Pálmafa Project

Rakott epres túrós zablacsinta

Komolyan feltettem magamnak a költői  “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is,  tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!

DSCF3187Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…

DSCF3188Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.

DSCF3195

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-12 evőkanál zabliszt

2 tojás

1 deci tej

szóda

olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)

Túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 kis doboz natúr joghurt

1 fél citrom héja és 1 kanál leve

késhegynyi vaníliapor

2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

Eperöntethez:

20 dkg eper

1 teáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

2-3 teáskanál méz

pár darab friss citromfű és mentalevél

A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.

A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.

Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.

A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.

DSCF3193

Kalóriaszegény zabos sajttorta

Kitartás, mindjárt itt a következő hosszú hétvége, ráadásul az 4  napos lesz!

Lelkiismeret furdalás nélkül osztom meg ezt az édességet a húsvéti nagy evészet után, mert ettől biztosan senki nem tesz szert még nagyobb súlytöbbletre. Abszolút jó alternatíva azoknak, akik rajonganak a hagyományos sajttortáért, ami azért nem éppen zsírszegény, de mégsem szeretnének lemondani róla.

DSCF3147

Nem igaz, hogy csak az lehet finom, ami tömve van cukorral és liszttel. Ebben a tortában egyik sincs, viszont tartalmaz rostot a zabkorpának és zabpehelynek köszönhetően, friss gyümölcsöt és zsírszegény joghurtot.  Az eperből néhány szemet a krémhez is tettem, de elég a tetejére díszítésképpen, persze bármilyen más piros gyümölcs passzol hozzá, bátran vegyük elő a mélyhűtőből a tavaly nyáron lefagyasztott szépségeket.

DSCF3151

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

10 dkg zabkorpa

5 dkg zabpehely

5 dkg kókuszzsír

1 evőkanál nyírfacukor

Krémhez:

30 dkg zsírszegény túró

2 dl natúr zsírszegény joghurt

4-5 evőkanál nyírfacukor

3 evőkanál kukorica keményítő

fél citrom leve és reszelt héja

3 db tojás

1 késhegynyi vaníliapor

Tetejére: eper

A zabpelyhet és zabkorpát egy tálban összekevertem az olvasztott vajjal és a nyírfacukorral,majd a tortaforma aljába nyomkodtam egyenletesen elosztva. Az a lényeg, hogy az egészet átjárja a kókuszzsír, mert akkor fog szépen összetapadni és nem fog morzsálódni szeleteléskor.

A krém hozzávalóit egy tálba öntöttem, a tojások egészben kerültek bele, és botmixerrel nagyjából simára turmixoltam, majd ezt is a tortaformába öntöttem. 160 fokon sült negyed órát, majd 180 fokon 30 percet töltött. Hűtsük ki, mert csak utána lehet szépen szeletelni.

DSCF3148

 

Medvehagymás kurkumás kence márványsajttal

Zöldülök a medvehagymától továbbra is, még akkor is ha ez a kencefice sárga. Ezt a színét pedig egy erős antioxdáns tartalmú, gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő fűszernövénynek köszönheti, ő pedig a kurkuma. Mostanában “divatba jött” kurkuma kapszulát szedni, ami számomra felfoghatatlan, hogy hol van annak az élvezeti értéke ha bogyókat kapkodunk be marék számra, hogy egészségesebbek legyünk és ki az aki elhiszi, hogy abban csupa csupa jótékony hatású alkotóelem van…. Minden megtalálható tisztán a természetben is, fűszerekhez ráadásul tényleg könnyen hozzá lehet jutni, arról nem beszélve, hogy sokkal olcsóbb is, és új színt és ízeket visznek az étkezésbe. Nyitottság és kreativitás a jelszó! Uff szóltam…:)

Nna, szóval sok-sok évvel ezelőtt tettem szert egy márványsajtos mártogatós receptre, amit most előástam és kicsit átalakítottam, aszerint ami éppen kéznél volt. Naná, hogy a medvehagymáért nyúltam először a hűtőben, egyébként fokhagymával készült, a fűszere pedig a currypor volt, ami szintén tartalmaz kurkumát. A márványsajt megosztja a jónépet, lehet imádni és utálni, átmenet nincs. Mindenki kitalálhatja, hogy melyik táborba tartozom.

Mánikusan szeretek reggelizni, imádom ha ilyen színekkel és ízekkel indul a nap. Ha szeletelünk mellé sárgarépát például, pompás mártogatós nassolnivaló lehet tévénézéshez is.

DSCF3007

Hozzávalók:

4-5 levél medvehagyma

5 dkg márványsajt

1 kis doboz joghurt(tejföl is jó)

fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

A márványsajtot belemorzsoltam egy tálba, villával szétnyomkodtam, a medvehagymát felaprítottam, szintén a tálba szórtam és az összes hozzávalóval együtt alaposan elkevertem.

 

Levendulafagyi

Hmmmm levendulamezőkre vágyom. Egyre többször, nagyon megszerettem ezt a kis gyönyörűséget. Ilyenkor érdemes csak igazán Tihanyba ellátogatni, mert ott részetek lehet a mesés látványban és illatban. Ültessetek bokrot a kertbe ha van lehetőségetek, semmi dolog vele, nyáron virágzik, télen alszik. A virágzó ágakat le lehet vágni, csokorba kötni és felakasztani, hogy megszáradjon, jól mutat a lakásban, az illata átjárja a teret, elűzi a rovarokat, szekrénybe akasztva molyirtóként funkcionál. Ha láttátok a Bor, mámor Provence című filmet akkor azt is tudjátok, hogy az ablakba téve elriasztja a skorpiókat is, ha esetleg valakit ez a veszély fenyegetne…Ha nem fenyeget, akkor is nézzétek meg a filmet, vicces, laza limondé gyönyörű tájakon Russel Crowe főszereplésével.
Egyre nagyobb divat ételekbe is felhasználni az apró virágokat szárítva és frissen is. Bár nem célom divatos  puccos kajákat elkészíteni, nálam az ízek számítanak elsősorban, de ezzel abszolút megéri próbálkozni. Limonádéba keverve nagyon klassz, az Itókák címszó alatt megtaláljátok nálam is. Virágából gyógytea is készíthető, nyugtató, görcsoldó hatása van, illóolaját bőrbe dörzsölve enyhíti a reumás fájdalmakat. Kekszeket, sütiket, csokoládét is ízesítenek vele és egyre több helyen kapható a levendulafagyi is. Ez utóbbiról is egy filmben hallottam először, a címe Egyszerűen bonyolult, ahol főhősnőnk akit történetesen Meryl Streep alakít szokásához híven remekül, éjszakánként ha nem tud aludni levendulafagyit készít álmaim konyhájában. Ha jót akartok nevetni, ez a film esélyes lehet hangulatjavításban. Nos, nálam is előfordul, hogy éjszakánként nem tudok elaludni, de azért nem kelek fel sütni főzni, persze bármi lehetséges még…
Ez a fagyi bearanyozott egy nyűgös hétfő délutánt. Fagyis kanalam továbbra sincs, így nemes egyszerűséggel kiborítottam a tálból, olyan lett, mint a parfé.

Hozzávalók:

4 dl habtejszín
2 dl sűrű görög joghurt
1 evőkanál citromlé
méz
vanília rúd kikapart belseje, vagy bourbon vaníliás cukor
2 teáskanál friss levendulavirág apróra morzsolva

A tejszínt verjük habbá, keverjük hozzá a joghurtot és a citromlevet és édesítsük ízlés szerint. Azért nem írtam az édesítőkből pontos mennyiséget, mert elrontani nem lehet, kóstolni kell közben, de vigyázat, hogy a mélyhűtőig ne csak az üres tál jusson el. Mézet javasolt hozzákeverni egy picit legalább, aztán ha még szükséges mehet hozzá nyírfacukor is, vagy akár nádcukor. Ami fontos még az tökéletes ízhez az a vanília, ha nincs kéznél igazi vanília rúd, akkor a bourbon típusú vaníliás cukorból egy kanálnyi ajánlott, mert az igazi vaníliát tartalmaz. A levendulák virágait nagyon apróra morzsoljuk szét és keverjük azt is a fagyihoz aztán mehet a mélyhűtőbe. A krémesség eléréséhez kb. 20 percenként érdemes botmixerrel átkeverni az egészet, amíg nem dermed meg teljesen.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!