Javában nyílik az orgona és kedvem támadt szörpöt készíteni belőle, mert annyi helyen olvastam, hogy az bizony finom.
Több receptet átböngésztem, a legszimpatikusabbnak ez a verzió tűnt. Itt nem főzik a virágot tovább a szirupban, csak áztatják, ezáltal a szörp színe lilás marad. Ez nálam mondjuk nem látszik, mivel eleve nádcukorból főztem, ami ugyebár karamell színű.
Nem nagy ördöngösség a szörp főzés, sokáig én sem álltam a tűzhely mellett. Az ízét nehéz bármihez hasonlítani, ha nem tudnám, hogy orgona, meg nem mondanám, inkább valami gyümölcsösre tippelnék, igaz a citromlé eleve citrusos aromát kölcsönöz neki.
Az orgona virágból amúgy nem csak szörp készíthető, hanem vodkával leöntve, majd abból naponta néhány cseppet elfogyasztva, állítólag alkalmas izületi bántalmak kezelésére. De persze lehet, hogy csak a vodka hatása enyhíti a fájdalmat….Egy biztos jó kedvünk lesz tőle. A szárított leveléből készült főzet pedig influenzás tünetek esetén javallott. De nyersen gyümölcssalátákba is lehet szórni bátran néhány szirmot.
4 deci víz
30 dkg nádcukor
3-4 nagyobb fej orgonavirág
1 citrom leve
A virágszirmokat leszedtem a szárakról, úgy, hogy semmi zöld ne maradjon rajtuk.
A vízből és a cukorból szirupot főztem, ami annyit jelent, hogy felforrósítottam a vizet a cukorral, megvártam, míg a cukor elolvad benne és addig főztem, míg kicsit sűrűbb szirupos állaga lett. Ezután elzártam alatta a gázt, belecsavartam a citrom levét, majd beleszórtam az orgonaszirmokat és lefedve 6-7 óráig állni hagytam. Lehet egy éjszakán át is áztatni.
Ezután leszűrtem, tiszta üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem. Egyből fogyasztható, 1 kisujjnyi szörpöt felengedtem 3 deci szódával, de ez lehet kevesebb és több is, ki mennyire szereti édesen.