Éljen az ősz és a langyos, meleg idő, na meg, hogy végre összehoztam egy új bejegyzést, egy klassz étellel, amit akár “álpizzának” is lehetne nevezni, de sokkal gyorsabban elkészül és lisztet még messziről sem látott.
Aki régóta követi a Pálmafát, annak ez a fajta lepény már ismerős lehet, van több hasonló recept a blogon, és mi gyakran eszünk ilyesmit, ha éppen nincs túl sok minden a hűtőben, ám, így mégis sikerül egy laktató fogást összedobni.
Nálam az ősz kajafronton egyenlő a sütőtökkel, ez itt sem hiányozhatott, és már nem csak A férfit, hanem a pöttöm 9 hónapos Miss Rózit is rászoktattam, tolja is befelé rendesen egymagában, de kiegészítve még valami gyümölccsel, almával, ananásszal, sőt mangós verziót is készítettem már neki, no és persze hússal kombinálva is eltünteti egy hang nélkül, feltéve, ha elég édes. Múltkor sikerült egy rossz értelemben tök ízű Hokkaido tököt vennem, ott az első grimasszal a tudtomra adta, hogy azt kenjem a hajamra nyugodtan, úgyhogy anyu újratervezett…
Mikor ez az étel készült, még volt füge, most már nem biztos, hogy hozzá lehet jutni, nyugodtan tegyetek szőlőt rá helyette. Igazából fantázia kérdése az egész, mehetne rá valami jóféle sonka is, sajtból kimondottan jó a feta, mert a sós íze jól kiegészíti az édes tököt és fügét. Szezámmag helyett, jó a dió is, a a fűszernövényeket is variáljátok bátran ízlés szerint. Ami a hajdina- és a csicserilisztet illeti, nem muszáj kombinálni, mindegyik megsüthető tojás nélkül egyedül is, de én az íze miatt szeretem ezt a kettőt keverni, szerintem, így a legfinomabb.
Nos, elég ötletet adtam, most már csak ki kell próbálnotok, hajrá!

Hozzávalók 2 főre:
1,5 deci hajdinaliszt
1,5 deci csicseriborsóliszt
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál őrölt római kömény
só, bors
víz
kókuszolaj a sütéshez
Feltét:
kisebb sütőtök fele sütve
10 dkg feta sajt vagy mozzarella (vegyesen is lehet)
2 -3 db füge (helyette szőlő is lehet)
2 teáskanál szezámmag
olívaolaj
só, bors
friss bazsalikom
A lepény hozzávalóit egy tálban összekevertem annyi vízzel, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjak.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítottam a kókuszolajat és 1-1 merőkanálnyi adagot megsütöttem mindkét oldalán kb. 4-4 perc alatt, majd tányérra húztam.
A sütőtököt előző nap megsütöttem 200 fokon a sütőben. Lehet egészben, de néha meghámozom, felkockázom és pici kókuszolajjal meglocsolva megsütöm. Most is az utóbbit választottam, így a lepény összeállításánál, csak rászórtam a tetejére a sült sütőtökkockákat, morzsoltam rá sajtot, rátépkedtem a fügét, és a bazsalikomot, pici só, pici bors, meghintettem szezámmaggal, locsoltam rá olívaolajat és el is készült.


Krémleves hiányom volt, ráadásul jött hozzá egy hűvösebb őszies nap, néhány darab, már nem túl szép szilva a hűtőben, így nem volt mit tenni, leves project indul.
