Reggelire, sütikbe, kekszekbe, ajándékba mind-mind jó ötlet földimogyoróvajat készíteni. Sőt, a tegnap este sütött egyik bejglibe is ezt kentem.
Tényleg összedobhatjátok ezt a kenceficét, még akár karácsony reggel is, elronthatatlan és ha szeretnétek valakit meglepni valami egyszerű, két kicsi kezetekkel készített ajándékkal, akkor ideális erre a célra is.
Nem rég megosztottam Anyukám mogyoróvajas tortáját, aminek ez a krém a főszereplője többek között, de eddig a bolti verziót használtuk hozzá, pedig ez olcsóbb és tuti nincs benne adalékanyag se. A bolti az teljesen krémes, sima állagú, én szeretem rusztikusra venni a figurát, ha érezni benne a mogyoródarabokat szerintem finomabb. Vajat olvasztottam hozzá illetve olívaolajat kevertem bele, pontos mennyiség itt nem számít, a lényeg, hogy kenhető legyen. Csak olívaolaj nem elég, mert nagyon elviszi az ízét, ha van otthon földimogyoró olaj, használjatok azt, de a vaj, vagy semleges ízű kókuszolaj is tökéletes.
A földimogyoró kicsit sem kalóriaszegény és nem is lesz soha, úgyhogy csak kiskanállal ajánlott az üveg megközelítése….
25 dkg natúr pörköletlen földimogyoró (nem sós)
1 teáskanál nádcukor
1 csapott mokkáskanál himalája só
kb. 3-3 evőkanál vaj és olívaolaj (kókuszolaj is jó)
A mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam. Mikor elkezd barnulni, el is lehet zárni a gázt alatta, mert könnyen megég. Ezután ledaráltam, kissé darabosra hagytam, de nyugodtan porrá őrölhetitek, ha úgy szimpatikusabb.
Lehúztam a gázról, hozzákevertem a sót, az olvasztott vajat és az olívaolajat, majd üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem.