Pálmafa Project

Édesburgonyás húsgolyók extrákkal

Izgatta a fantáziámat, hogyan lehetne reform üzemmódban elkészíteni sokak kedvencét az Ikeában kapható svéd húsgolyókat barna mártással és krumplipürével, na meg persze az áfonyaszósszal. Megszületett a megoldás, legalábbis mi kétpofára  elégedetten falatoztuk a végeredményt.

Egyszer készítettem réges régen az eredeti svéd húsgolyós ételt, Stahl Judit szakácskönyvéből, annak is nagy sikere volt, hagyományos krumplipürével és ikeás áfonyalekvárral. Most első körben a lekvárt cseréltem le, mivel éppen feléltem a lekvár tartalékaimat és amúgy sem szerettem volna cukros lekvárt enni, tehát elő a fagyasztó kincseivel, amiben lapult, anyósomnak hála fagyasztott szeder és kb. negyed óra alatt varázsoltam belőle rapid lekvárt.

Arra nem is emlékeztem, hogy a húsgolyókhoz krumpli is kell, mivel én azt nem tartok otthon, most is az édesburi után nyúltam, attól lettek ilyen szép sárgák és kicsit édeskések. Isteni ez a fasírt, dupla mennyiséget készítettem, így más ételekhez, főzelékhez is jól jött a hét folyamán.

A püré meg karfiol, de akár zeller is lehetne és hardcore-nak tűnhet a karfiol-szeder párosítás, és én sem tennék mondjuk párolt karfiol mellé lekvárt, de ebben az ételben és ezekkel a textúrákkal senkinek nem jutott eszébe, hogy reklamáljon emiatt. Kórházba is vittem belőle egy brutál adagot, hogy gyorsabban gyógyuljon a beteg. Elég nagy sikere volt az ott felszolgált szottyadt zsemle, fonnyadt uborkavég, sertésmájkrém vacsora helyett…

Hozzávalók:

fél kg darált marhahús

2 kisebb méretű édesburgonya (sima krumpli is jó, abból 4 kisebb)

1 db tojás

1 mokkáskanál őrölt koriander

fél mokkáskanál fehérbors

kókuszolaj a sütéshez

Barna mártáshoz:

2 deci főzőtejszín

2 evőkanál szójaszósz

1 deci víz

1 csapott evőkanál rizsliszt (v bármilyen más liszt)

Szederlekvárhoz (más bogyós gyümölcs is jó pl. áfonya)

fél kg szeder

4 evőkanál xilit

1 evőkanál citromlé

Körethez:

1 nagy fej karfiol

reszelt szerecsendió

pár evőkanál natúr joghurt

1 evőkanál vaj

pár csepp citromlé

A fasírthoz összekevertem a darált húst, a főtt édesburgonyával és a többi hozzávalóval, majd diónyi golyókat formáltam belőle, és megsütöttem kókuszolajban, amit egy serpenyőbe előtte felhevítettem. Ha kicsik a fasírtok akkor 3-3 perc elég nekik oldalanként, ha nagyobb, akkor kb. 5-5 perc.

A szederlekvárhoz elővettem a fagyasztóból a szedret és hagytam felengedni, majd egy lábosba öntöttem a többi hozzávalóval és összefőztem lassú tűzön, míg szépen besűrűsödött.

A karfiolpüréhez a karfiolt rózsáira szedtem és forrásban lévő vízben puhára főztem, leszűrtem és a többi hozzávalóval egy botmixer segítségével pürésítettem.

A mártáshoz felmelegítettem a tejszínt a szójaszósszal, majd simára kevertem a rizslisztet vízzel és a mártáshoz kevertem, majd még kb. 1 deci vízzel tovább hígítottam. Mikor kihűl még sűrűsödik, de kis vízzel után fel lehet melegíteni és hígítani ismét, ha szükséges.

