Pálmafa Project

Lencsefőzelék almával és fekete retekkel

Ilyen fűszerezéssel nem nehéz megszeretni a lencsefőzeléket! Nem mintha én a hagyományos magyaros verziót nem kedvelném, de ez mégis jobban ízlik, sűrű, krémes, és egy gramm liszt sincs benne.

DSCF8675Ezért is szeretem a lencsét, mert ahogy fő besűríti saját magát, teljesen felesleges liszttel elnehezíteni, laktató ez anélkül is. Illetve a lencséből lehet a végén összeturmixolni pár kanállal és azzal még sűrűbbé tenni a főzeléket, ha szükséges. Ha nem akarjátok még a tejföl sem muszáj, de tény, hogy a mustárral és a fokhagymával összekutyulva azért az nagyot dob még rajta.

És hogy miért alma és fekete retek került rá feltétnek? Mert miért ne…a lencsét nem szokatlan összekombinálni az almával nagyon is jól passzolnak, tompítja a lencse erősebb ízét, míg a fekete retket is biztosan szívesebben fogyasztja el az, aki amúgy hanyagolja ezt a C-vitaminbombát, mert a csípőssége itt kevésbé dominál, de mégis pikánssá teszik együtt ezt az egytálételt.

Volt aki kis kanállal esett neki hidegen az edényből, azért melegen az igazi a hűs almával és retekkel a tetején, a lencse és a főzelék fogalma felértékelődik az biztos! Tessék kipróbálni!

DSCF8679

Hozzávalók 2-3 főre:

30 dkg lencse

1 db nagyobb alma

1 db nagyobb fekete retek

3 gerezd fokhagyma

1 kis doboz tejföl (nálam laktózmentes)

1 teáskanál dijoni mustár

3 db babérlevél

1 teáskanál garam masala fűszerkeverék

A lencsét átmostam és feltettem főni annyi vízzel, ami kb. két ujjnyival ellepi, mellétettem a babérleveleket, megszórtam a fűszerekkel és lefedve hagytam puhulni. Ha elfőné a levét mindig lehet egy picit hozzáönteni. Forrástól számítva kb. 25 perc alatt kész volt. Nem áztattam előtte a lencsét, szerintem felesleges, így is hamar puhul.

A tejfölben elkevertem a mustárt és belereszeltem a fokhagymákat, mikor a lencse átpuhult kivettem 1 púpos merőkanálnyi adagot, hozzáöntöttem a tejfölt és botmixerrel simára turmixoltam, majd az egészet visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg ismét felforr és el is zártam a gázt alatta.

Lereszeltem a fekete retket és az almát, majd a főzelékkel tálaltam.

 

Vitamin utánpótlás a gyökerekből

Tél végén egyre nehezebb olyan friss zöldségeket összeválogatni a piacon aminek tényleg van íze is. A paprika és a paradicsom részemről szinte teljesen felejtős ilyenkor, semmi aromája nincs és nem szívesen eszem, vagy csak ételbe főzve.

Úgyhogy azonkívül, hogy várom az idei friss zöldségeket és gondolatban sürgetem a medvehagymát, hogy nőjön, de izibe, maradnak a karakteresebb gyökérzöldségek a tányéromon.

DSCF5941A fekete retek, a csicsóka, a cékla és a répa, bár utóbbi most nem játszik, de akár mehet bele az is. Az előbbi 3 viszont szintén tökéletes salátákba, köretnek, és még talán némi vitamin is szorult beléjük, ami az influenza szezon közepén nem árt.

Elég ha lereszelitek őket, a hűtőben pár napot kibír és akár minden nap lehet máshogy ízesíteni. Ez most egy kefires verzió lett, friss kaporral fűszerezve, de csak úgy natúr olívaolajjal, citromlével, esetleg pici mézzel is nagyon finomak. A szendvicseket is feldobják, pláne ha sajt is társul mellé, vagy dió. Ááá, nagyon jó és imádom a színeit is!

