Pálmafa Project

Körtés sütőtökös hajdina

Egyszerű őszi falatok hétköznapra, mikor a füleden jön ki a sok hús és szénhidrát egy végig zabált ünnepelt “kalóriaszegény” hétvége után…

DSCF8865Mikor először összedobtam ezt az étel, összekevertem a hozzávalókat, kimertem egy tányérra és ránéztem, rájöttem, hogy ezt rajtam kívül valszeg senki nem enné meg, ahogy kinézett csórikám. Nyilván sokkal fontosabb a beltartalom, mint a külcsín, bár én azért ezzel nem feltétlen értek egyet… na, de most a kajáról van szó és mégis csak jobban néz ki, így a tányéron, pláne, ha olyan valaki elé kerül, akinek nehéz eladni “holmi” vega kaját. Talán így szívesebben rámozdulnak, nem de? Ráadásul a hajdina tipikusan az a köret, ami egymagában nem az igazi szerintem, szóval, ha hús mellé ennétek, akkor már csak simán a sütőtökkel, hagymával, fűszerekkel is feldoható. Tele van B-vitaminnal, úgyhogy érdemes a krumpli- vagy rizsköreteket időnként leváltani vele.

A lényeg, hétköznap semmi komoly konyhai meló, csak egyszerűen finomat!

DSCF8868Hozzávalók 2 adaghoz:

2 deci hajdina

1 db körte

ugyanannyi mennyiségű sütőtök

camambert sajt (másik is jó pl. feta, mozzarella)

1 db kis fej lilahagyma

só, bors

olívaolaj

pici balzsamecet

A hajdinát dupla mennyiségű vízben megfőztem, pici sóval. A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam és előmelegített sütőben puhára sütöttem egy papírral bélelt tepsin. De szoktam úgyis, hogy héjastól sütöm nagyobb darabokra vágva, aztán kikanalazom a húsát. Teljesen mindegy. Ebben a receptben talán az első verzió jobban mutat.

A körtét kimagoztam, felcsíkoztam, a lilahagymát vékonyra szeltem.

Mikor a hajdina elkészült egy tányérra kanalaztam, rászórtam a sütőtökkockákat, ráhalmoztam a körtét, a hagymát, meglocsoltam a balzsamecettel, pici só és frissen őrölt bors került rá, majd a sajtfalatok. Szórhattok rá magokat, diót, mandulát, tökmagot is ha akartok. Hidegen, langyosan, nagyon kellemes csemege.

Hajdina palacsinta pórés gombával és paradicsomszósszal

Ismét egy palacsinta ami eltér ugyan a megszokottól, de ez kimondottan jól áll neki. Amennyire utáltam régen palacsintát sütni, most annyira belejöttem és élvezem, hogy a különböző egészséges, magas rosttartalmú lisztekből mennyire jó ételeket lehet kihozni. Anno, a fehér lisztes palacsintával párszor én is megküzdöttem, mert letapadt, elszakadt stb. közben a ruhám annyi olajszagot szívott magába, hogy levéve a sarokban megállt volna magától. Érdekes módon, a zablisztes, a zabkorpás, a és a tökmaglisztes palacsintákkal nem gyűlt meg a bajom soha, sokkal könnyebben kezelhetőek és kókuszzsírban sütve az olajszag probléma is megoldódott.

A hajdinaliszt bioboltokban kapható, de ennek hiányában, a hajdinaszemeket vízbe áztatva egy éjszakára, másnap leszűrve, leturmixolva is elkészíthető a palacsinta.

DSCF4617A hajdina élettani hatásairól már írtam néhány sort korábban, illetve készült belőle egy laktató egytálétel, de tény, hogy én sem használom túl sokszor. Pedig kéne, mert értékes köret, illetve liszt formájában is számtalan felhasználási módja lehet. Kezdetnek azt hiszem a palacsinta a legegyszerűbb, és biztos, hogy az egyik legfinomabb is. Én most sósra vettem a figurát, de ugyanúgy lehet édes tölteléket is beletenni. Sűrű tésztát kevertem most, mert kisebb méretű és tömör palacsintákat terveztem, de ha vékonyat szeretnétek akkor több tejet öntsetek hozzá.

A szita agyamnak köszönhetően viszont a fehérbort elfelejtettem beleönteni, de anélkül is finom lett… Ha krémesebb állagú töltelékre vágynátok, akkor mehet hozzá tejszín is, vagy a tetejére tejföl akár. Én a paradicsomszószra szavaztam, mert ismét kaptam egy szatyornyi frisset, sőt még rukkola is járt mellé egyenesen a kertből. Utóbbival is harcban álltam eddig, de ez valahogy sokkal finomabb volt, mint a zacskós bolti, úgyhogy lassan barátságot kötünk.

