Pálmafa Project

Szezámos halrudacskák sült brokkolival és édesburgonyával

Nekem ilyen az igazi halrudacska! Na jó, kis túlzással rudacska, hol rombusz, hol trapéz, dehát igazi halból mértani pontossággal hasábokat vágni csak Iglo bácsi tud. De én nem azokon a vizeken halászok…

Szerintem az egyik legjobb rántott halas recept, amit eddig készítettem, a szezámmag nagyon jó ötlet, ahogy ropogósra pirul a külsején, és senki nem mondaná meg azt sem, hogy nem hagyományos liszttel van panírozva, hiszen a rizslisztnek elég semleges az íze. Úgyhogy használjátok bátran ilyen célra is!

Amellett, hogy rántott hal ehetnékem volt a célok között szerepelt egyszerűen elkészíteni, hiszen hét közben esténként nincs időm a tűzhely mellett álldogálni túl gyakran, úgyhogy csak arra vágytam most is, hogy míg én teszek-veszek a kaja elkészül a sütőben. A sütőben sütésnél mindig hallom kifogásként, hogy nem lesz olyan ropogós, mint ha olajban sülne. Hát pedig de, ez esetben meg nem is volt kérdés, mert a szezámmag alapból ropog. Lehet persze olajban sütni, de én tartanék attól, hogy a szezámmag szénné ég a külsején.

Kivételesen semmilyen extra fűszert nem használtam, csak sót és tarkaborsot, mert a halra felesleges ennél több, a zöldségeknek meg tisztán szerettem volna érezni most az ízét. Jó cucc, egyetek sok halat!

Hozzávalók 4 főre:

Halhoz:

4-5 szelet tőkehal

10 evőkanál rizsliszt (zabliszt v tönkölyliszt is jó)

2 db tojás

1-1,5 deci víz (sűrű palacsintatészta állagú legyen)

só, tarkabors

15 dkg szezámmag

fél citrom

kókuszolaj v olívaolaj

Körethez:

4 db közepes édesburgonya

1 cs (45 dkg) mirelit brokkoli

só, tarkabors

kókuszolaj

Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam, egy sütőpapírral borított tepsire tettem, a brokkolival együtt. Kicsit meglocsoltam kókuszolajjal, majd 180 fokos sütőbe toltam és megsütöttem.

Ezalatt kikevertem a hal panírját, tojásokat, a rizslisztet, sót, borsot, vizet. A halat kb. két ujjnyi vastag szeletekre vágtam, mindkét oldalukat sóztam, borsoztam, beleforgattam a sűrű masszába, majd a szezámmagban és mikor a zöldségek elkészültek, azok helyére tettem őket a tepsire, de előtte vékonyan bekentem a sütőpapírt kókuszolajjal, különben odaragad. A tetejükre is csorgattam vékonyan egy keveset, majd visszatolta a sütőbe őket és 25 perc alatt megsültek. Akkor jó, mikor  a szezámmag elkezd megpirulni. Tálalásnál citromlevet csorgattam rájuk.

Cukkinis sütőtökkrémleves

Elkészült az idei ősz első sütőtökkrémlevese a konyhámban, rögtön akkora adaggal sikerült gyártani, hogy 1 hétig ettük, de ezt abszolút nem bántuk.

Sikerült megvennem a piac legnagyobb sütőtökét, nagyon jó ötlet volt, pláne, hogy a vásárlás elején tettem ezt, tehát 3 kg súllyal sétálgattam tovább aztán persze ez mindig nőtt, így rögtön le tudtam az aznapi köredzést is. Na jó, csak a bemelegítés részét.

Annyi sütőtökös leves van már a blogon, hogy törtem is a fejem, mivel dobjam fel most a levest, hogy más legyen. Aztán benéztem a hűtőbe és visszakacsintott egy szép nagy sárga cukkini, úgyhogy probléma megoldva. A cukkini semleges íze persze sokat nem teker rajta ízben, viszont néhány más hozzávalót ki lehet iktatni akár általa. A legtöbb helyen még mindig azt látom, hogy a krémlevesek agyon vannak lisztezve, meg krumpli is kerül bele és szerintem ezek feleslegesek, mert elveszik a fő hozzávalók igazi aromáit. Pláne ha még egy nagy adag tejszín is kerül hozzá.

