Pálmafa Project

Plejskavica sörös mézes kukoricával

Az ajvárhoz legjobban passzoló étel mi lehetne más, mint egy szintén Balkánról származó húspogácsa, a plejskavica, a csevap testvére tulajdonképpen.A különbség talán annyi, hogy az utóbbi kisebb kolbász alakúra formázzák, míg előbbit nagyobb, kilapított formában teszik a grillre. Mindegyiket általában legalább kétféle darált húsból készítik, de van, ahol bárányt is tesznek bele, a marha és a sertés mellé.

Ahogy a múltkor megosztott ajvár receptnél már említettem, sajnos nem volt lehetőségem most grillezni, így a gázon készült a hús és a kukorica is, de az biztos, hogy szabad tűzön lesz a legfinomabb, de természetesen a konyhában is érdemes nekiállni. Egy pofa sör mellé, – már aki szereti, – és lehet élvezni a nyaralást, vagy legalábbis ezt a hangulatot, amit az étel ad!Hozzávalók:

50 dkg sertés darálthús

50 dkg marha darálthús

1 fej vöröshagyma

fél mokkáskanál szódabikarbóna

só, bors

kókuszolaj

Kukorica köret:

4 cső kukorica

1 deci sör

1-2 evőkanál méz

kókuszolaj – vaj

Ajvár receptet itt találjátok!

Elkészítése: 

A húsokat egy tálba tettem, hozzászórtam a felaprított vöröshagymát, a szódabikarbónát, sót és borsot, majd kézzel alaposan összedolgoztam és pár órára hűtőbe tettem. Még jobb, ha egy éjszakát áll.

A kukoricát puhára főztem előző nap, így most csak belemártottam és állni hagytam kicsit a sörös mézes pácban.

Egy serpenyőben kókuszolajat forrósítottam, majd a húsos masszából kb. tenyérnyi adagokat formáztam és mindkét oldalukat 8-10 perc alatt megsütöttem, papírtörlőre szedtem. A kukoricát közben félbevágtam és egy másik serpenyőben 1-1 evőkanál kókuszolaj, vaj keverékén minden oldalukon aranybarnára sütöttem.

Grillezzünk! - Citromos fokhagymás csirkemell barackkal

Az egészségesebb konyha hívei fogják ezt a grillételt szeretni igazán. Természetesen a többiek is kóstolják meg bátran!

DSCF7561Az előző bejegyzéshez hasonlóan, most is a grillen sült ételek a főszereplők, és bár a csirkemell szárazabb hús, de a megfelelő lédús körettel és öntettel kombinálva szerintem felejthető ez a tulajdonsága.

A keményebb húsú barack isten húsok mellé, remekül passzol a fokhagymás citromos pácban érlelt csirkéhez. Az öntettel meg úgy voltam, hogy a joghurt és a friss menta volt a kiindulási pont mikor nekiálltam. Aztán túl savanykásnak találtam, és mivel volt kéznél házi bodzaszörp véletlenül belöttyent pár csepp. Na ez az ízkombó már egymagában is képes függőséget okozni, reggelire még tuti, hogy sokszor kerül a tányéromra zabpehellyel együtt.

A csipet levendula meg úgy került bele, hogy szembe jött a kertben egy bokor és lefújta a szél róla virágokat… A bevállalósoknak ízleni fog, de tényleeeeg! Jót tett a mártással, és nincs zavaró molyirtó íze, de nyugodtan hagyjátok ki belőle.

A barack a joghurttal amúgy desszertnek is simán elmegy, de a csirkével párosítva pedig szuper ebéd a hőségben, anélkül, hogy megterhelné a gyomrot. Egy a lényeg, egyetek a szabadban minél többet!

DSCF7562

Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkemell filé szeletelve,

4-5 db kemény húsú őszibarack, nektarin

Páchoz:

2 duci gerezd fokhagyma

1 fél citrom leve

3 evőkanál olívaolaj

bors

Öntethez:

15 dkg natúr  joghurt

pár db friss mentalevél

1 csipet levendula (elhagyható)

1 evőkanál bodzaszörp

pár csepp balzsamecet a barackokra

A húst előző este bepácoltam, ehhez a csirkemellet picit kiklopfoltam, a fokhagymát lereszeltem egy kis tálba tettem, hozzáfacsartam a citromot és az olívaolajjal és a borssal simára kevertem, majd a hússzeletek mindkét oldalát bekentem vele.

Másnap, amíg alakult a tűz és a parázs a grillen, kikevertem az öntetet, majd hűtőben pihent egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek. A barackokat félbevágtam, pár csepp balzsamecettel bekentem a belsejüket, majd mentek a grillre, a húsokkal együtt. A baracknak elég kb. 5-5 perc mindkét oldalán, a húsoknak sem kell sokkal több, míg mindkét felük átpirul.

DSCF7560

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!