Pálmafa Project

Sült csirke kapros brokkolis egresmártással

Rájöttem a héten az egresre pillantván a piacon, hogy még nincs is receptem vele, és ezen sürgősen változtatni szerettem volna. Sikerült. Finom lett. Íme:

DSCF9603Kicsit bővebben is azért róla, biztos ismeritek a piszkemártást, ami jó, mert én nem… Ez nekem valahogy kimaradt a gyerekkoromból pedig volt egres a kertben, amit csak úgy egymagában, a belsejét kiszippantva ettünk. Néha…mert azért nem volt népszerű gyümölcs, és szerintem  most sem az. Nem is árulnak túl sok helyen, de most van a szezonja, így ráleltem és vittem is.

Annyit tudtam róla, hogy jó emésztésserkentő, van benne C-vitamin, kalória pedig alig. Ja és hogy savanyú és húsok mellé jó lehet. Híve vagyok a zöldségek és gyümik nyers fogyasztásának hisz tudjátok, de ezt akkor se nagyon tudtam volna salátába nyersen belecsempészni, úgy, hogy az még élvezhető is legyen, ha közben ütnek és kényszerítenek, mert ezt bizony még féléretten szedték le és különösen savanyú volt és kemény. Így kapóra jött ez a mártás, és, hogy kivételesen húst kívántam. Mivel nagyon szexi csirkecomb filét rakott elém a hentes, ami kevésbé száraz, mint a csirkemell, így tök jó kis ebéd lett belőle. És igen brokkoli is virít ott, teljesen jól passzolnak, a kapor pedig életre kelti az egészet. Nem szeretem cukrozni a sós ételeket, még xilittel sem, de ebbe most muszáj volt, hogy kerek legyen a történet és élvezhető.

A gersli vagy más néven árpagyöngye pedig kimondottan jó köretnek bizonyult, a duci szemek jól magukba szippantják a mártást, de sima rizzsel is készíthetitek.

DSCF9606Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkecombfilé v csirkemell

25 dkg egres

1 kis fej brokkoli

3 gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

1 kis csokor kapor

2 deci tejszín (rizstejszínt használtam)

1 evőkanál rizsliszt

1 evőkanál nyírfacukor

só, bors

kókuszolaj

Köret: 1 bögre gersli (lehet rizs, kuszkusz, bulgur is)

A csirkecombot felkockáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, majd félretettem.

A brokkolit rózsáira szedtem,  a fokhagymát felaprítottam az újhagymával együtt, majd kókuszolajon kicsit átkeverve, vigyázva, hogy meg ne égjen üvegesre pároltam. Hozzáadtam a brokkolit és az egrest, sót és borsot, öntöttem alá pici vizet kb. egy decit, megszórtam nyírfacukorral, majd lefedve hagytam, hogy puhulni kezdjen a brokkoli és az egres is. A rizstejszínben elkevertem a rizslisztet és a felaprított kaprot, mikor a brokkoli már félig megpuhult, beleöntöttem a tejszínt a serpenyőbe, elkevertem, megvártam, míg felforr, besűrűsödik egy kicsit és 5 perc múlva el is zártam a gázt alatta. Közben dupla mennyiségű vízben kifőztem a  gerslit is.

DSCF9604

Brokkolis zöldborsós gersli mandulamorzsával

A címből kimaradt, hogy medvehagymás is… De az utóbbi pár alkalommal a desszerteket kivéve nagyjából mindegyik receptem neve ezzel kezdődött, és ahogy elnézem a vázlatokat a következő pár hétben is így fog, szóval már oda sem írom inkább, aki nem szereti a medvehagymát, vagy nincs kéznél, akkor majd kicseréli újhagymára, például ebben a receptben is.

DSCF9380Ez igen egyszerű történet és nagyon zöld, hétközben tökéletes ebédnek bizonyult, egy jó nagy tányérral kitartott estig. Egyébként meg ha köretként szeretnétek az asztalra tenni, akkor hal mellé simán el tudom képzelni, vagy sovány sült húsokhoz.

