Pálmafa Project

Kapros sült pisztráng parázsburgonyával

Ha szeretitek az egyszerű, de nagyszerű halételeket, akkor ebben a receptben sem fogtok csalódni. Egyébként meg grillre vele, hiszen itt a nyár!Akit megrémít az egészben sült hal látványa, az most forduljon is el, akit viszont nem rettent el és fontosabb az íze, az mindenképpen szerezzen be pisztrángot. Nem tudok sajnos dicsekedni, hogy én fogtam a halacskákat, sőt A férfit sem dicsőíthetem az egekbe eme nemes tett miatt, azért viszont annál inkább, mert megvásárolta a két uszonyost a boltban. Sosem álltam volna neki ennek az ételnek, ha élő halakkal tér haza…

Szerencsére ma már nem nehéz hozzájutni tisztított halhoz, úgyhogy összeszedtem a bátorságom és a korábban, tévéműsorokban látott ötleteket az egészben sült halakról és úgy láttam jónak, ha a legegyszerűbb figurát választom. Ez nem más, mint jó sok friss, zöld fűszerrel megtömni a hal belsejét, némi fokhagyma és citrom társaságában és már mehet is a sütőbe.

Pisztrángot ettem korábban a Szalajka-völgyben, rántott formában, és emlékeim szerint isteni volt, de nagyon szálkás. Nos utóbbi tulajdonsága most is megmaradt pisztrángunknak, de ez ilyen. Megéri mégis elkészíteni, mert a húsa nagyon finom.

A kedvenc burgonya fajtám is kapható ismét, ez pedig a parázskrumpli, aminek az a jó tulajdonsága, hogy nagyon apró szemű, se hámozni, se szeletelni nem kell és sütve a legjobb. A spárgát elhagyhatjátok amúgy, akkor még szezonja volt, mikor én ezt sütöttem, de helyette, most akár cukkinit is használhattok.

A friss fűszer a lényeg, kerüljön a krumplira is bőven, akár petrezselyem, akár rozmaring, a kapor pedig szuperül passzol a halakhoz. Nos, az óda az ételhez véget ért, meg kell kóstolni és pont.

Hozzávalók 2 főre:

2 db pisztráng

fél kg parázsburgonya

1 csomag zöld spárga

1 csokor kapor

1 csokor petrezselyem

4 szelet citromkarika

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors

olívaolaj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a burgonyát alaposan megmostam, a spárga fás végeit levágtam, a többi részét kisebb darabokra vágtam és a krumplival együtt egy tepsire szórtam, sóztam, borsoztam, csorgattam rá olívaolajat.

A hal mindkét oldalát kb. centinként beirdaltam, sóztam, borsoztam, belül is, majd a hasát megtömtem a kaporral, citrommal, pár szelet fokhagymával és mindkét halat a spárgás krumpli mellé tettem a tepsire és meglocsoltam őket is olívaolajjal, majd kb. 35 perc alatt megsütöttem. Tálalás előtt a krumplira szórtam petrezselymet.

Szőlős, céklás hajdinasaláta

A piros szőlő és a cékla jó páros! Nemrég teszteltem ebben a salátában, mikor egy könnyű és gyors ebédre volt szükségem. Ráadásul olyan szépek a színek a tányéron.Adott volt maradék főtt hajdina, de ez akár lehetne rizs is, vagy quinoa, köles, de ha csak szimpla salátának szeretnétek húsok mellé, akkor ezeket el is hagyhatnátok alóla. Vitaminbomba az egész és még nagyon finom is, így senki nem panaszkodhat ismét, hogy a saláták unalmasak. Ki kell lépni az uborka-fonnyadt salátalevél-paradicsom triumvirátusból, – nem mintha ezeket nem lehet jól összekombinálni-, és máris kész egy laktató és frissítő hétköznapi gyors étel.

A kaprot valószínűleg sosem választottam fűszernek ezekhez a hozzávalókhoz, de egy másik hasonló ételnél láttam, hogy ezzel készült és kíváncsi lettem. Jelentem jóóó hozzá, de helyette talán a kakukkfű, oregánó passzol még. És azzal sem fogtok mellélőni, ha egy kis fetasajtot is morzsoltok a tetejére. Na, elég opciót soroltam fel, tessék most már megkóstolni!

