Pálmafa Project

Sült csirke kapros brokkolis egresmártással

Rájöttem a héten az egresre pillantván a piacon, hogy még nincs is receptem vele, és ezen sürgősen változtatni szerettem volna. Sikerült. Finom lett. Íme:

DSCF9603Kicsit bővebben is azért róla, biztos ismeritek a piszkemártást, ami jó, mert én nem… Ez nekem valahogy kimaradt a gyerekkoromból pedig volt egres a kertben, amit csak úgy egymagában, a belsejét kiszippantva ettünk. Néha…mert azért nem volt népszerű gyümölcs, és szerintem  most sem az. Nem is árulnak túl sok helyen, de most van a szezonja, így ráleltem és vittem is.

Annyit tudtam róla, hogy jó emésztésserkentő, van benne C-vitamin, kalória pedig alig. Ja és hogy savanyú és húsok mellé jó lehet. Híve vagyok a zöldségek és gyümik nyers fogyasztásának hisz tudjátok, de ezt akkor se nagyon tudtam volna salátába nyersen belecsempészni, úgy, hogy az még élvezhető is legyen, ha közben ütnek és kényszerítenek, mert ezt bizony még féléretten szedték le és különösen savanyú volt és kemény. Így kapóra jött ez a mártás, és, hogy kivételesen húst kívántam. Mivel nagyon szexi csirkecomb filét rakott elém a hentes, ami kevésbé száraz, mint a csirkemell, így tök jó kis ebéd lett belőle. És igen brokkoli is virít ott, teljesen jól passzolnak, a kapor pedig életre kelti az egészet. Nem szeretem cukrozni a sós ételeket, még xilittel sem, de ebbe most muszáj volt, hogy kerek legyen a történet és élvezhető.

A gersli vagy más néven árpagyöngye pedig kimondottan jó köretnek bizonyult, a duci szemek jól magukba szippantják a mártást, de sima rizzsel is készíthetitek.

DSCF9606Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkecombfilé v csirkemell

25 dkg egres

1 kis fej brokkoli

3 gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

1 kis csokor kapor

2 deci tejszín (rizstejszínt használtam)

1 evőkanál rizsliszt

1 evőkanál nyírfacukor

só, bors

kókuszolaj

Köret: 1 bögre gersli (lehet rizs, kuszkusz, bulgur is)

A csirkecombot felkockáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, majd félretettem.

A brokkolit rózsáira szedtem,  a fokhagymát felaprítottam az újhagymával együtt, majd kókuszolajon kicsit átkeverve, vigyázva, hogy meg ne égjen üvegesre pároltam. Hozzáadtam a brokkolit és az egrest, sót és borsot, öntöttem alá pici vizet kb. egy decit, megszórtam nyírfacukorral, majd lefedve hagytam, hogy puhulni kezdjen a brokkoli és az egres is. A rizstejszínben elkevertem a rizslisztet és a felaprított kaprot, mikor a brokkoli már félig megpuhult, beleöntöttem a tejszínt a serpenyőbe, elkevertem, megvártam, míg felforr, besűrűsödik egy kicsit és 5 perc múlva el is zártam a gázt alatta. Közben dupla mennyiségű vízben kifőztem a  gerslit is.

DSCF9604

Édesköményes répás hajdinasaláta

Mi történik akkor, ha a kezembe kerül egy zöldség, amit nem szeretek? Szívááás…., legalábbis mikor jóízűen beleharaptam az édesköménybe, egyből rájöttem, hogy bakker ez az az ánizs ízű rettenet gyönyörűség, ami nem csak az emlékeimben volt barátságtalan, hanem nyersen egymagában a valóságban is…. Deee, szeretjük a kihívásokat!

20160214_115508Egyszer nagyon régen készítettem egy édesköményes tésztát, ami nem ízlett, de gondoltam, most már minden zöldség a barátom, és tuti ezt is élvezettel rágcsálom majd nyersen, mert amúgy a ropogós állaga nagyon tetszik és egészséges. Gyulladáscsökkentő hatása van, sok benne a vas, magnézium, kálium, kálcium, valamint A, B, C vitaminok.

Ez mind szép és jó, de nekem egy bajom van vele csak, hogy ánizs ízű, és azt egyszerűen nem csípem. Na, most jól lehúztam, ezt a szegény zöldséget, mégis arra bíztatlak benneteket, hogy ezt a salátát ne hagyjátok ki, ugyanis még nekem is nagyon ízlett, sőt másnap is szívesen falatoztam és máskor is megtenném. Szóval ahelyett, hogy a kukában landolna ilyenkor a zöldség, csak kell néhány hozzávaló, amik jól kiegészítik egymást és ez az idegen jövevény is passzol hozzájuk és máris klassz a végeredmény!

