Pálmafa Project

Mi kerüljön a reggeli pirítósra? Avokádós barackos salsa

Pár perc alatt összedobható, igaz nem árt, ha áll egy kicsit a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, de nem tragédia ha azon nyomban olívaolajon megsütött pirítósra kerül, pár szelet sajt társaságában, ahogy én tettem ma reggel. Az aligátor körte, vagy ismertebb nevén avokádó semleges íze, nagyon jól kombinálható akár csípős, akár édes, akár savanykás hozzávalókkal. Jelen esetben mindegyik megtalálható salsánkban. Az avokádót általában betonkemény állapotában árulják a boltban, így rá kell számolni pár napot, míg a pulton megpuhul. A folyamat felgyorsítható, ha egy banánnal karöltve egy papírzacskóba tesszük. Mivel nem krém lesz belőle, nem kell, hogy teljesen lágy legyen, elég ha már egy kicsit be lehet nyomni az oldalát, mert akkor szépen szeletelhető lesz.

DSCF4174Grillezett húsokhoz, sajthoz és halhoz is szuper kiegészítő köret lehet egyaránt. Érdemes friss chili paprikát aprítani bele, én nem szeretek tüzet hányni annyira, így csak mutatóba tettem bele egy csipet tört chilit, de ezt szabályozza mindenki magának. A fokhagymát viszont nem ér kispórolni belőle, mivel van benne petrezselyem is bőven, az kissé közömbösíti a fokhagyma illlllatot, így bátran lehet emberek közé menni utána. Max. több helyünk lesz a buszon….

Szép, finom, pikáns, reggelizni jóóó!

DSCF4177Hozzávalók:

1 db érett puha avokádó

4 db kisebb méretű őszibarack

fél csokor petrezselyem

2 kis gerezd fokhagyma

fél lime leve

fél mokkáskanál tört chilipaprika

pici méz

só, frissen őrölt bors

olívaolaj

A avokádó héját lehúztam, majd apróra kockáztam, a petrezselymet felaprítottam. Az őszibarackok héját nem húztam le, egyáltalán nem lesz zavaró az ételben, ha az is apróra van vágva az avokádóhoz hasonlóan. Mindent egy kisebb tálba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymát, rácsavartam a lime levét, meglocsoltam egy pici olívaolajjal és mézzel, majd sóztam, borsoztam, megszórtam a tört chilivel. Jó tesz neki ha áll egy fél órát a hűtőben.

A cseresznye sós ízekkel kombinálva is finom! - Cseresznyés kuszkusz saláta

Odáig meg vissza vagyok az ilyen ételekért, mert benne van minden íz, ami igazán kedvemre való. Édes gyümölcs, hagyma, sajt és magok, a kuszkusz pedig tökéletes háttérként szolgál melléjük.

Nem titok, hogy most ez a recept adta meg a kezdőlökést, mert mikor megláttam az Őrülten jó ételek bloggerének alkotását, tudtam, hogy most azonnal, rögtön, de izibe akarok valami hasonlót. Nincs mese, ha az ember lánya kopogó szemekkel nézeget recepteket, akkor mindenki érdekében jobb, ha egyből ételhez jut, már pedig éppen rendelkezésemre állt minden hozzávaló itthon, így 10 perc múlva már elégedetten mosolyogtam.

Vannak olyan fogások amiről hosszasan lehet írni, de erről nem tudok, ezt tényleg ki kell próbálni, hogy a szokatlan ízpárosításokat kevésbé kedvelők is elhiggyék, hogy ez bizony finom!

Hogy mihez is passzol? Szerintem grillhúsok mellé is pikáns köret lehet, de egymagában is laktató, könnyű ebéd vagy vacsora.

DSCF3447

Hozzávalók adagonként:

fél bögre kuszkusz

1 csomag mozzarella

1 marék cseresznye kimagozva

1 szál lila színű újhagyma, vagy fél fej kisebb lilahagyma

1 evőkanál szezámmag

pár szem natúr földimogyoró

petrezselyem

olívaolaj

balzsamecet

só, bors

A kuszkuszt leöntöttem kétszer annyi forró vízzel, lefedtem és állni hagytam 5 percig, míg megpuhul. Addig kimagoztam a cseresznyét, és egy tálba tettem, felaprítottam a hagymát, petrezselymet, széttépkedtem a mozzarellát, a mogyorót és a szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam és ezek is mentek a tálba a puha kuszkusszal együtt. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam kb. egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál balzsamecettel, majd összekevertem a salátát és egy negyed órára tettem csak hűtőbe, míg kissé lehűlt és összeértek az ízek. De langyosan is finom.

DSCF3435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!