 

Diós pulykafasírt erdei gyümölcsös mázzal

Eljött a karácsonyi menütervezés ideje! Nos, ha olyan receptet kerestek, amit könnyen el lehet készíteni nagyobb vendégseregnek, nincs vele túl sok meló és nem kell percenként ránézni, hanem el van magában a sütőben, akkor ez lehet a ti receptetek.

Még egy jó tulajdonsága van ennek az ételnek, amellett persze, hogy isteni finom, teszteltem, A férfi is tesztelte, szóval bevethető karácsonykor, no para. Most elvesztettem a fonalat, hol tartottam? Ja, hogy nem túl drága ételről van szó, ami szerintem nem utolsó szempont, ha sok embernek kell főzni. A pulyka darálthús nem tartozik a drága húsok közé, amúgy meg ha nem szeretitek, senki nem fog reklamálni, ha csirkéből készítitek, bár tény, hogy a diós, gyümölcsös íz, a pulykához jobban passzol.

A máz alapja sűrű paradicsomlé amúgy, elő lehet venni a kamra mélyéről őket, de ha nincs megteszi a bolti is. És igen, ebbe jöhet bármilyen piros gyümölcs, itt is színre léphetnek a nyáron eltett kincsek, de jó a bolti is, naná. A lényeg, hogy piros legyen. És itt ismét van választási lehetőség finnyásabb vendégek részére, akik például nem szeretik a gyümölcsöt, na bumm, akkor nekik paradicsomosat készítetek, semeddig nem tart két kupac húst halmozni a tepsire és az egyik ilyen mázt kap, a másik meg olyat, vagy rá sem kenitek csak mellé kínáljátok szósznak.

Egy dolog számít, hogy ne boruljon ki a szakácsnő a sok melótól, és ne pörögjön a feje tetején a konyhában karácsony napján, hanem könnyedén virítson finom, de mégis ünnepi ételt. Ez amúgy kb. 4 főre szóló recept, de duplázzátok vagy triplázzátok meg bátran.

Ja igen és a köret, hmm rátok bízom, de ha engem kérdeztek, mi főtt rizzsel ettük, szerintem a krumplipüré túl sok mellé, de ha azt kívánjátok ám legyen. Bár én édesburgonyából készíteném akkor már….

Hozzávalók 4 főre:

fél kg darált pulykahús

3-4 evőkanál darált dió

1/3 póréhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál majoránna

só, bors

olívaolaj

Mázhoz:

2 deci paradicsomlé (natúr cukrozatlan dobozos passatát használtam)

10 dkg fagyasztott piros bogyós gyümölcs

1 evőkanál eritrit v méz

csipet só

A mázhoz felforrósítottam egy lábosban a paradicsomlevet a gyümölccsel és a többi hozzávalóval együtt. Hagytam rotyogni pár percig, míg kicsit besűrűsödött, majd elzártam a gázt és botmixerrel pürésítettem.

A fasírthoz összekevertem az összes hozzávalót, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam az egészet kb. téglalap alakban. A máz kb. harmadát rákentem a tetejére, oldalára és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. A sütő aljába tettem egy tepsit félig forróvízzel felöntve, hogy gőzben süljön a hús, így nem reped meg a teteje. Kb. 40 percig hagytam sülni, majd kivettem és rákentem a másik harmadát is a máznak a hús tetejére és még visszatettem pár percre a sütőbe.  Majd a maradék mázzal és főtt rizzsel tálaltam.

Babfasírt édesburgonyával káposztasalátával

Ha úgy érzitek, hogy eddig-eddig-eddig vagytok a hússal, akkor jöhetnek a zöldségfasírtok, a sült krumpli helyett pedig a sokkal egészségesebb és szerintem finomabb édeskrumpli a sütőből, a majonézben cuppogó trendi amerikai “coleslaw” saláta helyett, pedig egy sokkal könnyedebb citrusos verziót kaptok most mellé.

