Pálmafa Project

Barackos karácsonyi pulykasült mangós édesburgonyás körettel

Napsütötte színek a tányéron! Miért is ne lehetne karácsonykor is napsütés, nem igaz? Az asztali dekort is még inkább feldobja, öröm nekiállni falatozni, hiszen mégis csak az íze a lényeg.Nem kell,hogy bonyolult legyen egy ünnepi étel, márpedig ez pofon egyszerű, kezdők is villanthatnak vele, pláne, hogy igazán kiadós, de mégis egészséges fogásról van szó, mert valakinek ez igenis számít karácsonykor is. Utána könnyebben csúszik a bejgli…

Klassz dolog pulykát egészben sütni, nálunk is favorit lett az elmúlt években Gordon Ramsey pulykasültje, de azzal azért kell foglalkozni, és kell egy fél nap mire elkészül, bár megéri, hiszen isteni és egy regiment vendégnek elég. Viszont kisebb adagban is lehet pulykát sütni, gyorsabban, egyszerűbben, kevesebb főnek, csak egy szép darab pulykamell filé szükségeltetik hozzá és klassz kiegészítők.

A legfontosabb szerintem a pulykamellnél, hogy ne legyen száraz, mert ezt bizony nem nehéz elérni ennél a húsnál. Én a fenti receptből azt tanultam, hogy a titok a vaj. Sajnos vagy sem, de ennyi elfér egy szárazabb húson, anélkül, hogy a végén egy vajban tocsogó ételt kapnánk. A bacon “kabát” pedig segít elérni, hogy a vaj, a sütés során a hús belsejébe csorogjon és szaftos maradjon a pulykánk.

Meló alig vele, csak a sütőbe dugni és kivárni, míg megsül. A gyümölcsös szószok jól passzolnak a pulykához, így esett a választásom most a barackra, hiszen volt már áfonyás, szilvás öntet, máz stb.

A jó hír az, hogy ez a barackos cucc előre is elkészíthető, előtte napokkal is és csak fel kell melegíteni,bár tény, kb. 10 perc alatt egyébként is összedobható. A köret, ami egy kiadósabb saláta is lehetne és egymagában is isteni, szintén pikk-pakk meg van, a különlegességét a mangó adja, de ha nem kaptok puhát, akkor egyrészt vegyetek keményet és megpuhul pár nap alatt, vagy használhattok helyette narancsot, birsalmát is. Édesburgonyát is lehet már tök jó áron kapni, deee sütőtököt is tehettek ám mellé, szóval mindenki találja meg az ízlésének és pénztárcájának a legmegfelelőbbet. A gesztenyétől pedig csak még inkább karácsonyi hangulata lesz az ételnek, bátran álljatok neki!

A férfi pedig azt üzeni, hogy ez a pulykasült hidegen is jó, tehát áldását adta, hogy karácsonykor is elkészíthetem megint, ti pedig a maradékot másnap akár vacsorára is elfogyaszthatjátok.Hozzávalók 4 főre:

Pulykához:

fél pulykamell egészben (kb. 1 kg)

1 csomag bacon

3 evőkanál vaj

1 rozmaring ág

só, bors

Barack szósz:

4 evőkanál baracklekvár

1 kis marék aszalt sárgabarack

csipet chili

1,5 deci víz

Köret:

1 db mangó

1 zacskó főtt gesztenye

4 db kisebb édesburgonya

fél lilahagyma

csokor petrezselyem v koriander

1 evőkanál citromlé

olívaolaj

só, bors

Elkészítése:

Az édesburgonyát héjastól feltettem főni, de akár süthetitek is hámozva, felkockázva a pulyka mellett.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A pulykahúst szárazra töröltem, sóztam, borsoztam mindkét oldalát. A puha vajban elkevertem az aprított rozmaringot és belemasszíroztam a pulykahúsba, majd befedtem a bacon szeletekkel és egy tepsibe fektettem. Alufóliával lefedve sütöttem 40 percig és fólia nélkül még kb. 20 percet kapott, míg a bacon ropogósra pirult a tetején.

Ezalatt a baracklekvárt egy kis edénybe kanalaztam, hozzászórtam a kisebb darabokra vágott aszalt barackot is, öntöttem hozzá kb. 1,5 deci vizet, csipet sóval és chilivel megszórtam, pár csepp citromlé is ment bele, majd összeforraltam, míg besűrűsödött és állni hagytam.

