Pálmafa Project

Briami avagy zöldségözön görög módra

Lám a görögök sem csak birkát esznek báránnyal, hanem a kettő között néha vegetáriánus fogásokat is az asztalra varázsolnak. Nem mondom, hogy ez köretként nem állná meg a helyét a hús mellé, de egymagában is bőven laktató fetasajttal a tetején. A görögök persze friss ropogós kenyeret is tunkolnak mellé a szaftban, amit én meg nem tilthatok, de rábeszélni sem fogok senkit. 🙂

DSCF3484Tulajdonképpen a Briami olyan lehet a görögöknek, mint nekünk a lecsó, vagy a franciáknak a ratatouille. Jó sok zöldség egy lábosban vagy serpenyőben összefőzve, sütve, a végeredmény pedig egy szaftos ízletes, laktató fogás, ami nem utolsósorban még egészséges is, hiszen ez tipikus nyári étel sok friss alapanyagból készítve. Valahol paprikát is tesznek bele, én ezt most kihagytam. Anyukám jóvoltából van már oregánóm is 2 m2-es birtokomon, így a mentával és petrezselyemmel karöltve csak friss fűszernövények kerültek az ételbe, persze szárított is jó hozzá, de megéri beszerezni frisset ha van rá lehetőség.

Azért is tetszik ez az étel, mert tényleg pofonegyszerű elkészíteni, csak mindent fel kell aprítani, a tepsibe zuttyintani és már mehet is a sütőbe ahol kb. egy 1 óra alatt elkészül. Gyorsnak nem mondanám, de nem lehet mindig ez a cél… És megéri kivárni, mert nagyon finom, a szaftja nekem különösen ízlett, igaz én löttyintettem a zöldségek alá egy kevés fehér bort is, de nem hiszem, hogy ezt a görögök zokon vennék…

Friss, ropogós, zöld salátát kívántam mellé, aminek a receptjét itt találjátok.

DSCF3485

Hozzávalók:

1 db cukkini

1 db padlizsán

2 darab paradicsom

3 db közepes méretű krumpli

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fél csokor petrezselyem

6-8 db mentalevél

friss oregánó (lehet szárított is)

2 evőkanál paradicsompüré

1 deci olívaolaj

2 deci víz

fél deci fehér bor(elhagyható)

10 dkg fetasajt

Az új krumplit megsikáltam, felkockáztam és megfőztem. Az összes többi zöldséget szintén megmostam és felkockáztam, majd a tepsibe tettem őket. Sem a padlizsánt, sem a cukkinit nem kell meghámozni. A fűszereket felaprítottam és a zöldségekre szórtam, só és bors kíséretében, valamint a megpuhult és leszűrt krumplidarabok és mentek hozzá. Ezután meglocsoltam az egészet olívaolajjal, kézzel összeforgattam az egészet, majd a paradicsompürét elkevertem a vízben, amihez a bort is belekevertem és ezt is a zöldségek alá öntöttem. Lefedtem alufóliával és 200 fokra melegített sütőben kb. 40 percet sült, majd levettem a fóliát és visszatettem még negyed órára pirulni. Sütés közben néha érdemes ránézni, ha elpárolgott a lé alóla, akkor lehet pótolni.

Tálaláskor megszórtam még friss fűszerekkel és rámorzsoltam a fetát.

DSCF3487

Görög paradicsomos húsgombóc

Szudzukakia az étel becses neve görögül és légyszi ne kérdezzetek vissza a név hallatán, hogy mije???:)

A lényeg, hogy réges régen egy görög nyaralás alkalmával (ha tudnátok milyen aprópóból…) Kos szigetén ettem először ezt jó kis szaftos kaját és akkor annyira megtetszett, hogy rögtön fel is kutattam a receptet hazatérés után. Ez azon kevés húsos ételek közé tartozik, amiért hajlandó voltam sertés húsért sorban állni a kedvenc hentesemnél a Lehelen, mert az életemből amúgy annyira nem hiányzik disznó uraság és ezalatt természetesen nem a hentest értem…

DSCF3256Ráadásul ezt kis adagban nem igazán érdemes elkészíteni, viszont ideális hétvégére vagy csak úgy ha több ember jön vendégségbe, de akkor is ha egymást követő napokon akad rá egy-egy új kóstoló, mint ahogy velem is történt. Ugyanis ételünk másnap, sőt harmadnap is ugyanolyan finom ízű felmelegítve, de akár le is fagyasztható. Görögországban elsősorban marhából vagy bárányból készül, utóbbi nálam kizárva, mert nem szeretem, de a sertés is tökéletes hozzá.

Köretként krumplit fogyasztanak hozzá általában, megfőzve, majd nagy darabokra vágva tepsiben megsütve. Szerintem a krumplipüré is remek hozzá vagy a krémes polenta azaz puliszka más néven, ami ugyebár kukoricadarából vagy kukoricalisztből készül. Én is ezt képzeltem most el a sűrű szaft alá és meg is valósítottam, jó sok bazsalikommal, fokhagymával és némi olívaolajjal. Így picit máris olasz jellege lett, de azt gondolom teljesen mindegy, akármelyiket választjátok szerintem nem fogjátok megbánni. Sőt ha valaki nagyon diétázna éppen, köret nélkül is remek és kevésbé megterhelő akár vacsorára is! Tudom vöröshúshoz inkább vörösbor passzol, de mivel fehér volt itthon, hát na bumm az borult a szószba egy kisebb pohárral…

DSCF3266

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg darált sertés v marhahús

2 doboz hámozott paradicsom konzerv

2 gerezd fokhagyma

1 szelet tejben és 2 kanál fehérborba áztatott rozskenyér (zsemle is jó)

só, bors

1 teáskanál darált köménymag

kókuszzsír a sütéshez

Polentához: 

8 deci víz

4 deci kukoricaliszt

só, bors, szárított bazsalikom

1 duci gerezd fokhagyma

olívaolaj

A darált húst összekevertem a fűszerekkel, a beáztatott és kinyomkodott majd szétmorzsolt kenyérdarabokkal, és a lereszelt fokhagymával. Alaposan összekevertem, majd kb. 8 centis rudakat formáztam belőle, majd egy serpenyőben kókuszzsírt olvasztottam és mikor felforrósodott, beletettem a fasírtokat, úgy, hogy félig ellepje őket az olaj. Minden oldalát kb. 5 perc alatt barnára sütöttem. Közben egy mély lábosba öntöttem a paradicsomkonzerveket, sóztam, borsoztam. Én tettem bele egy teáskanál nyírfacukrot, hogy picit édesebb legyen a mártás, de ezt nem muszáj, ízlés dolga. Mikor a paradicsomok szétfőttek és a mártás elkezdett besűrűsödni, beletettem a megsült fasírtokat és még együtt is rotyogtak, kb negyed órát.

A polenta frissen az igazi, ha sokat áll megszilárdul, ezért azt csak a legvégén főztem meg. Felforraltam a vizet, sóztam, locsoltam bele kevés olívaolajat és beleöntöttem a kukoricalisztet, majd folyamatosan kevertem, hogy ne legyen csomós és ne égjen le, beleszórtam egy teáskanál bazsalikomot, és a reszelt fokhagymát. Akkor lesz jó, mikor sűrű, de krémes és elkezd elválni az edény falától és pöfékelve forr. Egy löttyintés olívaolaj a végén is jót tesz még neki, aztán egyből tálalható!

DSCF3261

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!