DSCF5950Hozzávalók 2 főre:

1 db fekete retek

1 db kisebb méretű cékla

2 db kisebb méretű csicsóka

1 kis doboz kefir

friss kapor

só, bors

Tetejére: főtt tojás 1-2 db

A retket, a céklát a csicsókát lereszeltem, egy tálba tettem, ráöntöttem a kefirt, a felaprított kaporral megszórtam, fűszereztem sóval és borssal majd összekevertem. A tetejére pedig egy főtt tojás került negyedekre vágva.

Őszi-téli vitaminforrásaim 2. rész: Fekete retek

Azért gondoltam arra, hogy írok erről, a szerintem indokolatlanul hanyagolt zöldségről, mert számomra már bizonyította erős baktériumölő hatását, mikor télvíz idején bepróbálkozott nálam egy erősebb köhögős-náthás vírus. Akkor olvastam róla, hogy ha  a fekete retek közepét tölcsér alakban kivájjuk és mézet csorgatunk a vájatba, majd a benne keletkező mézes reteklevet másnap bekanalazzuk akkor igen gyors javuláson megy át kókadozó szervezetünk. Nos, a hír igaznak bizonyult, és fekete gumósunk egy igazi hős, és a mézzel karöltve igazi  szupermenként vette fel a harcot és kiütéssel győzött ominózus vírus ellen. A köhögésem másnapra felszakadt és eltűnt a mázsás súly a mellkasomról a náthám pedig azonnal csillapodott és az 1 napig tartó magas lázam is elillant, másnap már hőemelkedésnek sem volt nyoma.

Ajánlom tényleg mindenkinek kipróbálásra ezt a módszert ha véletlenül hasonló cipőben járna. A retekfaragás helyett, én akkor csak meghámoztam és felkockáztam, majd leöntöttem éppen csak annyi mézzel, hogy ellepje. Pár napig hűtőben eláll és naponta 1-2 kanál az így keletkező retekléből tényleg kisebb csodát tesz. Azt nem állítom, hogy az íze ebben a formában fenomenális, de még az elviselhető kategóriába tartozik és olcsóbb, kímélőbb megoldás, mintha egyből gyógyszer után nyúlnánk…

A fekete retek nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Az a hír is járja, hogy fekete uraság reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság. Ez állítólag annyiban állja meg a helyét, hogy reggel éhgyomorra egymagában nem ajánlott a fogyasztása, főleg ha valakinek komolyabb gyomorproblémái vannak. Ha viszont ilyennel nem küzdünk akkor pirítósra feltétként bátran kóstoljuk meg. Kesernyésen csípős íze enyhül akkor is, ha vékonyra szeleteljük picit besózzuk és így tesszük szendvicsbe.

Reggeli kence fekete retekkel:

DSCF2031

Hozzávalók:

1 kis csomag túró

1 kis doboz tejföl

1-2 szálújhagyma

2 db kisebb méretű fekete retek

fél csokor petrezselyem felaprítva

só, bors

A retket hámozzuk meg és reszeljük le, a túrót és a tejfölt keverjük össze, fűszerezzük sóval borssal, petrezselyemzölddel, majd keverjük  hozzá a retket.

Köményes fekete reteksaláta:

A fekete retket nyugodtan csempésszük bele salátákba, főleg ha olyannak készül aki ódzkodik a kesernyésebb íztől. Ha például édes répa vagy cékla mellé reszeljük akkor egész jól elbújtatható. Én most nem tettem hozzá egyéb zöldséget, egyrészt mert szeretem az ízét, másrészt mert a citromos-balzsamos öntet pici mézzel abszolút kellemesen pikánsá tette gumósunkat, így az ebédemet is. Szerintem vörös húsok, sonka mellé idális lehet köretként vagy salátaként.

DSCF2083

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db fekete retek reszelve

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál balzsamecet

1 mokkáskanál citromlé

1 mokkáskanál méz

só, bors

egy nagy csipet köménymag a tetejére

A reszelt retket egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, ráöntöttem az olajat, ecetet, citromlevet. Mézet csorgattam rá, jól összeforgattam és a tetejére köménymagot szórtam. Jót tesz neki, ha áll egy picit tálalás előtt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!