Ezalatt felszeltem a mangót. Aki még nem kóstolta a mangót, azt kell tudni a pucolásáról,hogy ugye ovális alakú és hosszában helyezkedik el a nagy, lapos, ovális magja is. Ezért a két oldalát a mag mentén le kell vágni, ahol a kés engedi. Majd a húsát bekockázom, hogy a héját ne vágjam át, kifordítom és így kockáira esik szét, amit csak ki kell emelni a héjából. Ami még a mag körül marad gyümölcshús, késsel levagdosom és ennyi. Az édesburgonyát, leszűrtem, kicsit hűlni hagytam, lehúztam a héját, felkockáztam a hagymával együtt és mentek ezek is a mangóhoz. A gesztenyéket szétmorzsoltam, félbe nagyjából, a többi hozzávalóhoz szórtam, a felaprított korianderrel együtt, majd meglocsoltam citromlével, olívaolajjal, sóztam, borsoztam picit, összekevertem és állni hagytam, míg a pulyka elkészült. Lehet ezt is langyosan enni, a még meleg sütőbe elég betolni tálalás előtt 10 perccel. Micróba inkább ne légyszi…

A pulyka szintén állt a pulton még 10 percet, majd keresztben vékonyan felszeltem és tálaltam a barack szósszal és a körettel.

Ünnepi pohárdesszertek

A 3 legklasszabb poharas édességet szedtem most csokorba nektek, amiket eddig karácsonyra készítettem. Mindenki kiválaszthatja a kedvére valót!

Meg van az a jó tulajdonságuk, hogy bár édesek, de nem kaptok brutál cukorsokkot tőlük, van köztük klasszikus gesztenyepüré, igazi gesztenyéből készítve, de választhattok egy légiesen könnyű panna cottát, vagy esetleg egy diós, mézes, fügés desszertet is, ami akkor a legjobb, ha a langyos aszalt gyümölcsre kerül rá a hideg, sűrű görög joghurt.

A képekre klikkelve, megtaláljátok a teljes receptet!

Gránátalmás panna cottaHázi gesztenyepüré

Görög, mézes, diós csemege

Még több karácsonyi receptet ITT OLVASHATTOK!

Olasz gesztenyetorta

Castagnaccio vagyis az olaszok gesztenyetorta receptje jött velem szembe pár napja a neten és rákattantam. Nem akartam elhinni először, hogy ha ebben tényleg csak gesztenyeliszt van, némi vízzel és olívaolajjal összekeverve, és pár szem aszalt gyümi és mag ízesíti, akkor ez hogy a bánatba áll össze a sütőben?

dscf0228Dehát valszeg pont úgy, mint ahogy a csicseriborsólisztes lepény is a serpenyőben, mert megszívja magát a liszt a folyadékkal és ez elég neki, hogy egyben maradjon. Nagyon izgalmas ez a recept, pláne, hogy picit sós és édes is, viszont egy deka hozzáadott cukor sincs a tésztájában, kivéve persze az aszalt gyümölcs cukortartalmát, de az a pár szem elenyésző. A rozmaringtól pedig pikáns lesz az egész és mikor a süti széle ropogósra sült és azt frissen én lenyestem persze, hmmm, na ott bódogság volt…

A gesztenyeliszt nem olcsó ez tény, most vettem én is először, viszont a többi hozzávalóval lehet spórolni, Fenyőmaggal készül az eredeti verzió, én diót használtam helyette és mogyorót, az aszalt gyümi bármi lehet, mazsola is, sőt el is hagyhatjátok, akkor is mennyei lesz! 25 dkg gesztenyelisztem volt csak, hát adtam hozzá darált diót még, de így is a gesztenye érződik benne, szóval picit lehet “csalni”. Imádnivaló, de tényleg, nálam kedvenc lesz érzem! Nevezhetném mindenmentesnek, de nem szeretem ezt a szót, hiszen egy ilyen rusztikus sütiben a legjobb dolgok rejlenek, amire csak szükségünk van.

dscf0232Hozzávalók:

35 dkg gesztenyeliszt (más magliszttel is kombinálható)

kis marék dió, mogyoró v fenyőmag

kis marék aszalt áfonya

nagy csipet só

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál friss aprított rozmaring

4-5 deci víz

A gesztenyelisztbe beleszórtam a magokat és az áfonyát, aprított rozmaringot, csipet sót és felöntöttem a víz és az olaj keverékével. Először inkább kevesebb vizet öntsetek hozzá, keverjétek simára, aztán ha még nagyon sűrű, akkor mehet hozzá víz. Állagra olyan “nehezebben” folyós masszának kell lennie, az átlagosnál sűrűbb palacsintatészta massza kb. Na értitek… Ezután mehet a tepsibe, ez a mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő, vagy egy közepes téglalap alakú tepsihez. Elég lapos lesz, de ez így jó.

A tetejére még pár szem magot, aszalt gyümit és rozmaring levelet szórtam.

200 fokon 40 percet sült, kihűtve szépen szeletelhető.

Egyszerű cukormentes gesztenyepüré házilag

Vannak olyan receptek, aminek már a készítésnél lázba jövök, pedig nem is tudom pontosan milyen lesz a végeredmény, hiszen kísérleti fázisban van a dolog, de mégis minden érzékszervem tudja, hogy most különösen jó lesz és alig várom, hogy megosszam veletek. Na ez most ilyen!

dscf0226Volt két csomag főtt gesztenyém és mivel a karácsonyi vacsoránál végül nem volt rá szükség, gondoltam most van időm és kedvem, hogy ismét gesztenyepürét kreáljak. Van már hasonló a blogon, igaz az inkább krém lett, mint püré. Most viszont tényleg püré állaga lett, és nem kellett sütögetni, pucolni, aztán még főzni a gesztenyét stb. Sima boltban kapható zacskós natúr egész főtt gesztenyét használtam, rum helyett, pici házi diólikőrt löttyintettem bele, és hogy kicsit krémesebb legyen, a hűtőben figyelő mascarponéból kívánkozott bele pár kanállal, az olvaszott kókuszzsírtól pedig összeállt az egész és már mehetett is a mélyhűtőbe.

dscf0224Kb. 1 óra múlva pedig már kanalaztuk is a mennyei mannát, amit végre én is meg tudtam enni szívesen, mert nem volt mellékíze, mint a bolti masszáknak, ami számomra ehetetlen. Ja és cukrot sem tettem bele, a tejszín és a krémsajt zsírossága nekem már eléggé “megédesíti” a pürét, de ha szeretnétek akkor tegyetek hozzá mézet.

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg főtt gesztenye

3 evőkanál kókuszolaj (v vaj)

3 evőkanál mascarpone v sűrű görög joghurt

1 evőkanál rum (nálam diólikőr)

Tetejére: 2 deci cukrozatlan habtejszín

A főtt gesztenyét egy kis edénybe reszeltem, szét is nyomkodhatjátok, rákanalaztam a még szilárd kókuszzsírt, hozzáöntöttem a likőrt és az egészet összemelegítettem míg a kókuszzsír felolvadt és átjárta az egész masszát. Hozzákanalaztam a mascarponét, majd fogtam egy botmixert és párszor átmentem rajta. Ezután egy műnyag fóliába kanalaztam a masszát és kb. 1,5 órára mélyhűtőbe tettem.

Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá vertem, egy nagyobb lyukú reszelőn kis tálakba reszeltem 1-1 kupacot a gesztenyemasszából, majd habzsákból rányomtam a tejszínt.

dscf0227

Karácsonyi zöldségköret gesztenyével és gránátalmával

Itt az idő elgondolkodni, hogy a karácsonyi hal vagy pulyka mellé mi legyen a köret. Na jó, talán ez még korai…, de engem most foglalkoztatott ez a kérdés. Ok, tudooom krumplipüré, sült krumpli és társai, de mi van akkor, ha ez valakit nem vonz és nem dob fel és izgalmasabbra vágyik? Na, akkor jöhet valami hasonló étek.

dscf0182A helyzet az, hogy én ezzel egymagában jóllaktam, de nyilván hatalmas rakást nagyobb mennyiséget pakoltam a tányérra, mintha mondjuk pulyka is lett volna mellette.