Szóval a cukkini pont ezeket a dolgokat helyettesítette most kicsit, hiszen magas a nedvességtartalma, viszont dúsította is a levest, ugyanakkor enyhén tompította a sütőtök édességét, de mégse mondta volna meg senki, hogy ebben cukkini van. Na, értitek, mit szeretnék mondani. Akárhogy is, a sütőtök-krémlevesből nem lehet keveset főzni, ráadásul, ha nincs benne tejes cucc hosszabb ideig eláll. Kedvetek szerint szórjatok rá magokat vagy sajtot, vagy szimplán öntsétek forrón bögrébe és kortyoljátok el egy hűvös őszi estén!

Hozzávalók:

kb. fél kg sült tök

1 nagy méretű cukkini fele v 1 kisebb

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

fél mokkáskanál őrölt koriander

1 mokkáskanál őrölt fahéj

csipet chilipor

só, bors

Tetejére: magok, pár csepp kókusztej v tejszín, sajt ízés szerint

A tököt 200 fokos sütőben darabokra vágva megsütöttem. Utána egy lábosban kevés kókuszolajon megpároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a kockára vágott cukkinit, a tökhúst, fűszereket, és felöntöttem kb. 1 liter vízzel az egészet, majd összefőztem, itt reszeltem bele a fokhagymákat, végül botmixerrel pürésítettem az egészet. Tálalásnál öntöttem bele egy pici kókusztejet, és pirított magokat szórtam rá.

Édesburgonyás spanyol tortilla

Az egyik legjobb tojásos étel, amit eddig ettem! Kényeztető villásreggeli is lehet, de tökéletes és könnyű étel vacsorára is. Pláne, ha a hagyományos burgonya helyett édesburgonyával készítitek.

Pár éve sütöttem ilyet spenótos változatban krumpli nélkül, az is isteni, de persze aki nem rajong a spenótért, annak hiába is áradoznék róla. A spanyolok eredetileg krumpliból készítik ezt az ételt, jó sok hagymával és kiegészítésként még kerülhet bele sajt, spenót, bármilyen fűszer, tényleg ízlés dolga.

Édesburgonyával szerintem finomabb és sokkal gyorsabb elkészíteni, hiszen nagyon hamar megpuhul, sőt mondok jobbat, sütőtökkel is működhet, hmmm… Már meg is van, hogy legközelebb mi kerül bele, de az igazi zöldségrajongók répával is készíthetik.

Mondjuk azt is megállapítottam, míg sült, hogy következő alkalommal simán betolom a sütőbe és nem kell forgatni a serpenyőben. Jó tanács, ha tesztek bele sajtot, hogy a krumpli közé rejtsétek el, mert ha a tetejére teszitek és megfordítjátok, az le fog égni, vagy fele a serpenyő aljára ragad. Na, kitaláljátok, hogy ki járt majdnem így? Rászeltem a mozzarellát, aztán meg leszedtem róla, és inkább külön tálaltam a salátán… Ezért is egyszerűbb talán a sütőbe tolni, mert ott nem lesz ilyen gond.

Ha van egy ráérős hétvégi reggeletek, feltétlen próbáljátok ki, de elárulom, hogy én este sütöttem és elmentettem egy szeletet másnapra, úgyis finom volt, de tény, hogy frissen az igazi!

