Pálmafa Project

Sült zöldségek rizstésztával 10 perc alatt

Utazzunk el kicsit Kínába, de legalábbis a legközelebbi kínai boltba egy csomag rizstésztáért. Egyébként ezt a tésztát már bárhol kapni, és egész barátságos az ára is. Az itthoni gyorséttermek többségében legtöbbször mégis a hagyományos  tésztával, rizzsel és krumplival találkozhatunk, pedig nagyon is érdemes ezt kérni köretnek (már ha van) vagy kipróbálni otthon. Egyrészt mert elég csak forró vízzel leforrázni és “megfőzi” saját magát a kis drága, másrészt mert lisztmentes, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják és az egészséges táplálkozásba is beilleszthető.

Szeretem a kínai konyhát, de azért azt nyilván sokan tudjátok Ti is, hogy amit a gyors kínai éttermekben elénk raknak, egy-két kivételtől eltekintve tele van cukorral, hiába zöldséges a szósz az bizony cukros és nem is kicsit valamint egyéb adalékanyaggal “felturbózott”.

Ezt a tészta egy alapötlet ahhoz, hogy otthon is gyorsan elkészíthető egy pikánsabb ízű fogás, egy jobb minőségű szójaszósz vagy halszósz szükségeltetik csak hozzá és szinte bármilyen friss zöldség illetve hús, de én ezt most nem tettem bele. A legvégén lehet hozzákeverni 1-2 felvert tojást is, attól még krémesebb állagú lesz. Ha valaki szereti a csípőset akkor ne sajnáljon beleszelni némi chilipaprikát is. Ezek az ételek általában wokban készülnek, de egy magasabb falú serpenyő is megteszi.

DSCF2942

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 csomag rizstészta

2 közepes méretű répa

fél fej káposzta

néhány szál újhagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 kis kanál reszelt gyömbér(elhagyható)

1 evőkanál szójaszósz

bors és kevés só, de utóbbi inkább csak a végén mert szójaszós elég sós

olaj (nálam kókuszzsír)

Tetejére pirított mogyoró v kesudió (elhagyható)

A rizstésztát leöntöttem forró vízzel és állni hagytam 10 percig. A káposztát vékonyan felcsíkoztam, az újhagymát szintén, a zöld szárával együtt. A fokhagymákat apró kockára vágtam. A sárgarépát megpucoltam majd a hámozó segítségével vékonyan hosszában felcsíkoztam azt is. A serpenyőben felhevítettem forróra az olajat és az összes zöldséget hozzáadtam. (Ha hússal készül akkor először azt süssük meg, majd vegyük ki és tegyük a serpenyőbe a zöldségeket majd csak utána keverjük hozzá a húst is.)

A zöldségeket ne sózzuk ilyenkor,mert levet enged és nem sülni fog hanem párolódni. Miután pár perc alatt összeesnek és megpirulnak, (jó ha még kicsit ropogósak) hozzáöntöttem a szójaszót ezzel is jól átkevertem, itt mehet hozzá a reszelt gyömbér is. A tésztát leszűrtem és hozzákevertem ezt is a zöldségekhez. Pici szójaszószt itt még lehet beleönteni, borsozni, sózni ha szükséges , illetve ha tojással készül akkor azt itt keverjük hozzá és még pár percet várjunk míg az kicsit átsül. Tálaláskor megszórtam a felcsíkozott újhagyma szárával, és megszórtam kesudióval.

Fasírt, ha káposztás

Ismét szeretnék zöldségeket beszélni, mielőtt két bejglisütés között megcsömörlenék a sok édes íztől még karácsony előtt. A hétvégén már szinte az illatoktól megteltem a csillogó villogó karácsonyi vásáron, de persze nem csak az orrom élvezte az aromákat hanem az ízlelőbimbóim is kaptak némi kolbászt mustárral és pár falat flódnit. Előbbiről fotó is készült, sokan azt hitték csak a photoshop segédletével került a kezembe az étel. Pedig eszem én ilyet is néha, sosem mondtam, hogy nem. Igaz, én vagyok az a fura csodabogár ,aki kenyeret nem eszik mellé, de savanyú káposztát például bármikor. És ha már káposzta akkor nem rég készült ez a káposztás fasírt és simán el tudom képzelni köretként is hurka vagy kóbi mellé, de egymagában is nagyon finom. Szeretem a zöldséges fasírtokat, mert nagyon jól variálhatóak, készült már répából, céklából, cukkiniből ami éppen otthon van. Sokféle öntet és kencefice passzol hozzá. Én nagy kedvencemet a házi ajvárt kanalaztam most mellé. Egyszerű, gyors, nem terheli meg a bendőnket. Tetszés és ízlés szerint más fűszereket is használhatunk  hozzá.

DSCF2384

Hozzávalók 8 darabhoz:

Fél fej fehér káposzta

1 tojás

1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

3 evőkanál zabpehely v zabkorpa v teljes kiőrlésű  liszt

só, bors

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

pici olívaolaj a sütéshez

A káposztát apróra reszeltem, hozzáadtam a felvert tojás, a vízbe áztatott, majd kicsavart kenyérdarabokat, a zabpelyhet és a fűszereket. Alaposan összedolgoztam, kis korongokat formáztam a masszából és sütőpapírra helyeztem őket, amit előtte meglocsoltam olívaolajjal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt meg is sültek. Egyszer megfordítottam őket sütés alatt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!