Pálmafa Project

Lilakáposzta krémleves

Na ez, nem az a káposztaleves, amivel nők százai kezdtek el fogyókúrázni, mikor jó pár éve divat jött ez a fura módszer, amit már akkor sem értettem…. az azóta piacra dobott káposztaleves kapszulát pláne nem értem, de mindegy is. Ez a leves viszont csodaszép, de főleg lila, és ez nem az én érdemem, és nem is valamelyik festékgyáré, hanem a lilakáposztáé.

DSCF9446

Ennek a levesnek pont az egyszerűségét szeretem, direkt nem is akartam még más zöldséget is belefőzni a hagymán kívül. Na jó, gondolkodtam még a céklán, de akkor már egy árnyalatnyival más színt és ízt kapok.

A fűszerezése sokféle lehetne, meglepő módon ismét a római kömény került a kezembe, de lehetne sima kömény is, amit amúgy is sokszor használ a magyar konyha a káposztás ételekbe, de ha mediterrán ízekre vágytok, az oregánót is elbírja. A végén öntöttem bele egy pici kókusztejszínt, persze sima tejszín is jó, de enélkül is finom.

A pirítós és a főtt tojás tökéletes feltétnek bizonyult, most nem is hiányzott semmilyen mag a tetejéről, ami nálam ritka ugyebár. Persze, ha ahhoz van kedvetek, bátran színezzétek úgy ezt a lila vásznat, ahogy jólesik!

DSCF9450

Hozzávaló 2 adaghoz:

kisebb méretű lilakáposzta fele

kis fej lilahagyma

1 mokkáskanál római kömény (másik kömény is jó, vagy más kedvenc fűszer, oregánó, bazsalikom)

só, bors

kókuszolaj

1 deci tejszín (elhagyható)

Tetejére: fokhagymás pirítós, főtt tojás, petrezselyem v snidling

A káposztát felcsíkoztam, a hagymát felkockáztam. Egy edénybe kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a káposztát, fűszereztem, kicsit pároltam őket együtt is pár percig, míg a káposzta kicsit megfonnyadt. Ezután felöntöttem annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyival ellepte és roppanós puhára főztem a káposztát, majd simára turmixoltam.

Főtt tojással, és olívaolajon pirított fokhagymás pirítóssal, petrezselyemmel megszórva tálaltam.

Zöldséges pulykahúsos fasírt koszorú ünnepekre

Annyira régen elmentettem már ezt a receptet, de csak tologattam mindig magam előtt, egy nagyobb vendégseregre várt. Aztán eljött az alkalom,  a (második) 18. szülinapom, ráadásul igazi tavaszi és húsvéti húsos ételről van szó, mutatós is, meló sincs vele sok, nem utolsósorban alakbarát, a sütés alatt pedig bőven van idő minden másra, szóval semmi nem szól az elkészítése ellen.

Az eredeti recept innen származik. Annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá még friss kakukkfüvet és rozmaringot, de ez tényleg ízlés dolga, hogy ki mit használ, illetve spenótból is kapható már friss, így ment hozzá az is, ráadásul ebben a formában az antispenót klubtagok sem panaszkodtak az ételre, sőt észre sem vették…. Csirkemell helyett pedig pulyka került bele. Az eredeti leíráshoz hasonlóan, én is kipróbáltam a muffintepsiben történő tojás sütést, háááát többet inkább nem… Egyrészt több ideig tart, másrészt 1 tojás felrobbant, ami 3 perc sípszót és fél óra sütőtakarítást vont maga után… Persze lehet én vótam béna, vagy a tojás, vagy a sütő…

Salátával kimondottam könnyű fogás és több hely marad aztán pár szelet torta legyűrésére… De a mondat második felét nem tőlem hallottátok!

DSCF3051Hozzávalók:

1 kg darált pulykamell

6 darab főtt tojás

2 db tojás felverve a masszába

3 marék zabpehely

1 db vöröshagyma reszelve

3-4 gerezd fokhagyma reszelve

3 db sárgarépa reszelve

20 dkg friss spenót(mirelit is jó)

só, bors

őrölt pirospaprika

2-2 kisebb ág friss rozmaring és kakukkfű

A 6 darab tojást megsütöttem muffintepsibe,n hideg sütőbe téve, 160 fokon fél óra alatt. A spenótot kevés olívaolajon megpároltam, mikor összeesett és megpuhult összeturmixoltam. Egy tálba tettem a húst, a reszelt répát, hagymákat, fűszereket, a zabpelyhet, a két felvert tojást és alaposan összedolgoztam az egészet. A tojásokat lehűtöttem, megpucoltam és hosszában félbevágtam. Belekanalaztam a kivajazott koszorúformába a massza felét, ezután a fél tojásokat sárgájukkal lefelé ráhelyeztem körben, majd befedtem őket a massza másik felével.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 90 perc alatt megsült. Én ezután kiborítottam egy tepsire és még visszatettem pár percre a sütőbe, hogy kívül is megpiruljon.

DSCF3053

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!