Hozzávalók:

4 kis-közepes édesburgonya

fél póréhagyma

6 tojás

bazsalikom, oregánó, kakukkfű ízlés szerint bármilyen fűszer

1 marék bébispenót levél (elhagyható)

só, bors

kókuszolaj

A póréhagymát vékonyan felszeltem, a burgonyákat meghámoztam és szintén vékonyan felszeltem. Egy serpenyőben 1 kanál kókuszolajon megdinszteltem a hagymát, majd rátettem az édesburgonyát, sóztam, borsoztam, megszórtam bazsalikommal és megvártam, míg a krumpli félig megpuhul, majd hozzászórtam a spenótleveleket is.

Felvertem a tojásokat, ebbe is ment pici só és bors, plusz fűszer, ha szükséges, majd ráöntöttem a krumplira, hogy befedje mindenhol őket. Közepes lángon kb. 10 alatt megvártam, míg összeáll az egész és elválik serpenyő falától, és a tojás már nem folyik a tetején se. Ekkor rátettem a serpenyőre egy nagy tányért és átfordítottam, majd visszacsúsztattam óvatosan a serpenyőbe a tortillát, hogy a másik oldala is kicsit megpiruljon. Ennek pár perc elég volt nagyjából, tányérra húztam és friss salátával tálaltam.

Sütőtökös padlizsános krém

Univerzális kence a javából! Indul a sütőtök dömping, legalábbis nálam, frankón hiányérzetem támad, ha nem csücsül egy példány a konyhapulton szeptembertől év végéig.

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy sütőtökös humuszt készültem gyártani, vagyis csicseriborsóval szerettem volna kombinálni a tököt. Hogy került bele padlizsán? Nem tudom, de tényleg. Bementem a boltba csicseriborsóért és sütőtökért, majd kitettem otthon a pultra egy sütőtököt és két padlizsánt, hogy a kettő között mi történt fogalmam sincs, de elgondolkodtam, hogy normális vagyok-e. Egész egyszerűen a csicseri aznap padlizsánná változott a fejemben… Nagyon nem estem kétségbe, biztos egy jel volt, hogy nekem padlizsános tökös krémet kell kreálnom. Ám legyen.

Nem bántam meg, maximum azt, hogy csak ennyit készítettem, mert hamar elfogyott. Nem tettem hozzá most semmilyen extra fűszert, de ti ezt persze megtehetitek nyugodtan. Amúgy általában római köményt, vagy curry keverékeket használok bőszen ezekhez a kenceficékhez, de most szerettem volna tisztán érezni a zöldségek ízét, úgyhogy csak citromlé és pár csepp szezámolaj került a tetejére. Na és persze fokhagyma, mert az alap.

Tökéletes vaj helyett szendvicsbe, sós palacsintákhoz illetve ahogy mi szeretjük hajdinalisztes vagy amaránt lepényre kenve és valamilyen sajttal, paradicsommal megfejelve, bármely napszakban szuper, de akár tésztára is tehetitek vagy húsok mellé is ehetitek, vagy csak úgy éhenhalás ellen mártogassatok bele szárzellert, répát bármit. Na jó chipset ne, csak ha nem nézek oda…

Hozzávalók:

fél kanadai sütőtök

1 közepes padlizsán

1 duci gerezd fokhagyma

1 citrom leve

só, bors

1 teáskanál szezámolaj (helyette olíva is jó)

A tököt 4 kisebb darabra vágtam, a padlizsánt hosszában félbe, a sütőt előmelegítettem 200 fokra és egy sütőpapírral lefedett tepsire tettem őket, de a padlizsánt húsával lefelé, vékonyan kókuszolajjal megkenve, hogy ne égjen oda és előtte a húsát egy késsel bekockáztam, úgy, hogy a héját ne vágjam át. Kb. 20 perc alatt át is puhult mindegyik. Mindkét zöldség húsát egy tálba kanalaztam, hozzáadtam a reszelt fokhagymát, fűszereket, citromot, szezámolajat és leturmixoltam. Akkor a legjobb, ha legalább 1 órát áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, de amúgy napokig is el van ott egy csatos üvegben.

