Pálmafa Project

Rozmaringos sajtos puffancsok - sós vendégváró

Meg van az új kedvenc sós rágcsám azt hiszem. Amorf kis pogácsaszerű képződmények (így kell a rondát szépen körülírni), viszont cserébe nagyon sajtosak és nagyon rozmaringosak ők. A “gumis” textúrája, ami a sajtnak köszönhető, kicsit engem a krumplis pogácsára emlékeztet, úgyhogy innentől kezdve már nyert ügye volt nálam. Frissen imádnivaló, de még másnap, sőt harmadnap is vidáman elnyammogtam reggelire az előzőleg megosztott medvehagymás kencével.

Érdemes valami karakteres ízű sajtot választani hozzá, mint a parmezán, vagy füstölt sajt. Én most vegyítettem ezt a kettőt. Ha nincs kéznél friss rozmaring, akkor bátran nyessük meg a szomszéd bokrát vagy szerezzünk be magunknak egy tövet, mert nő, mint a bolond gomba télen nyáron és szép és illatos sövénybokor is lehet belőle! Na jó, lehet használni szárítottat is, de tényleg aromásabb lesz a végeredmény, ha friss kerül bele.

DSCF3122

Hozzávalók:

2 csésze liszt (nálam fele-fele teljeskiőrlésű rozs és fehér tönkölyliszt)

2 csésze reszelt sajt (nálam fele-fele parmezán és parenyica)

1-2 evőkanál fekete szezámmag (elhagyható v lehet helyett más aprított mag is)

10 evőkanál tejföl

5 evőkanál vaj

1 csapott evőkanál só,

1 fél mokkáskanál fehérbors

2 evőkanál friss aprított rozmaringág +1 ek. a tetejére

1 tojásfehérje a tetejét megkenni

Az összes hozzávalót belezuttyintottam egy tálba és összegyúrtam, közepesen lágy ragacsos massza lett a végeredmény, amit beletekertem műanyag fóliába és egy éjszakát pihentettem. Másnap dió nagyságú gombócokat formáztam belőle és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd villával lelapítottam őket. A tetejét megkentem a tojásfehérjével és megszórtam még rozmaring levelekkel. 180 fokra előmelegítettem sütőben, kb. 20 perc alatt arany barnára sültek.

DSCF3119

 

Füstölt sajtos spenótos póréhagyma krémleves pirított mandulával

Levesre vágytam. Szép zőődre ha lehet, de főleg jó hagymásra.  Póréhagymát ritkán használok, így rá esett a választásom, úgyhogy a hónom alá csaptam is egy méteres példányt a piacon, és mivel spenótból sem csináltam még levest, gondoltam összeboronálom őket egy randira. Határozottan állíthatom érdemes volt, nagyon kellemesen összemelegedtek, és ez duó bent marad a repertoárban krémleves kategóriában.

A póréhagymának nem olyan erőteljes csípős az íze,  mint a vörös társáé, így tökéletesen alkalmas salátákba is. Sok benne a B6 és C-vitamin is, valamint magas a folsav tartalma. A többi hagymához hasonlóan antibakteriális hatása van, nem véletlenül használták már az ókorban is torokfertőtlenítésre és köhögés ellen, de remek vízhajtó is. Ásványi anyagok közül főleg a vas, a kálium, magnézium és foszfor fordul elő benne.

Természetesen nincsen spenót fokhagyma nélkül, így a háttér íz miatt az is került bele, de tegyünk bele bátran akár vöröshagymát is, csak még több ízt ad a leveshez. A mandula pedig kimondottan passzol a spenóthoz akár salátákban is, a krémlevesbe pedig mindig kell valami ropogós.

DSCF2882

Hozzávalók 4 főre:

1 db póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

25 dkg friss spenót

10 dkg darabolt mandula

2 deci főzőtejszín

10 dkg reszelt füstölt sajt

késhegynyi reszelt szerecsendió

só, bors

kókuszzsír v olívaolaj

A póréhagymát felszeleteltem, a spenótleveleket alaposan megmostam, a fokhagymát felaprítottam. Pár kanál kókuszzsírt felforrósítottam, rádobtam a hagymát és megvártam, míg kicsit megfonnyadt, ezután került hozzá a fokhagyma és a spenót, sóztam, borsoztam, mikor összeestek a levelek, felöntöttem 1 liter forró vízzel (zöldség vagy húsleves is lehet) és kb. 10-15 percig főztem őket. Reszeltem hozzá szerecsendiót, majd lehúztam a tűzről, összeturmixoltam aztán visszatettem a tűzre és  hozzáadtam a tejszínt. Mikor ismét forrni kezdett, elzártam a gázt. Kevertem bele kevés sajtot is, és reszeltem hozzá még szerecsendiót. A mandulát száraz serpenyőben barnára pirítottam pár perc alatt, tálaláskor a levesbe szórtam a reszelt sajttal együtt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!