Pálmafa Project

Itt az idő az orgonaszörp készítésre!

Javában nyílik az orgona és kedvem támadt szörpöt készíteni belőle, mert annyi helyen olvastam, hogy az bizony finom.

DSCF7161Több receptet átböngésztem, a legszimpatikusabbnak ez a verzió tűnt. Itt nem főzik a virágot tovább a szirupban, csak áztatják, ezáltal a szörp színe lilás marad. Ez nálam mondjuk nem látszik, mivel eleve nádcukorból főztem, ami ugyebár karamell színű.

Nem nagy ördöngösség a szörp főzés, sokáig én sem álltam a tűzhely mellett. Az ízét nehéz bármihez hasonlítani, ha nem tudnám, hogy orgona, meg nem mondanám, inkább valami gyümölcsösre tippelnék, igaz a citromlé eleve citrusos aromát kölcsönöz neki.

Az orgona virágból amúgy nem csak szörp készíthető, hanem vodkával leöntve, majd abból naponta néhány cseppet elfogyasztva, állítólag alkalmas izületi bántalmak kezelésére. De persze lehet, hogy csak a vodka hatása enyhíti a fájdalmat….Egy biztos jó kedvünk lesz tőle. A szárított leveléből készült főzet pedig influenzás tünetek esetén javallott. De nyersen gyümölcssalátákba is lehet szórni bátran néhány szirmot.

DSCF7160Hozzávalók kb. 7 decihez:

4 deci víz

30 dkg nádcukor

3-4 nagyobb fej orgonavirág

1 citrom leve

A virágszirmokat leszedtem a szárakról, úgy, hogy semmi zöld ne maradjon rajtuk.

A vízből és a cukorból szirupot főztem, ami annyit jelent, hogy felforrósítottam a vizet a cukorral, megvártam, míg a cukor elolvad benne és addig főztem, míg kicsit sűrűbb szirupos állaga lett. Ezután elzártam alatta a gázt, belecsavartam a citrom levét, majd beleszórtam az orgonaszirmokat és lefedve 6-7 óráig állni hagytam. Lehet egy éjszakán át is áztatni.

Ezután leszűrtem, tiszta üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem. Egyből fogyasztható, 1 kisujjnyi szörpöt felengedtem 3 deci szódával, de ez lehet kevesebb és több is, ki mennyire szereti édesen.

DSCF7161

Szemezgessünk szőlőt! - 7 recept

Itt a szőlőszezon, gondoltam csinálok egy “Pálmafás” best of válogatást, mert azonkívül, hogy egymagában is élmény szemezgetni a fehér vagy piros példányokat és nedű formájában elszürcsölni…, sok más sós ételben, édességben is megállja a helyét.

Klikk a képekre és előbújnak a receptek.

Az abszolút kedvencemmel kezdem a sort, a sült kacsacombbal, amihez fehérboros gyümölcsköret dukál. Minden egy tepsiben sütve természetesen, munka nem sok van vele, viszont az íze…

DSCF15325

Rozmaringos kacsacomb gyümölcskörettel

Aztán szintén az előbb említett bejegyzés végén ott figyel egy jó kis napindító energia dús reggeli, a füge és a szőlő találkozásával, némi joghurttal meglöttyintve, zabpehellyel megszórva.

DSCF1534

Jöjjön egy másik ízbomba, és kivételesen kalóriabomba is, de bűnözni  néha ér, gyümölcsös pizzával pláne. Szőlő, körte, büdös sajt, mindez Jamie pizzatésztáján.

DSCF1427

Ha már tészta, akkor legyen krémsajtos, szőlős, diós és főleg hiper szuper gyorsétel!

DSCF1621

Krémsajtos, szőlős, diós tészta

Legyen végre édes is, egy kókuszos szőlős puding formájában, szintén az előző bejegyzés 2. receptje.

DSCF1627

Kókuszos szőlős puding

Nehogy szomjan maradjunk, igyunk is egyet, nem, nem bor következik, ott még nem tartok, hogy azt is készítsek, de ki tudja mit hoz a jövő… Helyette egyelőre turmix, méghozzá kivis szőlős. Nem meglepődni, hogy ismét az előző bejegyzés linkje jelenik meg, anno még nagyon aktív voltam és hármasával tettem fel a recepteket, úgyhogy légyszi tekergessétek bőszen lefelé az egérkét.

DSCF1619

Szőlős kivis turmix

És azért idebiggyesztem a két napja megosztott receptet is, a szokatlan ámde finom brokkolis szőlős tésztasalátát. Szemezgessetek, hosszú még az ősz, lesznek még újdonságok, nehogy megunjátok a szőlőt!

DSCF4636

Brokkolis szőlős tésztasaláta

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!