Az adzuki babról írtam már korábban, ismét beszereztem egy zacskóval, amúgy bioboltokban megtaláljátok. Ez egy nagyon jó kis bab, ugyanis nem puffaszt, de abszolút nem. Persze sima fekete babból is elkészíthetitek ezt a fasírtot, sőt fehérből is. Terveim szerint úgy szerettem volna elkészíteni, mint a falafelt, ami ugyebár nyers csicseriborsó beáztatva aztán pürésítve, majd sütve, viszont előtte a csicserit megfőzni nem kell. Jelentem ez adzuki babból nem működik, mert bár aprószemű, de nem adja meg magát ilyen könnyen, így hát megfőztem előző nap, másnap meg csak össze kellett dobni a fasírtot, így nem vesz el sok időt egyszerre.

Első körben nem tettem lisztet hozzá,csak tojással próbálkoztam, jó lett így is de morzsalékosabb, ezért egy kanál rizs- vagy zab-, vagy tönkölylisztet illetve ami kéznél van, azt lehet még szórni hozzá.

A káposzta esetében a kelre esett a választásom, ropogós, de mégis zsengébb, mint a fejes testvére, a mandarin, illetve a narancs pedig jól passzol hozzá salátákban.

Klassz étel, és laktató, szerintem a hús-, és krumpli imádók is szeretni fogják!

Hozzávalók:

30 dkg adzuki bab (sima fekete bab is jó)

2 tojás

1 evőkanál bármilyen liszt v 1 mokkáskanál útifű maghéj

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt római kömény

só, bors

Körethez:

édesburgonya, só, bors, kókuszolaj

Salátához:

fél kelkáposzta (vagy fejes káposzta)

3 db mandarin

1 kis doboz kefir vagy natúr joghurt v tejföl

kis kanál mustár

pár csepp citromlé v almaecet

só, bors

A babot előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem. Hozzáreszeltem a fokhagymát, fűszereztem, botmixerrel pürésítettem. Nem baj, ha kicsit darabos marad.

Egy kisebb serpenyőben kb. 2 evőkanál kókuszolajat felforrósítottam, majd kb. 5 cm-es korongokat formáztam a babpüréből és mindkét oldalán kb. 5-5 perc alatt megsütöttem őket.

Ezalatt az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam és 200 fokos sütőben kevés kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem, majd sóztam, borsoztam.

A kelkáposztát felszeltem, a mandarint gerezdekre szedtem és félbevágtam, elkevertem a mustárt a kefirben és hozzákanalaztam a káposztához és  mandarinhoz, majd összekevertem, pici só, pici bors pár csepp citromlé és kész.

 

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

Jolly Joker recept, amit mindenki szeret! Legalábbis én még nem találkoztam olyannal, aki nem. Paradicsom, tészta, hús kombóval szerintem nem nagyon lehet tévedni.

Általában akkor főzöm ezt az ételt, ha olyan vendégem van, akit zöldség hegyekkel nem tudok elkápráztatni, mert nemes egyszerűséggel nem eszi meg. Így történt ez most is, ráadásul ezt csak nagy adagban érdemes elkészíteni és előző nap is össze lehet dobni, vagy akár csak a húsgombócok összeállításával előkészülni. Csirkével, pulykával, sőt marhahússal is mükszik, utóbbival nyilván kicsit nő a főzési idő, de nem sokkal, sőt akár löttyinthettek a szószba egy nagy korty jóféle vörösbort is, amit aztán ételünk mellé is meg lehet majd iszogatni.

Ha elfogyott a tészta, akár rizzsel is finom, sőt én speciel egymagában szoktam, jó sok szósszal enni a gombócokat, úgy is tökéletesen laktató.