Alakítsátok nyugodtan kedvetek szerint, értem ezalatt azt, hogy ha nem szeretitek a csicsókát, akkor tök jó a padlizsán helyette, vagy sütőtök, a gránátalmát szerintem ne hagyjátok ki, kell a színe, az íze, a savassága az egészhez, egyszerűen életre kelti köretünket. Mondjuk narancsot még el tudnék képzelni benne, citromlé helyett, akár annak a levét is rá lehet csorgatni a végén.

Ja, és szerintem a vegák és vegánok is hálásak lesznek érte!

dscf0184

Hozzávalók:

fél kg csicsóka

2 db cukkini

20 dkg gesztenye (pucolva)

1 db gránátalma

citromlé

só, bors

kakukkfű, rozmaring

kókuszolaj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gesztenyét felöntöttem vízzel, majd egyenként késsel bevagdostam keresztben a tetejüket, majd a sütőbe toltam kb. 25 percre. Én mindig kiszoktam egyet venni megkóstolni,  hogy kellően puha-e.

A csicsókát megsikáltam alaposan, nem hámoztam, felkockáztam, a cukkinit szintén. Én grillserpenyőben kevés kókuszolajon sütöttem őket, de nyugodtan lehet ezeket is a sütőben, ha a gesztenye mellé, alá, fölé, befér, akkor simán mehetnek együtt. A cukkininek viszont kevesebb idő kell, azt én is csak akkor adtam a csicsókához, mikor az már félig megpuhult.

Ezalatt a gránátalmát félbevágtam, kiütögettem a magjait, mikor a gesztenye megsült, megpucoltam és a zöldségekkel együtt egy tálban összekevertem, rámorzsoltam a kakukkfüvet, megszórtam aprított rozmaringgal, meglocsoltam citromlével és tálalható.

Birsalmás gesztenyés hajdinakása

Egyik reggelimet szeretném ma megosztani veletek, zabkása helyett most hajdinakása, de akár lehetne kölesből, vagy rozspehelyből is, ahogy tetszik.

20161105_144231-2Igazi őszi hangulat a tányéron, ennél jobban nem is indulhat a reggel, gesztenye, birsalma, krémes melengető kanalaznivaló, én ezt minden héten megenném, míg tavasz nem lesz!

Természetesen maradhattok  a zabpehelynél, ha gyorsabb verzióra vágytok, de ezt előre is el lehet készíteni, hiszen behűtve is finom, de akár fel is melegíthetitek, hozzá lehet önteni még egy pici kókusztejet például és olyan, mint új korában. Van benne energia, de glutén és laktózmentes, és amíg én a zabkásától elég hamar megéhezem, a hajdinától nem, délig biztos, hogy kitart a lendület. Chiamagból is klassz lenne, és kisebb poharakba töltve akár desszert is válhat belőle.

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél birsalma

1,5 deci natúr hajdina

10 dkg főtt gesztenye

3 deci kókusztej (v más növényi tej)

1 evőkanál méz v nyírfacukor

fél mokkáskanál kardamom v fahéj

A birsalmát felkockáztam, a hajdinát átmostam, beleöntöttem mindent egy kisebb lábosba, felöntöttem a kókusztejjel, megszórtam a fűszerekkel, a mézet én csak akkor csorgattam rá, mikor elkészült, de itt is lehet már édesíteni ízlés szerint.

Fedő alatt addig főztem, míg a hajdina átpuhult, és beszívta az összes folyadékot, akkor már a birs is biztosan megfelelő állagú. Ha nagyon elfő a leve, akkor pici folyadékot lehet még aláönteni. Langyosan az igazi, de másnap hidegen is finom.

 

Kacsamell szőlősalátával

Akár szüreti ebéd is lehetne ez a fogás, mert a kacsa és a szőlő szuper páros, de ez az egyszerű hideg szőlősaláta szinte bármilyen sült húshoz passzolhat, hétvégére ideális!

DSCF0088Általában, ha kacsahúst sütök, kerül mellé valamilyen gyümölcs, ilyenkor a szőlőt is a tepsibe szoktam szórni és átveszi a többnyire fehérboros fűszeres szaft ízét, itt találtok ilyen receptet is. Most viszont elég meleg volt mikor ez az étel készült, így egy hideg, pikáns gyümölcssaláta volt a legkézenfekvőbb mellé. Kefir, zöld citrom, pár csepp méz és kész is volt, míg a serpenyőben a kacsamell is kellően puhára sült, miközben magába szívta a rozmaringos szaftot.

