Tavaly télen kezdődött a barátságunk ezzel a mókás kinézetű zöldséggel. Nem is csúnya, kikéri magának! Belül pedig egy igazi kincs és mégis parkolópályára került az elmúlt években. Ezúton szeretnék hozzájárulni, hogy ismét divatossá válhasson, abszolút kiérdemel minimum egy, de inkább több esélyt.
Ami mellette szól többek között, hogy laktató, de mégis kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a krumpli. A csicsóka glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti ugyebár, hogy lassan emeli meg a szervezet vércukorszintjét, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A legtöbb jótékony tulajdonságát az inulin nevezetű hatóanyagának köszönheti, amely képes elérni, hogy testünk öngyógyító képessége magas fokon működjön. Immunerősítő hatása is bizonyított, véd a szív és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet. Vitaminok közül B1, B2, és C-vitamin található benne, ásványi anyagai pedig a foszfor, cink, kálium, kálcium, magnézium.
Termesztése is egyszerű, nincsenek nagy igényei a szegények krumplijának is nevezett zöldségünknek. Virága a napraforgóéhoz hasonlít és 2 méteresre is megnőhet. Jól mutat a kertben, de cserépben is megterem, úgyhogy most elgondolkodtam, hogy remek megoldás lehetne, hogy a miniatűr kertemben jövőre a gaz helyett, mondjuk csicsóka nőne…. Az Apukám pedig néha papírzacskóban termeszti…Nem ám, csak az történt, hogy télen benne felejtett egy példányt és a természet ereje utat tört magának, mire júniusban rábukkant valami eldugott sarokban, ez lett belőle:
Ízét édeskésnek mondanám, némi diós beütéssel, szerintem finomabb, mint a krumpli, már csak azért is, mert a csicsóka nyersen is fogyasztható, sőt kimondottan ajánlott. Lereszelve tökéletes alkotóeleme lehet salátáknak. Piacon könnyen rátalálunk, ősztől tavaszig. Az ára 300-600 Ft / kg körül mozog, én általában 350 Ft-ért veszem a kisebb szeműeket. A nagyobbakat könnyebb megtisztítani, de az emiatt többe is kerül. A hámozásától lebeszélnék mindenkit, egyrészt elmegy az életkedve, másrészt a csicsóka is elvész. A bácsi akitől venni szoktam, megosztotta velem a titkot, hogy felesleges ez a művelet, elég egy konyhai dörzsivel megsikálni, aztán reszelhetjük, süthetjük, főzhetjük.
Szóval, ha szeretnétek megalapozni egy hosszútávú, biztos kapcsolatot ezzel a csicsóka gyerekkel, akkor ezeket a recepteket ajánlom kipróbálásra:
Napraforgómagos sárgarépás csicsókasaláta:
Mi mással kezdhetném a receptek sorát, mint a nyers változatával, hiszen úgy őrzi meg leginkább a vitamintartalmát. Nyugodtan variálja mindenki a zöldségeket mellé kedve szerint, nálam ez a verzió bevált. A sajt elhagyható a tetejéről, de én anélkül már lassan nem létezem, így most is került rá pár kocka. Pontos mennyiségeket most nem írok, mert elrontani nem lehet, fele-fele arányban kerüljön bele a répa és a csicsóka attól függően hány főre készül. Természetesen lehetne még akár petrezselymet is hozzátenni vagy egyébb fűszeret, de én nekem nem hiányzott ebbe a salátába több íz.
Hozzávalók:
reszelt csicsóka
reszelt sárgarépa
lilahagyma apró kockára vágva
1 kis marék napraforgómag
sajt (elhagyható)
só, bors
olívaolaj
pici citromlé
Tegyünk mindent egy nagy tálba, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, pár csepp citromlével, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
Csicsókakrémleves
Krémleves imádatom közismert, ez lett a tavalyi tél egyik kedvence. Mostanában már tejszínt sem nagyon teszek a krémlevesbe, szeretem érezni a zöldség tiszta ízét, ebbe is csak alig pár csepp került. Sűrű szinte már főzelék állagú lett, de nagyon finom. Hús vagy zöldségleves alaplével is felönthetjük, de sima víz is tökéletes. Leveskocka is lehet, de én arra senkit nem fogok rábeszélni, mert én sem használok… Levésbetétnek pirított dió és sajt párosítás isteni, illetve a baconchips, ahogy az ezúttal is került rá.
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg csicsóka
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 teáskanál kakukkfű
1 deci főzőtejszín v tejföl (elhagyhatóak)
olívaolaj
A tetejére:
pirított dió, sajt vagy baconszeletek
A csicsókát megsikáltam apróra szeltem a hagymákkal együtt. Először utóbbiakat megpároltam kevés olívaolajon majd hozzáadtam a csicsókadarabokat, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel és puhára főztem a zöldségeket, majd az egészet összeturmixoltam. Ha tejszínnel készítjük, akkor a turmixolás után tegyük vissza a gázra, öntsük hozzá azt és egy perc után mikor ismét forrni kezdene már el is zárhatjuk a lángot alatta. A bacont pirítsuk meg egy serpenyőben és tálaláskor tegyük a levesbe.
Csicsóka felfújt tárkonyos-tejszínes gombamártással:
Megpróbálkoztam egyszer a krumplipüré mintájára csicsókapürét készíteni, de úgy nem vált be, mivel nem szívta be magába a tejet rendesen, viszont ha teszünk mellé krumplit is akkor biztos sikerülni fog. Megtetszett ez a felfújt recept, kipróbáltam és nagyon ízlett. Szerintem ünnepi köretként is megállná a helyét. Bármilyen szaftos, húsos vagy zöldséges mártás passzol hozzá, én most gombát kívántam, méghozzá tárkonnyal, mert imádom, sőt még friss is volt itthon, úgyhogy pompás ebéd kerekedett.
Hozzávalók 3 főre:
Felfújthoz:
25 dkg csicsóka
1 deci tej
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál fehér tönkölyliszt
2 tojás
só, bors
tepsi szórásához zsemlemorzsa (nálam zabkorpa)
Gombamártáshoz:
25 dkg sampion gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
1 deci tejszín
1 deci tejföl
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 teáskanál szárított tárkony v friss
só,bors
olívaolaj
A csicsókákat megsikáltam, felszeleteltem és sós vízben puhára főztem, majd botmixerrel pürésítettem.
A felfújthoz besamelt főztem, ami abból áll, hogy a vajat megolvasztottam egy edényben, rászórtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a tejet. Sóztam borsoztam, megvártam míg besűrűsödik, utána elzártam alatt a gázt, belekevertem a tojássárgáját, a csicsókát és a felvert tojáshabot. Kivajazott és zabkorpával megszórt muffintepsibe töltöttem a masszát, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt aranybarnára sült, belül viszont puha maradt. Frissen, melegen az igazi, legkönnyebben egy nagykanál segítségel sikerült kiszednem a muffintepsi horpadásaiból, úgy, hogy az alakjukat is megtartsák.
Amíg a felfújt sült, a gombát és a hagymákat felaprítottam. Egy serpenyőben olívaolajon megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam, megszórtam szárított tárkonnyal, és megvártam, míg a levét elfőtte. Addig összekevertem a tejfölt a tejszínt és a mustárt, amit hozzáöntöttem a gombához. Pár perc alatt besűrűsödött és el is készült. Tálaláskor friss tárkonyt szórtam rá.
Oldal ajánlása emailben
X