Hozzávalók:

1 zacskó durum spagetti

Húsgombócokhoz:

1 kg pulyka- v csirkemellfilé

3 evőkanál darált lenmag(zabliszt v zabpehely is jó)

1 db tojás

1-1 evőkanál szárított oregánó és bazsalikom

fél csokor medvehagyma v pár szál újhagyma

só, bors

Mártáshoz:

5 deci paradicsomlé

4 deci víz

1 evőkanál xilit

só, bors

Tetejére: 20 dkg parmezán

A húsgombóc hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd gombócokat formáztam belőle. Egy nagy, széles edényben felforraltam a paradicsomlevet a vízzel, cukorral, sóval, borssal, majd belehelyeztem a gombócokat és lefedve főztem kb. 35 percig, míg a hús megfőtt, a szósz pedig kicsit besűrűsödött.

Ezalatt kifőztem a spagettit, majd a gombócokkal tálaltam és reszeltem rá parmezánt.

 

 

Sütőben sült csirkefasírt

Izgalmas étel kerekedett egyik hétvégén, többek között az istengyalulta töknek köszönhetően. Igen, jól olvassátok, van egy ilyen tökfajta, én is a piacon ismerkedtem meg vele, mikor az eladó nénike felhívta rá a figyelmemet, hogy ugye el tudom készíteni, mert ezt nem úgy kell, mint a hagyományos főzőtököt….

Én persze magabiztosan nekiálltam volna legyalulni, de esély nem lett volna rá, mert betonkemény, így célszerű egészben kb. 20 perc alatt megfőzni, aztán tovább dolgozni vele. Nem tudtam még előre biztosan, hogy milyen formában ölt testet a tök köretként, de menet közben püré lett. Dehát tudjátok, hogy én bírom az ilyen bébiételszerű cuccokat, ez van. És egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert szerintem a krumplipüré túl van értékelve, zellerből, sütőtökből, édesburgonyából eddig még sokkal finomabb köreteket gyártottam, ami érdekes módon a krumplirajongók többségének is nagyon ízlett.

A recept főszereplője viszont a fasírt, amivel sok munka nem volt, előző este is elkészíthető, és a sütőben minimális olajjal szuper finomra sül, és bárhogy felhasználható, azonnal, vagy a hűtőben is eláll, mehet szendvicsbe, vagy hasonló ételekbe, mint ez. Semmi áztatott zsemle vagy morzsa nem szükséges bele, sőt a tetemes mennyiségű húshoz elég volt egy tojás, mert a pár kanál lenmagliszttől teljesen összeállt, de helyette más liszteket is használhattok, vagy zabpehely is tökéletes megoldás.

Ha nem kedvelitek az ennyire pempős ételeket, akkor a hús és a gomba főtt rizzsel vagy kölessel is tökéletes. A férfi emberem elé is így került, és ismét elégedett vigyort vágott. Hogy mit szokott ilyenkor mondani nem írom le, nem bírja a nyomdafestéket….

Hozzávalók a fasírthoz:

1 kg csirke v pulyka darálthús

2 evőkanál őrölt lenmag (helyette zabpehely is jó, v zabliszt)

1 nagyobb méretű tojás

1-1 evőkanál bazsalikom és oregánó

5 szál medvehagyma

2 duci gerezd fokhagyma

só, bors

kókuszolaj

Gombamártáshoz:

80 dkg gomba

1,5 deci rizstejszín

1 fej vöröshagyma

fehérbors

kis csokor petrezselyem

kókuszolaj

Tökpüré:

2 db főzőtök

1 teáskanál tárkony

1 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)

pár csepp citromlé

só, bors

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A fasírt hozzávalóit alaposan összekevertem, majd kisebb gombócokat formáztam belőlük és egy enyhén megolajozott sütőpapírral borított tepsire helyeztem őket, majd egy vizes kanállal kicsit lenyomkodtam a tetejüket. Kb. 20 percig sütöttem az egyik oldalát, majd 20 percig a másikat is.

A főzőtököt egy nagy edényben felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.

