböngészem miből élünk és előszedem a blogról a kedvenceket. Na és keresem az újakat persze, de amíg meg nem találom őket, addig szemezgessetek ti is ezekből és töltsétek fel a sütis dobozokat, pláne, hogy lassan beköszönt az adventi időszak!

Klikk a képekre a receptekért!

Sütőtökös keksz

Kókuszos csokis zabkeksz

20160430_092939~2

Svéd karácsonyi keksz

Gluténmentes lekváros linzer

Édesköménymagos keksz

Még több keksz receptet ITT TALÁLTOK!

Downton Abbey vajas keksz

Beszéljünk a kekszről és a teáról! A kettő párban jár most több okból is, egyrészt mert egy pohár tea mellé jól esik pár darab kekszet elcsócsálni, másrészt ezúttal a keksz tésztáját is egy szuper minőségű fekete tea aromája teszi a vaj mellett még ízesebbé, harmadrészt most teaválogatást nyerhettek a blog Facebook oldalán, ha ott, ehhez a bejegyzéshez írtok egy hozzászólást június 5. vasárnap 20 óráig, én pedig hétfőn jól kisorsolok két nyertest, akik ezeket a szépséges kis csomagokat nyerik!

20160602_064148~2

Miért Downtown Abbey? Mert az eredeti receptben így szerepel ez a keksz, hiszen kellemes lehet akár a sorozat egyik epizódjának vagy teljes évadjának egy huzamban való maratoni megtekintése mellé rágcsálnivalónak és amúgy is olyan angolos a tea és a keksz párosítása…. Vessetek meg, 2 percet sem láttam még a Downton Abbey-ből…pótolni fogom ígérem…egyszer csak….

Miért pont teás keksz? Hadd mutassam be nektek a soproni Kasléder Teaházat és Kávézót, ahonnan kaptam pár csomag teát egyik tündérvirágszál kolléganőmön keresztül, köztük olyan finom illatú teafű válogatással, amiket amikor kibontottam szinte egy gyümölcsös kertben éreztem magam. Na, többek között innen is tudható, ha egy tea jó minőségű, én ugyanis teás vagyok, viszont a gyümölcsteák közül csak nagyon kevés fajta van, amit szívesen megiszom, nekem a bolti filteres már túl illatos, túl műízű, inkább a feketét részesítem előnyben reggelente. Ha nem filteres, igazi szálas tea kerül a kezembe pl. szárított gyümölcsökkel keverve, akkor viszont bódogság van, hiszen teljesen más az aromája egy ilyen teának, ezek ilyenkor nyáron hidegen, mindenféle ízesítés, édesítés nélkül is igazi szomjoltók. Online is rendelhettek a webshopból és sok hasznos információt is megtudhattok a teákról, például, hogy a legideálisabb, ha 90 fokos vízben ázik a tea, annyi ideig, míg fátyolos lesz a víz teteje és nem tükörszerű. Zöld teák, rooibos, amit szintén nagyon szeretek, fekete és gyümölcsteák és más különlegességek is arra várnak, hogy megkóstoljátok őket!

20160602_063715~2

Mondanom sem kell, hogy azért fekete teát is választottam természetesen a kínálatból még hozzá a Ceylon Nuwara Eliya nevezetűt, azóta is ezzel indul a reggelem és mivel régóta szerettem volna teás kekszet sütni, így most jött el ennek az ideje. Nem szeretném túlragozni, a tea mellett a keksz fontos része a vaj, tényleg megéri jó minőségű igazi vajat venni hozzá, a margarint hagyjuk a boltok polcain most is… Szokás szerint tönkölylisztből sütöttem, kicsit szerencsétlenkedtem a sütipecséttel, így rusztikus lett, dehát pont ettől “home made” nem igaz? Terveim szerint lesz még egy adag kivételesen fehér lisztből is, na jó, vegyesen teljes kiőrlésűvel keverve, rátok bízom, hogy melyiket választjátok, finom lesz, így is, úgy is!