20160214_115643

Hozzávalók 2 főre:

2 deci hajdina

1 db édeskömény

1 db grapefruit

1 tonhalkonzerv v füstölt lazac

1 közepes répa

fél fej lilahagyma

fél csokor kapor

fél csokor petrezselyem

reszelt torma a tetejére (elhagyható)

só, bors

olívaolaj

A hajdinát dupla mennyiségű vízben megfőztem.

A hagymát felaprítottam, a kaprot, petrezselymet szintén, a tonhalat leszűrtem. A sárgarépát lereszeltem, az édeskömény külső  héját leszedtem, majd félbevágtam és vékonyan felcsíkoztam.

A grapefruitot is félbevágtam, bevagdostam a hártyák mentén és körben a héja mentén, kifordítottam, így kis cikkek estek ki belőle. A közben kicsorgó leve is a salátába került.

Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam kb. 2 evőkanál olívaolajjal, sóztam, borsoztam és összekevertem. Azonnal fogyasztható, de másnap is nagyon finom.

 

Kapros tök ropogós morzsával

Ha nem szeretitek a tökfőzeléket semmi baj. Én sem. De mégis találtam egy tökös ételt, ami ízlik, és nem kicsit, hanem nagyon.

20150629_183657Imádtam konkrétan, és az elkészítése sem annyira macerás, mint ahogy elsőre tűnhet.

Megjelentek a piacon a különböző alakú nyári tökök, de eddig simán elmentem mellettük, mert mindig a tökfőzelék jut róla eszembe, amitől szintén nem dobok hátast örömömben, ha elém tolják. Megeszem, de túl nagy élvezeti értéke számomra nincs. Ez van.

Ha hasonló hozzávaló kell valamibe, akkor cukkinit használok szívesebben, bár az is tökféle és ízben is hasonlítanak, de tésztákhoz például sokkal ideálisabb fajta.

Úgyhogy valami igazi nyári tökös cucc után böngésztem a minap és akkor találtam ezt a receptet. Átalakítottam ugyan, egyrészt kisebb adagot csináltam, másrészt az aljába én nem tettem morzsát, és spenót helyett tonhal került bele, de ezt szabjátok nyugodtan a saját ízlésetekre. A tetején lévő kukoricalisztes morzsa pedig fantasztikus, ahogy ropogósra pirul, ellen kellett állnom, hogy ne szedjem le azt egyben és egyem meg… Nem mindig sikerült…

Még egy jó hír, hogy nem csak finom, hanem gluténmentes is!

20150629_184325

Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjü jénaihoz (kb. 3 főre):

1 kisebb tök (bármilyen jó, cukkini is)

1-2 db paradicsom

1 doboz tonhal (helyette sonka, maradék sült hús is lehet)

1 csokor kapor

1 db lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db tojás

4 evőkanál tökmagliszt

negyed citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

Morzsához:

17 dkg kukoricaliszt

2 evőkanál kókuszzsír

fél deci natúr joghurt (tejföl, kefir is jó)

1 db tojás

A tököt lereszeltem és kb. 10 percre állni hagytam, majd kicsavartam a felesleges levet belőle.

A tonhalat lecsöpögtettem az olajos léből, a lilahagymát és paradicsomot felkockáztam, a fokhagymát lereszeltem, a kaprot felaprítottam és mindent a tökhöz kevertem. Meglocsoltam a citromlével, olívaolajjal, megszórtam a tökmagliszttel, sóztam, borsoztam, hozzáütöttem a tojást és alaposan összekevertem az egészet.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A jénait kivajaztam. A morzsához egy tálban összegyúrtam az összes hozzávalót.

A tökös keveréket a jénaiba kanalaztam, majd a tésztát egy nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeltem. Lehet apróra is morzsolni, de szerintem reszelni egyszerűbb. A tetejét meglocsoltam vékonyan kevés olívaolajjal és kb. 45 perc alatt megsütöttem, míg a teteje ropogós aranybarna lett.

20150629_184124

 

Cukkinis tonhalas tészta

Elronthatatlan, gyors, és nem túl kalóriadús tésztaételt hoztam. Méghozzá tonhalasat, mert nagyon szeretem, de ha Ti ezzel nem így vagytok, akkor jó lesz ez sonkával is például vagy maradék csirkehússal.