Ezalatt a vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a gombát, fűszereztem, ezt is puhára pároltam, majd felöntöttem a rizstejszínnel, megvártam, míg még egyszer felforr majd elzártam a gázt és botmixerrel kissé darabosra turmixoltam, majd megszórtam friss petrezselyemmel. Ha túl sűrű pici vízzel vagy tejszínnel lehet még hígítani, sőt ha nincs kedvetek turmixolni, akkor maradhatnak egészben a gombaszeletek.

Mikor a tök megpuhult, kettévágtam kikapartam a belsejét, de magokat kiszedtem előbb, majd hozzákevertem a többi hozzávalót és ezt is leturmixoltam, majd a fasírttal és a gombamártással tálaltam, másnap pedig főtt rizzsel.

 

Húsvéti lencsefasírt

Húsvét magasságában általában az utóbbi években fasírtot sütök, fogalmam sincs miért lett ez így, de tetszik…

Jól mutat az asztalon, egyszerű sok embernek is elkészíteni, ráadásul előre is lehet dolgozni, ezt is előző este összedobtam, majd a hűtőben formába töltve várta a sorát és másnap csak sütni kellett.

Teljesen húsmentes verzió lencséből, ami szintén tök jó fehérjeforrás és még finom is, jól befűszerezve, szerintem bárki gondolhatná akár azt is, hogy ebben húst is talál…. Mostanában kitűnően szórakozom, mikor A húsevő férfi ízlését teszem próbára, és büszke vagyok magamra rá, hogy kiválóan állja a sarat, pontosabban az életébe beözönlött zöldségáradatot. Konkrétan imádja és ha nem kap esetleg egy napig valami nyers ződet, már reklamál, pedig “gyúrós” embör lévén a “csirkerizs” világból kirobbantani azért kihívás, nem is mindig sikerül, de nem is mindig kell, de azért nagyon élvezem. Persze nyilván ehhez kell az ő nyitottsága és bizalma, de ez maximálisan meg van. Áradozhatnék még, és még valószínűleg fogok is, de megpróbálok visszakanyarodni a fasírtunkhoz…

Glutén és laktózmentes, de mindenképpen célszerű legalább valamilyen maglisztet, vagy rizslisztet, zablisztet, de akár tönköly, vagy rozslisztből is 1-2 evőkanállal beletenni,mert különben szétesős lehet a sztori, az meg nem hiányzik, pláne egy ünnepi asztalon.

Lehetne ezt sült lencsefőzeléknek nevezni persze, de kikéri magának… Az őzgerincben sült tojással töltött fasírt sokkal elegánsabb. Játsszattok a fűszerekkel, nálam most kivételesen nem a római kömény vagy valamilyen curry keverék borult bele, de tuti jó az is, hanem egyszerű magyarosabb verziót kreáltam. A köretet rátok bízom, de ez a nyers, reszelt balzsamos céklasali szuper hozzá! Természetesen némi medvehagymával megszórva…

Hozzávalók:

40 dkg lencse

2 db kisebb édesburgonya v répa

2 db tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pár szál medvehagyma vagy újhagyma is mehet bele

2 evőkanál tökmagliszt (más liszt is jó)

1 teáskanál pirospaprika

1 teáskanál majoranna

babérlevél

só, bors

Töltelékhez: 4 db kemény tojás

Céklasaláta:

fél kg bébi cékla

pár olívabogyó

medvehagyma

pár csepp balzsamecet

olívaolaj

oregánó v bazsalikom

só, bors

A lencsét a babérlevéllel enyhén sós vízben feltettem főni, kb. annyi vízben, amennyi 2-3 ujjnyival ellepte, mikor a lencse félig megpuhult, hozzáadtam a felkockázott édesburgonyát. Közben megfőztem a tojásokat.

