Pálmafa Project

Spárga-karfiol krémleves ropogós szárzellerrel és dióval

Ahelyett, hogy hűs gyümölcsturmixokat gyártanék már javában, meleg leves után ácsingózom az időjárásnak köszönhetően. De azért megpróbálom a tavaszi ízeit a tányérra csempészni, így végre vettem fehér spárgát is, mert azt bevallom kevésbé szeretem, de egy krémlevesbe tökéletes.

DSCF9513A fehér spárga talán picit lédúsabb, mint a zöld testvére, viszont sajnos őt meg kell hámozni vékonyan, nem mintha ez túl nagy macera lenne, de nem árt tudni. Mikor jó pár éve először fogtam kezet a spárgával, pont a fehéret választottam, de meg voltam győződve róla, hogy nem muszáj meghámozni… Hogy finoman fogalmazzak élvezhetetlen volt az étel, vagy inkább ehetetlen…

Ha ezt a pár percig tartó műveletet elvégzitek, akkor viszont klassz leves a végeredmény pláne más zöldségekkel kombinálva a zöldségek királynőjét. Nem muszáj minden krémlevest sajttal és pirítóssal megfejelni, helyette szerintem bármilyen mag is szuper illetve nekem most a ropogós zellerszárra esett a választásom, ami nyersen a legjobb és a dióval különösen jó párost alkot.

DSCF9515Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb karfiol

1 csomag fehér spárga

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál citromlé

só, fehérbors

kókuszolaj

Tetejére: pár db szárzeller és egy marék dió

A spárgák végeit meghajlítottam, ahol eltört, azokat a részeket kidobtam, mert fásak.A hagymákat felaprítottam, egy kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a rózsáira szedett karfiolt és a meghámozott, és kisebb darabokra vágott spárgát is.  Sóztam, borsoztam őket, majd felöntöttem annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyival ellepte a zöldségeket.

Forrástól számítva kb. 8 perc alatt meg is puhultak, ezután krémesre turmixoltam a levest, majd a feldarabolt zellerszárral és dióval tálaltam.

Sült karfiol datolyás kölessel és kókusztejes avokádókrémmel

Ha kedvenc ételt kellene választani a múlt hétről, akkor ez lenne az. Ne kérdezzétek meg, hogy miért, hiszen első hallásra vagy ránézésre semmi extra, egy kis karfiol kölessel. És mégis, valahogy levett a lábamról és azt éreztem, hogy ez is egy olyan kaja, amiből minden héten szeretnék falatozni.

DSCF9516

Sorolhatnám, hogy nincsen benne hús, glutén, laktóz, ami szintén nagy előnye, de eszem ágában sincs mindenmentesnek nevezni, hiszen rengeteg aromát, ízt, illatot tartalmaz, de mégis minden harmóniában passzol össze. Na jó, mielőtt meghatódom saját magamtól, befejezem az ömlengést. Próbáljátok ki. Ennyi. Pont.

Ha nincs éppen puha avokádó kéznél, anélkül is finom, tehettek mellé más kencét, akár sima natúr joghurtot is kicsi befűszerezve, nem muszáj kókusztejjel készíteni, de érdemes alkalomadtán azzal is kipróbálni, mert isteni finom. Ezek az ízek megint keleti irányba húznak el kissé, de nem tudok leszakadni róluk, örök szerelem lett.

DSCF9520

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél karfiol

1 kis pohár köles

pár szem datolya

1 fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

olívaolaj

Avokádókrémhez:

1 db avokádó

1 gerezd fokhagyma

fél deci kókusztej

pár csepp citromlé

1 kis db chilipaprika

só, bors

A kölest átmostam egy szűrőn, majd dupla mennyiségű vízben feltettem főni, sóval, borssal, kurkumával együtt. Mikor megfőtt, belekevertem az apró darabokra vágott datolyát.

