Pálmafa Project

Kelbimbófasírt almával

A kelbimbó sem lesz többet ellenség, ha kipróbáljátok ezt a fasírtot.

DSCF8978Nem mondok asszem újdonságot azzal, hogy a kelbimbó és az alma szuper páros, akár párolva, sütve, köretnek, egymagában, akár levesben és most már fasírtban is. Legalábbis nekem nagyon bejött. Kefírrel vagy joghurttal a tetején, bármilyen salátával egy igazán alakbarát eledel a végeredmény, arról nem beszélve, hogy a vegák is örülnek neki szerintem, ha ilyet tesztek eléjük, egy vega burgerben is simán el tudnám képzelni.

Csinálhattok belőle gluténmentes verziót is, cseréljétek ki a rozslisztet hajdinalisztre például, vagy ami éppen kéznél van. Egyszerű, gyorsan meg van, és másnap is finom, bár eteti magát, és inkább elfogy frissen melegében…

DSCF8982Hozzávalók 6-8 db-hoz:

1 db alma

25-30 dkg kelbimbó

2 db tojás

2 púpos evőkanál rozsliszt

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

Tálaláshoz: kefír + friss saláta

Az almát megmostam, héjastól lereszeltem a kelbimbót szintén. (Utóbbit aprítógépben egyszerűbb). A tojást felvertem, hozzákevertem a lisztet, majd beleforgattam az almát és a kelbimbót, sóztam, borsoztam.

Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítettem, majd egy evőkanállal adagoltam bele a masszából és a tetejét kicsit lelapítottam. Kb. 8 cm átmérőjű fasírtokat sütöttem, mindkét oldaluk kb. 4 percig pirult, ezután papírtörlőre szedtem és zöldsalátával tálaltam, amire pár csepp olívaolaj, só, bors és citromlé került.

DSCF8979

Medvehagymás édesburgonya fasírt

Húsmentes étel ismét, de a húsrajongók se lapozzanak tovább, mert ez nekik is ízleni fog. Legalábbis én bizakodó vagyok. A gluténérzékenyeknek pedig szintén javasolt kipróbálásra, mivel hajdinaliszttel készült.

20150314_192159Mostanában nem nagyon tervezem meg előre, hogy mit főzök ugyanis kissé időhiányban szenvedek, ami nem panasz és jó is, meg nem is, viszont az agyam, vagy inkább a lelkem legtöbbször máshol tartózkodik, mint a testem…

Így a piacra is sokszor csak berongyolok és az első szembejövő zöldséget magammal vonszolom, hogy majd lesz valami belőle. Így voltam most a batátával vagy más néven az édesburgonyával is. A medvehagyma meg ugyebár alap, hogy szintén hozzám csapódik, így március derekán.

Olyan ételre volt szükségem, amit a másnapi utamra magammal vihetek és hidegen is finom, így esett a választás a fasírtra. És viszonylag hamar el is készült, hiszen az édesburgonya sokkal gyorsabban megpuhul, mint a hagyományos krumpli és a sütéséhez is csak néhány perc kellett.

A köretet Rátok bízom, én most nyers reszelt répát és céklát ettem  hozzá, tökmagolajos balzsamecetes öntettel, kevés szezámmaggal megszórva.

20150314_192224

Hozzávalók:

1 db édesburgonya (kb. 50-60 dkg)

15 dkg hajdinaliszt

1 db L-es tojás

6-8 szál medvehagyma

só, frissen őrölt bors

kókuszzsír v más olaj a sütéshez

Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem, majd egy krumplinyomóval összetörtem. Hozzáadtam a felvert tojást, a felaprított medvehagymát, sót, borsot. A lisztet apránként szórtam hozzá, amíg formázható, de lágy masszát kaptam.

Egy serpenyőben felforrósítottam két evőkanál kókuszzsírt és ebben sütöttem ki a a kb. 5 cm átmérőjű fasírtokat, majd papírtörlőre szedtem őket. Hidegen, melegen is finom!

Még több zöldségfasírtért klikk IDE!

 

Zöldséges pulykahúsos fasírt koszorú ünnepekre

Annyira régen elmentettem már ezt a receptet, de csak tologattam mindig magam előtt, egy nagyobb vendégseregre várt. Aztán eljött az alkalom,  a (második) 18. szülinapom, ráadásul igazi tavaszi és húsvéti húsos ételről van szó, mutatós is, meló sincs vele sok, nem utolsósorban alakbarát, a sütés alatt pedig bőven van idő minden másra, szóval semmi nem szól az elkészítése ellen.

Az eredeti recept innen származik. Annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá még friss kakukkfüvet és rozmaringot, de ez tényleg ízlés dolga, hogy ki mit használ, illetve spenótból is kapható már friss, így ment hozzá az is, ráadásul ebben a formában az antispenót klubtagok sem panaszkodtak az ételre, sőt észre sem vették…. Csirkemell helyett pedig pulyka került bele. Az eredeti leíráshoz hasonlóan, én is kipróbáltam a muffintepsiben történő tojás sütést, háááát többet inkább nem… Egyrészt több ideig tart, másrészt 1 tojás felrobbant, ami 3 perc sípszót és fél óra sütőtakarítást vont maga után… Persze lehet én vótam béna, vagy a tojás, vagy a sütő…

Salátával kimondottam könnyű fogás és több hely marad aztán pár szelet torta legyűrésére… De a mondat második felét nem tőlem hallottátok!

DSCF3051Hozzávalók:

1 kg darált pulykamell

6 darab főtt tojás

2 db tojás felverve a masszába

3 marék zabpehely

1 db vöröshagyma reszelve

3-4 gerezd fokhagyma reszelve

3 db sárgarépa reszelve

20 dkg friss spenót(mirelit is jó)

só, bors

őrölt pirospaprika

2-2 kisebb ág friss rozmaring és kakukkfű

A 6 darab tojást megsütöttem muffintepsibe,n hideg sütőbe téve, 160 fokon fél óra alatt. A spenótot kevés olívaolajon megpároltam, mikor összeesett és megpuhult összeturmixoltam. Egy tálba tettem a húst, a reszelt répát, hagymákat, fűszereket, a zabpelyhet, a két felvert tojást és alaposan összedolgoztam az egészet. A tojásokat lehűtöttem, megpucoltam és hosszában félbevágtam. Belekanalaztam a kivajazott koszorúformába a massza felét, ezután a fél tojásokat sárgájukkal lefelé ráhelyeztem körben, majd befedtem őket a massza másik felével.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 90 perc alatt megsült. Én ezután kiborítottam egy tepsire és még visszatettem pár percre a sütőbe, hogy kívül is megpiruljon.

DSCF3053

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!