Hozzávalók 3 főre:
Adott volt a feladat, a sóginőmnek tortát sütni szülinapjára, méghozzá glutén-, laktóz- és tojásmenteset. Végre egy kisebb kihívás, a bébiétel készítés mellett, ráadásul elég közel állnak hozzám az ilyen típusú nyalánkságok, hisz tudjátok. Az eredeti recept nyers csokitorta néven fut, de mivel az én alapanyagaim némileg módosultak, és nem minden nyers benne, például mandula helyett, mandulalisztet használtam, nyers kakaó helyett karobport, és sajnos nem kaptam friss datolyát, csak aszaltat, így nem nevezhető nyersnek, de ez pont nem baj.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
Hű, nem is tudom mikor jártam erre utoljára, sajnos túl régen, de egy 6 hónapos pörgő, forgó energiagolyó mellett, nehezemre esik a konyhában is sürögni, forogni. Fogjam mindig őrá?? Szenya vagyok lehet, és valójában nincs is olyan túl sokszor kedvem főzni? Hm… amúgy lenne, csak nem tudok nagyon elmélyedni a részletekben, mert nincs rá idő, ha meg van, akkor azt mással töltöm inkább. Ilyen ez, nem panasz, de vállalom, hogy máshová helyeződtek a hangsúlyok az életemben.
Hozzávalók 3 főre:
A fehér spárgáért nem rajongok ugyan, nem szeretem hámozgatni, de más zöldséggel kombinálva, jelen esetben az avokádóval, jó kis kence lett belőle. Joghurt sem muszáj egyébként hozzá, ha valaki laktózérzékeny lenne. Én most dúsításnak tettem bele, hogy elegendő legyen a lepényekhez.
Hozzávalók:
Szóval lepényre fel, mostanában én is ritkán készítek ilyesmit, pedig gyorsan meg van, és vacsorára is tökéletes amúgy, bármilyen zöldséges cuccal és néha mozzarellát is szeretek tépkedni rá, vagy feta sajtot. Kedv szerint váltogatom a liszteket, ami általában mindig van itthon, az csicseriborsóliszt, hajdinaliszt és amarántliszt. Ezeket a lepényeket az különbözteti meg a palacsintától, hogy nincs bennük tojás, tej, na és glutén, viszont isteni finomak, sós töltelékekhez pláne, de édesen is lehet őket falatozni természetesen.
Hozzávalók 2 lepényhez:
Vicces, hogy ezt is még karácsony előtt készítettem és most kerítek sort a megosztására, de annyi baj legyen, semmi olyan összetevője nincs, ami miatt csak télen lehetne készíteni. Sőt, friss brokkolival és almával, egy jó kis nyári vacsora is lehet. A brokkolikrém a kedvencem talán erről a tányérról, hiszen a maradék szuper reggelire pirítóson tálalva, illetve a tócsni, bár frissen az igazi, de elfogyott az bizony másnap hidegen is.
Hozzávalók:
Ilyenkor nincs mit tenni, gyors körbetekintés a konyhában hűtőben és általában egy ilyen morzsához szükséges gyümölcs, kevés liszt, cukor és vaj, szinte mindig van kéznél. Muszáj kihasználnom, ha a bébi alszik, viszont gyorsnak kell lennem, mert az “ördög” néha nem alszik mélyen és ha ébred, akkor búcsút mondhatok a desszertnek.
Hozzávalók:
Nem gondoltam, hogy valaha neki fogok állni ischlert készíteni, de most valahogy rám tört a vágy. Találtam is hozzá egy szimpatikus receptet, ami teljesen lisztmentes volt, pontosabban rizsliszttel készült a tésztája. Készítettem már hasonlót, így tudtam, hogy a rizsliszt tényleg működhet, az meg külön tetszett, hogy mellette még dió is van benne.
Hozzávalók 20-25 db-hoz:
Először kóstoltam a nyelvhalat is, eddig csak hallottam róla főzőműsorokban, hát gondoltam teszek egy próbát, olyan szimpatikusnak tűnt a halasnál, ráadásul az ára sem vészes, legalábbis a lazachoz képest. Nagyon kellemes a húsa, olyan tartalmas, de szinte krémes, nem esik szét sütés közben és lesz olyan vízízű, mint a fagyasztott halak többsége, amiket pont ezért nem szeretek.