Sült paradicsomleves kukoricával

Addig készítsétek el ezt a levest, amíg ilyen édes és színes paradicsomokat kapni és van még friss kukorica is hozzá! Szóval kb. most…

Eszembe jutott egyik nap, hogy idén nyáron még nem is ettem kukoricát, mondjuk annyira nem is hiányzott. Egyszer estem kísértésbe a nyaralás alatt, mikor megcsapott a grillezett kukorica illata, de aztán a következő sarkon a grillezett hal illata és látványa győzött és lett ismét a vacsorám.

Hétvégén viszont úgy döntöttem, hogy a hűvös idő meleg levest kíván és tényleg jól esett elkanalazni a sűrű, kicsit csípős, rusztikus leveskét, sőt másnap hidegen is finom volt. Akkor lesz a legfinomabb, ha minél többféle színű és nagyságú paradicsomból készítitek, de természetesen, ha csak piros áll rendelkezésre, abból is érdemes nekiállni, feltéve, ha elég édesek a példányok. Lehet ebből gyors verziót rittyenteni télen is, a nyáron eltett paradicsomléből, esetleg konzerv kukoricából, úgy azért nyilván nem lesznek annyira ütősek az aromák, de attól az még jól fog esni és meg sem közelíti a fűrészporos zacskós leveseket.

Hozzávalók 3-4 főre:

fél kg paradicsom (nálam vegyesen nagyobbak és színes koktélparadicsom)

2 cső kukorica

3 gerezd fokhagyma

csipet őrölt chili

1 kis csokor bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket, mikor megpuhultak, összeestek és kezdtek kicsit barnulni, akkor vettem ki őket. Érdemes a fokhagymával együtt sütni őket, én ezt most kifelejtettem, így később kerültek a levesbe.

Ezalatt a kukoricáról hosszában egy késsel levágtam a szemeket. A paradicsomot egy botmixerrel pürésítettem a reszelt fokhagymákkal együtt, majd hozzáadtam a kukoricaszemeket, sót, borsot, chilit, fél csokor bazsalikomot aprítva és felöntöttem kb. 1 liter vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy ne túl híg, de krémes állagú legyen a leves. Összefőztem az egészet, mikor a kukoricaszemek megpuhultak elzártam a gázt, majd megszórtam a levest a bazsalikom másik felével és elkészült.

Diós szilvás süti

Azt nem állítom, hogy a legszebb sütemény a világon, viszont az egyik legfinomabb a “keverem-kavarom megsütöm” kategóriában. Kb. 5 perc alatt fogyott el két körben, úgyhogy érdemes dupla adaggal indítani, ha 4-nél több főre készítitek.

A szilva-dió páros asszem önmagáért beszél, ráadásul a dió itt dupla funkciót is betölt, hiszen lisztet helyettesít, és nem csak az ízélményhez járul hozzá. Plusz egy kevés rizsliszt került még bele, de egyébként nyugodtan lehet az egészet dióval készíteni, vagy mandulával, sőt mákkal is, attól függően mi van kéznél otthon. Illetve a dió mellé akár zabliszt is kerülhet. Nem kell attól tartani, hogy nincs benne gluténtartalmú liszt, nem fog szétesni, mert van benne bőven tojás, és puha szaftos a tésztája.

Ha nem fontos, hogy laktózmentes legyen, vajat használjatok kókuszolaj helyett. Az eredeti recept, ami fent van már a blogon, reszelt csokit is tartalmazott, én nem fogok senkit megróni érte, ha azt is tesztek bele… Akárhogy is, nagyon finom, és a süti legjobb része számomra továbbra is a széle, mikor illatosan kiveszem a sütőből, és megpróbálom megvárni, hogy kihűljön, persze, azért a szélére rámenni ér és lenyesni belőle egy vékonyka darabot, mert ennyi a szakácsnak jár!

