Pálmafa Project

Mentás spárgás zöldborsós tészta és krém

Gyors, pikáns, üde, rengeteg zöld hozzávalóval!

Nem terveztem megosztani ezt az ételt, mikor nekiálltam megfőzni, hogy őszinte legyek. Egyetlen cél vezérelt, hogy minél előbb összedobjam és bedobozoljam a másnapi ebédemet. Éppen ezért akkor csak egy zöldborsó konzervet kaptam elő nagy lendülettel és amíg a tészta főtt, minden egyebet összevagdostam, megkopasztottam a mentabokromat, közben elnyammogtam majdnem a fél tömb fetát és erősen koncentráltam, hogy maradjon azért a tésztára is belőle. Aztán úgy döntöttem a végeredményt falatozva másnap,  hogy mivel mindenből maradt még egy bő adagra való, hogy hétvégére is megajándékozom magam vele, mert nagyon fiiiinooom. Viszont abszolút megérdemli ételünk, hogy a zöldborsó is friss legyen, hiszen már lehet kapni a piacon is, úgyhogy szinte elfeledkezvén arról, hogy most a szombat is munkanap lesz, vidáman nekiálltam zöldborsót pucolni…

DSCF3229

Azt még tavaly megtapasztaltam, hogy a zöldborsó igen jóban van a mentával, amit sokáig nem akartam elhinni, mert a Zsuzsi viszont nem volt túl jóban a friss mentával…Aztán kóstolgattam mindenfélével és rákattantam. A menta viszont jó barátja a fetasajtnak, meg a görögdinnyének, de utóbbi most itt nem játszik. A zöldborsó pedig jól kombinálható a spárgával, az édeskés ízüket istenien felfrissíti a citromlé, abból is inkább a zöld fajta, ami szintén párban jár a mentával… Bírtok még követni ugye? Akkor jó, mert én már elvesztem, egy a tuti, hogy ezen a tányéron mindenkinek erősen szüksége van egymásra, akkor lesz igazi pikáns ízbomba belőle, ami lerombolja az előítéleteket a mentával kapcsolatban, ami egyébként étvágyfokozó, emésztést serkentő hatásokkal bír. Arra kell csak figyelni, hogy keveset használjunk belőle, és akkor nem kezdünk el azon agyalni kóstoláskor, hogy vajon ki nyomott fogkrémet az ételünkbe…

DSCF3234

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó tészta (fussili v penne)

fél csomag zöld spárga

20 dkg zöldborsó

fél fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

1 fél zöld citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál friss petrezselyem

3-4 darab mentalevél

Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd a forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Addig megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lilahagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főző vizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára. Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lilahagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél  zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel, nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor ha valami hiányzik belőle. Aztán tálalható, hidegen, melegen, langyosan is remek.

Mivel maradt még spárgám és borsóm, azokat szintén főzés után egy pici reszelt fokhagymával, 1-2 darab felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal simára turmixoltam. Reggeli kenceficének, kenyérre, pirítósra, pompás.

DSCF3235

Barátkozás a sóskával - Kesudiós sóskamártás tésztával

Ennek a bejegyzésnek félve álltam neki, ugyanis utálom a sóskát… Jó kezdet…. De kitaláltam, hogy majd jól megszeretem, kell legyen legalább egy étel ami nekem is ízlik sóska jóska főszereplésével. Gyerekkoromban egyféleképpen tudtam megenni, ha letéptem a kertben és nyersen elrágcsáltam, de ennyi, ha megéreztem a szagát illatát a konyhában, mikor a gázon fortyogott a főzelék vagy a mártás, már fordultam is ki onnan…

Szóval először az jutott eszembe, ha más nem, ez lesz a legrövidebb bejegyzés, ami a vajas kenyér sóskalevéllel címet kapja majd. Aztán spenótvonalon kezdtem el agyalni hiszen, azt szeretem, és még ha teljesen más íze is van, de jól passzol a csonthéjas magokkal, tejszínnel, akkor sóska közellenség is talán, esetleg, hátha mosolygósabb arcát mutatja majd nekem, ha ezekkel kombinálom. Azért ajánlatos jóban lenni vele, mert nagyon immunerősítő képességei vannak, sok benne a C-vitamin, magnézium, kálium, kálcium, vas, B9 vitamin, úgyhogy ha máshogy nem is megy, de ha a kertben szembejön akkor bátran le lehet tépni belőle egy-egy levelet és vidáman elmajszolni vagy salátába belekeverni.