20160602_063838~2

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

1 csésze (2,5 deci) fehér tönkölyliszt

1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél csésze nyírfacukor

20 dkg jó minőségű vaj (nem margarin)

2 teáskanál fekete teafű (EZT HASZNÁLTAM)

fél teáskanál Himalája só

A cukrot a puha vajjal habosra kevertem, ment hozzá a só, a porrá darált teafű, majd a liszt. Ha filteres teát használtok, szórjátok ki a filterből, ha eléggé por állagú, akkor azt már nem kell őrölni. Összegyúrtam és lisztezett deszkán kinyújtottam kb. 4 mm vastagságúra. A tésztát amúgy javasolt betenni a hűtőbe egy 20 percre nyújtás előtt, különben eléggé ragad.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd kiszaggattam a kekszeket sima pogácsaszaggatóval illetve a nagyobbakhoz egy kisebb pohár is megteszi, de célszerű ezeket is előbb lisztbe mártani, hogy ne ragadjon a tészta hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és kb. negyed óra alatt megsülnek, de figyelni kell rájuk, ha elkezd barnulni, mert aztán pár perc és már el is égtek, én is így jártam egy fél adaggal… Nem baj, ha kicsit még puhának tűnnek kivételkor, ha kihűl ropogós lesz. Sokáig eláll, de nem fog, mert eteti magát….

Forrás: http://www.sugarandsoul.co/2015/01/downton-abbey-earl-grey-cookies.html

Kókuszos csokis zabkeksz

Ennél egyszerűbb kekszet nem igen tudok elképzelni, amihez kivételesen tényleg semmi különlegesebb hozzávalót nem csempésztem, ami egy átlag háztartásban ne lenne fellelhető. Bármilyen ízesítésű lehetne, én mindig variálom aszerint ami éppen kéznél van, most a kókusztej készítésnél visszamaradt reszeléket akartam felhasználni, így ezért kókuszos lett, de mivel ott figyelt a szemem előtt némi csokika, hát beledobtam pár morzsát.

20160430_093050~2Kb. 20 perc alatt dobtam össze egyik este 11-kor, hogy másnap meglepjem vele a barátnémat és a gyerkőceit. Mikor elhangzott a “kéremareceptet” mondat, akkor jöttem rá, hogy fogalmam sincs pontosan, mert csak úgy szórtam, kevertem hol érzéssel, hol anélkül… a lényeg igazából, hogy a végén formázható és ne folyós állaga legyen a masszának, a liszt sem muszáj, mehet az egész mennyiség zabpehelyből akár. Lehet vele játszani na, még tojás, vaj, és némi cukor legyen, akkor elrontani nem lehet. Tehettek bele fahéjat, vagy citromhéjat, dió, aszalt gyümiket, ahogy tetszik.

Persze azért előástam egy régebbi alapreceptet hozzá, bátran nekiállhattok, kezdő konyhatündérek is bármikor, érdemes dupla adaggal indítani, mert gyorsan fogy…

20160430_092939~2Hozzávalók kb. 14 darabhoz:

6 dkg zabpehely

8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (más liszt is jó)

fél-fél mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna

5 dkg étcsoki (bármilyen csokimaradék jó)

10 dkg nyírfacukor v nádcukor v ami kéznél van

6 dkg vaj

2 db tojás

6 dkg kókuszreszelék

csipet só

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Egy edényben összekevertem a száraz anyagokat, a zabpelyhet, lisztet, sót, kókuszreszeléket, sütőport, szódabikarbónát, apró darabokra vágott csokit, egy másik edényben a tojást a vajjal és a cukorral habosra kevertem.

Végül a kettőt összeöntöttem, elkevertem és sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi gombócokat tettem, a tetejüket kicsit kézzel lelapítottam, majd kb. 12-15 perc alatt megsütöttem. Mikor kiveszitek még puhának tűnik, de ahogy hűl megszilárdul. Fémdobozban sokáig eláll, de esélye sincs….

Édesköménymagos keksz

Ennél gyorsabban elkészülő kekszet még aligha sütöttem. Még a boltba se értem volna oda, hogy vegyek egy zacskóval, de ott amúgy sem kaptam volna, ilyen finom sós nasit.

20160306_072655-2

Ha trendi akarnék lenni, akkor mindenmentes keksznek hívnám, de inkább nem akarok az lenni. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy ha mindenmentes akkor mi van benne? Jogos…és fényevő sem vagyok, így került bele azért néhány alapanyag.