Hozzávalók 2 főre:

2 kisebb fej cékla

1 közepes fürt szőlő

1,5-2 deci hajdina

2 szál újhagyma

1 marék mandula

fél csokor kapor

2 evőkanál olívaolaj

pár csepp citromlé

1 teáskanál balzsamecet (elhagyható)

só, bors

A céklákat héjastól megfőztem, kicsit kihűtöttem, meghámoztam, felkockáztam.

Ezalatt szintén megfőztem 2,5-szeres vízben a hajdinát.

A szőlőt leszemeztem, az újhagymát felaprítottam a kaporral együtt, a mandulát mozsárban kicsit összezúztam.

Mindent egy tálba tettem, megcsorgattam olívaolajjal, balzsamecettel, citromlével, és sóztam, borsoztam, alaposan összekevertem. Jót tesz neki, ha áll egy fél órát legalább, hogy az ízek összeérjenek, de azonnal is fogyasztható, sőt másnap is finom.

 

Kapros marhahúsos töltött tök

Tökfőzelék helyett készítettem, mert én azt nem igazán szeretem, viszont a tököt és a kaprot amúgy igen. Úgyhogy ezt találtam ki egyik nap egy klassz vacsorának és másnapi ebédnek.Maradék újrahasznosítás is volt egyben, mivel várakozott a hűtőben főtt köles előző napokról, viszont a kölesnek az nem áll jól, kiszárad, natúr köretként nem igazán jó megenni. Alapesetben ilyenkor felturbózom zöldségekkel, olívaolajjal, citromlével, hallal esetleg, mint egy salátát és máris jobb színben és ízben tündököl. Most azonban tartalmasabb ételre vágytam és tudtam, hogy A férfi is inkább egy marhahúsos verzióért fog rajongani, így született a töltött tök.

Jó tanács, mielőtt nekiálltok a tök belsejét kimagozni és nem marad semmi a húsából, hogy ne tegyétek! Mert az elősütésnél a magok átpuhulnak, így nem érződik, ha visszakerül a töltelékbe, másodszor, kiderült, hogy még plusz ízt és textúrát is ad az ételhez, ugyanis sütésnél a felülre kerülő magok megpirulnak és ropogni fognak, ami külön piros pontot kapott.

Nagyon finom nyári étel, gyorsan elkészül, elkészíthetitek cukkiniből is, köles helyett rizs is jó, és bármilyen hús.

Hozzávalók 4 főre:

2 db tök

40 dkg darált marhahús

1 fej vöröshagyma v pár szál újhagyma

2 duci gerezd fokhagyma

2 deci köles

1 csokor kapor

só, bors

olívaolaj

Uborkasaláta:

2 dk kígyóuborka

1 kis doboz natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál almaecet

só, bors

Tetejére: 5-10 dkg kecskesajt( feta v más sajt is jó)

Elkészítése:

A salátához lereszeltem az uborkát, megsóztam, állni hagytam 5-10 percig, majd kicsavartam a levét, reszeltem hozzá fokhagymát, megcsorgattam almaecettel, és összekevertem a joghurttal, valamint megborsoztam. Betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

A tököket hosszában félbevágtam és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam 20-25 percre.

Ezalatt felkockázott vöröshagymát kevés kókuszolajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a darált húst és lepirítottam, sóztam, borsoztam.

A köles nekem előző napi maradék  volt, amit dupla mennyiségű vízbe főztem meg.

A kaprot felaprítottam, a tököt kivettem a sütőből és kivájtam egy kanállal a belsejét. A magokat nem szedtem ki, mert átpuhultak, amik a töltelékben a sütésnél felülre kerültek, azok pedig ropogósra pirultak és ez ízben külön jót tett az ételnek.

Egy nagy tálban összekevertem a kölest, a húst, a kaprot, a tök kikapart belsejét, belereszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, és belekanalaztam a tökök belsejébe, amit előtte szintén picit sóztam és borsoztam.

A tetejét meglocsoltam vékonyan olívaolajjal, rámorzsoltam a sajtot és betoltam a sütőbe kb. 20 percre, míg a tök teljesen átpuhult és a sajt megpirult a tetején.

