Pálmafa Project

Sós földimogyoróvaj házilag

Reggelire, sütikbe, kekszekbe, ajándékba mind-mind jó ötlet földimogyoróvajat készíteni. Sőt, a tegnap este sütött egyik bejglibe is ezt kentem.

DSCF9159Tényleg összedobhatjátok ezt a kenceficét, még akár karácsony reggel is, elronthatatlan és ha szeretnétek valakit meglepni valami egyszerű, két kicsi kezetekkel készített ajándékkal, akkor ideális erre a célra is.

Nem rég megosztottam Anyukám mogyoróvajas tortáját, aminek ez a krém a főszereplője többek között, de eddig a bolti verziót használtuk hozzá, pedig ez olcsóbb és tuti nincs benne adalékanyag se. A bolti az teljesen krémes, sima állagú, én szeretem rusztikusra venni a figurát, ha érezni benne a mogyoródarabokat szerintem finomabb. Vajat olvasztottam hozzá illetve olívaolajat kevertem bele, pontos mennyiség itt nem számít, a lényeg, hogy kenhető legyen. Csak olívaolaj nem elég, mert nagyon elviszi az ízét, ha van otthon földimogyoró olaj, használjatok azt, de a vaj, vagy semleges ízű kókuszolaj is tökéletes.

A földimogyoró kicsit sem kalóriaszegény és nem is lesz soha, úgyhogy csak kiskanállal ajánlott az üveg megközelítése….

DSCF9158Hozzávalók 1 kis üveghez:

25 dkg natúr pörköletlen földimogyoró (nem sós)

1 teáskanál nádcukor

1 csapott mokkáskanál himalája só

kb. 3-3 evőkanál vaj és olívaolaj (kókuszolaj is jó)

A mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam. Mikor elkezd barnulni, el is lehet zárni a gázt alatta, mert könnyen megég. Ezután ledaráltam, kissé darabosra hagytam, de nyugodtan porrá őrölhetitek, ha úgy szimpatikusabb.

Lehúztam a gázról, hozzákevertem a sót, az olvasztott vajat és az olívaolajat, majd üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem.

Ha nem szereted a zöldbabfőzeléket - Pirított vajbab földimogyoróval

A hét kérdése, miért mondjuk a zöldbabfőzelékre, hogy zöld, ha egyszer sárga vajbabból készül legtöbbször? A zöldbab meg ződ színű… igazából számomra mindegy, ugyanis nem szeretem a zöldbab főzeléket sem a vajbab főzeléket. Ha nagyon éhes lennék és nem lenne más csak ez, akkor nagy duzzogva megenném, de hogy meg is főzzem?? Pedig én nem vagyok válogatós, de bocsi, ilyen recept itt nem lesz. Kivéve, ha valaki küld nekem egy hiper szuper finom receptet, ami eltér a hagyományos főzeléktől és azt tudom mondani rá, hogy igen, tényleg ízlik. Nyitott vagyok, úgyhogy hajrá! 🙂

DSCF4312Múlt héten úgy döntöttem, hogy jön velem haza egy fél kg bab a piacról, és kísérletezek egy kicsit. Úgyhogy Kína partjai felé vettem az irányt, elő a szójaszósszal a mogyoróval és a chilivel. Akár rizstészta is mehetett volna alá, plusz egyéb zöldségek, hm, na majd legközelebb. Ez most egy jó kis köret lett, vagy könnyed vacsorának is pont jó, de főtt rizs is tartalmasabbá teheti, a lényeg, hogy nem érzem benne azt a tipikus zöldbab ízt, aminek köszönhetően a főzelék nem a barátom. Egyenlőre… Szerintem vagyunk így egy páran, de sebaj,ez egy jó alternatíva, hogy a zöld vagy vaj vagy ceruzababok se legyenek hanyagolva.

DSCF4308

Hozzávalók 2 adaghoz:

30 dkg vajbab

1 marék földimogyoró

fél csokor petrezselyem

2 db újhagyma

só, bors

1 csipet chilipor

1 csipet currypor

olívaolaj

1-2 teáskanál szójaszósz

pár csepp citromlé

A babot megmostam, lecsöpögtettem, a végeit levágtam, a petrezselymet, felaprítottam, a hagymát felkarikáztam. Egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam a mogyorót. Majd félretettem és kevés olívaolajon megpároltam a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam egy csipet chiliporral és a curryporral, és mikor már majdnem puha volt, ráöntöttem kb. egy teáskanál szójaszószt, átforgattam pirítottam még pár percig és le is húztam a gázról. Mehet a tálalóedénybe, rászórtam a mogyorót, a petrezselymet és a hagymát. Facsartam rá pár csepp citromlevet és már kész is. Melegen, langyosan az igazi.

Itt pedig a tavalyi két receptet olvashatjátok, a kukoricás zöldbab salátát és egy füstölt sajtos rakott verziót!

