Pálmafa Project

Marhahúsos vöröslencse curry

Mindenkinek jár egy kis curry télen! Persze nyáron is, de én akkor nem gyakran kívánom az ilyen típusú ételeket, most viszont szezonja van, hiszen ezek a fűszerek ilyenkor képesek igazán a melengető hatásukat éreztetni.

Elég sok curry recept van már a blogon, de húsos talán még nincs. Na jó, talán egy csirkés van valahol. A legjobban egyébként én is a húsmentes verziókat kedvelem, hiszen általában elég laktatóak azok magukban is, pláne a lencsések, de most egy ilyen hard core verzióra vágytam marhahússal.

Az a jó ebben, hogy bár lencse és marha, de mégis gyorsan elkészülnek. Szerintem szűk fél óra alatt ez meg is volt, ugyanis a vöröslencse ripsz ropsz megfő áztatás nélkül és frankón besűríti magát, semmi habarás hókuszpókusz nem kell, a marhahús meg mivel darált formába kerül bele, szintén gyorsan átpirult az elején és már tálalható is volt a vacsora A férfi orra elé, majd másnap lett belőle finom ebéd is.

Ja, és hogy mit keres benne a grapefruit? Hát vannak azok a napok mikor az ízlésem a szokásosnál is jobban kificamodik, úgyhogy gondoltam egyet és citromlé helyett, fanyar, kesernyés grapefruit kockákat dobáltam rá. Amúgy citromlevet én egyébként is szoktam belecsavarni mikor elkészül, kell az a földes ízű lencsének, hogy egy pici lendületet adjon neki. Próbáljátok ki nyugodtan, de a citromlé is tökéletes hozzá.

Hozzávalók:

fél kb darált marhahús

30 dkg vöröslencse

2 deci paradicsomlé

1 deci kókusztejszín (helyette sima tejszín v joghurt, tejföl is jó)

kb. 1 liter víz

2 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1-1 teáskanál garam masala és kurkuma

kókuszolaj

Tálaláshoz: 1 db piros grapefruit kis darabokra vágva (elhagyható illetve pár csepp citromlé is jó)

A vöröshagymát apróra vágtam, kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a húst, lepirítottam, megszórtam a fűszerekkel, hozzáreszeltem a gyömbért és a fokhagymákat, végül beleszórtam a lencsét és belekevertem a paradicsomlevet is.  Felöntöttem egy liter forró vízzel és lefedve főni hagytam. Ha nagyon elfőné a levét mielőtt a lencse megpuhul, nyugodtan lehet 1-2 deci vizet még hozzáadni. Kb. 20 perc múlva mikor a lencse megpuhult, belekevertem a kókusztejszínt, tálalásnál pedig megszórtam pár szelet grapefruittal.

 

Brokkolis vöröslencse curry

Egyre inkább főzelékfaló leszek, pláne ha ilyen curryről van szó. Ezekkel a fűszerekkel én bármit megeszek szerintem és titeket is arra tudlak csak biztatni, hogy próbáljátok ki.

DSCF9237Ez a verzió azért is lett klassz és ajánlom szívesen, mert brokkoli is van benne, viszont csak úgy szép csendesen megbújik a háttérben és ha teljesen apróra vágva keveritek bele, akkor nem tolakodó az íze, és szerintem simán megeszik azok is, akik amúgy fanyalognak rá.

A vöröslencse és a garam masala fűszer a domináns benne, utóbbira rákattantam, aki olvassa a blogot, tudja, hogy sokszor használom hasonló zöldséges indiai currykbe, amiket nevezünk egyszerűen fűszeres és nem hétköznapi főzelékeknek magyarul. A kurkuma fogyasztás mostanában nagy divat, tényleg szuper egészséges,de nem jobb, ha így természetes fűszer formájában jutunk hozzá?

Gyorsan elkészül, semmi habarás, sűrítés, max. egy kevés főzőtejszín ízlés szerint és kész. Ideális hétköznapokra, ennek az ételnek kimondottan jót tesz,  ha másnapos. Úgyhogy főzettek curryt, itt találhattok még többet!

DSCF9236

Hozzávalók 2 főre:

1 pohár vöröslencse

fél fej brokkoli

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 teáskanál garam masala

1 mokkáskanál kurkuma

fél deci főzőtejszín v kókusztej (ezek nélkül is finom)

kókuszolaj

Tetejére: pirított napraforgómag + petrezselyem

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem és leöblítettem hideg vízzel.

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés kókuszolajon megpároltam, rászórtam a lencsét, fűszereztem, kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje és lefedve közepes lángon főztem. Ha beszívta az összes vizet, akkor mindig kb. fél decinként pótoltam.

Ezalatt a brokkolit felaprítottam, beledobhatjátok robotgépbe is, ha nagyon apróra szeretnétek, de lehet darabos is. Mikor a lencse megpuhult, beleszórtam a főzelékbe a brokkolit, beleöntöttem a tejszínt, megvártam, míg ismét felforr, rottyan egyet és elzártam a gázt.

