Ha nagyon nincs kedvem csirkét enni, de mégsem tudom kikerülni, hogy csirkemellet kelljen csinálom, mert a gyúrós férfi gondoskodik róla, hogy véletlenül legyen a hűtőben mindig annyi, hogy már a fagyasztóba sem fér be, na akkor készül valami hasonló tepsis produkció.
Az előbb finoman fogalmaztam, elárulom, hogy az elmúlt pár hétben csirke közelébe sem bírok menni, a látványát se… A csirke undoritisz kb. 3 hónapja tart és könnyen lehet, hogy ez még 6 hónapig nem változik, kitaláljátok az okát? Igen, “baby on board” kérem szépen, most már elárulhatom, baba a láthatáron. Ez az oka, hogy recept is alig a blogon, az étvágyam eléggé bekorlátozódott, hogy finoman fogalmazzak.
Farkasétvágy helyett, én azért eszem, mert muszáj és azért főzök (néha), hogy a gyermekem apja ne haljon éhen. Ok, ez túlzás, remekül süt rántottát és irtó gyorsan tud pizzát rendelni gyrossal, sőt a reggeli zabkását is már ő készíti, mert én már azzal is ritkán kerülök köszönőviszonyba. Reggeli gasztro villantásaim, a paradicsomos pirítósban, és egy banán meghámozásában általában kimerülnek.
Vannak azért termékenyebb napjaim a konyhában is, általában hétvégén kicsit összevakarom magam és úgy teszek, mintha ismét kreatív gasztroblogger lennék. Most kevésbé voltam kreatív, inkább ötletet merítettem a Dolce Vita blog hasonló receptjéből. Akkor a legfinomabb, ha friss pestót készítetek hozzá, nem muszáj bazsalikomból, bármilyen zöld fűszer jó, petrezselyemből is szuper zöld kence virítható pár perc alatt.
A férfi kapott mellé rizst köretnek, nekem bőven elég volt a karfiol. Kiváló hétvégi fogás lehet több vendég részére!
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes karfiol
4 szelet csirkemell
3 deci natúr joghurt (tejföl v kefir is jó)
2 db tojás
pár db paradicsom
1 mozzarella
só, bors
kókuszolaj
Bazsalikom pesto:
2 kis csokor bazsalikom
2 evőkanál szezámmag (fenyőmag, dió, mandula is jó)
1 duci gerezd fokhagyma
pár evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Először elkészítettem a pestót, ezt előtte pár nappal is megtehetitek, de akár jobb minőségű boltit is használhattok hozzá.
A bazsalikomot nagyjából összedaraboltam, egy botmixer táljába tettem, hozzáreszeltem a fokhagymát, csorgattam bele pár evőkanál olívaolajat, megsóztam, borsoztam. Azért nem tudok pontos mennyiséget írni az olívaolajból, mert ez változhat, függ a bazsalikom mennyiségétől is. Először pár kanállal kezdjétek és ha turmixoljátok, meglátjátok, hogy szükséges-e még hozzá. Krémesnek kell lennie, és ha nem használjátok fel azonnal, akkor az üvegbe kanalazva a tetején álljon meg egy vékony rétegben az olívaolaj, hiszen ez is tartósítja. Turmixolás után tettem hozzá, az előtte száraz serpenyőben megpirított szezámmagot.
A karfiolt rózsáira szedtem és forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, hogy kicsit megpuhuljon. Nem kell teljesen puhának lennie, hiszen a serpenyőben is időt tölt még.
Ezalatt a felkockázott csirkemellet egy serpenyőben, kevés kókuszolajon lepirítottam.
A pestót (kb. 4 evőkanál kell) elkevertem a joghurttal és a két tojással, majd ráöntöttem a csirkemellre és a leszűrt karfiolra. Összeforgattam és a tepsibe öntöttem az egészet. Rászeltem a paradicsomokat, a tetejére a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, kb. 20 perce, míg a sajt ráolvadt.
Még több pesto receptet itt találtok!


A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.
Egyszer készítettem réges régen az eredeti svéd húsgolyós ételt, Stahl Judit szakácskönyvéből, annak is nagy sikere volt, hagyományos krumplipürével és ikeás áfonyalekvárral. Most első körben a lekvárt cseréltem le, mivel éppen feléltem a lekvár tartalékaimat és amúgy sem szerettem volna cukros lekvárt enni, tehát elő a fagyasztó kincseivel, amiben lapult, anyósomnak hála fagyasztott szeder és kb. negyed óra alatt varázsoltam belőle rapid lekvárt.
Csicserit rendszeresen használok ilyen currykbe, de karfiollal még nem párosítottam, viszont ezentúl fogom, pláne, hogy a karfiolt sütöttem és nem pároltam, így más lett a textúrája és az íze is finomabb szerintem. Legtöbbször egymagában eszem a curryt rizs nélkül, viszont most volt otthon hajdina, abból is a pörköletlen fajta, ami sajnos nem olyan finom, mint a pörkölt és csak úgy simán megfőzve, elég nyögvenyelősen sikerült elfogyasztani legutóbb. Most viszont belecsempésztem a currybe, jó szottyosra készítettem emiatt is, és mert a curry akkor jó, ha szaftos, és lám a hajdina is egyből más színben pompázott, az ízét átjárta a sok fűszer, mondhatni az egyik legjobb curry kerekedett ki így eddigi pályafutásom során.
Hozzávalók 4-5 főre:
Igazán könnyed fogás, akár ebédre, akár vacsorára eszitek, hiszen zeller és karfiol darabok közé keveredett a füstölt makréla, ami egyébként nem konzerv, tehát nem olajos, de természetesen az is jó hozzá. A makréla szerintem az egyik legjobb ízű hal, és ajánlom nektek kipróbálásra az egészben fóliázott füstölt kiszerelést. Nagyobb hiperszuperekben kapható, a többi füstölt halhoz képest az ára is sokkal jobb, pláne, ha a mennyiségét tekintjük, mert ez egy jó 35 dekás halacska, tehát egy hasonló ételbe rejtve, egy 4 tagú családnak elegendő. Feltéve, ha szeretitek a halat, mert azt nem állítanám, hogy a makrélának nincs halíze…
Hozzávalók 1 kis tepsihez:
Egyszerű leves, és az igazi húsleveshez képest gyorsan is elkészül, viszont az ízén abszolút nem az érződik, hogy csak, úgy össze lenne dobva. Nagyon ízlett tényleg, nekem is, A férfinak is, mivel volt benne hús is, így már egy szimpla leves is ételnek mondható szerinte is… Amúgy nagyon egyszerűen készíthettek több zöldséggel húsmentes verziót is, akár gombával is.
Nem állítom határozottan, hogy süssetek ilyet a 38 fokos hőségben, nálam is egy hűvösebb napon készült, mivel érkezett hozzánk egy kosár meglepi egyenesen Erdélyből, -ezúton is köszönet érte-, ami többek között friss juhtúrót is tartalmazott.
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű pizzához:
Vagy válasszátok a harmadik opciót, ahogy én is tettem, hiszen a hús, zöldség, öntet kombót választottam, és bőven jóllaktam, A férfi pedig elégedett ábrázattal majszolta a rizses verziót. Sőt, mondok még jobbat, a vegák is szeretni fogják a zöldséget az öntettel és a rizzsel. Mindenki jól jár! Bár ők néha reklamálni szoktak, hogy a zöldség és a hús együtt sült…Hát rajtuk most nem tudok segíteni sorry… Pont az volt a cél, hogy mindent lehet egyszerre sütögetni, és ne legyen vele sok meló, mert akadt bőven más tennivalóm otthon.
A csicseriborsó az egyik legjobb húspótló továbbra is, a gomba meg a másik, igaz utóbbiból inkább kevesebbet ajánlott egyszerre csak enni, mert nagyon nehezen emészti a gyomor, ezért itt sem ez dominál. A körettől lesz még izgalmas ez a sztori, hiszen krumplipüré vagy rizs helyett karfiolos “álrizs” került mellé, némi citrommal és petrezselyemmel meghintve, és a szép az, hogy fel sem tűnt, hogy nem igazi rizs van alatta, mert az összhatás “rizses”. A rizzsel sincs semmi baj persze, de így kalóriaszegényebb, ugyanakkor mégis laktató főétel válik belőle.
Hozzávalók 3 főre:
Ja, és répalé van az eredetiben, amit én narancslére cseréltem, a kesut dióra, mivel annak teltebb íze van szerintem, szárzellert meg nem kaptam, így gumós került bele. A végeredményt így már nem nevezném osztrák karfiollevesnek, kinézetre sem, viszont finomnak és kiadósnak igen. Konkrétan múlt hétvégén ezen éltem, egy nagy tányér elkanalazása után még második sem kellett, kb. késő délutánig éhes sem voltam.