DSCF4619Hozzávalók 2 főre a gombás töltelékhez:

30 dkg sampion gomba

fél póréhagyma

fél deci fehérbor(elhagyható)

1 evőkanál friss kakukkfű

só, bors

olívaolaj

Paradicsomszószhoz:

4 db paradicsom

1-2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss oregánó aprítva

só, bors

olívaolaj

Palacsintához (4 db):

2 deci hajdinaliszt

2 db tojás

1,5 deci tej

kókuszzsír v más olaj a sütéshez

A póréhagymát felaprítottam, a gombával együtt. Egy serpenyőben felhevítettem az olajat és rátettem a hagymát és gombát együtt, sóztam, borsoztam, megszórtam kb. egy teáskanál friss kakukkfűvel és hagytam párolódni. (Itt kéne a bort is hozzáönteni.) Akkor van kész, mikor a gomba leve elfőtt és a hagyma is puha.

Felkockáztam a paradicsomokat, a fokhagymát apróra vágtam. Egy kis lábosba locsoltam kevés olívaolajat, felmelegítettem és rászórtam a fokhagymát, majd a paradicsomokat is. Sóztam, borsoztam megszórtam friss oregánóval, majd lefedve főni hagytam. Kb. 10 perc múlva mikor a paradicsom levet engedett és megpuhult, lehúztam a tűzről, turmixgépbe öntöttem és krémes állagúra turmixoltam.

Míg a paradicsom és a gomba főtt, kikevertem a palacsintatésztát. A lisztben simára kevertem a tojásokat, és a tejet, illetve megszórtam egy csipet sóval. Negyed óráig állni hagytam. Egy serpenyőben egy kis kanál kókuszzsírt felmelegítettem, majd egy fél merőkanál tésztát öntöttem bele. Mikor az alja megsült, megfordítottam és a másik felét is megsütöttem pár perc alatt.

 

Mi fán terem a hajdina? - Fetás aszalt paradicsomos hajdinás egytál

Fagopyrum esculentum. Nem feküdtem rá a billentyűzetre, ez csupán a hajdina latin neve. Még egy újabb értékes gabonafajta amit tessék kipróbálni, mert jót tesz nekünk. Amúgy meg nem is gabona tulajdonképpen hanem a keserűfélék családjába tartozik, de magjai lisztes szilikát tartalma miatt sorolják mégis az előbbi csoportba. Na nem megyek át azért nagyon tudományosba, de azt fontos megemlíteni, hogy szinte az összes B-vitamin megtalálható benne, illetve jelentős E-vitamin forrásként is funkcionál. Segíti az emésztést, illetve régen magas vérnyomás kezelésére is alkalmazták, a benne található rutin nevezetű hatóanyaga pedig az érfalak erősítéséhez járul hozzá.

Ő lenne az:

DSCF2938

Elkészítése ugyanúgy történik, mint a köles vagy a rizs esetében, vagyis dupla mennyiségű vízben megfőzzük. Lehet a hajdinát is köretként, kásaként is elkészíteni. Sőt, én azóta levesbetétként is használtam és úgyis bevált. Az íze szerintem nem kesernyés, mint ahogy azt sok helyen írják, pláne ha főzés előtt át van mosva. Szerintem inkább szezámmagos beütése van. Régen Anyukám főzött párszor, de hogy őszinte legyek Apukámon kívül senki rá sem bagózott csak úgy álá nátúran köretként megfőzve. Most már biztos szívesebben eszem ezt akár pörkölt mellé is, viszont első próbálkozásnál éppen ezért jó ötlet lehet több karakteresebb ízzel feldobni. Remek egytálétel varázsolható belőle. Ez az olaszos ízvilág nekem nagyon bejött, aszalt paradicsom helyett friss is jó hozzá és bármilyen zöld a tetejére, újhagyma, medvehagyma…

DSCF2939

Hozzávalók 2 főre:

1bögre hajdina

10 dkg fetasajt

10 dkg aszalt paradicsom

pár szál újhagyma

1 marék fekete olívabogyó

só, bors

oregánó, bazsalikom

olívaolaj

A hajdinát egy szűrőbe téve átöblítettem, majd kétszeres mennyiségű vízzel feltettem főni. Addig felszeltem az aszalt paradicsomot, a hagymát és az olívabogyókat. Mikor a hajdina már majdnem megpuhult, hozzáadtam az aszalt paradicsomot, hogy magukba szívjanak némi nedvességet, és ne legyen olyan száraz, a hagymák fehér részét is belekevertem, picit megsóztam, mert a paradicsom és a feta amúgy is sós, megborsoztam, megszórtam oregánóval és bazsalikommal, majd megvártam míg a hajdina az összes vizet beszívta. Fedő alatt még állni hagytam pár percig, végül hozzákevertem az olívabogyót, a félretett hagyma felaprított zöld szárával megszórtam és rámorzsoltam a sajtot. Pár csepp olívaolaj is mehet még rá.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!