Hozzávalók egy közepes méretű 25×30 cm-es tepsihez:

25 dkg darált dió

8 dkg rizsliszt

5 dkg eritrit

1 mk fahéj

14 dkg kókuszolaj

fél mk szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

5 tojás

fél kg szilva

A diót, a rizslisztet, összekevertem a sütőporral, a fahéjjal és a szódabikarbónával. Egy egész tojást és 4 sárgáját habosra kevertem a cukorral és kókuszolajjal, 4 tojásfehérjét pedig habbá vertem.

A cukros, vajas keveréket a lisztekhez kevertem, majd óvatosan beleforgattam a tojáshabot is.

180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, a tetejét kiraktam fél szilvadarabokkal és kb. 30 perc alatt átsült, tűpróbával ellenőrizni kell. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Cukkinitorta

Zöldségfronton a paradicsom után, nálam a cukkini a nyár sztárja, mert bármit lehet belőle készíteni, még desszertet is. Nem sokára hozok is nektek egy almás cukkinis kenyeret, de előtte jöjjön az olaszok Scarpaccia nevezetű cukkinitortája, természetesen “pálmafásítva”…

Kinézetre lehetne akár alma vagy baracktorta is, pedig nem, azok a sárga szeletek bizony cukkiniből származnak, ugyanis kaptam ajándékba pár alkar hosszúságú példányt, úgyhogy egyből valami hasonló recept után áhítoztam. Így bukkantam a Scarpaccia-ra. Eredetileg sima liszt illetve kukoricaliszt keverékéből készül, én viszont ezek nélkül szerettem volna elkészítni, így választottam a hajdina és amaránt keveréket, mivel utóbbi állaga kicsit darásabb tehát hasonlít a kukoricalisztre. Használjátok, amelyiket szeretnétek, de mindenképp érdemes kipróbálni ezeket a liszteket szerintem.

Dió és parmezán korona kerül rá, a kettő együtt önmagáért beszél, az olasz receptekben még aszalt paradicsom is van benne, néhol proschiutto-t is láttam, tényleg lehet variálni ízlés és kéznél lévő hozzávalók szerint. Laktató, szerintem reggelire hidegen szuper, mellé mehet paradicsom, és ha felszeletelitek, mint egy pizzát, még magatokkal is vihetitek, sokkal jobb,  mint a péksütik…

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:

1 nagy méretű cukkini kb. 70-80 dkg

1,5 bögre hajdinaliszt (2,5 decis bögrével mérve)

1 bögre amarántliszt

pár gerezd fokhagyma

1 kis csokor friss bazsalikom és/vagy kakukkfű vegyesen

10 dkg dió

2 db tojás

fél bögre olívaolaj

kb. 1 bögre víz

só, bors

olívaolaj

Tetejére:

10 dkg parmezán

pár db friss bazsalikom és kakukkfű levél

Elkészítése:

A cukkint megpróbáltam nagyon vékony szeletekre vágni. Én kikapartam a magját először, mivel ennek nagyok voltak a középén, viszont a kisebb zöld cukkininek nem szükséges.

A lisztekben elkevertem a fűszereket, a felvert tojást összekevertem a vízzel, olívaolajjal, majd a liszthez öntöttem. Belereszeltem a fokhagymát is. Sűrű, de még folyós, palacsintatészta állagúnak kell lennie. Egy kapcsos formát kikentem vékonyan kókuszolajjal, majd belehelyeztem a cukkiniszeleteket és ráöntöttem a masszát, kicsit összekevertem még őket a formában, majd megszórtam dióval a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam, ahol kb. 40 percet töltött. Ha a dió nagyon égni kezdene takarjátok le egy alufóliáva. Sütőfüggő, hogy mikor sül át teljesen, mikor szépen összeáll és nem folyós már a közepe, akkor ki lehet venni és megszórni parmezánnal és friss fűszerekkel. Pár löttyintés olívaolaj még jót tesz neki tálalás előtt.

Langyosan az igazi, de másnap hidegen is nagyon finom volt és szépen szeletelhető.