Ha esetleg valakit zavar a szőlőmag, akkor érdemesebb nagyobb szeműeket választani és kimagozni, ha van türelmetek… Némi extra finomság is került a saláta tetejére, még pedig a főtt gesztenye. Ennek még nincs szezonja, viszont én rákattantam a bolti zacskós főtt gesztenyére és hetente elpusztítok egy adagot csak úgy egymagában, viszont ilyen ételekhez is remek. Ennek hiányában még dióval tudnám elképzelni…

DSCF0090

Hozzávalók 2 főre:

fél kacsamell

1-1 kisebb fürt fehér és piros szőlő

2 rozmaring ág

fél lime leve

pár csepp méz

1 kis doboz kefir

só, bors

Tetejére: főtt gesztenye (elhagyható) vagy dió is lehet helyette

A kacsamell elkészítését IDE KLIKKELVE megtalálhatjátok. Itt annyi változás volt csak, hogy két rozmaring ágat még mellé dobtam, így a szaft átvette az ízét, amivel tálaláskor még meglocsoltam.

A szőlőt leszemeztem, egy tálba tettem, a kefirben elkevertem a fűszereket, a zöld citrom levét és a mézet, majd összeforgattam a gyümölccsel. Min. fél órát ajánlott hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

További kacsahúsos recepteket itt találtok!

Gesztenyés pulykatekercs sütőtökpürével

Egy pulykasült, ami végre szaftos és nem csont száraz. Biztos másnak nem nagy kunszt egy ilyet összehozni, de én valahogy a legtöbb sült pulykamellet, eddig csak “jójódeee” értékeléssel bírtam illetni sajnos.

DSCF9020Szeretem a pulyát darálva, szószókás ételekben csíkozva, de akárhányszor próbálkoztam nagyobb darabot egészben sütni, hiába volt betekerve baconnel, naranccsal valahogy akkor is kissé száraz maradt…

Most először készítettem tekercsben, zavarba is jöttem először a hatalmas pulykamell láttán, nem vagyok egy nagy hússütögető típus, elvagyok vígan a kis ződségeimmel, meg magjaimmal. Egy ekkora darab hús megsütése egyben viszont igazi “challange” lett számomra. Ízre tényleg finom lett, a külcsínen biztos lehet még javítani. Annyi jó tanácsot adnék hozzá, hogy érdemes egy főzőzsineggel összekötözni sütés előtt, mert nekem kicsit kirepedt az oldala, igaz nem esett szét és így is szeletelhető volt.

Gesztenyéből a zacskós előre megfőzöttet vegyétek, vagy lehet kapni, fagyasztott, főtt és ledarált kiszerelést, de semmiképp nem a pürét!!!!! Utóbbinak nem sok köze van a gesztenyéhez és tele van plusz adalékanyaggal és cukorral…

Azért is jó ez a főétel karácsonyra, mert előző este összeállíthatjátok a húst, másnap csak sütni kell és a sütőtökpürét szintén el lehet előre készíteni.

DSCF9017

Hozzávalók 4 főre:

fél kg pulykamellfilé egy darabban vagy két kisebben

1 csomag bacon

Töltelékhez:

20 dkg főtt gesztenye

5 dkg aszalt áfonya (szilva is lehet)

1 db mandarin

3-4 evőkanál mascarpone (tejföl v sűrű joghurt is jó)

só, bors

1 kisebb szelet rozskenyér

Körethez:

fél sütőtök

5-10 dkg reszelt parmezán

tej

só, bors

A töltelékhez a zsemle és az áfonya kivételével egy botmixerrel összeturmixoltam a hozzávalókat, eztuán beleszórtam az áfonyaszemeket, majd belemorzsoltam az előtte vízbe áztatott rozskenyeret, hogy besűrítse a masszát. Helyette jó a zsemlemorzsa, de akár zabkorpa, zabpehely is. A lényeg, hogy sűrű kenhető, de nem folyós állaga legyen.