Jó dolog gerslit vagyis árpagyöngyét főzni néha napján, mert értékes gabona, helyettesítheti a rizst, ráadásul mivel nagy duci szemű, a szaftos, szószos ételekhez rendkívül jó, illetve rizottót is készítettem már belőle.

Továbbra is tartom, hogy nem eszem tejtermékeket, vagy csak nagyon ritkán, tejszínt, túrót, tejfölt elfelejtettem már jó ideje, így itt is növényi tejszínt használtam, itt éppen kókuszt, de jó a rizstejszín, de a hagyományos főzőtejszín is természetesen, ha ti azt használtok. Amúgy ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy azt hittem levakarom majd a falat a túró, a joghurt és főleg a sajtok után, utóbbit azért hébe-hóba eszem, de nem is hiányzik, szerintem az emésztésem is jobb és a télen begyűjtött miniatűr bébihájam a hasamon is leeresztett, úgyhogy bódogság van. És ha megkóstoljátok ezt az ételt, attól is az lesz!

DSCF9382

Hozzávalók 3 adaghoz:

egy nagy fej brokkoli fele

kis doboz zöldborsókonzerv (mirelit is jó)

10 dkg gersli (árpagyöngye)

2,5 deci tejszín (nálam kókusztejszín)

1 db tojás

4-5 szál medvehagyma

5 dkg mandula

fehérbors

szerecsendió

só, bors

Tetejére: petrezselyem és/vagy medvehagyma

A gerslit dupla mennyiségű vízben megfőztem, a brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem. A medvehagymát felaprítottam, a zöldborsót leszűrtem, alaposan leöblítettem.

Mindent összekevertem a sütőformába, felvertem a tojást, simára kevertem a tejszínnel, megfűszereztem és ráöntöttem a zöldséges keverékre. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percre, majd kivettem rászórtam a darabosra őrölt mandulát és még 5 percre visszadugtam a sütőbe, amíg a mandula kicsit megpirult.

Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemmel és még egy pici medvehagymával.

Lecsó gerslivel

A legjobb megoldás nyáron, ha túl régóta várakozik a hűtőben a paradicsom és a paprika.

DSCF7379Velem is ez történt, bevásároltam a piacon paprikából, majd megérkeztek a szülők édeslányompaprikátishoztam felkiáltással és a nyóc üveg lekvár mellé pattant is fel a konyhapultra egy szatyorral. Jujj de jó, mert alig volt csak 1 kg itthon belőle, és a zöldségek közül ezt eszem a legritkábban.

Sebaj, ennél nagyobb problémám sose legyen, kaja nálam kukába nem kerül, akárhogy is, de elfogy, átalakul, felszívódik, bármi.

A lecsót amúgy többnyire tojással szoktam készíteni, és kenyér nélkül eszem, de tojást most nem vala és egyébként is tartalmasabb ebédre volt szükségem, így fel kellett turbóznom egy kicsit, hogy túléljem vele a délután és egy edzést. Az árpagyöngyre esett a választásom, mert tetszik a neve, másrészt pedig régen ettem már gerslit és az ilyen szaftosabb ételekhez érdemes kipróbálni. Nagyon jó immunerősítő és roboráló hatású gabonaféle, már a római gladiátorok is árpából készült kását fogyasztottak egy-egy küzdelmes nap után.

Külön főztem a lecsót és a gerslit, de akár meg is spórolható egy edény, és együtt is lehet rotyogtatni a kettőt, sőt szerintem bográcsban főzve még finomabb lehet!

DSCF7377

Hozzávalók 2 főre:

2 db paprika

2 db paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 kis darab szalonna

2 deci gersli

1 teáskanál pirospaprika

só, bors

A gerslit a rizshez hasonlóan dupla mennyiségű vízben feltettem főni.

A szalonnát felkockáztam és egy száraz serpenyőben zsírjára pirítottam, erre tettem rá először a hagymákat, majd mikor üvegesedni kezdett, ment hozzá a feldarabolt paprika és kb. 5 perc után a paradicsom is. Fűszereztem, picit vizet öntöttem alá, majd lefedve hagytam főni, míg minden átpuhul.

A végén lehet tojással dúsítani, én azt most kihagytam, csak szimplán belekevertem a puha gerslit.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!