 

A cseresznye sós ízekkel kombinálva is finom! - Cseresznyés kuszkusz saláta

Odáig meg vissza vagyok az ilyen ételekért, mert benne van minden íz, ami igazán kedvemre való. Édes gyümölcs, hagyma, sajt és magok, a kuszkusz pedig tökéletes háttérként szolgál melléjük.

Nem titok, hogy most ez a recept adta meg a kezdőlökést, mert mikor megláttam az Őrülten jó ételek bloggerének alkotását, tudtam, hogy most azonnal, rögtön, de izibe akarok valami hasonlót. Nincs mese, ha az ember lánya kopogó szemekkel nézeget recepteket, akkor mindenki érdekében jobb, ha egyből ételhez jut, már pedig éppen rendelkezésemre állt minden hozzávaló itthon, így 10 perc múlva már elégedetten mosolyogtam.

Vannak olyan fogások amiről hosszasan lehet írni, de erről nem tudok, ezt tényleg ki kell próbálni, hogy a szokatlan ízpárosításokat kevésbé kedvelők is elhiggyék, hogy ez bizony finom!

Hogy mihez is passzol? Szerintem grillhúsok mellé is pikáns köret lehet, de egymagában is laktató, könnyű ebéd vagy vacsora.

DSCF3447

Hozzávalók adagonként:

fél bögre kuszkusz

1 csomag mozzarella

1 marék cseresznye kimagozva

1 szál lila színű újhagyma, vagy fél fej kisebb lilahagyma

1 evőkanál szezámmag

pár szem natúr földimogyoró

petrezselyem

olívaolaj

balzsamecet

só, bors

A kuszkuszt leöntöttem kétszer annyi forró vízzel, lefedtem és állni hagytam 5 percig, míg megpuhul. Addig kimagoztam a cseresznyét, és egy tálba tettem, felaprítottam a hagymát, petrezselymet, széttépkedtem a mozzarellát, a mogyorót és a szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam és ezek is mentek a tálba a puha kuszkusszal együtt. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam kb. egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál balzsamecettel, majd összekevertem a salátát és egy negyed órára tettem csak hűtőbe, míg kissé lehűlt és összeértek az ízek. De langyosan is finom.

DSCF3435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reform cseresznyés béles

Hétvégén sikerült szert tenni egy kisebb adag fekete cseresznyére, hogy finoman fogalmazzak…  A szomszéd fája mindig pirosabb alapon. DE mivel kevésnek bizonyult, ezért teljesen legálisan vásárolt plusz gyümölccsel pótoltam a sütibe szükséges mennyiséget.

Vágytam is cseresznyés édességre, de az irodába be sem engedtek volna nélküle hétfő reggel, szóval nem volt mese, sütni köllött. Pitére gondoltam, de szokás szerint variáltam össze vissza, és csapongtam a receptek, hozzávalók meg a saját ízlésem tengerében, aztán végül fellapoztam Horváth Ilona szakácskönyvét, ahol pite nem volt, na de béles annál inkább. Nagy különbség nincs, csak itt a töltelék még fel van turbózva tojással és kevés vajjal. Úgyhogy lefordítottam a receptet pálmafásra és már álltam is neki.

DSCF3505

Ami a tésztáját illeti az Ő verziója is egy az egyben ezekkel a mennyiségekkel készül, a töltelék szintén, a cukrot kivéve, azt én megfeleztem, így is bőőőven édes. 4 édesszájú pasi is tesztelte és elégedetten hümmögtek, szóval édes ha mondom. A cseri kapott még pár szem epret és kevés ribizli lekvárt is kiegészítésnek pici fahéjjal megszórva. Kimondottan jó volt a három gyümölcsíz triumvirátusa, de tulajdonképpen ez a desszert bármilyen más piros gyümivel is jó lehet. Dió helyett mogyoró és zabkorpa keveréke került bele, mivel ez volt kéznél.

Nincs kánikula, nincs forróság, nincs kifogáss, most lehet sütni, anélkül, hogy a víz leverne minket a lakásban, úgyhogy hajrá, ígérem a cseresznyerajongóknak ízleni fog ez a verzió is!

Amúgy meg nem titok , hogy én is rendelek néha ételt és hagyom, hogy más kényeztessen jó falatokkal. Ehhez remek megoldást kínál a Food Panda, hiszen az ország bármely pontján is laktok, a közelben lévő legjobb házhoz szállítós éttermekből válogathattok az oldalukon!