A húst kiterítettem kicsit kiklopfoltam mindkét oldalát, nagyjából téglalap alakúnak kell lennie. Sóztam, borsoztam, majd belekentem a tölteléket egyenletesen kb. fél centi vastagon. Hosszában feltekertem és keresztben ráterítettem a bacont, aláhajtogattam, hogy az egész darab húst befedje.

200 fokra előmelegített sütőbe dugtam kb. 1 deci vizet és pici olívaolajat aláöntve, de akár fehér bort is löttyinthettek hozzá. Alufóliával lefedve kb. 50 percig sült, ezután fólia nélkül legalább még fél órát, míg a bacon megpirult. Mikor a fóliát levettem, került mellé negyedekbe vágott alma, egész fokhagyma és félbevágott vöröshagyma is, valamint néhány friss rozmaring és kakukkfű ág. Ezek elhagyhatóak, de mi nagyon szeretjük a húst szaftjában megsült almát és hagymát.

A sütőtök körethez a tököt előző nap megsütöttem a szokásos módon nagyobb darabokra vágva, majd kikapartam a puha húsát, befűszereztem, megszórtam a parmezánnal, öntöttem hozzá kevés tejet, hogy krémes legyen, majd mikor a hús elkészült csak fel kellett melegíteni és tálalni. Ez a köret vígan elkészíthető előző este, mert a krumplipürével ellentétben másnap is finom és nem szárad ki.

 

Aszalt paradicsomos gesztenyés fokhagymaleves

Ezt a levest a vámpírok is imádni fogják! A legfinomabb, amit eddig ettem azt hiszem. Az illata pedig mesés, beszippantjátok és kisimulnak a ráncaitok, az elfogyasztása után pedig olyan fokhagymaszagotok lesz, hogy minden élőlény rossz energia távozik az életetekből. Na meggyőztelek benneteket, hogy miért érdemes megfőzni?

DSCF8691A krémleves az, amit hideg időben kb. minden nap megennék, viszont a fokhagymakrémlevest lehet úgy teletömni liszttel, tejjel, leveskockával, amitől számomra ehetetlenné válik. Ebben egyik sincs az utóbbiak közül, csak a végén került bele egy kevés natúr joghurt, viszont mégis ízes és finom. És lécci, légyszi, légy szíves, ne tegyetek bele leveskockát, attól leveskocka íze lesz az összes krémlevesnek, már pedig egy fokhagymaleves fokhagymaízű legyen, és a friss vagy szárított fűszerek adjanak neki még plusz aromát.

Persze, ha van kéznél házi zöldség vagy húslé, ok, mehet bele, de már azok is elviszik más irányba az ízét, pláne, ha húsleves kerül bele. Tuti finom lesz úgyis, de nem ilyen. Én ebben a levesben pont azt imádtam, hogy a kakukkfű, a szerecsendió, a fehérbors adtak a levesnek egy nagyon kellemes háttérízt, de a fokhagyma maradt a domináns.

DSCF8690Ami a feltétet illeti, ezúttal aszalt paradicsom és gesztenye. Igen, furán hangzik, de bitang jó, ahogy az édes gesztenye találkozik a savanykásabb és krémesen lágy aszalt paradicsommal. Passzolnak, de tényleg! Persze paradicsom nélkül is szuper lesz, nyugodtan reszeljetek rá parmezánt, meg pirított kenyérkocka is repülhet bele, ha tartalmasabbá tennétek, csak az a műkocka maradjon a boltok polcain örökre, ha lehet… Köszi!:)

DSCF8692Hozzávalók 2 főre:

2 egész fej fokhagyma

1 db nagyobb méretű vöröshagyma

10 dkg aszalt paradicsom

1 marék sült gesztenye

6 deci víz

3-4 evőkanál natúr joghurt

2-3 db friss kakukkfűág (1 mokkáskanál szárított)

reszelt szerecsendió

só, fehérbors

1-1 evőkanál olívaolaj+vaj

A fokhagymákat megpucoltam és apróra vágtam, a vöröshagymát szintén.

Egy edényben felhevítettem a vajat és az olívaolajat, majd rádobtam először a vöröshagymát, üvegesre pirítottam, majd hozzászórtam a fokhagymákat is, a kakukkfűvel együtt. Ismét hagytam kicsit pirulni, de folyamatosan keverve, nehogy megégjen. Fűszereztem, reszeltem bele szerecsendiót és felöntöttem 2 pohár vízzel és lefedve hagytam főni, míg a hagymák megpuhultak.