 

Spárgás, füstölt lazacos cukkinitészta

Hogyan lesz a cukkiniből széles metélt? És hogyan trükközünk, ha nem szeretnénk a tésztánkat tejszínes mártással nyakon önteni? Elmesélem!Minden a karalábéval kezdődött. Múlt hétvégén kellemesen meglepődtem, mikor egy soproni étteremben a fogas mellé karalábémártást kínáltak. Naná, hogy rámentem, hiszen imádom zöldségekkel kiváltani, helyettesíteni, kombinálni az amúgy tejes ételeket vagy a szénhidrát dús fogásokat. Ezért készül nálam a krumplipüré zellerből, édesburgonyából, vagy éppen karfiolból és jelen esetben pedig a tejszínes mártás helyett egy krémes karalábékrém került a cukkini “tésztára”. Az étteremben amúgy pici tejszín is volt azért a karalábé mellett, de így is sokkal ízletesebb és könnyedebb volt, mint a zsíros, nehéz, kizárólag tejszínnel áztatott dolgok. Kár, hogy még kevés vendéglátó egység nyitott az ilyesmire, és egy teljesen átlagos, közép kategóriás étteremről volt szó, de pont ettől népszerű valószínűleg a hely, ahogy a pincér is elmondta, hogy a klasszikus fogások mellett nyitnak az újdonságok felé, gondolnak azokra is, akiknek egy vasárnapi ebéd nem rántott húsból és pörköltből áll. Nálam 5 csillag az ilyen hozzáállás.

Sokkal több íz, tápláló alapanyag kerül így a tányérra és egy tökéletes vacsora vagy ebéd a végeredmény. Lazac helyett lehetne sült csirke vagy gomba, ha húsmentes verzió a cél. Karalábé helyett próbálkozhattok más zöldségekkel, zellerrel is akár, és a fűszereket is érdemes variálni, viszont a kapor és a lazac tökéletes páros. A cukkini ebben a formában jó alap bármilyen klasszikus tészta étel helyettesítésére, készítettem már bolognait is vele, húsos paradicsomos feltéttel. Érdemes kipróbálni!Hozzávalók 2 főre:

1 csomag füstölt lazac

2 db cukkini

1 csomag zöld spárga

pár csepp citromlé

olívaolaj, kókuszolaj

só, bors

Karalábékrémhez:

2 db karalábé

fél csokor kapor

1 gerezd fokhagyma

pár csepp citromlé

pár csepp méz

só, bors

A karalábét meghámoztam, felkockáztam, forrásban lévő vízbe szórtam és puhára főztem, majd leszűrtem. Megszórtam sóval, borssal, facsartam rá citromlevet, kapott pár csepp mézet, belereszeltem a fokhagymát és botmixerrel összeturmixoltam, majd beleszórtam az aprított kaprot is.

A cukkinit megmostam, majd fogtam egy krumplihámozót és teljes hosszában csíkokat szeltem ki belőle. Mindig miután 3-4 szeletet lemetszettem, fordítottam tovább körben, hogy 2-3 cm széles tésztaszerű csíkokat kapjak.  A csíkokat kevés kókuszolajon éppen csak pár perc alatt megfuttattam, míg összeestek kicsit, de még roppanósak maradtak, vagyis félig nyersek. Picit sóztam, borsoztam és ők is kaptak pár csepp citromlevet.

A spárga fás végeit levágtam, majd feldaraboltam és szintén forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt megfőztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem.

Tálaláskor a tányérra tettem egy kupac cukkinit, rászórtam a spárgát, rákanalaztam pár adag karalábépürét, majd a lazacdarabokat is ráhelyeztem. Pár csepp citromlé és olívaolaj, friss kapor és elkészült.

 

Az 5 legjobb nyári pite

Gyümölcsdömping kellős közepén vagyunk, én főleg egyenesen a fáról, bokorról szeretem enni a sok színes, zamatos példányt, de persze van az a mennyiség, ami már pitéért kiállt és a legnagyobb melegben is a sütő mellé “kényszerít”. Elhoztam nektek az elmúlt pár év terméséből a kedvenceimet, vannak köztük hagyományos piték és vannak kicsit rendhagyóak is, sőt 1 kakukktojás sós-édes pite is, gyümölcs nélkül, hogy a kaporrajongóknak is kedvezzek, ami szintén ilyenkor a legfinomabb.

Egy hűs konyhában álljatok neki a pite projektnek, feltéve, ha ilyen létezik…vagy éjjel, vagy kora reggel, vagy bármikor, ha kemények vagytok és nem csak az edzőteremben szerettek izzadni!

Klikkeljetek a képekre a receptekért!