Nos, én így elsőre ezt bírtam kihozni belőle. Volt itthon még a héten említett kesutejszínből is, így megspóroltam egy főzőtejszínt. Nyilván nincs mindenkinél kéznél az előbbi hozzávaló, úgyhogy nyugodtan lehet sima tejszínnel helyettesíteni és hozzászórni pár kanál darált diót, mandulát, kesudiót stb. Nem fogjátok megbánni, finom lett, megettem, elfogyott, még élek jelentem! Rájöttem közben, engem nem is az íze ami zavar, hanem az illata…arról kéne valahogy nem tudomást vennem főzés közben… De ez legyen a legnagyobb problémám.

DSCF3106

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó durum penne vagy fussili tészta

30 dkg sóska

1,5 deci kesudió tejszín ( vagy sima főzőtejszín és néhány kanál darált dió/mandula/kesu)

fél fej vöröshagyma (fokhagyma is lehet helyette)

só, bors

olívaolaj

A tésztát feltettem főni, közben a sóskát alaposan megmostam, összetépkedtem és pár kanál olívaolajon megpároltam a felkockázott vöröshagymát majd rátettem a sóskát, átforgattam, mikor összeesett sóztam, borsoztam, felöntöttem a tejszínnel és pár perc után már le is húztam a tűzról és egy botmixerrel összeturmixoltam az egészet. A tésztát leszűrtem és összekevertem a mártással.

 

Indul a medvehagyma dömping! - Medvehagymás paradicsomos spagetti

Megérkezett a tavasz első hírnöke a konyhába. Ő pedig a szép zöld, finom hagyma illatba és ízbe burkolózó medvehagyma. Úgyhogy szezon végéig a blog is garantáltan illatozni fog tőle.

DSCF2923

Pár éve még azt sem tudtam mi fán terem, de mióta megkóstoltam, sosem térek haza a piacról egy csokor nélkül. Már pedig idén korán elkezdett “dörmögni” a medvehagyma az erdőben hiszen elvileg március végén kezdődik a szezon. Szuper a reggelihez csak úgy egymagában vajas kenyérre téve vagy túrós kencékbe keverve, tésztára, pestonak, pogácsába, imádnivaló na. Nem túl hosszú a szezonja, érdemes kihasználni és minél többet nyersen is falatozni belőle. Fantasztikus hatású gyógynövény, elősegíti a szervezet méregtelenítését, erős vértisztító, javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, baktérium és vírusölő szerepeket is simán rá lehet osztani, ami így kora tavasszal azt hiszem ránk fér. Egy kellemes kirándulással egybekötve magunk is szedhetjük, de nem összetévesztendő a gyöngyvirággal ami mérgező…

Ez a tésztaétel pedig az egyik kedvencem, mert amilyen egyszerű olyan finom is. Itt bukkantam az eredeti receptre, annyit változtattam csak rajta, hogy tettem bele még kevés fokhagymát, csak, hogy tuti legyen helyem a metrón és a h1n1 is kétszer meggondolja, hogy szóba álljon e velem. Időnként teszek hozzá sajtot is, de ezek nélkül is isteni, sőt felesleges is túl sok plusz ízzel elnyomni a frissességét. Pontos mennyiségeket nem írok, mert elrontani sem lehet.

DSCF2927

Hozzávalók:

spagetti tészta

1 nagy csokor medvehagyma

1-2 gerezd fokhagyma

kis doboz sűrített paradicsom

friss paradicsom felkockázva

só, bors

olívaolaj

tetejére sajt

A spagettit megfőztem. A serpenyőben a felhevített olívaolajra rádobtam a fokhagymát, majd pár perc múlva a csíkokra szeletelt medvehagymát. Egy keveset tegyünk félretettem a tálaláshoz. Mikor összeestek a levelei hozzákerültek a paradicsomdarabok is. Mikor a paradicsom kiengedte a levét rákanalaztam a sűrített paradicsomot is. Öntöttem alá kevés vízet, hogy szaftos szósz váljon belőle és már el is zártam a gázt. Megszórtam némi sajttal és friss medvehagymával és összekevertem a tésztával.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!