Mikor a zöldségek megfőttek, leszűrtem róla a vizet, kivettem a babérleveleket, majd befűszereztem, hozzáadtam a tökmaglisztet, felvert tojásokat, apróra vágott hagymákat és egy botmixerrel összeturmixoltam. Nem kell teljesen simára, nyugodtan maradhat kicsit darabbos, jobb is lesz úgy a fasírt.

Ezután egy őzgerincformát kókuszolajjal kicsit kikentem, majd belekanalaztam a masszát, először csak a forma feléig. Ezután hosszában végig belehelyeztem a tojásokat, majd befedtem őket a lencse másik felével. Elsimítottam a tetejét és a hűtőbe tettem este, majd csak másnap délelőtt toltam be a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 40 percre. Ha kicsi kihűlt. akkor ki lehet óvatosan borítani és szeletelni. Hidegen is nagyon finom!

Kakukkfüves borsófőzelék répafasírttal

Van új a nap alatt, én sem gondoltam, hogy a zabtejszínnel finom lehet a főzelék megmondom őszintén…. Ugyanis a zabtej nem a legnagyobb kedvencem, készítettem és kóstoltam, de nem kattantam rá na. De! Ez így ebben a formában nagyon nagyon ízlett és ember meg nem mondaná szerintem, hogy mivel van besűrítve, mert semmi mellékíz nem érződik.

dscf0199Úgyhogy, ha eddig féltetek levenni a polcról a boltban a zabtejszínt vagy akár a rizstejszínt, mert azzal is működik, azt már többször próbáltam főzelékhez, akkor egész bátran tegyétek meg, jó lesz az tényleg.

Tudom, hogy aki még csak próbálkozik a reformkonyhával, annak furcsák lehetnek a hagyományos tejszín, tejföl után a növényi cuccok, éppen ezért ne kövessétek el azt a hibát, hogy mikor kibontjátok akár a zabtejszínt vagy a rizst, megkóstoljátok, majd elképzelitek, hogy a család tuti felkel az asztaltól, ha az ebből készült ételt teszitek le eléjük. És nem azért mert rossz az íze, hanem mert teljesen más és sokan összehasonlítják a tehéntejes zsíros termékekkel. Ezt nem szabad, közük nincs egymáshoz, de ennek ellenére a végeredményben már nem fog érződni hatalmas különbség. Vagyis de, ugyanis sokkal jobban átjön így az igazi borsó íz, mint a nehéz fehér lisztes tejes habarásokkal megtömött főzelék esetében. A rizsliszt sem muszáj egyébként a zabtejszínbe, elég visszaturmixolni egy kanál borsóval, de nekem még hígnak tűnt, mert több vízzel főztem, így beletoltam egy kanállal. Ez már rajtatok múlik, mint ahogy a feltét is. Én most a hűtőben árválkodó répából készült fasírtot képzeltem el a főzelékemen és másnap is vígan elnyammogtam.

dscf0202Hozzávalók 2 főre:

450 gr zöldborsó

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 deci Bio Bridge zabtejszín

2 evőkanál rizsliszt (v más)

2-3 kisebb kakukkfű ág v 1 mokkáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

1 nagyobb sárgarépa

1 tojás

2 evőkanál rizsliszt(v más)

2 evőkanál tökmagliszt (bármilyen darált mag jó)

só, bors

kókuszolaj

A felaprított vöröshagymát egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a zöldborsót, majd megszórtam kakukkfűvel és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Inkább kevesebb legyen, mint több. Puhára főztem a borsót.

Ezalatt a zabtejszínben elkevertem a lisztet és a reszelt fokhagymát és elkészítettem a fasírtot. A répát lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval, majd pici kókuszolajon egy serpenyőben mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt pirosra sütöttem és papírtörlőre szedtem.

A főzelékből kivettem egy nagy merőkanálnyit és a zabtejes lisztes keverékkel simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a lábosba és ismét összeforraltam az egészet, míg besűrűsödött a főzelék.