A karfiolt rózsáira szedtem és lobogó forró vízben kb. 5 perc alatt félpuhára főztem, hiszen utána ment a sütőbe, hogy teljesen átpuhuljon, 200 fokon olívaolajjal meglocsolva, só, bors és kb. 15-20 perc,  míg kívül is színt kapott.

Ezalatt kikevertem az avokádókrémet, a gyümölcs belsejét kikanalaztam, ment hozzá a kókusztej, fokhagyma, citromlé, só, bors és botmixerrel simára turmixoltam, majd hozzákevertem az aprított chilit.

DSCF9517

Sült csirkemell répás zelleres bolognai raguval

Még hogy a csirkemell unalmas! Nem is, egy jó köret és szaftos ízes ragu mellé, kb. ennyi a titok.

DSCF9478

Mondjuk én ezzel az étellel is úgy voltam, hogy ha púposan van a tányéron a karfiol, rajta ez a répás, zelleres, jó fűszeres cucc, a húst akár el is felejteném mellé tenni, de persze azzal együtt sokkal laktatóbb és nagyon szerettem az enyhén vajas szaftot mellé.

Ez a ragu egyébként tökéletes vega bolognai lenne akár tésztára is kanalazva, sőt továbbmegyek, ha leturmixoljátok krémesre, akkor a gyerekek is sokkal szívesebben meg fogják enni, akár így a hússal együtt, akár rizzsel, krumplipürével is. Készítsétek, ahogy éppen kedvetek van, mert egyszerű, gyorsan meg van és ebédre vagy vacsorára is klassz étel.

DSCF9481

Hozzávalók 2 főre:

fél csirkemellfilé

3 db sárgarépa

1 közepes méretű zellergumó

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 deci paradicsomlé(passata)

1-1 mokkáskanál szárított oregánó és bazsalikom

só, bors

kókuszolaj + vaj

Körethez: 1 kis fej karfiol, só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A csirkemellfilét célszerű először elkészíteni. Egy serpenyőben felforrósítottam 2-2 evőkanál kókuszolajat és vajat, majd erre rátettem egészben a csirkemellet és mindkét oldalát lepirítottam szép arany barnára kb. 5-5 perc alatt. Ezután akár sütőbe is tolhatjátok lefedve egy fél órára míg átsül belül is, de én maradtam a serpenyőnél és öntöttem alá kb. egy deci vizet, majd lefedve hagytam, hogy átpuhuljon. Ha elfőtt a víz, picit öntöttem hozzá, így jó kis szaftja lett, amit tálalásnál rá is locsoltam. Mikor elkészült kicsit pihentettem fóliával lefedve, majd keresztben felszeleteltem.

A hagymákat, zellert, répát, apró kockákra vágtam. Ugyanabban a serpenyőben amiben a hús sült, szintén felhevítettem kevés  kókuszolajat, majd rászórtam a vöröshagymát, pár perc múlva a fokhagymát, végül a többi zöldséget is. Pár percig hagytam együtt is pirulni őket, majd sóztam, borsoztam, rászórtam az oregánót és bazsalikomot, végül felöntöttem a paradicsomlével és kb. egy deci vizet is adtam hozzá. Lefedve puhára pároltam a zöldségeket kb. negyed óra alatt. Én nem főztem teljesen vajpuhára, szeretem, ha még kicsi roppanósabb.

A karfiolt lobogó vízben puhára főztem 5-10 perc alatt. Leszűrtem, és morzsalékosra aprítottam, majd fűszereztem.

Krémes karfiolos rizs

Rizottó és mégsem, hiszen egyszerűbb elkészíteni, mivel nem kell mellette állni és kevergetni folyamatosan. A karfiolpürének köszönhetően viszont pont olyan krémes lesz a végeredmény.