Őszibarackos pite

Morzsás almás pite

Szederpite

Kapros juhtúrós pite

Fitt almás zabos pite

Gravlax, a svéd pácolt lazac

Alcím: “Segítség, pasi a konyhában!” Megjegyzés: Isten tartsa meg jó szokását! Mert ez egy fejedelmi halétel, de tényleg. Igen, ezúttal más tollával ékeskedem. Mostanában a blogon “A férfiként” elhíresült egyed, jött, látott, ígért nekem gravlaxot még szerelmünk hajnalán és győzött. Pontosabban inkább én, hiszen elkészült végre 9 hónap után. Nyilván ki kellett érdemelnem, kicsit aggódtam is nem tagadom, mert eddig mindig csak a rántottáig jutottunk (mondjuk az is a kedvencem), és halvány lila dunsztom sem volt, mit kell tennem még a gravlaxért… Deee kanyarodjunk is vissza eme nemes halhoz, a többit meg fantáziátokra a bízom, de tanácsadást nem vállalok…Ha imádjátok a lazacot, mint mi, akkor irány Svédország, legalábbis gondolatban egyenlőre. Ez bizony egy nyers halacska, amit a pác ízesít, tartosít, főzni nem kell, szóval a rántotta tényleg bonyolultabb…

Ami fontos az elkészítésénél, hogy a hal friss legyen, szóval menjetek északra horgászni és versengjetek a medvével. Ha viszont ti sem vagytok ennyire szerencsések, akkor mindenképpen halbolt a megoldás, ahol a jégen csücsülnek a halak, kagylók, rákok, és egyéb tenger- és folyólakók. Nem, a lazac sajnos nem olcsó, akciózni sem nagyon szokták, ezt most tényleg más szemszögből kell nézni. Nem is eszünk minden nap lazacot, ilyet meg pláne, bár most egy hete tulajdonképpen mégis, ugyanis sikerült 3 kg lazaccal hazatérünk a Metroból. Ne kérdezzétek meg, hogy normálisak vagyunk-e…

De legalább a jövő karácsonyi menühöz is elég lesz a mélyhűtőbe nyúlni. Szóval azzal vígasztaljuk magunkat, ha már nyaralni nem megyünk idén, hogy ez így gazdaságos volt. 5000 Ft egyébként kilója a Metroban, piacon 6-7e Ft ugyanez, az éttermekben pedig 3-4e Ft-ért lehet lazacos fogást enni, amiben a halfilé kb. 10 dkg.

A zsákmányunk gyakorlatilag 2 db lazac volt az egyiket feldaraboltuk, és legfagyasztottuk, a másikból lett A férfi keze által a gravlax. Természtesen egy 30 dkg-os filének is bátran álljatok neki. Amúgy egy egész halacska ilyen formában elkészítve, kb. 10 főnek elegendő, ha esetleg egy különleges alkalom tiszeletére akartok villantani ezzel az étellel. Általában előételnek tálalják pirítóssal, vagy valamilyen mustáros, szószokás kencével együtt. Mi egyikre sem vágytunk, szerintük a legjobb a saláta mellé, annyira tiszta és jó zsírokat tartalmaz a lazac, hogy bármilyen nehéz szénhidrát csak elnyomja azt. Persze ez ís ízlés dolga, de ez egy “gyúrós” gravlax lett.

Általában cukor is szerepel a pácban, ezt mi kihagytuk, bár eszembe jutott, ha már cukor, akkor lehet, hogy egy pici mézet legközelebb tennék még hozzá, mikor A férfi nem néz oda, de nádcukrot szoktak használni legtöbbször. Fokhagyma viszont nincs az eredeti receptben, de mi toltuk hozzá rendesen, a citrommal és a kaporral társulva eszméletlen illata volt, van, és még lesz a hűtőnek is legalább egy évig… Ami a citromot illeti, nagy mennyiségű citromhéj kerül hozzá, úgyhogy érdemes kezeletlen héjút választani, az Aldiban például lehet kapni, nem is drágán. Ha nem találtok mégsem, akkor én grapefruitmag kivonatot szoktam egy kisebb tál vízbe csepegteni és abba beáztatni a citromot, majd alaposan átsikálni még egyenként őket, ez az egyik legjobb módszer bármilyen gyümölcs héjának a fertőtlenítésére.