Vöröslencse fasírt gyömbéres répasalátával

Mindig a maradékmentő ötletekből lesznek aztán a legjobb ételek. Ezúttal is így történt ugyanis volt otthon maradék lencsés köles, ami az ebédem volt egyik nap, viszont csücsült a hűtőben még egy kisebb adag, gondoltam felturbózom.

20160922_070955-2

Hozzárepült hát egy tojás, meg egy kevés rozspehely és fasírt lett belőle, a hűtőben meg néhány szál répa is árválkodott, így salátaként végezték. Az egyik legjobb saláta, amit valaha ettem, a gyömbér és a répa szuper együtt és semmi szükség bolti majonézre, elegendő a natúr joghurt vagy tejföl, hozzá egy kis mustár és kész. Laktózmentes tejfölt használtam amúgy, de a sima is jó, ezt rátok bízom.

Bármivel fűszerezhetitek, amit szerettek én kaptam olyan “vegetát” ami adalékanyagmentes, csak tisztán szárított zöldségeket tartalmaz, így ezt használtam most, ez a krémlevesekbe is szuper egyébként leveskocka helyett.

Szerintem a húsimádók is szívesen falatozzák majd ezt a fasírtot, semmi hiányérzetük nem maradhat, hiszen laktató a kölesnek köszönhetőn, melegen, hidegen is finom, sőt főzelékek mellé és szendvicsbe is tehetitek!

20160922_071104

Hozzávalók 5 darabhoz:

1,5 deci vöröslencse

1,5 deci köles

1 db tojás

4 evőkanál rozspehely v zabpehely

1 mokkáskanál vegamix (szárított natúr zöldségkeverék)

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Salátához: 

2 db közepes sárgarépa

fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér

1-2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál mustár

fél doboz tejföl v natúr joghurt, kefir

só, bors

A vöröslencsét és a kölest átöblítettem, majd egy lábosban feltettem főni, kb. 7 deci vízzel a fűszerekkel együtt. Lehet, hogy több vízre is szükség lesz, ezt pótolhatjátok apránként, míg meg nem puhul minden.

A répát és a gyömbért lereszeltem, összekevertem a tejföllel, mustárral fűszerekkel és állni hagytam kicsit.

Mikor a lencse és a köles megfőtt, kihűtöttem, majd hozzákevertem a tojást a rozspelyhet és megformáztam a fasírtokat, majd egy serpenyőben felforrósított kókuszolajon mindkét oldalát arany barnára sütöttem.

 

 

Tonhalas cukkinifasírt

A nagy ünnepi húsevés után  jól tud esni egy ilyen kaja, akár ebédre, akár vacsorára friss salátával. Sőt ezek a fasírtok tökéletesek szendvicsbe is.

20160324_065928Gluténmentes pedig attól lett, hogy szezámlisztet szórtam bele, ez ad neki egy kis diós háttérízt, de nyugodtan használjatok helyette más liszteket, akár darált diót, mandulát, az őrölt magok a cukkinihez és a halhoz is tök jól passzolnak, sőt feldobják az ízüket.

Nem muszáj olajban sütögetni, csak kényelmesen, tepsire vele és mehet a sütőbe, addig dobjatok össze hozzá egy salátát, vagy más köretet amihez kedvetek van!

20160324_070012Hozzávalók 4 darabhoz:

1 kicsi tonhalkonzerv

1 kis méretű cukkini

1-2 szál újhagyma v medvehagyma

1 mokkáskanál szárított kakukkfű (kapor is jó)

4 evőkanál szezámliszt(ha nem feltétel a gluténmentesség, akkor zabliszt illetve más liszt v morzsa is jó)

1 db tojás

só, bors

kókuszolaj

A cukkinit megmostam, meghámoztam, lereszeltem, kicsit besóztam, majd 5 percig állni hagytam, ezután kicsavartam a sós léből. Hozzáadtam a lecsepegtetett tonhalat, a felaprított hagymát, a kakukkfüvet, tojást, sót, borsot, szezámmaglisztet, majd alaposan elkevertem. Én egy éjszakát állni hagytam, de azonnal is kisüthetitek.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, egy sütőpapírral bélelt tepsit vékonyan megkentem kókuszolajjal, rátettem a fasírtokat, a tetejüket is tettem néhány csepp olajat és mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem.