A múltkor már meséltem róla, hogy az édesköményt és az ánizsos ízt, illatot nem csípem, erre tessék most édesköményes kekszet gyártok. Vettem hát egy zacsival ebből a fűszerből, bár az első bioboltban ahol kerestem, rögtön egy zacskó édesköményteát is hozzámvágtak, így most úszom az ánizsban, már csak egy kupica úzó hiányzik mellé és tuti allergiás tüneteket produkálok. Az édeskömény amúgy jót tesz az emésztésnek, hasfájásra szuper, és sok benne a vas.

Természetesen, azért a keksz ízlik, nem szórtam túl sok köményt rá, és legközelebb az egyik kedvenc fűszeremmel, a római köménnyel is kipróbálom, de tehettek bele a magyar konyhában jól ismert köményből is, vagy rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót.

Reggelire szuper volt hozzá a tormás céklakrém. Mellé egy pohár tea és bódogság van! Érdemes dupla adagot sütni rögtön.

20160306_072747-2

Hozzávalók 8-10 darabhoz: 

6 evőkanál kókuszliszt (nálam 4 ek kókuszliszt + 2 evőkanál szezámmagliszt)

4 evőkanál olvasztott kókuszolaj v vaj

2 evőkanál méz

fél evőkanál reszelt gyömbér

fél evőkanál édesköménymag

csipet himalája só

pici bors a tetejére (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a  hozzávalókat összekevertem egy tálban, majd diónyi gombócokat formáztam a masszából és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd kissé kilapítottam mindegyiket a tetejére csavartam még frissen őrölt borsot is.

Kb. 7-8 perc alatt megsültek, de figyelni kell rá, mert hamar megégnek. Célszerű megvárni, míg kihűl, különben morzsálódhat.

Forrás:http://empoweredsustenance.com/ginger-fennel-cookies/

Csokis banános keksz liszt és tojás nélkül

Röviden összefoglalva ez egy nagyon reform keksz. Se tojás, se vaj, se liszt, sőőőt a recept még cukrot sem írt, de én belecsempésztem pár kanál nyírfacukit, és így lett a végeredmény egy nagyon tömör, tejjel vagy joghurttal nyammogós “jóreggelt” keksz.

20151020_181059-2-2Miközben írom a kollégák a tesztalanyok is éppen nyammogják és sokkal finomabbnak találják, mint én elsőre…. Bakker lebuktam, melóidőben blogolok…. Csak kávészünet, tényleg…5 perc….

Azért is írtam, hogy túl reform, mert nekem ízlik, de akik a ropogós bolti kekszekhez vannak szokva, nekik mondjuk fura lehet, de majd megszokják…. Érződik benne a banán és a csoki, úgyhogy nagy baj nem lehet. Sokáig eláll(na), de el fog fogyni szerintem hamar, pofonegyszerű, kezdő háziasszonyok álma, mert semmi macera nincs vele, kever-kavar, gombócol és megsüt. Ennyi. Bármikor összedobható, ha gyorsan kell valami édesség és magatokkal vihető, mert nem morzsálódik, nem esik szét.

20151020_180154-2

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

25 dkg zabpehely (nálam vegyesen apró és nagy szemű)

10 dkg csicseriborsóliszt (kókuszliszt is jó lehet)

1 db banán (puha, érett)

1 deci natúr joghurt

1 mokkáskanál vaníliapor

1 csipet Himalája só

2-3 evőkanál nyírfacukor v méz ízlés szerint (kóstoljatok)

1 marék magas kakaótartalmú durvára tört csoki (nálam hozzáadott cukor mentes)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A banánt a joghurttal összebotmixeltem, majd hozzáadtam a zabpelyhet, csicseriborsólisztet, sót, vaníliaport, nyírfacukrot, csokit és kézzel jól összedolgoztam.

Nagyobb dió nagyságú gombócokat formáztam belőle, majd sütőpapírral borított és kókuszolajjal kikent tepsire sorakoztattam őket, majd kb. 20 percet sültek, egyszer megfordítottam őket, mikor az aljuk már kissé pirulni kezdett.

