Pálmafa Project

Étcsokoládés sajttorta

Kezdők is nekiállhatnak, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, pár órás hűtés után szépen szeletelhető, persze ha nagyon nem bírjátok megállni, akár azonnal is neki lehet esni…

A krémje ugyanis erre csábít, én is elmerültem a tálban utána lelkesen nyakig, mert bizony egy csepp sem mehetett kárba, illetve a mosogatóba.

Most jöhetne a szokásos szöveg, hogy ez milyen “lájt” és egészséges, de nem az. Bár cukor nincs benne, csak minimális xilit, de attól még ez nem lesz diétás, sőt még attól sem, hogy zabpelyhes alapra építkeztem kekszmorzsa helyett. Ez azért javít valamennyit a kalóriaértékén nyilván, de szerintem egy cheesecake esetében az pont nem érdekel senkit, meg amúgy egy jó zsíros édességről van szó. Annak ellenére is, hogy kipróbáltam a zsírszegény mascarponét, és nem érzek különbséget a másikhoz képest, finom és zsíros ez is….a habtejszín meg pláne.  A titkos összetevőmről meg ne is beszéljünk, ami egy ajándékba kapott étcsokikrém.  Egész jól ellenálltam neki, míg meg nem bontottam, most viszont próbálom a hűtő legmélyére dugni, hogy véletlenül se jöjjön szembe velem….

Ha nincs csokikrém kéznél, akkor egy jó minőségű olvasztott étcsoki is tökéletes helyette, vagy a hírös neves mogyorókrém ugyebár. Azért ez jóval töményebb krém, mint a hagyományos sütőben készült sajttortáé, de tényleg jó kis hétvégi desszert lett belőle!

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

50 dkg mascarpone

1,5 deci cukrozatlan habtejszín

3 evőkanál étcsokikrém (helyette 10 dkg olvasztott étcsoki)

1-2 evőkanál xilit ízlés szerint

Tortalap:

20 dkg natúr zabpehely

10 dkg olvasztott kókuszzsír v vaj

fél mk őrölt fahéj (elhagyható)

1 ek xilit

Tetejére: étkakaópor

Az olvasztott kókuszzsírt összekevertem a zabpehellyel és kb. egy 1 evőkanál xilittel, majd belenyomkodtam a sütőpapírral kibélelt kapcsos forma aljába és betettem a mélyhűtőbe, amíg kivertem a krémet.

A habtejszínt robotgéppel kemény habbá vertem. A mascarponéba belekevertem a csokikrémet és a porrá őrölt xilitet, majd hozzáforgattam a felvert tejszínt is. Kivettem a tortaformát a mélyhűtőből és rákanalaztam a krémet, elsimítottam a tetejét és visszatettem a hűtőbe. Pár óra minimum kell neki, de még jobb, ha előző este készítitek, akkor lesz igazán jól szeletelhető. A tetejére tálalás előtt mehet még tejszínhab, vagy kakaópor, esetleg olvasztott csoki, csokireszelék, ízlés dolga.

Epres, diós, citromos parfétorta

Ha hűsítő édességre vágytok, amivel a vendégeiteket is elkápráztatjátok, akkor ez a Ti receptetek!

20150529_165144Korábban macerásnak tűnt házi fagyit gyártani, pláne fagylaltgép nélkül. Aztán rátaláltam erre a Vienetta receptre tavaly. Mennyei lett, és végre nem egy brutál kristályos szerkezetű, vízízű valami került ki a mélyhűtőből. Nyilván ez a zsíros tejszínnek köszönhető, de legalább nincs agyoncukrozva, mint bolti társai, az ízfokozókat pedig én szereztem be a piacon hozzá. “E” betűs szereplők közül is csupán egy van benne, az “E”, mint eper….

DSCF73532 éves lettem én, pontosabban Pálmafa gyermekem, és ennek örömére (is) készítettem ezt a tortát. És naná, hogy Nektek, mert tudom, hogy a fagyinak senki nem bír ellenállni.

A parfétorta pedig azért is jó ötletnek tűnt, mert ismét időhiánnyal küzködtem a héten, ez viszont előre elkészíthető szinte negyed óra alatt, a többi pedig a fagyasztó dolga. Mutatós desszert, tálalás előtt ki lehet kicsit cicomázni. Eredeti tervem az volt, hogy olvasztok étcsokit a tetejére, mint a Vienetta esetében is történt, de aztán úgy gondoltam a kevesebb néha több. És valóban nem hiányzott róla senkinek, anélkül is fogyott…..gyorsan… Nagyon gyorsan… 1 repeta, 2 repeta, 3 repeta, 4…

DSCF7356Hozzávalók:

8 dl habtejszín (állati és cukormentes)

10 dkg darált dió (lehet apró darabos)

20 dkg eper

1 fél mokkáskanál vanília por v vanília rúd kikapart magjai

1 citrom reszelt héja és leve

6 evőkanál nyírfacukor( ízlés szerint lehet több v kevesebb)

A tejszínhabot kemény habbá vertem, mikor majdnem elérte a megfelelő állagot, belekevertem a cukrot és tovább vertem még pár másodpercig. Elosztottam a habot 3 felé, az egyikbe belekevertem az botmixerrel pürésített epret (nem baj ha picit darabos marad) a vaníliaporral, a másikodik részbe a darabos darált diót, a harmadikba pedig a citromhéjat és a levet.

Egy hosszúkás kenyérsütő formát (lehet őzgerinc is) kibéleltem műanyag fóliával. Alulra kanalaztam a diós tejszínt, majd egyenletesen elkentem a formában, erre jött a citromos réteg, majd az epres réteg. A tetejét is betakartam fóliával majd betettem egy éjszakára a mélyhűtőbe.

Tálalás előtt fél órával kivettem, leszedtem a tetejéről a fóliát, kifordítottam a formából, majd felszeleteltem. (Ha pár másodpercre meleg víz be állítjátok, könnyebben kijön a formából.)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!