DSCF7170Ha valami rapid ebédet kell másnapra összedobnom, akkor legtöbbször a tésztához nyúlok és a hűtőben lapuló zöldségekhez és máris keverem kavarom össze az egészet.

Ez a recept tulajdonképpen úgy indult volna, hogy végy egy csomag spárgát, de mivel spárga nem vala, csak fehér, azért meg nem rajongok, így a hónom alá csaptam egy cukkinit.

Mivel szaftos tésztára vágytam, amit akár másnap hidegen is vidáman el tudok falatozni, hogy minél ritkábban kelljen mikróval tönkretennem az ebédem minőségét…, így a bevált natúr joghurtos öntetre esett a választásom. Véleményem szerintem felesleges boltit venni, az drága, zsíros, cukros, tartósítószeres, ez pedig bármikor frissen kikeverhető 5 másodperc alatt és rengeteg mindenhez felhasználható, salátákba, sült húsokhoz, zöldségeket mártogatni bele ééés ugye tésztát megfejelni is.

DSCF7173Hozzávalók 2 adaghoz:

2 marék masni v penne tészta

1 db cukkini

1 doboz tonhalkonzerv

1 nagy fej paradicsom

1 kis marék olívabogyó

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

1 evőkanál kókuszzsír

Tetejére:

1 kis doboz natúr joghurt

1 kis csokor kapor

1 duci gerezd fokhagyma reszelve

csipet só és bors

A tészta vizét feltettem forrni, mikor ez megtörtént megsóztam, beleszórtam a tésztát és puhára főztem.

Ezalatt a cukkinit a felforrósított kókuszzsíron puhára pároltam kevés vizet aláöntve, majd mikor megpuhult hozzászórtam a felkockázott paradicsomot végül a halat, hogy azok is átmelegedjenek, aztán el is zártam a gázt alatta.

A tésztát leszűrtem és hozzákevertem a cukkinihez, majd egyből tálaltam, facsartam rá citromlevet, megszórtam még olívabogyóval és meglocsoltam a fokhagymás kapros öntettel, amit előtte kevertem össze.

Hidegen, melegen egyaránt finom.

DSCF7167

Vitamin utánpótlás a gyökerekből

Tél végén egyre nehezebb olyan friss zöldségeket összeválogatni a piacon aminek tényleg van íze is. A paprika és a paradicsom részemről szinte teljesen felejtős ilyenkor, semmi aromája nincs és nem szívesen eszem, vagy csak ételbe főzve.

Úgyhogy azonkívül, hogy várom az idei friss zöldségeket és gondolatban sürgetem a medvehagymát, hogy nőjön, de izibe, maradnak a karakteresebb gyökérzöldségek a tányéromon.

DSCF5941A fekete retek, a csicsóka, a cékla és a répa, bár utóbbi most nem játszik, de akár mehet bele az is. Az előbbi 3 viszont szintén tökéletes salátákba, köretnek, és még talán némi vitamin is szorult beléjük, ami az influenza szezon közepén nem árt.

Elég ha lereszelitek őket, a hűtőben pár napot kibír és akár minden nap lehet máshogy ízesíteni. Ez most egy kefires verzió lett, friss kaporral fűszerezve, de csak úgy natúr olívaolajjal, citromlével, esetleg pici mézzel is nagyon finomak. A szendvicseket is feldobják, pláne ha sajt is társul mellé, vagy dió. Ááá, nagyon jó és imádom a színeit is!

DSCF5950Hozzávalók 2 főre:

1 db fekete retek

1 db kisebb méretű cékla

2 db kisebb méretű csicsóka

1 kis doboz kefir

friss kapor

só, bors

Tetejére: főtt tojás 1-2 db

A retket, a céklát a csicsókát lereszeltem, egy tálba tettem, ráöntöttem a kefirt, a felaprított kaporral megszórtam, fűszereztem sóval és borssal majd összekevertem. A tetejére pedig egy főtt tojás került negyedekre vágva.

Füstölt lazacos kelbimbókrémleves

Ha szeretitek a lazacot és a krémleveseket, akkor ez a Ti ételetek! Én a hónap levesének nyilvánítom ezennel, az én konyhámban legalábbis. Lehet, hogy mert nem is ettem idén még másik levest?? Hm, talán egyet, minő véletlen az egy francia halleves volt, és imádnivaló, de sajnos nincs hozzá receptem, így amíg azt megálmodom, kipattant ez a verzió a fejemből.