DSCF9458

A karfiolpüré majdnem nem várta meg, míg a rizs megfő, ugyanis megkósoltam mikor elkészült, aztán még egyszer megkóstoltam, majd még kétszer…. Mennyei, úgyhogy már tudom mit készítek legközelebb sült hús mellé krumplipüré helyett…

Rizstejszínnel pürésítettem, így a karfiol íze kicsit meglágyult, a rozmaring és a citromlé pedig még inkább elvarázsolta, szóval, ha nem szeretitek túlságosan ezt a zöldséget, szerintem ez akkor is ízleni fog, persze a sima főzőtejszín is tökéletes hozzá. Lehet köret és lehet egytálétel friss zöld salátával vagy zsenge spenóttal, ruccolával a tetején isteni, rákattanós kaja. Ha szeretitek az érett kék sajtot, akkor bátran morzsoljatok bele azt is, de parmezán vagy füstölt sajt sem fogja elrontani!

DSCF9460

Hozzávalók 2-3 főre:

20 dkg barna rizs

1 kis fej karfiol

1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)

1 duci gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

2 evőkanál aprított friss rozmaring v 1 teáskanál szárított

csipet fehér bors

késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

pár csepp citromlé

olívaolaj

Tálaláshoz: bébi spenót levelek és/vagy reszelt sajt

A barna rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben feltettem főni. Egy másik lábosban vizet forraltam, közben a karfiolt rózsáira szedtem, majd a forrásban lévő vízben, kb. 10 perc alatt puhára főztem, leszűrtem. A karfiolhoz reszeltem a fokhagymát, beleöntöttem a rizstejszínt, reszeltem bele pici szerecsendiót, megszórtam egy csipet fehér borssal, aprított rozmaringgal, megcsorgattam a citromlével, majd krémesre turmixoltam, majd adtam hozzá felkarikázott újhagymát is. A karfiolból néhány darabot akár félretehettek előtte, és a végén apró darabokra vágva adjátok hozzá a rizshez.

Mikor a rizs megfőtt, hozzákevertem a karfiolpürét és tálaltam is friss bébi spenóttal és pár csepp olívaolajjal meglocsolva.

Forrás: http://pinchofyum.com/creamy-cauliflower-garlic-rice

Karfiol tabbouleh

A tabbouleh eredetileg egy arab petrezselyemsaláta, amiben a kuszkusz az egyik főszereplő és nem titok, hogy az én nagy kedvencem. Ez pedig egy alternatív megoldás lett most, amiben a búzatöretet a karfiol helyettesíti.

DSCF7436Nincs szó semmi nagy trükkről a karfiolrizsről szerintem már sokan hallottatok. Klassz megoldás, ha még egészségesebb, de főleg kalóriaszegényebb ételt szeretnétek rittyenteni, így a karfiollal lehet egy kicsit csalni, hiszen ledarálva úgy néz ki, mint a rizs. A sok finom hozzávalóval összekeverve pedig nincs domináns karfiolíze!

Ha hozzám hasonlóan egy hétvégi nagy zabálás evészet után vagytok, ahol hús hússal került az asztalra, akkor ezt a gyomrotok díjazni fogja, de köretként is mindig népszerű.

DSCF7445Hozzávalók:

1 fej karfiol

2 db nagyobb méretű paradicsom

1 fej lilahagyma

1 csokor petrezselyem (lehet mentával vegyesen)

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

citromlé

A karfiolt lobogó vízben puhára főztem 5-10 perc alatt. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel és morzsalékosra aprítottam.

A paradicsomot felkockáztam, a hagymát és a petrezselymet szintén felaprítottam, az olívabogyókat is félbevágtam. Mindent egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és citromlével. Jót tesz neki min. egy negyed óra pihentetés, míg az ízek összeérnek.

Karfiolpörkölt kuszkusszal

Itt a bizonyíték, hogy a pörkölt akár hús nélkül is finom. Érdemes nyitni a karfiol felé, akkor is ha annyira nem szeretitek, hátha így majd fogjátok. Hiszen amiben paprika és hagyma van rossz nem lehet, ugyebár?

