Pálmafa Project

Maradékokból - Spenótos ricottagombóc tejszínes paradicsommártásban

Volt a hűtőmben maradék tojássárgája, spenót (a változatosság kedvéért), tejszín, szikkadt kenyér és 1-1 csomag bontatlan ricotta és mozzarella. Utóbbi az mindig van, mert annak lennie kell, ez már szerelem. Mint ahogy paradicsom is mindig van. Annak ellenére, hogy megboldogult gyerekkoromban azt hittem egész életre tartó örihariban leszek vele, mert hallani sem akartam róla, hogy a szendvicsem akárcsak egy légtérben tartózkodjon piros barátunkkal. És lám, most már alig várom, hogy legalább egy darab termés legyen a cserépbe ültetett paradicsom palántámon. Na jó, legyünk nagyra törőek és döntsük rekordot, úgyhogy legyen két darab idén…

Szóval néhány perc guglizás és saját ízlésemre formálás után ezt sikerült kihozni ezekből a jó kis alapanyagokból. A kép minősége silány, sűrű bocsánatkérés érte, de este volt, én meg fáradt és inkább kóstolgattam, mint fotózgattam… Az íze viszont nagyon jó volt másnap ebédre, aztán azt követő nap reggelire is, feljavítva némi friss paradicsommal, hisz maradékot én ki nem dobok, pláne ha ilyen jóízű.

DSCF3364

Hozzávalók:

25 dkg ricotta

2 marék spenót

2 gerezd fokhagyma

1 zacskó mozzarella

1 deci főzőtejszín

3 darab paradicsom

3 tojássárgája

3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

2 evőkanál zabpehely

1 szelett szikkadt teljes kiőrlésű kenyér belseje

só, bors, szárított bazsalikom

olívaolaj

A spenótleveleket forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, míg megpuhultak, aztán leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem őket, majd alaposan lecsöpögtettem és kicsavartam belőlük a nedvességet. Ezután felaprítottam őket. A ricottához adtam őket, majd belekevertem a tojások sárgáját is, sóztam, borsoztam, megszórtam a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Az a lényeg, hogy formázható, de lágy gombócok legyenek, inkább kevés morzsát adjunk hozzá először, aztán lehet pótolni ha nem állna össze. A sütés előtt egy órát várakoztak még a hűtőben, ez nem muszáj, de kevésbé áll fenn a veszélye, hogy szétesnek. Kb. 8 gombóc lesz belőle.

DSCF3359A paradicsomszószhoz felaprítottam a fokhagymát és kevés olívaolajon átforgattam őket, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat, sót, borsot, bazsalikomot, és pici vizet, hogy szaftosabb legyen. Lefedve kb. 10 percig hagytam puhulni őket, majd belekevertem a tejszínt, megvártam míg ismét elkezd forrni a mártás, belemorzsoltam a szikkadt kenyérdarabokat, majd levettem gázról az edényt és egy hőálló tálba öntöttem az egészet. Ebbe tettem a gombócokat, amiket előtte megszórtam még kevés zsemlemorzsával, a mártásba belemorzsoltam a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percet töltöttek még, míg a gombócok teteje elkezdett pirulni a sajt pedig beleolvadt a szószba.

Kelkáposztás krumplis lepény - hétköznapokra, de nem hétköznapi

Lássuk meg a szépet a kelkáposztában is, és van élet a kelkáposzta főzeléken túl is, amivel semmi baj nincs, de én nem vonzódom hozzá különösebben, viszont három másik ételben már sikerült megkedvelnem ezt a szép zöld, ropogós zöldséget. Jó kis téli hozzávaló, nyersen is nagyon finom, salátákba is kitűnő, ehhez az lepényhez szinte kötelező is némi csíkokra vágott kelkáposztát frissen is elfogyasztani. Nyugodtan löttyintsük rá a kedvenc öntetünket, ami nekem most éppen az olívaolaj balzsamecet kombinációja.

Amúgy itt sincs szó semmilyen bonyolult konyhai műveletről, csak összekeverünk kavarunk mindent egy tálban, és mehet egy tepsibe vagy jénaiba az egész massza, onnan meg a sütőbe és pikk-pakk elkészül ételünk és szépen szeletelhető. A kimondhatatlan és leírhatatlan nevű Worchestershire (vuszter) szósz, egy szójaszósz alapú ételízesítő, kiegészülve még többféle fűszerrel. Bármelyik nagyobb szupermarketben kapható, elfogadható áron és sokáig eláll. Pár csepp az étel tetejére és kellően pikáns lesz a végeredmény. A krumplinak és tönkölylisztnek köszönhetően elég laktató ez a fogás, de akár köret is lehet hús mellé, bár én inkább hal mellé tudnám elképzelni. Ízlés dóga na.

DSCF2771

Hozzávalók 3 főre:

negyed fej kelkáposzta felaprítva

3 db közepes méretű krumpli lereszelve

2 db tojás

10-15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt

Worchestershire szósz (szójaszósz is jó)

só, bors

fél deci olívaolaj

A reszelt kelkáposztát és krumplit egy tálba tettem, hozzáöntöttem a felvert tojásokat, az olívaolajat, sóztam, borsoztam és rászórtam a lisztet. Utóbbi mennyisége lisztfüggő, a lényeg, hogy sűrű masszát kapjunk, így nem fog szétesni sülés után a lepény. Az egész egyveleget egy jénaiba kanalaztam nagyjából 2 cm vastagságú lett, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt elkészült.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!