Egy lyukacsos téglalap alkú “ikejás” szűrőtálba tettük pácolás után a halat, mert a hűtőben csücsülés során a víztartalma távozik és kicsöpög a tálcára, amit alá tettünk. Tulajdonképpen ennyi a történt, eldolgozik a halunk magában és pár nap alatt az elkészítője besöpörheti a dícséreteket. A férfi is így tett, most egy darabig rántottát sem kapok szerintem, viszont volt még egy étel, amit megígért nekem az pedig a Wellington bélszín, Ígérem, belehúzok, hogy ne csak 1 év múlva tudjam megosztani veletek annak a receptjét….

Hozzávalók:

1,5 kg lazac

2 nagy csokor kapor

4 citrom reszelt héja (ha lehet biocitrom)

4 evőkanál Himalája só

3 duci gerezd fokhagyma

A lazacot megmostuk, papírtörlővel megtöröltük, a bőre alá nyúlva egy éles kés segítségével lefejtettük róla azt. A kiálló szálkákat egy szemöldök csipesszel vagy egy kés segítségével ki lehet húzni belőle. Nagyon egyszerű, ha végig húzzátok a ujjaitokat a halhúson, érezni, hogy hol áll ki a szálka, nincs sok belőle és jó hosszúak, könnyen kijönnek. A pác alapanyagait összekevertük, majd belemasszíroztuk a lazac mindkét oldalába jó alaposan. Egy tálcára került a lyukacsos tál, majd ebbe a hal, pakoltunk még rá citromszeleteket, nagyjából lefedtük és ment a hűtőbe legalább 4 napra, 2 nap után pedig megfordítottuk. Az 5. napon pedig Isten megteremté a gravlaxot vékonyan fel lett szeletelve és így került vissza tányéron a hűtőbe, innentől számítva 1 hétig biztosan eláll még.

Kapros juhtúrós karfiolpizza

A pizza, ami nem is igazi pizza, viszont engem a kenyérlángosra is emlékeztet, pedig ahhoz sincs köze, ráadásul karfiol az alapja, de nincs is karfiolíze, ami jó hír azoknak akik utálják, sőt még gluténmentes is, de főleg baromi finom!Nem állítom határozottan, hogy süssetek ilyet a 38 fokos hőségben, nálam is egy hűvösebb napon készült, mivel érkezett hozzánk egy kosár meglepi egyenesen Erdélyből, -ezúton is köszönet érte-, ami többek között friss juhtúrót is tartalmazott.

Mivel maradék bacon is volt otthon, már össze is pároztam őket, és ha juhtúró, akkor a kapor sem maradhatott ki a buliból.

Van már egy karfiolpizza recept a blogon, de ennek lett most igazán jó a tésztája, az vékonyabb volt, de most csempésztem a karfiol és a tojás mellé pár kanál hajdinalisztet, és ettől lett olyan finom, puha inkább kenyérlángosra hajazó állaga, nagyon enyhe, nem is igazán felismerhető karfiol ízzel. És utóbbi itt most nem probléma, hiszen domináljon csak a feltét bátran.

Brokkolival is működik amúgy ez a pizzarecept, egy a lényeg, próbáljátok ki, mert addig úgy sem hiszitek el, hogy mennyire jó!

Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű pizzához:

2 fej karfiol

2 db tojás

4 evőkanál hajdinaliszt (helyette zabliszt, vagy rizsliszt, maglisztek is jók)

só, bors

1 teáskanál bazsalikom

Feltéthez:

20 dkg juhtúró

1 nagy doboz kefir

2 szál újhagyma vagy 1 kisebb fej lilahagyma vagy 2 gerezd fokhagyma

bors

4-6 szelet bacon

1-2 db paradicsom

A sütőt előmelegítettem 200 fokra.

A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem és egy sima darálógépben ledaráltam. Ehelyett van, hogy reszelem is, a reszelő kis lyukú oldalán. Ezután hozzákevertem a felvert tojást, fűszereket, hajdinalisztet.

A juhtúrót elkevertem a kefirrel, a felkarikázott újhagymával, kaporral, borsoztam, sót csak egy nagyon picit tettem hozzá, mert a juhtúró már az volt. A bacont kisebb darabokra vágtam.