DSCF6189Ami még mellette szól, hogy 15-20 perc alatt elkészül az étel. Tudooom, nem kell mindig pár perces főzésekre törekedni, de hétközben nem igen van időm egy jó marhapörköltet órákig rotyogtatni a gázon. Már pedig most paprikás ízekre vágytam, így került a képbe a karfiol. Amit egyébként nyersen is lehet rágcsálni, a káposztafélék közül ebben van ugyanis a legtöbb C-vitamin.

Ez a pörkölt viszont laktató, de mégis könnyebben emészthető, mintha hússal készült volna, és a gyorsaság nem ment a minőség rovására.

Bátran próbáljátok ki, jó étvágyat!

DSCF6187Hozzávalók 2 főre:

1 fej karfiol

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika

só, bors

kókuszzsír v olaj

Körethez: 1 bögre kuszkusz vagy rizs

Tetejére: pár kanál tejföl

A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, a vöröshagymát apróra szeltem.

Egy lábosban kevés kókuszzsírt felforrósítottam és üvegesre pároltam a hagymát rajta, majd lehúztam a tűzről és hozzákevertem a pirospaprikát. Ezután beletettem a karfiolt is, visszatettem a tűzre, átkevertem kicsit, sóztam, borsoztam, felöntöttem kb. 1 deci vízzel, ekkor reszeltem bele a fokhagymát majd lefedve puhára főztem, kb. negyed óra alatt. Néha öntöttem alá még vizet, hogy sok szaftja legyen.

A kuszkuszt felöntöttem kétszer annyi forró vízzel, picit megsóztam, lefedtem és 5 percre magára hagytam, míg megpuhul, aztán tálalható is a karfiollal a tetején. Mehet rá még tejföl ízlés szerint.

 

Ízutazás Indiába - Zöldséges dahl

A dahl egy felturbózott lencsefőzelék tulajdonképpen. A vöröslencsének köszönhetően szinte a gyorsétel kategóriában is sorolhatnám, mert esküszöm, hogy forrástól számítva 15 perc alatt megpuhult. Az a fajta kaja amit minden héten meg tudnék enni és aki kóstolta eddig, az egyetértett velem. Jó fűszeres, de mégsem bántó, hiszen a kókusztej ismét megadja az egésznek azt a selymességet,  hogy csak a hmmm, de finom érzés marad utána.

DSCF6100Pár napja lélekben Indiában repültem, hogy miért azt el sem hinnétek talán, az egy másik blog témája lehetne, mindenesetre az ízek, és a zene képesek kicsit odavarázsolni, és azt az érzést kelteni bennem, mintha jártam volna ott egyszer réges rég…. Tán egy előző életben…

Régen nem álltak közel hozzám ezek a fűszeres étkek, de most nem kellett kétszer mondani, hogy nekiálljak a tányérra mini Indiát varázsolni, mert egy ideje már rendszeresen főzök curryket és szórom elég bőkezűen, a római köményt, a curryport, kurkumát, fahéjat, a kókusztejért meg odáig és vissza ugyebár…

DSCF6106Hogy miért érdemes kipróbálni Nektek is ezt az ételt? Mert egyszerű, de tényleg, és laktózmentes (a tetejére opcionálisan kanalazható joghurtot leszámítva), gluténmentes, a húsimádók sem fognak éhezni a bekanalazása után, de a feltét akár padlizsán helyett hús is lehet. Ha nem tudtok beszerezni kókusztejet, a tejszín sem fogja elrontani, a garam masala fűszerkeveréket is sok helyen lehet már kapni, de külön-külön is meg lehet venni a benne lévő fűszereket.

Nem kell a sűrítéssel bajlódni, habarás, rántás felejtős, mert a vöröslencsének kimondottan jót tesz, ha szétfő és az étel besűríti önmagát, de mégsem csak egy pempő lesz belőle, hiszen van benne némi roppanós karfiol is.