DSCF5778Lazackrémlevest már ettem, talán tejszínes volt és még kapros is, már nem emlékszem. Most viszont adott volt a hűtőben kissé már fonnyadozó kelbimbó, de unalmasnak tűnt egymagában egy leveshez és tisztában vagyok vele, hogy gömbölyded állapotában nehezebben is eladható, így mi más lenne ilyenkor a megoldás, mint elbújtatni egy jolly joker krémlevesbe.

DSCF5779Igen tudom, hogy sokan a hal ellen is tiltakoztok, hát akkor ez most nem az ti napotok itt az idő ezen változtatni és megkóstolni ezt a leveskét. Ha fáztok, már pedig döngetnek a mínuszok akkor jól fog csúszni, bármi ami gőzölög. Na jó ez most így visszaolvasva kicsit hülyén hangzik…

Én elfogult vagyok a hallal, de szerintem akkor is a füstölt lazacból inkább a füst dominál most, úgy értem a füstös aroma, a lazac meg csak úgy szerényen úszkál az ízek tengerében és kellemesen kiegészíti a kelbimbót. Azt egész pedig a kaportól és a végén belefacsart citromlétől kell életre.

Kevés tejszínnel a végén még lehet tompítani és selymesebbé tenni az ízeket, de szerintem enélkül is eteti magát.

Na jó, ez félig meddig már egy óda ehhez a leveshez, szóval inkább eldugultam és próbáljátok ki!

DSCF5782

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg kelbimbó

5-10 dkg füstölt lazacfilé

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

egy kisebb csokor kapor fele

só, bors

pár csepp citromlé

kókuszzsír v olaj

A vöröshagymát felkockáztam és egy kanál kókuszzsíron üvegesre pároltam, aztán rátettem a fokhagymát és a kelbimbót, azzal is kicsit átforgattam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Sóztam, borsoztam, megszórtam a felaprított kaporral éss lefedve addig főztem, míg a kelbimbó átpuhult. Ekkor hozzáadtam a kis darabokra tépkedett füstölt lazacot és még pár percig együtt főztem őket, hogy a leves átvegye a hal füstös ízét. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoltam a levest és már tálalható is, némi friss kaporral esetleg kisebb lazacdarabokkal vagy pirított magokkal és kenyérkockával.

 

Harcsapaprikás kapros túrós kölesgombóccal

Halat kívántam, mostanság egyre többet eszem, viszont ritkán készítek. Úgyhogy most kipróbáltam egy olyan ételt, amit étteremben már párszor ettem a hagyományos galuskával, de most kísérletezni támadt kedvem a kölessel. Még mindig olyan sokan kérdezik a köles hallatán, hogy na az mi?? Ennek persze én csak örülök, mert meglepő módon imádok kajákról diskurálni, pláne ha valakin megérzem, hogy érdekli és nyitott az egészséges hozzávalók irányába, akkor ráugrok a témára és az emberre. Neeem, csak be nem áll a szám. Sokat írtam már a kölesről, csemegézzetek bátran belőle! Ami a legfontosabb tudnivaló róla, hogy finom, gluténmentes ősi gabonafajta, és a benne található kovasav segíti a csontképzést, így csontritkulás esetén kimondottan ajánlott. Ja és már minden nagyobb hiper szuperben és piacon is kapható.

DSCF4718A harcsa meg egy klassz és ízletes halfajta, szálka nuku, mondjuk a filében furcsa is lenne… Ez a paprikás pikk pakk elkészült, a gombócot sem főztem, csak mindent összekevertem megformáztam inkább amorf alakúra, mint szépre, de az íze jobban érdekelt és és és jóóóó lett na. Az ember azt hinné, hogy ez valami masszív, fojtós köret, ami után moccani sem lehet,  de nem, a köles ugyanis könnyen emészthető, és abszolút nem kalóriabomba. Egy dologgal lehet legközelebb kiegészíteném, még pedig olaj helyet szalonnát pirítanék alá és annak a zsírjára épülne aztán a paprikás… Ezt rátok bízom.

Olyan igazi, akár ünnepinek is tekinthető fogás lett, ünnep nélkül csak úgy magamnak.  Mert megérdemelem. Ahogy bárki más is.  Jó étvágyat hozzá!