A karfiolos masszát egy kókuszolajjal vékonyan megkent gáztepsire öntöttem, szétterítettem köralakban, kb. fél centi vastagságú legyen. Betoltam a sütőbe kb. 10 percre, míg a teteje is elkezdett már szilárdulni, aztán kivettem és rákentem a juhtúrós keveréket, végül ráhelyeztem a bacont és a paradicsomszeleteket is. Visszatoltam a sütőbe 180 fokra és addig sütöttem, míg a bacon is megpirult a tetején és a juhtúrós kefires kence sem volt már folyós. Ha nagyon pirulna a pizza alja, kicsit vissza kell venni a hőfokból.

 

Céklás halas köles rizottó

Hétköznapi gyors ételt hoztam ma nektek, jól jön ez hét közepén, mikor már a hétvégi maradékok kifutottak, de még van annyi zöldség a frigóban, hogy max. 1-2 dolgot kell venni a sarki boltban vagy piacon, amivel klassz vacsorát és/vagy másnapi ebédet lehet rittyenteni.

Na ez az étel is ilyen volt egyik nap nálunk, nevezzük álrizottónak tulajdonképpen, hiszen a hagyományosat én is szeretem lassan kevergetve, simogatva főzni, megadni a módját stb., de kölesből viszont hasonló állagú, ízű, de sokkal gyorsabb verziók is készíthetőek. Nagyon szeretem a füstölt halat, és néha veszek, általában lazacot, ami tudom, hogy nem olcsó, viszont nagyon kevés elég egy nagyobb adaghoz is, mert intenzív az íze. Most viszont találtam füstölt makrélát, ami fele annyiba került, mint a lazac, dupla annyi volt mennyiségre és isteni finom. Persze bármilyen halat vagy sonkát is használhattok helyette akár. A spárga most elsősorban a színe miatt került bele, és mert a hűtő mélyén felejtettem egy csomaggal, így muszáj volt felhasználni, de enélkül is tökéletes lesz.

Ja, és jogos a kérdés, hogy lett ilyen cekci babarózsaszínű? Naná, hogy a céklától! Ha még nem kóstoltátok a cékla-kapor-hal triumvirátust, akkor ajánlom erősen kipróbálásra.

Hozzávalók:

3 deci köles

1 cs zöld spárga

1 cs füstölt makréla (vagy más hal)

1  kis fej cékla

1  csokor kapor

fél citrom leve

1 deci rizstejszín

só, bors

Tetejére: pici olívaolaj

A kölest dupla mennyiségű vízben feltettem főni, sóztam, borsoztam. Közben lereszeltem a céklát, felaprítottam a kaprot, a halat nagyobb darabokra szedtem. A spárga fás végeit letörtem és kevés kókuszolajon egy serpenyőben kb. 5-8 perc alatt roppanósan puhára pároltam, majd kis darabokra vágtam. Mikor a köles már majdnem teljesen megpuhult és szinte az összes vizet beszívta, hozzáöntöttem a rizstejszínt, beleszórtam a céklát, kaprot, halat, spárgát és megvártam, míg még egyet rottyan, elzártam a gázt alatta és lefedve még kb. 10 percig állni hagytam, hogy biztosan átpuhuljon a köles és az ízek is összeérjenek. Végül rácsorgattam a citromlevet és tálalásnál még kapott egy löttyintés olívaolajat is.

Almás karfiolos pulyka

Egy igazi hétvégi ebédet kaptok ma tőlem sok szeretettel, amiből egyszerű nagy adagot varázsolni az asztalra, és tökeletes bárkinek. Annak is aki diétázik, hiszen húst és zöldséget ehet bátran, aki tartalmasabbra vágyik, az pedig kanalazzon mellé rizst és fejelje meg egy klassz kapros öntettel.

Vagy válasszátok a harmadik opciót, ahogy én is tettem, hiszen a hús, zöldség, öntet kombót választottam, és bőven jóllaktam, A férfi pedig elégedett ábrázattal majszolta a rizses verziót. Sőt, mondok még jobbat, a vegák is szeretni fogják a zöldséget az öntettel és a rizzsel. Mindenki jól jár! Bár ők néha reklamálni szoktak, hogy a zöldség és a hús együtt sült…Hát rajtuk most nem tudok segíteni sorry… Pont az volt a cél, hogy mindent lehet egyszerre sütögetni, és ne legyen vele sok meló, mert akadt bőven más tennivalóm otthon.