Medvehagymás paradicsomos fasírt

Nekem ez a tökéletes fasírt, vagdalt, nevezzem is bárminek, de főleg isteni finom ízűnek, és állagúnak is.

DSCF9365Miért nem csináltam én ilyet eddig? Ja igen, mert ritkán eszem húst, bár mostanában virítottam azért egy párat zsinórban, nem tudom figyeltek-e? Lesz ez még így se…

Szeretem amúgy az ilyen praktikus kajákat, úgy értem, ha akarom kis adagot is csinálhatok, hiszen nem sütőformában készült, hanem csak a tepsire halmozva, így éppen amennyi hús van kéznél, és még néhány hozzávalóval felturbózva lehet kisebb, és egy regimentnek is elegendő fogást rittyenteni.

Lapult a hűtőmben néhány szem árva gomba is, így azok is a fasírtban végezték. Medvehagyma meg kell bele, hiszen tavasz van, a gomba viszont tényleg nem muszáj, bár van egy jó hírem, hogy nem venni benne nagyon észre olyan apró és úgyis a hagyma és a paradicsom dominál, szóval bele lehet csempészni akkor is pár darabot, ha valaki nem annyira szereti…

Általában ketchupot szoktak kenni az ilyen húsok tetejére, én a boltiról azért lebeszélnélek benneteket. Nem nagy bűn, ha azt tesztek rá, majd nem áruljátok el, de olyan egyszerű otthon is összedobni egy rapid verziót, ami ráadásul ízben a bolti nyomába sem fog érni, és nem lesz benne egy tonna cukor és adalékanyag.

Ha pedig a zsemlemorzsát akarjátok kiváltani, akkor próbáljátok ki tökmagliszttel, ha az nincs, akkor simán daráljatok le egy kisebb maréknyi tökmagot és kész is. De akár más őrölt mag is lehet. Ad neki egy leheletnyi plusz ízt, és gluténmentes is egyből az étel.

Nyugodtan húsvétkor is az asztal közepére tolhatjátok, akár kemény tojással is megtöltve!

DSCF9368Hozzávalók kb. 10 szelethez:

30 dkg darált pulyka v csirkehús

2-3 db sampion gomba (elhagyható)

2 teáskanál sűrített paradicsom

fél vöröshagyma

3-4 szál medvehagyma (2 gerezd fokhagyma is jó)

1 db tojás

3 evőkanál tökmagliszt (zsemlemorzsa is jó helyette)

1-1 mokkáskanál oregánó és bazsalikom

só, bors

pici olívaolaj

Tetejére:

3 deci házi v dobozos sűrű natúr paradicsomszósz

1-1 mokkáskanál oregánó, bazsalikom

pár csepp méz

só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Mindent egy tálba tettem, a gombát, vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágva. Az egészet alaposan összekevertem, szerintem kézzel a legegyszerűbb…

Egy gáztepsire sütőpapírt terítettem, vékonyan bekentem a közepét kókuszolajjal, majd a húsos masszát ráhalmoztam, kb. 20 x 10 cm nagyságban.

A paradicsomszósz hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd vastagon bekentem vele a fasírt tetejét és oldalát. Pár kanállal hagytam a sütés végére is.

A fasírtot a sütőbe toltam, majd egy vízzel félig teli kis tepsit is toltam alá, mert így a gőzben nem repedezik meg a paradicsomos réteg teteje. Kb. 45 perc alatt készre sült, az utolsó pár percben kivettem és rákentem a maradék szót, majd visszatettem még néhány percre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!