Pálmafa Project

Dél-indiai paradicsomos rizs

Paradicsom és rizs, na és némi hagyma. Uncsinak hangzik ugye? De kerül még hozzá egy tonna fűszer, friss és szárított egyaránt, és ettől az egész életre kel….

DSCF9554Ayurvéda témában próbálok okosodni mostanság, vagyis érdekel az 5000 éves indiai orvoslás, a gyógynövények, az ételek, fűszerek hatásai testre és lélekre. Klassz lenne, ha a nyugati orvoslással ez harmóniában működhetne, pontosabban így kellene működnie…

Voltam pár előadáson, és naná, hogy néha elhangzanak receptek, ételek nevei, én meg lelkesen jegyzetelek, aztán gugli barátomoz fordulok, így jutottam el ehhez a rizses egytálételhez is. Jó sok receptet átnéztem, ahány ház annyi szokás ugyebár, aztán összedobtam azokkal a fűszerekkel, ami kéznél volt, és amihez nem kell külön nyomozni a hozzávalókat. A nagyérdemű szülinapos tesztbrigádnak ízlett és nekem is, de nagyon. Másnap is….

Ízutazás, pedig valójában tök egyszerű étel, laktató, vega, nem tudom ragozni, ki kell próbálni.

DSCF9553

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg basmati rizs

3 nagyobb méretű paradicsom

1 fél fej lilahagyma

1 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 kicsi chilipaprika

1 kis csokor petrezselyem v koriander még jobb

kókuszolaj

Fűszerek:

3 db babérlevél

kb. 5 db szegfűszeg

1 teáskanál koriandermag

2 teáskanál garam masala currykeverék

1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, római kömény, kurkuma és kardamom

só, bors

A rizst beáztattam kb. fél órára.

Fogtam egy nagy méretű vastag falú serpenyőt és kb. egy evőkanál kókuszolajat felhevítettem, majd rászórtam a vöröshagymát és az újhagymát, a koriandermagokat, a babérlevelet és a szegfűszeget. Míg a hagyma párolódott, összekevertem egy kis tálban a többi őrölt fűszert, a garam masalát, a fahéjat, kurkumát, kardamomot.

A gyömbért lereszeltem a fokhagymával együtt, a chilit félbevágtam hosszában és kimagoztam, majd felaprítottam, a paradicsomokat felkockáztam, majd először a fokhagymát és a gyömbért, majd a chilit és a fűszereket is a serpenyőbe tettem. 1-2 percig kevergetve pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot is, mikor elkezdett levet engedni, beleszórtam az leszűrt rizst és másfélszer annyi vízzel felöntöttem, átkevertem, majd lefedve békén hagytam kb. negyed óráig. Mivel a rizs már ázott előtte, ezért a dupla mennyiségű víz túl sok lett volna felönteni, inkább kevesebbet öntsetek hozzá, amit aztán lehet apránként pótolni, ha esetleg elfőtte volna nagyon a levét, mielőtt megpuhult volna. Nekem elég volt a másfélszeres adag, és szépen átpuhult az egész, néha átkevertem kicsit, majd lefedve tálalásig állni hagytam, végül megszórtam friss petrezselyemmel.

Padlizsánpörkölt

Ha hiányzik a pörkölt íze, illata, ami nálam nem gyakran fordul elő azért azt elárulom, tökéletes boldog életet élek nélküle, viszont ha mééégis, de még sincs kedvem húst enni, baromi problémás vagyok tudom, akkor készítek zöldségből valami hasonlót. Volt már karfiolos, zöldborsós és most a padlizsánra esett a választás.

DSCF9505A padlizsán amúgy azért is jó megoldás az ilyen “álpörkölthöz”, mert a textúrája kicsit olyan húsos szerintem, az íze persze nem, viszont az meg nem is annyira karakteres, hogy túlságosan kitűnjön a paprikás alapból, szóval a húsevők sem tiltakoznak talán ellene. Pláne, hogy laktató, akármilyen körettel is eszitek.

Fő a változatosság, meg a pörkölt a fazékban persze, és a húst igenis le lehet cserélni és le is kellene sokkal többször zöldségekre. Ez főleg azoknak szól akik úgy gondolják egy-két napot sem bírnak ki nélküle, vagy inkább nem akarnak lemondani róla, pedig egy próbát megér higgyétek el!

DSCF9506Hozzávalók 2 főre:

1 db nagyobb padlizsán

2 deci barna rizs

1 db paprika

1 db paradicsom

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál őrölt piros paprika

só, bors

1 evőkanál kókuszolaj

A padlizsánt, paprikát, paradicsomokat kisebb kockákra vágytam, a hagymákat szintén felaprítottam. Kevés kókuszolajon megpároltam őket, hozzáadtam minden zöldséget, befűszereztem, kicsit átforgattam, majd felöntöttem kevés vízzel, ahogy a hagyományos pörkölt esetében is történik. Kb. amennyi félig ellepi, aztán lehet pótolni, ha elpárologna, míg a kellemesen szaftos állagot el nem értük és a zöldségek is átpuhultak.

A barna rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben feltettem főni, és a padlizsánpörkölt mellé tálaltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!