Egy próbát megér, de inkább többet!

DSCF6096Hozzávalók 4 főre:

30 dkg vöröslencse

1 fej karfiol

1 db padlizsán

1 fej vörös v lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej (lehet tejszín is)

2 teáskanál garam masala fűszerkeverék(római kömény, kardamon, szegfűbors, szegfűszeg, ánizs, szerencsendió, bors, babér)

1 teáskanál kurkuma

fél mokkáskanál cayanne bors

1 kis csokor petrezselyem

kókuszzsír vagy olaj

Tetejére: friss petrezselyem vagy koriander és kevés natúr joghurt passzol

A hagymát felaprítottam, és egy mély lábosban kevés kókuszzsíron üvegesre pároltam. Ezután beleszórtam a lencsét, felöntöttem kb. 1 liter vízzel, megszórtam sóval, borssal, és garam masalával, kurkumával, majd közepes lángon lefedve hagytam puhulni. (Maximum negyed óra kell neki.) Ezalatt rózsáira szedtem a karfiolt, felkockáztam a padlizsánt. A karfiolt a már félig megpuhult lencséhez adtam, belereszeltem a fokhagymákat is, ekkor már szinte teljesen elfőtte a vizét, úgyhogy itt öntöttem hozzá a kókusztejet és lefedve 5-10 percig főztem őket, amíg a karfiol is megpuhult. Ha nagyon besűrűsödne, akkor lehet mindig kevés kókusztejjel vagy vízzel hígítani.

A padlizsánt egy serpenyőben 1-2 kanál kókuszzsíron fedő alatt puhára pároltam,  sóztam, borsoztam, de még ehhez is lehet akár egy gerezd fokhagymát is reszelni. Mikor megpuhult, összekevertem a friss petrezselyemmel, majd a dahl tetejére kanalaztam, kevés joghurttal meglocsolva, de utóbbi nélküli is finom.

 

Készíts ünnepi asztaldíszt majd köretet zöldségekből

Az ételekkel játszani ér! Ha nem szeretitek a túl habos babos puccos asztali díszeket vagy éppen nincs kéznél ilyesmi, sem idő beszerezni akkor elő a fantáziával, vagy ha az éppen szabin van akkor tele a világháló jobbnál jobb ötletekkel. Ami éppen kéznél van mehet az asztalra dísznek, aztán másnap a fazékba és a sütőbe, ahogy az nálam is történt.

DSCF5319Megjegyzem én sem gondoltam soha, hogy ilyesmivel bibelődök, nem mintha bonyolult lenne, de nekem vigyázni kell, mert simán elmajszolom nyersen a dekorációt mielőtt elkészülne… Szóval brokkoli és karfiol volt terítéken, szerintem mindkettő különösen jól passzol a halhoz, de a sült  húsokhoz is. Került rá még mazsola és zabpehely is, előbbi édes ízével beleillet a keleties fűszerezésű tejszínes mártásba, utóbbi pedig a zsemlemorzsát helyettesítette.

Simán lehet egy ilyen köret is laktató nem csak a rizs és a krumpli, pláne ha van előétel, és egy rahedli bejgli desszertnek ugyebár… Aki nem hiszi járjon utána!

Amúgy meg egymagában egy diétás étrendbe is beilleszthető, de én például a maradékot másnap ebédre ettem némi széles metélt tésztával, hogy laktatóbb legyen és túléljem vele a nap másik felét. Jelentem sikerült, finom volt, jól csúszott.