Nagyon szeretem az alma karfiol párost, jól kiegészítik egymást, hamar megpuhulnak és színt visznek egy egyszerű húsos ételbe is. Igen, répát is tettem bele, mert volt pár darab kókadozó példány, amit még kidobni sajnáltam, így viszont roppanósra puhultak a másik két főszereplő mellett, de amúgy ki is hagyhatjátok ezt belőle. A citromos, kapros, pár csepp mézzel megbolondított öntet, pedig nyomába sem ér akármilyen zacskós változatnak és 2 perc alatt elkészül.

 

Hozzávalók:

1 kg pulykamell

1-2 nagyobb alma

1 fej karfiol

pár db répa (elhagyható)

1 nagy fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

2-2 rozmaring és kakukkfű ág (jó a szárított is)

só, bors

pár evőkanál kókuszolaj

Köretnek:

főtt rizs

Tetejére:

1 nagy doboz kefir

mokkáskanál méz

1 bio citrom reszelt héja

egy csokor kapor

só, bors

A pulykát szeletekre vágtam, enyhén kiklopfoltam, sóztam, borsoztam mindkét oldalát, majd vékonyan kiolajozott tepsibe fektettem őket és 200 fokra melegített sütőbe dugtam a nagy darabokra vágott hagymával és a fokhagymákkal együtt, amit nem pucoltam meg. Mikor félig megpuhult a hús és kicsit lepirult mindkét oldala, kb. 20 perc után, a tetejére pakoltam a rózsáira szedett karfiolt, nagyobb cikkekre vágott almát héjastól, rozmaring és kakukkfű ágakat és a vékonyra szeletelt répát, öntöttem alá pici vizet, lefedtem egy alufóliával és kb. még fél órát sütöttem az egészet együtt, majd a végén levettem a fóliát és még így is kapott 10 percet. Tálaláskor mehet még rá friss fűszer, só, bors, ha szükséges.

Ezalatt megfőztem a rizst, kikevertem az öntetet a kefirrel, aprított kaporral, mézzel, citromhéjjal, pici sóval és borssal.

Kapros juhtúrós pite

Ahhoz képest, hogy régen ki nem álltam a kaprot… Mostanra egészen megbarátkoztam vele, a kapros túrós pite pedig már régóta tervben volt.

dscf0141Gondoltam, ha már túrós, akkor legyen egyből juhtúrós, amivel a kapor még jobban harmonizál. Nem bántam meg, klassz lett, és bár ez egy édesség vagy mi, de csak enyhén, inkább édeskésnek nevezném. Nagyon jó alapokon áll, egy kelt tönkölylisztes ágyba kerül a krémes töltelék, az illata pedig mesés mikor sül.

Az éppen nálam dolgozó festőn teszteltem, és asszem az jó jel, hogy rögtön két szeletet tüntetett el belőle… Langyosan és hidegen is finom, de nem desszertnek, hanem  inkább egy kiadósabb leves után tudom elképzelni, de reggelinek is jó megoldás.

dscf0142

Hozzávalók 25 cm-es piteformához:

Tésztához:

25 dkg liszt (nálam fele-fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)

1,5 deci tej

1 dkg élesztő

3 evőkanál nádcukor

1 tojássárgája

5 dkg mangalicazsír v vaj

Töltelékhez:

25 dkg juhtúró (tehéntúró is jó)

175 ml kefír (helyette tejföl v natúr joghurt)

1 kis csokor kapor

2 tojás sárgája

1 tojásfehérje

2 evőkanál őrölt lenmag (helyette zabkorpa v búzadara)

4 evőkanál nyírfacukor

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos, kézmeleg tejbe 1 kanál cukorral, mikor felfutott, beleöntöttem a liszt közepébe és a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam, dagasztottam, majd 1 órán át a duplájára kelesztettem konyharuhával letakarva meleg helyen.

A töltelék hozzávalóit összekevertem a tojásfehérjék kivételével, és míg a tészta megkelt a hűtőben pihentek.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tésztát kinyújtottam 2-3 centivel szélesebbre, mint a forma átmérője, hogy széle is legyen. Belesimítottam a formába, a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, beleforgattam a kapros masszába, majd a tésztára öntöttem és egyenletesen eloszlattam rajta. Kb. 25 perc alatt megsült, mikor már nem rezeg a töltelék benne, akkor jó.

Kivettem és még langyosan felszeleteltem, mert nem bírtam kivárni, míg kihűl, de másnap hidegen is finom.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/konnyu-kapros-turos-pite

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!