Száraz serpenyőben megpirított hántolt szotyit szórtam rá tálaláskor és megszórtam friss petrezselyemmel.

Kókusztejes lencseleves

Kezdjük az újévet egy igazi, melengető, macskajaj gyógyító lencselevessel. Nyilván az utóbbi probléma itt senkit nem érint….

DSCF9201A legegyszerűbb és legfinomabb levesek egyike, ami nekem pedig külön boldogság, ha a kedves vendég 3szor szed belőle egymás után. Megtörtént, láttam, és lefújtotta még 10 darab pogácsával, talán még a zsebébe is dugott sutyiban. Az amúgy sótlan pogirecept is hamarosan érkezik, de most lencse sztori van.

Jó sűrű lett, félig főzelék, de ez nem lényeg, így is, úgy is finom. És nem feltétlen kell a lencselevesbe még újévkor sem virsli, nem is hiányzott nekünk sem, hiszen kevés kókusztej is került bele, de ettől még nincs kókuszíze. Aki nem tudja mi van benne, csak annyit érez, hogy ez valamitől picit más, de különösen finom, selymes és fűszeres. Az illata is mesés, kell ennél jobb dolog az ízlelőbimbóknak az év első napján?

DSCF9197Hozzávalók 6 főre:

40 dkg lencse

3 deci kókusztej

2 szál sárgarépa

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 db babérlevél

2 teáskanál garam masala fűszerkeverék

kókuszzsír

Tálaláshoz: petrezselyem

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam és egy kanál kókuszzsíron megpároltam, hozzáadtam a kis kockákra vágott répát, babérlevelet, fűszereket, majd a lencsét. Pár percig együtt is pirítottam őket, majd felöntöttem annyi forró vízzel, amennyi kb. 2 ujjnyival ellepte és hozzáöntöttem a kókusztejet is. Lefedve főztem, míg minden megpuhult, néha ránéztem, mert a lencse hajlamos az összes folyadékot magába szippantani, időnként öntöttem még hozzá 1-1 deci vizet, ha túl sűrűnek gondoltam. Ha főzelékre vágytok, egész egyszerűen ne öntsetek hozzá többet, besűríti szépen magát, semmilyen lisztes habarás nem kell.

Tálaláskor megszórtam petrezselyemmel.

Lencsefőzelék almával és fekete retekkel

Ilyen fűszerezéssel nem nehéz megszeretni a lencsefőzeléket! Nem mintha én a hagyományos magyaros verziót nem kedvelném, de ez mégis jobban ízlik, sűrű, krémes, és egy gramm liszt sincs benne.

DSCF8675Ezért is szeretem a lencsét, mert ahogy fő besűríti saját magát, teljesen felesleges liszttel elnehezíteni, laktató ez anélkül is. Illetve a lencséből lehet a végén összeturmixolni pár kanállal és azzal még sűrűbbé tenni a főzeléket, ha szükséges. Ha nem akarjátok még a tejföl sem muszáj, de tény, hogy a mustárral és a fokhagymával összekutyulva azért az nagyot dob még rajta.

És hogy miért alma és fekete retek került rá feltétnek? Mert miért ne…a lencsét nem szokatlan összekombinálni az almával nagyon is jól passzolnak, tompítja a lencse erősebb ízét, míg a fekete retket is biztosan szívesebben fogyasztja el az, aki amúgy hanyagolja ezt a C-vitaminbombát, mert a csípőssége itt kevésbé dominál, de mégis pikánssá teszik együtt ezt az egytálételt.

Volt aki kis kanállal esett neki hidegen az edényből, azért melegen az igazi a hűs almával és retekkel a tetején, a lencse és a főzelék fogalma felértékelődik az biztos! Tessék kipróbálni!

DSCF8679

Hozzávalók 2-3 főre:

30 dkg lencse

1 db nagyobb alma

1 db nagyobb fekete retek

3 gerezd fokhagyma

1 kis doboz tejföl (nálam laktózmentes)

1 teáskanál dijoni mustár

3 db babérlevél

1 teáskanál garam masala fűszerkeverék

A lencsét átmostam és feltettem főni annyi vízzel, ami kb. két ujjnyival ellepi, mellétettem a babérleveleket, megszórtam a fűszerekkel és lefedve hagytam puhulni. Ha elfőné a levét mindig lehet egy picit hozzáönteni. Forrástól számítva kb. 25 perc alatt kész volt. Nem áztattam előtte a lencsét, szerintem felesleges, így is hamar puhul.

A tejfölben elkevertem a mustárt és belereszeltem a fokhagymákat, mikor a lencse átpuhult kivettem 1 púpos merőkanálnyi adagot, hozzáöntöttem a tejfölt és botmixerrel simára turmixoltam, majd az egészet visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg ismét felforr és el is zártam a gázt alatta.

Lereszeltem a fekete retket és az almát, majd a főzelékkel tálaltam.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!