DSCF5327Hozzávalók:

1 fej brokkoli

1 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

1 marék mazsola

2 deci tejszín

1 mokkáskanál őrölt koriander

1 mokkáskanál őrölt római kömény

só, frissen őrölt bors

zabpehely a tetejére

pici olívaolaj és vaj a sütéshez

A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam 3-4 percre aztán leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, majd egy sütőtálba öntöttem. A vöröshagymát felkockáztam, egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároltam, felöntöttem a tejszínnel, sóztam, borsoztam, beleszórtam a fűszereket is, majd pár percig forraltam, hogy kicsit besűrűsödjön a mártás. Ezután ráöntöttem a zöldségekre, megszórtam az egészet mazsolával és zabpehellyel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. 25 percre, míg a teteje kicsit megpirult.

DSCF5326

 

Dubarry csirkemell egyszerűen Boglárka módra

Néha jó más tollával ékeskedni, pláne ha egy kedves barátné pompás vendégváró receptjét reklámozhatom. Pontosítok, náluk ez egy régi, bevált családi ünnepi kedvenc és volt szerencsém múlt héten megkóstolni. Nagyon ízlett és gondoltam szívesen megosztom veletek.

Abszolút hasonló az ízlésünk, a jelszó az ő konyhájában is, hogy finomat, egészségeset, egyszerűen!

DSCF4162Dubarry módra elkészített ételt ezer éve nem ettem, biztosan sokan ismeritek és tudjátok, hogy az eredeti receptben a hús és a karfiol besamel mártással van leöntve. Ez egy főzött, tejes, vajas, liszttel besűrített szósz tulajdonképpen, isteni finom, de mondjuk kezdő háziasszonyok nem annyira szeretnek ezzel pepecselni. Úgyhogy, ez az étel nekik is jó megoldás lehet illetve azoknak, akik egy kevésbé kalóriadús mártásra vágynak a hús mellé.

A húst előző nap este is meglehet sütni hozzá, a tejfölös szószt is érdemes előtte nap kikeverni, így jobban összeérnek az ízek, így másnap csak a karfiolt kell kifőzni és az almát megpárolni, de szerintem utóbbit akár nyersen is rá lehet szelni a húsra sütőbe kerülés előtt, mert annak kevés idő is elég, hogy megpuhuljon.

DSCF4167Amúgy ez már önmagában is laktató fogás, de náluk szottyos (még véletlenül sem gurulós) rizs kerül mellé. Halkan megjegyzem én is a krémesebb állagú  rizst szeretem jobban,ha már választani lehet, ráadásul szerintem ennek az elkészítése mindenkinek megy… A rizsbe pedig néha kukorica kerül illetve jelen esetben mazsolával volt összekeverve, amitől nekem még inkább ízlett az összhatás.

Sajnos a rizsről nincs kép, már csak ebéd után álltam neki fotózni, mert szabin voltam és lusta üzemmódba kapcsoltam…, de talán megbocsájtható bűn ez, pláne ha megkóstoljátok ezt a remek ételt!

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell nagyobb szeletekre vágva (pulykamell is jó hozzá)

2-3 db alma hámozva, szeletelve

2-3 db paradicsom

1 fej karfiol

3 duci gerezd fokhagyma

1 nagy doboz tejföl vagy joghurt

1 teáskanál mustár

só, bors

olaj

tetejére petrezselyem

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és egy nagyobb méretű serpenyőben kevés felhevített olajon mindkét oldalát megsütjük. Mehet mellé 2 db szeletekre vágott fokhagyma is. Az almaszeleteket szintén mellé lehet tenni és pár perc alatt megpuhulnak azok is. A karfiolt forrásban lévő sós vízben puhára főzzük majd lecsöpögtetjük. A mártáshoz a tejfölben elkeverjük a lereszelt fokhagymát, a mustárt, pici sót és borsot.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló tálba fektetjük a hússzeleteket, a tetejükre helyezzük az almát, karfiolrózsákat, a paradicsomszeleteket, majd meglocsoljuk a tejfölös szósszal és apróra vágott petrezselyemmel. Forró sütőben tesszük amíg a teteje elkezd megpirulni.