Recept forrása: https://www.facebook.com/magamitakartok?fref=ts

20151020_180128-3

 

Sütőtök te édes...csokis...mézes...fahéjas

Én előre jeleztem, hogy sok(k) lesz a sütőtök a konyhámban!Talán merész vállalkozás egy héten ennyi sütőtökös receptet feltenni, de utánam a vízözön. A bejegyzés címébe is utólag biggyesztettem be a “csokis” szót, hogy vonzóbbá tegyem. Ha már csak 1 ember is megszereti a receptek alapján ezt a gyönyörűséget én biza örömtáncot lejtek, csak jelezzétek kérlek, mikor kezdhetem!

Ha kint hideg van és fúj a szél, jólesik ilyesmit sütni, kellemes meleg lesz a konyhában, és engem a sütőtöknek már a színe is mosolyra derít. Az illatának sütés közben pedig kimondottan idegkisimító hatása van véleményem szerint, pláne ha fahéjjal is találkozik sütőtökünk. Már pedig egy ilyen, kissé kaotikus hét után ez rámfért…

Ha édességet készítek belőle akkor csakis már előtte megsütött tököt teszek bele. Most egy egészet elkészítettem már előző nap kisebb darabokra vágva héjastól. Természetesen nem kellett az egész a sütibe, így néhány szeletre a sütés vége előtt pár perccel fahéjat szórtam és mézet csorgattam. Ez megint csak egy apró trükk, ha gyors nassolnivalóra vágyunk ami nem utolsósorban egészséges is.

Aztán a tök nagy része egy pihe puha kekszben fejezte be pályafutását, ami viszont már a hétvégére készült. Ismét bátor vagyok, hiszen ebből remélhetőleg már az Öcsikém is falatozni fog, viszont Ő lehet jobb ha nem tudja, hogy miből készült… Ő “nem lenni” ugyanis szoros barátságban a gyümölcsökkel és a zöldségekkel….

Ez a recept viszont több okból is pompás, egyrészt nem érezni benne koncentráltan a tök ízét, gyerekek is imádják ezt a két szememmel láttam. Másrészt a száraz anyagokat bátran lehet variálni, attól függően, hogy éppen mi áll otthon rendelkezésünkre zabpehely, zabkorpa, darált dió, teljeskiőrlésű lisztek. Lehet őket kombinálni együtt, külön külön, sosem csináltam még két egyformát. Ami viszont biztos, hogy mindig puha szaftos lesz a sütőtöknek köszönhetően. Picit tömörebb a keksz ha zabpehely is van benne, nem terül szét annyira a sütőben. Csokoládé elsősorban étcsoki legyen, de mostanában én tetemes mennyiségű mogyorós csokit halmoztam fel itthon, így azok kekszekben végzik felaprítva. A fűszereket használjátok ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citrom vagy narancshéj passzol hozzá.

Nálam abszolút befutó reggelire egy pohár tejjel.

Sütőtökös keksz:

Hozzávalók 32 darabhoz (két gáztepsi):

20 dkg liszt(nálam most 10 dkg rozs, 5-5 dkg zabpehely és zabkorpa)

15 dkg vaj

20 dkg sütőtök megsütve villával szétnyomkodva

20 dkg nyírfacukor v nád (én általában kevesebbet teszek bele, főleg ha tejcsokival készül)

5 dkg csokoládé apróra vágva (elhagyható)

5 dkg apróra vágott mogyoró, mandula, dió(elhagyható)

1 tojás

csipet só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással majd a sütőtökkel. A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, a felaprított csokoládét. Majd a nedves anyagokat hozzákevertem a lisztes keverékhez. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gáztepsire sütőpapírt tettem és a masszából diónyi gombócokat formáztam, majd egymástól pár centire távol ráhelyeztem a  tepsire. Egy pohár aljával, amit bevizeztem előtte vagy egy villával lenyomkodtam a tetejüket, hogy korong alakúak legyenek kb. fél cm magasak.

15 perc alatt megsülnek, nem kell megijedni, hogy puhák mikor kivesszük őket, ez nem is a ropogós keksz kategória, de ha kihűltek azért szilárdabbak lesznek. Üvegben, fémdobozban sokáig eláll. De nem fog, nincs esély rá, mert elfogy.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!