Forrás: https://www.afamilyfeast.com/scarpaccia-zucchini-tart/

Szedres túrós süti

Rögtön hétindítónak hoztam nektek egy nagyon túrós, de főleg szedres sütit. Gyorsan süssétek meg, mert pillanatokon belül vége a szeder szezonnak! De a jó hír az, hogy tulajdonképpen akár szilvával is működhet….

Viszont a savanykás  szeder passzol a legjobban, a jó sok citrommal megküldött túrós, ámde rizslisztes alapsütihez. Pofonegyszerű a történet, keverem, kavarom, majd a tepsiben a sütőbe tolom és jól megsütöm. Ráadásul, ha az ablakon kinézek, még jól is fog esni a sütő melege…

Az eredeti recept egyébként búzadarával készül, én ezt cseréltem ki rizslisztre és tökéletesen működik így is, ha utóbbi nincs kéznél, akkor zabkorpával is elkészülhet, nyilván akkor nem gluténmentes, de legalább finom az verzió is.

A brutál édesszájúaknak nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc sütije, maximum ők szórnak még rá cukrot sutyiban, mikor senki nem néz oda, de szerintem ez ezzel a cukor, pontosabban eritrol mennyiséggel jó, ahogy van. A nagy csipet kardamom pedig csavar a citromos aromán még egyet, ha nem használtátok még ezt a keleti fűszert, érdemes tenni vele egy próbát.

Hozzávalók egy 25×30 cm-es közepes tepsihez:

20 dkg szeder

fél kg túró

5 tojás

10 dkg rizsliszt (vagy zabkorpa)

8 evőkanál eritrol v nyírfacukor stb.

1 mokkáskanál kardamom (elhagyható)

1 citrom leve és reszelt héja

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A túrót a tojással, cukorral, citrommal, citromlével fűszerrel kikevertem, majd hozzászórtam a lisztet, azzal is alaposan összeforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és 50-55 percig sütöttem, amíg már nem volt folyós a közepe. Kivettem, kihűtöttem és szépen szeletelhető, hűtőben vígan eláll, de nem fog, mert pikk-pakk elfogy.

Forrás:http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/gyumolcsos-sutik/szedres-sutik/turos-sutemeny-szederrel/

 

Sárgadinnye krémleves szederrel

A citromos víz után, a kedvenc nyári szomjoltóim ezek a levesek, csak egy turmixgép vagy botmixer szükségeltetik, minimum kétféle gyümölcs és kész.

Mindenki – tisztelet a kivételnek- , panaszkodik, hogy meleg van. Nyár van. Ennyi. Pont. Eddig is voltak nyaranta olyan napok, hetek, amikor bizony a hőmérő higanyszála 40 fokra is felkúszott. De télen meg ugyanezek az emberek panaszkodnak, ha hideg van. Nem kéne inkább kihozni a melegből és hidegből a legjobbat, és örülni, hogy nem nyáron van 15 fok zuhogó esővel?? Nem értem őket, de nem is baj, én szeretem a meleget és imádom a főzés nélküli gyümölcsleveseket!

Nem szoktam ezeket túlcifrázni, ami van otthon az megy bele ami a fűszereket illeti, ami a folyadék részét, az pedig legtöbbször kókusztej és/vagy víz, szerintem ezek a legjobb opciók, úgyis a gyümölcs ízén van a hangsúly. A dinnyém most brutál édes volt, éppen ezért a savanykásabb szeder lett a legjobb barátja, na meg persze jó sok citromlé, és citromfű, menta. Nem sokáig nőnek már ezek a kertben, kihasználom, amíg van. Ha ezek nektek nincsenek semmi gond, ha vesztek citromot, vagy még jobb a lime, akkor már nyert ügyetek van. Tálaljátok a dinnye héjában, és kitűnő nyári előétel lesz, forró levesre nem sokan vágynak mostanság úgysem szerintem. Sőt, én másnap reggel a zabpelyhet is ebbe szórtam, és egy isteni finom dinnyés zabkása lett a végeredmény. Ha pedig az egészet leturmixoljátok, és lehűtve magatokkal viszitek, akkor tuti, hogy nem fogtok elcsábulni semmilyen cukros, szirupos, tejes frappé vagy shake vagy fagyi irányába se. Feltéve, ha nem akartok…

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb méretű sárgadinnye

20 dkg szeder

1 deci kókusztej (helyett víz vagy  más növényi tej is jó lehet)

1 citrom leve

friss menta és/vagy citromfű levelek

A dinnyét keresztben félbevágtam, kikapartam a magjait, majd a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem.