Én a gesztenyét előző este megsütöttem, de ha nincs kéznél sütve, akkor először toljátok a sütőbe a bevagdosott gesztenyét, aztán álljatok neki a levesnek, míg az elkészül a gesztenye is megsül.

Mikor a hagyma megpuhult a joghurtba kanalaztam pár evőkanál levet, simára kevertem és a leveshez öntöttem, majd botmixerrel simára turmixoltam az egészet.  A végén ment még hozzá friss kakukkfű, ismét reszeltem rá szerecsendiót, beletettem a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomokat, és morzsoltam bele a gesztenyéből.

 

 

Főzzünk rizottót maradékokból!

A legjobb kaják maradékokból születnek komolyan mondom. Teljesen új köntösbe lehet öltöztetni őket és senkinek fel sem fog tűnni, hogy éppen harmadik napja eszi a maradék húst, amit eredeti állapotában már nem annyira szívesen rakott volna a tányérjába. Hozzáteszem, nem azért mert megromlott…

DSCF5499Mi történik akkor, ha a 12 főre meghirdetett ebéden csak 5-en tudnak megjelenni. Nos, csomagolsz mindenkinek. A szomszédnak is. De ha még mindig van, akkor azt eszed másnap is, aztán harmadnap felturbózod, hogy jobban csússzon. A rizottó erre tökéletes volt, a maradék  húsleves pedig a mélyhűtőn kívül nem is kerülhetne jobb helyre, mint krémlevesekbe vagy rizottóba. A benne főtt pulykanyak szintén megy vele karöltve, bár a sült pulyka is mehetett volna. A maradék sütőtök szintén, a karácsonykor el nem használt gesztenye meg pláne.

DSCF5506És hogy miért gersli és nem arborio vagyis rizottó rizs? Egyrészt, mert a gersli vagy más néven árpagyöngye finom és értékes gabonféle és el van hanyagolva, másrészt meg 200 Forintba került fél kg és nem 1000-be, mint a speckó olasz rizottó rizs. Ami persze nagyon finom, de a gersli szemek is hasonlítanak hozzá, ugyanolyan gömbölydedek, így jól magukba szívják a nedvességet.

Sokan megijednek a rizottó készítéstől, pedig csak első hallásra hajmeresztő, valójában nem az, mert nekem is sikerült tavaly egy avokádósat összehozni. Állni kell mellette meg kavargatni, de legalább addig is dolgozik a karizom és lehet kóstolgatni, a bort is ami mellé jár… Megéri na, tessék kipróbálni!

DSCF5500Hozzávalók:

4 marék gersli

20 dkg kisebb darabokra szedett főtt pulykahús vagy más maradék sült/főtt hús

fél darab sült kockára vágott sütőtök

10 dkg főtt gesztenye

1 fej vöröshagyma

1,5 deci fehérbor(elhagyható)

1 liter húsleves

1 teáskanál chilipehely

só, bors

egy fél csokor petrezselyem aprítva

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

A húslevest felforrósítottam. Egy széles és mély serpenyőben felhevítettem az olajat és a vajat, erre került a felkockázott vöröshagyma, amit üvegesre pároltam. Ezután hozzáöntöttem a gerslit, majd a fehérbort és megvártam, míg az összes folyadék elpárolog, közben sóztam, borsoztam és megszórtam a tört chilivel. Innentől kezdve pedig merőkanalanként adagoltam a húslevest az ételbe,  Közben a merőkanál hátuljával kevertem, masszíroztam a gerslit, hogy könnyebben magukba szívják a szemek a folyadékot, Mikor ez megtörtént újabb kanál leves következett, amíg minden szem meg nem puhult. Akkor  jó, ha krémes állagú lesz.

A főtt pulykahúst egy serpenyőben pici olívaolajon átmelegítettem, lehet simán a mikróban is, de én annak nem vagyok híve… Az olívaolajtól meg még több íz került a húshoz. Végül belekevertem a rizottóba, majd megszórtam a kisebb darabokra tört főtt gesztenyével és friss petrezselyemmel.

Frissen az igazi!

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!