 

Édesburgonyás sárgarépás curry ananászkockákkal

Minden az ananásszal kezdődött. Hébe hóba veszek egyet, mert sokkal finomabb, mint az agyon tartosítószerezett, cukrozott konzerv változat. A terv az volt, hogy valami desszert lesz belőle, de nem szerettem volna agyon sütni, főzni, mert elveszíti a lényegét, úgyhogy egy üdítő turmix lett belőle egy láblógatós hétvégi délutánon lassan elszürcsölve. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy sikerült egy olyan példányt választanom, aminek még nem ártott volna néhány óra trópusi napsütés…de sebaj, helyette kiültem én a tavaszias napsütésbe, a néhány édesebb ízzel felturbózott itókámmal.

Mindemellett curryben gondolkodtam hétvégi ebéd gyanánt, mert mostanában erősen vonzódom az ilyen típusú ételekhez. A sárgarépában biztos voltam, hogy most ő is curryként végzi, aztán olvasgatván a recepteket, elég sok helyen szerepelt a három hozzávalóból kettő összepárosítva currykben. Gondoltam, akkor egy tányéron is remekül fogják érezni magukat és végre tehetek egy próbát a batátával vagy más néven édes burgonyával.

DSCF2919

Azt nem mondom, hogy csalódtam benne, mert tényleg finom, de lehet, hogy csak az ára miatt vártam többet…? Ízében ugyanis szinte egy az egyben sütőtök, nekem legalábbis…ami az árát illeti, na abban nagyon különböznek, hiszen az édesburgonya kilója kb. 1000 Ft.  A hagymányos burgonyához egyébként semmi köze. A tápanyagtartalma említésre méltó, így azért érdmes néha tenni vele egy-egy próbát. A szénhidrát tartalma magas, viszont a kalóriatartalma alacsony. Sok benne a béta karotin, C-vitamin, de magas a fehérjetartalma is, és magnéziumforrásnak is remek. Elősegíti az emésztést, jó immunerősítő, és segíthet a gyomorrák és gyomorfekély megelőzésében.

Ezt az ételt tulajdonképpen egy főzeléknek is lehetne nevezni, mert egymagában is elég laktató, de passzol hozzá a párolt rizs, vaaagy na ki találja ki van mellette a képen???? Nem, nem kókuszreszelék, az benne van kókusztej formájában, hanem “karfiolrizs”. Azaz apróra darált vagy reszelt nyers karfiol, amit a nyerskonyha rajongók biztos ismernek, hiszen ők ezt fogyasztják rizs helyett. Bíztatnék én is mindenkit a kipróbálására, mert érdekes és finom köret. Régóta meg akartam kóstolni, így a múltkori karfiol alapú pizza után a maradék karfiolnak ez a sors jutott. Jóóó, meg a curry is tényleg pompás színfolt, édeskés, fűszeres, az ananásznak köszönhetően némi savanykásabb íz is van benne.

DSCF2921

Hozzávalók 3 főre:

1 nagyobb darab édesburgonya (kb. 30 dkg)

2 közepes répa

1 csésze ananászkocka

fél fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 deci házi kókusztej

1 mokkáskanál madras currypor

fél mokkáskanál cayenneborsos chilipor

a fenti fűszerek híján lehet vegyesen: őrölt római kömény, koriander, chilipor, currypor

só, bors

2 kanál kukoricakeményítő

friss petrezselyem v koriander

olívaolaj v kókuszzsír

A hagymákat apró kockákra vágtam és kevés kókuszzsíron üvegesre pároltam őket, majd hozzáadtam a felkockázott édesburgonyát és répát. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Megszórtam a fűszerekkel és lefedve puhára főztem őket. Ekkor hozzáöntöttem a kókusztejet, a kevés vízzel simára kevert keményítőt és megvártam míg pár perc alatt besűrűsödik. Elzártam a gázt és hozzákevertem a felkockázott ananászt, majd megszórtam a felaprított petrezselyemmel.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!