DSCF4710Hozzávalók 2 főre:

35 dkg harcsafilé

1 bögre köles

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

25 dkg túró

1 csokor friss kapor

fél doboz(kicsi) tejföl

1 púpos teáskanál kukorica keményítő

só, bors

1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika

olaj

Először elkészítettem kölesgombócokat. A kölest átmostam,leszűrtem, majd dupla mennyiségű vízben a rizshez hasonlóan puhára főztem. Hozzákevertem a túrót, a felaprított kaprot, sót, borsot és ovális galuskákat formáztam belőle.

A hagymákat kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a felkockázott harcsafilét, mikor a halhús kifehéredett megszórtam piros paprikával és felöntöttem kb. 1 deci vízzel, majd lefedve negyed óráig főztem. A tejfölben elkevertem a kukorica keményítőt és a forró léből is kevertem hozzá pár kanállal mielőtt a harcsához öntöttem a habarást.  Megvártam, míg egyszer felforr és besűrűsödik a szaft, majd elzártam a gázt alatta.

Nem unalmas a karalábé! - Kapros tonhalas töltött karalábé

A karalábéból is ki lehet hozni a legjobbat, de tény, hogy én sem eszem túl sokszor. Mikor éppen eszembe jut veszek egyet és elrágcsálom nyersen, ami levesben főtt, azt nem igazán szeretem. Tavaly elkezdtem kísérletezgetni vele, (milyen érdekes, hogy azt a bejegyzést is pont jún.28-án írtam…) itt megnézhetitek mi sült ki belőle. Mindegyik verziót megenném újra, de mégis eddig ez a recept a ízlik a legjobban.

DSCF3541Főtt karalábécsónak az alap, viszont a nyersen kivájt zöldség belseje sem vész kárba, abból ezúttal is joghurtos kapros öntettel nyakon löttyintett ropogós saláta lett. Ezt tulajdonképpen olyan, mint egy karalábé tzatziki, igaz fokhagyma nélkül. Azt nem tettem bele, mivel a töltelékben lilahagyma figyel és a kettő együtt szerintem már vegyi fegyvernek minősül…

A kapor jóban van a hallal, így a tonhalas, köleses töltelékbe is került ebből a zöldfűszerből bőven. Szuper könnyű nyári ebéd lett belőle, de vacsorára is tökéletes, biztos, hogy az elalvásban nem fog megakadályozni és ettől a sejhajunk sem meghízni… Csak, hogy ne mondhassátok, hogy nem ügyelek a vonalaitokra!:) Karalébé diétára azért nem buzdítanék senkit, bár már ilyenről is hallottam, de tényleg érdemes tízóraira vagy uzsonnára nyersen is rágcsálni, mert segíti az emésztést és a szervezet salaktalanítását, kalória szinte nincs benne, hiszen 90%-a víz.

Na, befejeztem a karalábé kampányt, csak egyszerűen próbáljátok ki ezt az ételt, vagy szabjátok az ízlésetekre, köles helyett lehet rizs, kuszkusz, bulgur, tonhal helyett valamilyen sovány hús, pici sajt, paprika felkockázva, kemény tojás stb.

DSCF3535

Hozzávalók 2 főre:

1 nagyobb méretű karalábé

3 db lila színű újhagyma v lilahagyma

1 csokor kapor

1 doboz tonhal

fél bögre köles

1 kis doboz joghurt

pár csepp citromlé

pár csepp fehérbor ecet

só, bors

olívaolaj

A karalábét meghámoztam, félbevágtam és az alját egyenesre, hogy megálljon a talpán. A belsejét egy kis kanállal kivájtam, úgy, hogy legalább fél cm széle maradjon. Forrásban lévő enyhén sós vízbe tettem őket és kb. 20 perc megfőttek. Ezalatt a maradék friss karalábé darabokat felaprítottam,  meglocsoltam joghurttal, sóztam, borsoztam, megszórtam a kaporral, pár csepp fehérbor ecettel és jól összekevertem, majd a hűtőben várta további sorsát. A kölest leöblítettem és dupla mennyiségű vízben puhára főztem. Mikor elkészült hozzákevertem a tonhaldarabokat, a felaprított hagymát, pár csepp citromlevet, friss kaprot, sót és borsot, majd megtöltöttem a fél karalábékat vele. Lehet sajtot is reszelni rá, én ezt most kihagytam. Előmelegített sütőbe toltam éppen csak addig míg a teteje egy kicsit megpirult. Tálalás előtt meglocsoltam még joghurttal, szórtam rá friss kaprot és a salátával együtt jól megettem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!