Hozzáöntöttem a kókusztejet, citromlevet, annyit vizet még, ami kb. 3/4-ig ellepte, tettem egy csipet sót is bele és leturmixoltam, visszaöntöttem a levest a dinnye héjába, beleszórtam az apróra vágott mentát és citromfüvet illetve a szedret is. Ha a dinnye hideg volt, akkor hűteni sem kell, egyből el lehet kanalazni, bár jót tesz neki, ha áll legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Kapros juhtúrós karfiolpizza

A pizza, ami nem is igazi pizza, viszont engem a kenyérlángosra is emlékeztet, pedig ahhoz sincs köze, ráadásul karfiol az alapja, de nincs is karfiolíze, ami jó hír azoknak akik utálják, sőt még gluténmentes is, de főleg baromi finom!Nem állítom határozottan, hogy süssetek ilyet a 38 fokos hőségben, nálam is egy hűvösebb napon készült, mivel érkezett hozzánk egy kosár meglepi egyenesen Erdélyből, -ezúton is köszönet érte-, ami többek között friss juhtúrót is tartalmazott.

Mivel maradék bacon is volt otthon, már össze is pároztam őket, és ha juhtúró, akkor a kapor sem maradhatott ki a buliból.

Van már egy karfiolpizza recept a blogon, de ennek lett most igazán jó a tésztája, az vékonyabb volt, de most csempésztem a karfiol és a tojás mellé pár kanál hajdinalisztet, és ettől lett olyan finom, puha inkább kenyérlángosra hajazó állaga, nagyon enyhe, nem is igazán felismerhető karfiol ízzel. És utóbbi itt most nem probléma, hiszen domináljon csak a feltét bátran.

Brokkolival is működik amúgy ez a pizzarecept, egy a lényeg, próbáljátok ki, mert addig úgy sem hiszitek el, hogy mennyire jó!

Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű pizzához:

2 fej karfiol

2 db tojás

4 evőkanál hajdinaliszt (helyette zabliszt, vagy rizsliszt, maglisztek is jók)

só, bors

1 teáskanál bazsalikom

Feltéthez:

20 dkg juhtúró

1 nagy doboz kefir

2 szál újhagyma vagy 1 kisebb fej lilahagyma vagy 2 gerezd fokhagyma

bors

4-6 szelet bacon

1-2 db paradicsom

A sütőt előmelegítettem 200 fokra.

A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem és egy sima darálógépben ledaráltam. Ehelyett van, hogy reszelem is, a reszelő kis lyukú oldalán. Ezután hozzákevertem a felvert tojást, fűszereket, hajdinalisztet.

A juhtúrót elkevertem a kefirrel, a felkarikázott újhagymával, kaporral, borsoztam, sót csak egy nagyon picit tettem hozzá, mert a juhtúró már az volt. A bacont kisebb darabokra vágtam.

A karfiolos masszát egy kókuszolajjal vékonyan megkent gáztepsire öntöttem, szétterítettem köralakban, kb. fél centi vastagságú legyen. Betoltam a sütőbe kb. 10 percre, míg a teteje is elkezdett már szilárdulni, aztán kivettem és rákentem a juhtúrós keveréket, végül ráhelyeztem a bacont és a paradicsomszeleteket is. Visszatoltam a sütőbe 180 fokra és addig sütöttem, míg a bacon is megpirult a tetején és a juhtúrós kefires kence sem volt már folyós. Ha nagyon pirulna a pizza alja, kicsit vissza kell venni a hőfokból.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!