Itt meg jön a cseresznyés bélesünk receptje:

DSCF3495

Hozzávalók 20 x 30 cm tepsihez:

Tésztához:

10 dkg nyírfacukor

30 dkg liszt (nálam fele -fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

20 dkg vaj

1 db tojás

csipet só

Töltelékhez:

60 dkg cseresznye (nálam 45 dkg cseresznye + 10 dkg eper+ 5 dkg ribizli lekvár)

10 dkg cukor (nálam 5-5 nyírfa és nád)

10 dkg dió (nálam 5 dkg darált sótlan földimogyoró + 5 dkg zabkorpa)

1 mokkáskanál fahéj

5 dkg vaj

4 db tojás

A tésztához egy tálba öntöttem a lisztet, csipet sót, cukrot, beleütöttem a tojást és belemorzsoltam a vajat, majd az egészet összegyúrtam egy gombóccá és a hűtőben pihent, míg a töltelék elkészült.

A cseresznyét kimagoztam, és az eperrel együtt egy tálba tettem és lecsöpögtettem róla a vizet. A tojások sárgáját habosra kevertem a vajjal és a cukorral, elkevertem benne a mogyorós zabkorpás keveréket és a fahéjat is. Ezután beleforgattam a gyümölcsöket, majd a tojásfehérjék felvert habját.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tésztát megfeleztem, alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam és a tepsibe fektettem, hogy legyen némi pereme is. Ráöntöttem a tölteléket, majd befedtem a másik lappal, a tetejét pedig villával megszúrkáltam. Kb. 35-40 perc alatt készre sült.

DSCF3510

Mogyorós banánkenyér és a reggeli megoldva néhány napra

Hozzáadott cukrot alig-alig látott sütemény, az is nyírfa, a lisztje pedig “zabos” de mégis édes és tápláló desszert, illetve reggelire tökéletes joghurttal, friss gyümölccsel vagy csak egymagában majszolva. Napokig eláll, az érett banánnak köszönhetően pedig esélye nincs, hogy kiszáradjon, pont olyan puha és szaftos a 3. napon is, mint az elsőn. Sőt, nekem még a mélyhűtőbe is került pár szelet, fagyasztható, utaztatható is, mert nem esik szét, nem morzsálódik. Ő is a “keverem-kavorom kisütöm” kategória oszlopos tagja, és vért sem kell izzadni az elkészítésénél. Laktózérzékenyek készítsék kókusztejjel vagy vízzel. Dícsérjem még vagy inkább kipróbáljátok?

DSCF2823

A mogyoró és a banán igazán jó barátok, de persze ha esetleg dió van csak kéznél vagy mandula, az is megteszi, és ha valaki bűnbe kíván esni, hát szórjon hozzá egy marék apróra vágott csokoládét vagy kakaóport. Hozzáteszem így sem éppen kalóriaszegény édesség, mert a banán és a mogyoró is energiadús hozzávaló, éppen ezért reggel képes megadni a kellő löketet a naphoz. A banánban sok kálium és magnézium található, előbbi védi a szívünket, utóbbi izomgörcsök  elkerülése végett fontos, így a sportolók nem véletlenül fogyasztanak edzés előtt banánturmixot. Az én egyik kedvenc édes reggelim télen amúgy, a zabkása banánnal.

DSCF2824

Jelentős triptofán tartalma is, ami a szerotonin vagyis a boldogsághormon termelődésért felelős, illetve a triptofánt alakítja át a szervezet melatonin nevű alváshormonná. Szóval a banán boldoggá tesz és megnyugtat! Fogyókúrázók azért ne kettésével fogyasszák, de ha nem a barna foltosra érett példányt választják akkor megspórolható némi kalória. Ehhez a csemegéhez viszont az érett gyümölcs szükségeltetik és még a nyírfacukron is gondolkodtam, hogy belekerüljön-é egyáltalán, mert anélkül is édes volt, úgyhogy érdemes megkóstolni a tésztát édesítés előtt. A lényeg, hogy egy jó sűrű, de még folyós masszát kapjunk mielőtt a sütőformába kerül, ami jelen esetben egy hagyományos őzgerinc volt.

DSCF2817

Hozzávalók:

5 db érett puha banán

10 dkg sótlan földmogyoró

10 dkg zabliszt (darált natúr zabpehely nálam)

2 db tojás

fél csomag sütőpor

3 evőkanál nyírfacukor

kb. fél deci tej

egy késhegynyi vaníliapor v vanília rúd kikapart belseje

3 db banánt összetörtem, hozzáadtam a felvert tojást, a tejet, a sütőporos zablisztet, a cukrot, a vaníliát és egy botmixerrel összeturmixoltam. Ehhez került a darabosra darált mogyoró, és a másik két banán apróra vágva. Az őzgerinc formát kivajaztam és beleöntöttem a masszát. Közepes lángon, kb 170 fokon 40 percig sült, míg a teteje megbarnult. Hagyjuk kihűlni a formában és utána borítsuk ki akkor szépen szeletelhető. Én ezt nem annyira bírtam kivárni (szokás szerint), úgyhogy kibányásztam egy szeletet még melegen az egyik végéből… Nem bűntetik….

DSCF2822

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!