Pálmafa Project

Sült padlizsán mentás joghurttal és piros gyümölcsökkel

A nehéz hétvégi kaják után, kimondottan jól tud esni egy könnyedebb saláta. És ezalatt továbbra sem pár darab salátalevelet értek, hanem egy ilyen ételt.

DSCF9490Ez olyan igazi “hmmm” eledel lett, legalábbis nekem. A fahéj és római kömény kombó az egyik verhetetlen fűszerpáros továbbra is, ettől kap egy laza keleties világot a padlizsán, na és a mentát és joghurtot is gyakran használja a török, arab konyha.

Egyszerűen ki kell ezt próbálnotok, nyáron süssétek grillen a padlizsánt, tökéletes köret lesz a sült húsok mellé. Bármilyen piros gyümi jó hozzá, használjátok a szezonnak megfelelőt, én eperrel szórtam meg, illetve találtam még  a boltban érett gránátalmát is, de külön-külön is szuper bármelyik és felpörgetik a padlizsán ízét.

DSCF9494

Hozzávalók 2 főre:

1 db padlizsán

1 kis doboz natúr joghurt v kefír

10 dkg eper és/vagy gránátalma

1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj

fél mokkáskanál chilipor

3-4 db mentalevél (szárított menta is lehet)

kókuszolaj

A padlizsánt megmostam, felkarikáztam, picit besóztam mindkét oldalát és állni hagytam 10 percig.

Összekevertem a fahéjat a római köménnyel, és a chilivel. A mentát felaprítottam, belekevertem a kefírbe. A padlizsán a sótól kicsit megizzadt, ezt leitattam róla egy papírtörlővel, majd befűszereztem mindkét oldalukat.

Egy serpenyőben felhevítettem pár evőkanál olajat, mert a padlizsán, mint egy szivacs,  nagyon sokat felszív. Rátettem a padlizsánszeleteket és mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

A még langyos padlizsánt tányérra tettem, meglocsoltam a mentás kefírrel és rászortam az epret és a gránátalmamagokat. Hidegen is finom, fel is darabolhatjátok a padlizsánt és összekeverhetitek a joghurttal v kefírrel, másnap is finom lesz.

Banános zabpelyhes kókuszgolyók

Ez egy 2 in 1 azaz kettő az egyben édesség és ez véletlenül alakult így.

DSCF9409

Útisütiket készültem gyártani síelés előtt, még hozzá egy almás zabkekszet és a már korábban megosztott aszalt gyümölcsös trüffelgolyókat. A keksz pikk-pakk el is készült, de mivel kókuszlisztes, ezért úgy ítéltem meg, hogy morzsálódni fog picit, meg amúgy sem túl nagy mennyiség, mi lenne ha összehoznám a két desszertet. Úgyhogy fogtam a kekszeket és széttrancsíroztam egy tálban és már adtam is hozzá a többi gyümölcsös hozzávalót és a végeredmény olyan finom lett, hogy hű meg a ha, így muszáj megosztanom veletek is. Pici energiabombák, jó szolgálatot tettek a havas lejtők meghódítása előtt, közben, után…

Azóta már még egyszer elkészítettem, volt aki azt kérdezte, hogy marcipános-e? Pedig azt nem is látott még messziről sem ez a csemege, és amúgy sem vagyok marcipán rajongó, de talán ahogy a banán találkozik a kókuszlisztes kekszmorzsával, az ad neki nagyon haloványan ilyen háttérízt. Az első adagot amúgy karobporba hempergettem, a második lett a kókuszos, mindegyik szuper.

DSCF9413

Persze nem muszáj kekszet sütnötök  hozzá, (bár érdemes), de ha van otthon bármilyen bolti kekszetek vagy maradék piskóta, esetleg kissé félresikerült vagy már száraz sütemény és némi banán vagy más érett gyümölcs, akkor már nyert ügyetek van, ha rátok tör a nassolhatnék, vagy vendégek toppannak be. Mindenki imádni fogja!

Hozzávalók:

16 db zabkeksz

Ha nem boltit használtok, süssetek ilyet:

10 dkg zabpehely

10 dkg kókuszliszt (más liszt is jó)

1 db közepes alma

3-4 evőkanál nyírfacukor v méz

5 dkg vaj

1 db tojás

1 mk fahéj

fél teáskanál sütőpor

fél teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

Golyók összeállításához össz. kb. 2,5 deci folyadék:

1 db érett puha banán

5 dkg aszalt áfonya

1 db (vér)narancs leve + pici víz ha kevés lenne a narancslé

Hempergetéshez: 5 dkg kókuszreszelék v étkakaópor v karobpor

Keksz elkészítése: A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

Egy tálban összekevertem a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, csipet sót. Egy másikban a puha vajat a tojással és a cukorral, majd ezt a liszthez öntöttem, majd hozzáreszeltem az almát. Alaposan elkevertem és egy evőkanállal kis adagokat tettem a tepsire. Kb. 15 perc alatt mindkét oldalukat arany barnára sütöttem. Kivettem hűlni hagytam, majd szétmorzsoltam a kekszeket egy tálban.

A golyók összeállítása: A banánt, a narancs levével és az aszalt áfonyával összeturmixoltam. A kókuszlisztes zabos kekszmorzsa 2,5 deci folyadékot vett fel, de ez más típusú keksznél változhat. A turmixot a morzsához öntöttem és alaposan összekevertem, és ezen is átmentem még egyszer a botmixerrel, sűrű formázható masszának kell lennie. Ha túl híg lenne, itt még adhattok hozzá kakaóport, plusz zabpelyhet, darált diót stb. Ha túl sűrű akkor pici folyadékkal vízzel, kókusztejjel pedig hígíthatjátok. Kb. dió nagyságú gombócokat formáztam belőlük és kókuszreszelékbe hempergettem őket. Azonnal fogyasztható, de hűtőben is napokig eláll.

DSCF9410

 

Kurkuma latte

Ezt igyátok kávé helyett és szervezetetek tuti hálás lesz érte!

Igazi biztosítékcsapkodós recept, imádom az ilyeneket. Mikor megosztottam a fotóját az “arckönyvben”, “a jesszus, ez iható?” komment volt a kedvencem. Nem, dehogy iható, valójában csak a szobám falát szeretném újra festeni vele…. Nem is rossz ötlet…

DSCF9372

Igazából a nyugati embereknek szokatlan csak ez, de ázsiai országokban, főleg Indiában évezredek óta fogyasztják, és nem csak, mert finom, hanem mert gyógyhatást tulajdonítanak a kurkumának. Nagyon jó antioxidáns forrás és kiemelkedő gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, sokan ízületi bántalmak kezelésében érnek el jó eredményeket vele. Simán vízzel keverve kurkuma paszta is készíthető és naponta 1-1 kanál elfogyasztása, sok betegség elkerülésében segíthet.

Én inkább annak vagyok a híve, ha egymód van rá, akkor finom is legyen, ne csak egészséges, ami a gyomromba kerül. Baciölő gyömbérrel, mézzel, növényi tejekkel kiegészítve pedig tényleg finom, nem muszáj felmelegíteni, hidegen is jó szomjoltó, sőt így a tápértéke is kevésbé vész el.

Én viszont néha fekete teát is áztatok bele, így tényleg jól helyettesíti az ebéd utáni klasszikus kávés lattémet, ami rendkívül jó hatással volt rám, hiszen a kávétól vagy rosszul vagyok ha túl erős, és a béke segge alá esik a vérnyomásom tőle és elálmosít… Semmi szüksége a szervezetemnek koffeinre, na. Akkor miért iszom? Nemtom, rászoktam, mert finom és desszert pótlékként tekintettem rá ebéd után, de ennek most vége, pláne a nagy tejivászatnak, így ha véletlenül be is csúszik egy gyenge kávé egy héten, akkor is növényi tejjel iszom, mint ahogy ezt az itókát is azzal érdemes készíteni.

Bevállaljátok?

DSCF9374

Hozzávalók adagonként:

fél bögre víz

fél bögre kókusztej, vagy rizstej(más tej is jó, de inkább növényi ha lehet)

fél mokkáskanál kurkuma

egy csipet fahéj

pár szelet gyömbér

méz ízlés szerint

Az összes hozzávalót egy kis edénybe tettem, a gyömbért csak megmostam és vékonyan felszeleteltem, majd héjastól ázott benne. Éppen csak felmelegítettem, nem forraltam, és elzártam a gázt, pár percig állni hagytam, itt lehet a teafiltert is beletenni akár. Majd kihalásztam belőle a gyömbért, pohárba töltöttem és boldogan elkortyoltam.

Még több kurkumás ételt pedig itt találtok!

Sült padlizsános paradicsomos spagetti

Ez megint csak egy kényelmes tésztaétel hétköznapokra, amit másnap magatokkal vihettek melóba, így az ebéd kipipálva. Persze felőlem akár vacsorára is elfalatozhatjátok.

20160211_180949

Nem szép, de finom és olyan illata van a római köménynek és a fahéjnak együtt, hogy nehéz volt megállni, hogy ne tüntessem el még este az ebédem.

Furán hangzik a fahéj zöldségek mellé, de sokszor használom, én sem hittem, de eszméletlen jó a paradicsomos ételekhez. A zöldségeket ezúttal a sütőben készítettem, mert ez a legegyszerűbb, a tészta is fő magától, addig meg lehet mást csinálni.

És azért pisztácia, mert azt olyan keveset eszem. Pláne, hogy elég borsos ára van a tisztított natúr pisztáciának a bolti meg sós, mint a fene.  Úgyhogy én most piacon kapható, kevésbé sós, de héjas verzió mellett döntöttem. Jó zsíros mag, de mivel szó szerint jó zsírokat tartalmaz, ezért képes a koleszterinszintet csökkenteni és tele van ásványi anyagokkal, napi pár szem nem fog megártani ebből se. Könnyű mondani persze, nekem speciel még mindig kihívás a csonthéjasokból pár szemet enni két maroknyi helyett….

20160211_181151

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kis méretű padlizsán

5-6 db koktél paradicsom

fél csomag durum spagetti

fél-fél mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj

1 marék pisztácia

só, bors

olívaolaj

A tésztát lobogó sós vízbe megfőztem, leszűrtem csorgattam rá pici olívaolajat.

A padlizsánt felkockáztam, a paradicsomokat félbe vágtam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, majd 180 fokon kevés olívaolajjal meglocsolva, majd a fűszerekbe forgatva puhára sütöttem.

A pisztáciát mozsárban kicsit összetörtem, majd tálaláskor a tésztára szórtam. Sajtot is szórhattok rá természetesen!

 

Gyümölcspuding útifű maghéjjal

Útifű maghéj a megoldás, ha pudingszerű gyümölcsös desszertre vágytok, viszont sokkal hamarabb elérhető vele a megfelelő állag, mint ha zselatinnal készült volna. És sokkal egészségesebb is…

20160207_122312

Régóta használom az útifüvet a konyhában, általában  a reggeli zabkásához szoktam keverni egy kanállal, vagy egy pohár vízbe csak simán. Biztos sokan ismeritek és sokan nem, mostanában egyre több helyen lehet kapni, másik neve indiai bolhafű, vagy ahogy időnként receptekben látom a hozzávalók között és kissé kiveri nálam a biztosítékot, az a psyllium husk elnevezése. Én biztos nem ugranék rá egy receptre se, amiben így szerepel valami, pláne mikor életemben először találkozok vele, de persze ezt lehet, csak én gondolom így.

Egyébként meg az útifű maghéj kiváló része lehet egy méregtelenítő kúrának, hiszen elsősorban a beleket “tisztíccsa”, ezért fontos sok folyadékkal bevenni, vagy utána leküldeni egy jó nagy pohár vizet vagy kettőt, mert nagyon magas a vízfelszívó képessége, és nagyobb %-ban nem felszívódó rostokat tartalmaz, így a belekben összeszedi a lerakódásokat, de mindezt kíméletesen teszi. Zselésedést idéz elő, éppen ezért ideális lekvárok, pudingok készítésekor is, utóbbi esetében így kikerülhető a zselatin használata.

Nekem nagyon bejött ez a banános, almás verzió, ami már nem turmix, de nem is lekvár, tényleg pudingos állaga van, nincs benne hozzáadott cukor, és bármit szórhattok még hozzá, kakaót, fahéjat, vaníliát, de persze kanalazhattok bele joghurtot is, nem lehet elrontani és mesés az íze.

Amúgy az útifű maghéjnak nincs semmi íze, és ember nem találná ki, ha nem tudná, hogy ebbe a pudingba ez lett keverve. Bioboltokban megtaláljátok bárhol, egy 10 dkg-os kiszerelés kb. 500 Ft, de hónapokig is eláll, csak 1-1 kiskanállal kell elfogyasztani belőle alkalmanként, de akár minden nap is lehet.

20160207_122619

Hozzávalók adagonként:

1 db közepes banán

1 db kisebb savanykás zöld alma

pár csepp citromlé

1 teáskanál útifűmaghéj

Tetejére: aprított mandula, kakaó, vagy fahéj

Mindent egy mély edénybe tettem, a banánt karikára vágva, az almát reszelve, ráfacsartam a citromot, megszórtam az útifűmaggal, és botmixerrel pár msp alatt simára turmixoltam.

Pohárba kanalaztam és hűtőbe tettem negyed órára, tálalás előtt megszórtam kakaóval és aprított mandulával.

Téli panzanella saláta

Ezt falatozzátok két ünnep között! A nyári paradicsomos, pirított kenyérkockákkal megszórt olasz saláta téli üzemmódban.

DSCF9150Szuper finom és mivel itt az újév, csicseriborsó helyett bátran tegyetek bele lencsét. Minden egy tányéron, amire egy karácsonyi nagy zaba és töménytelen húsevés után szükségetek lehet. Én napokig tudok ilyesmin élni, a csicseriborsó az egyik legjobb húspótló, grapefruitot meg amúgy is ritkán eszik szerintem a nagy többség és azt veszem észre, hogy ennek főleg az az oka, hogy keserűnek találják és egymagában ugyebár nem akkora élmény megenni. Úgyhogy tessék salátába szórni, és máris megszeretitek. Ennyire egyszerű!

DSCF9153Hozzávalók adagonként:

1 kisebb cékla nyersen lereszelve

1 marék főtt csicseriborsó

fél grapefruit leve és húsa

negyed lilahagyma

1 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

1-1 csipet őrölt fahéj és római kömény

frissen őrölt bors

himalája só

olívaolaj

A lilahagymát apró kockákra vágtam, céklát egy tálba lereszeltem, a grapefruitot félbevágtam, bekockáztam a húsát, majd kifordítottam, így kiestek a kis cikkek belőle, a benne maradt húsból pedig kifacsartam a levet, majd beleszórtam a lecsöpögtetett és leöblített csicseriborsót.

A kenyeret felkockáztam, egy serpenyőben kb. 1 evőkanál olívaolajon megpirítottam, majd a salátára szórtam ezt is, befűszereztem, összekevertem és még néhány szem dióval tálaltam.

Flódnipalacsinta

Karácsony ízű palacsintatorta, még hozzá a klasszikus karácsonyi sütemény a flódni ízeivel, viszont egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése, és azért valamivel kalóriaszegényebb is.

DSCF9003Imádom a flódnit, tavaly sütöttem is egy hatalmas adagot, bátran próbáljátok ki ezt is. Ha pedig nincs kedvetek tésztát gyúrni, nyújtani, de mégis rajongtok a mákos, diós, gazdag ízekért, akkor készítsétek el ezt a palacsintát, a siker garantált!

Brutál sok tölteléket toltam bele, szerintem elfért benne, senki nem reklamált miatta, nem is értem miért…és még szét sem dőlt. Nem vagyok egy nagy palacsintarajongó, de így felértékelődik ez a desszert, ráadásul a legkritkusabb és legfinnyásabb népek sem mondanák meg, hogy zabliszttel készült és nem fogják rábiggyeszteni a “túl reform” jelzőt sem az fix…

Hogy megállja-e a helyét, akár egy halászlé után a karácsonyi asztalon? Naná, hogy meg, és a bejglik sem sértődnek meg.

DSCF9011Hozzávalók 8 szelethez:

Palacsinta:

14 evőkanál zabliszt

2 tojás

1,5 deci tej

szóda

csipet só

Mák töltelék:

20 dkg mák

4 evőkanál nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

1,5 deci kókusztej v tehéntej

Diótöltelék:

20 dkg darált dió

3 evőkanál nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 kupak diólikőr v rum(elhagyható)

1,5 deci kókusztej v tehéntej

Almatöltelék:

3 db közepes alma

2 evőkanál nyírfacukor

fél citrom leve

fél mokkáskanál őrölt fahéj

Szilvás töltelék:

2 púpos evőkanál sűrű szilvalekvár

1 evőkanál fehérbor (elhagyható)

1 evőkanál víz

Először megcsináltam a töltelékeket. A máktöltelékhez mindent összefőztem egy kis lábosban, majd félretettem. Ugyanígy jártam el a diós esetében is, és a szilvával is. Elég csak összemelegíteni őket, míg elkeverednek az ízek és krémes, kenhető, de nem folyós állagúak lesznek.

Az almát meghámoztam, lereszeltem és puhára pároltam a cukorral, fahéjjal és a citromlével, megvártam, míg a leve nagyjából elfő és ezt is félretettem.

A palacsinta hozzávalóit egy kézi habverővel simára kevertem, a szódát a legvégén adtam hozzá, kis adagokban, kb. 2 decit, míg elértem a sűrű, de folyós palacsintatészta állagot.

Kókuszzsírt olvasztottam a serpenyőben és kisütöttem őket, majd összeállítottam a tortát. 1 palacsinta, egy réteg mák, egy palacsinta, egy réteg dió, megint palacsinta, majd almás töltelék, ismét palacsinta szilvás töltelék és ezt még egyszer megismételtem. A második szilvás réteg már lemaradt, csak a tetejét díszítettem vele. Tálalás előtt sütőben átmelegítettem.

A trendi havas szilvaital

Ki ne ismerné a télidőben oly divatos szilva ízű fekete teát!? Ugye ugye…Bevallom töredelmesen, hogy én is kóstoltam már, nem volt rossz, de nekem akkor is túl édes és hogy mennyi szilvát látott vajon…

DSCF8959Nekem hamvas szilvaként vésődött amúgy az eszembe és mikor pár éve először említettem valahol, hogy én hamvas szilvát szeretnék inni, néztek rám, hogy mi a frászról beszélsz, majd felhomályosítottak, hogy az havas szilva…. De nekem a szilva inkább hamvas, mint havas….Mindegy…A lényeg, hogy gondoltam egyet és elkészítettem itthon. Természetesen nem lett ugyanolyan, mert sokkal, de sokkal szilvásabb, aromásabb, hiszen nem apróztam el, rögtön 3 féle szilvából főztem.

Tulajdonképpen egy forró szilvakrémleves lett az alapja, így azok is jól járnak, akik nem szoktak teázni. Természetesen egyféle szilva is elegendő, és nyugodtan használjátok a nyáron lefagyasztottat hozzá.

Finom, forró, gyümölcsös és illatos ital, kezdődhet az adventi ráhangolódás!

DSCF8970Hozzávalók:

40 dkg szilva

pár szem aszalt szilva

1-2 evőkanál nádcukor, méz v nyírfacukor ízlés szerint

fél citrom leve

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fekete tea

A szilvát kimagoztam és egy lábosba tettem, mellé szórtam az aszalt szilvát, cukrot, fahéjat, ráfacsartam a citromot majd felöntöttem annyi vízzel, ami egy ujjnyival ellepte. Összeforraltam, megvártam, míg az összes szilva átpuhul, forrástól számítva kb. 10 perc elég neki.

Ezután simára turmixoltam az egészet. Aki beéri a szilvalevessel, az már kanalazhatja is.

A teához viszont egy nagy bögrében, leforráztam a teafiltert, de csak félig öntöttem fel vízzel, pár percig állni hagytam, majd egy kis merőkanállal egy szűrőn keresztül, – mivel a leves azért sűrű -, belekanalaztam a szilvalevet is, összekevertem és kész! Forrón, langyosan, de hidegen is klassz!

DSCF8965

Cini Minis házilag

Ha szeretitek a fahéjas Cini Minist, de már pedig kőkemények vagytok és megfogadtátok, hogy nem veszitek le többet a cukros, adalékanyagos, boltban árult álgabonapelyheket, nyúlbogyókat a polcról, akkor készíthettek otthon könnyedén hasonlót csak éppen egészséges hozzávalókból.

DSCF8895Nem szégyellem, hogy régen én is el tudtam merülni egy nagy kanállal bármelyik ilyen termék dobozában, néha még tej sem kellett hozzá… Próbálják elhitetni velünk, hogy vitamin van benne és milyen jó lesz az nekünk…Vitamin, na persze…egy tonna cukor főleg, és közük sincsen bármilyen igazi gabonapehelyhez, ennyiből egy zacskó francia drazsét is lehetne a tejbe szórni reggelente.

Szóval megkíséreltem egy hasonlót előállítani, és találtam hozzá egy receptet, ami megtetszett. Tök egyszerű, és nagyon gyorsan kész. Itt is variáltam a hozzávalókat, nem nagyon, de mogyoróm nem volt, a diót pedig, amit beletenni terveztem, megettem előző nap….hmm…na bumm. Helyette dupla annyi lenmaglisztet szórtam bele, és igen van benne vaníliás vegán fehérjepor is, amiről múltkor már meséltem. Nagyon finom lett tőle, és a fahéj mellett isteni vanília illat is belengte a konyhát, de természetesen, ha ez nincs kéznél, akkor mehet bele több a másik növényi lisztekből.

Ahogy az eredeti recept is írja, ettől ne várjátok, hogy úgy fog ropogni, hogy a szomszéd is felébred rá kora reggel, viszont a boltival ellentétben, ez akkor sem ázik szét, ha több időt úszkál a tejben, mivel ebben tényleg van rost bőven! Masszív kis puffancsok, mehet növényi tejekbe, joghurtba, tökéletes reggelire és egymagában is….

DSCF8893Hozzávalók kb. 5-6 adaghoz:

50 gr zabliszt (Ezt használom)

60 gr lenmagliszt (Ezt használom)

20 gr kókuszliszt (Ezt használom)

30 gr vegán vaníliás növényi fehérjepor (Itt tudjátok beszerezni)

1 csapott evőkanál őrölt fahéj

3 evőkanál nyírfacukor

1 csipet himalája só

2,5 deci víz

Tetejére: fahéj és nyírfacukor keveréke

Az összes szárazanyagot összekevertem egy tálban, majd kis adagokban öntöttem hozzá a vizet, elkevertem, hogy lássam az állagát és ne legyen túl folyós. Sűrű, krémes, de ragacsos masszát kell kapni.

A sütőlapra sütőpapírt tettem, amit vékonyan kókuszolajjal kikentem. Erre egyengettem el nagyjából négyzet alakban vékonyan a masszát. 24 x 24 cm-es lett, kisebb, mint a tepsi. Egy késsel vékonyan berácsoztam, mert utána könnyebb kockákra vágni.

180 fokra előmelegített sütőbe toltam, kb. 15 percre, mikor a teteje szép aranybarna, akkor ki lehet venni és még melegen megszórni némi plusz fahéjas nyírfacukorral. Hagytam kicsit hűlni, felkockáztam, majd még egy száraz serpenyőben kicsit átpirítottam, de ez gyakorlatilag szinte teljesen felesleges volt,  mert ropogni így sem fog, viszont sokáig eláll üvegben, hiszen se tej, se tojás nincsen benne. Reggelire kókusztejjel, friss gyümölccsel, aszalt gyümölccsel nagyon finom.

Forrás:http://masteszta.com/45-protein-cini-minis

Vegán fehérjepor teszt + Játék!

Én és a fehérjeporok… Tudjátok, mint Makó és Jeruzsálem… Nem gondoltam, hogy valaha is pozitívan nyilatkozok róluk, ugyanis nem ápoltam szoros barátságot velük. Aki jár edzeni biztos kóstolta már a különböző proteinturmixokat, amik jó esetben hozzájárulnak az izmok fejlődéséhez, rossz esetben pedig a bennük lévő sok “műanyag” összetevőért hosszú távon nem biztos, hogy hálás lesz a szervezetünk…. Tisztelet a kivételnek természetesen, mert rengeteg termék van a piacon, jók és kevésbé jók. Legszögezném, továbbra sem vagyok szakértő, és csak párat kóstoltam. Arra jók voltak kb. évente egyszer, hogy ha egy kardioedzés után rohannom kellett valahova, de rámtört az éhség és még mielőtt elvágódtam volna, hát felhajtottam egy pohárral. Természetesen csokis vagy vaníliás ízben, hogy elhitessem magammal, hogy hűű, de finom és tápláló “desszerttel” jutalmaztam éppen meg magam. Nem győztek meg, így inkább távol tartottam magam tőlük egészen mostanáig.

DSCF8877Az elmúlt időszakban volt pár alkalom mikor megkerestek ilyen termékeket forgalmazó cégek, hogy küldenek nekem ajándékba 1-1 csomagot és írjak róla cserébe. Megköszöntem a lehetőséget, de továbbra sem tudtam azonosulni velük, kb. mintha az atomhasadásról kellett volna nyilatkoznom, az meg elég rövid bejegyzés lenne…

Nos, a helyzet változni látszik, mert szembejött velem végre egy olyan termék, amit bátran megkóstoltam és még ízlett is és tökéletes része lehet az egészségtudatos táplálkozásnak!

Mi van benne és miért jó nektek ez a vegán fehérjepor?

Kizárólag növényi fehérjéket tartalmaz, nincs benne glutén, laktóz, tojás, steviával van édesítve, így tökéletes megoldás fogyókúrázóknak, sportolóknak, vegánoknak és vegetariánusoknak és mindenki másnak is. Pláne, ha nagy húsevők vagytok és a zöldségfogyasztásotok kimerül néha egy szelet uborka elnyammogásában, de mégis változtatni szeretnétek, és amellett, hogy próbálkoztok barátságot kötni a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, néha megjutalmaznátok magatokat egy vaníliás, áfonyás, vagy csokis turmixszal, ami ezúttal tényleg egészséges és finom is, ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza a szervezet számára.

Borsófehérje, barna rizsfehérje és kendermag fehérje van benne, az első kettőt talán nem kell magyarázni, a kenderrel kapcsolatban az emberek többségének viszont rögtön felszalad a szemöldöke és a marihuána jut eszébe…, Fontos tudni, hogy a kendermagtól senki nem fog betépni, semmilyen kábító anyagot nem tartalmaz, azt a növény leveléből vonják ki ugyanis. Ellenben a kendermag fehérje nagyon értékes, tartalmazza mind a 21 aminosavat, köztük azt a 8 esszenciálisat is, amit az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont az egészséges működéshez szükség van rá. Ettől is pörögni fogtok, csak jó értelemben!

DSCF8881Hogyan fogyaszd?

Gasztrobloggerként, azért lehet bármi bármilyen egészséges, én elhiszem, de ha az ízlelőbimbóim nem járnak örömtáncot miközben eszem-iszom, akkor az biza annyi volt, lapozzunk, nem foglalkozom vele többet.

Szóval a lényeg az ízélmény itt is! Összeturmixolhatjátok simán vízzel és megihatjátok. Nekem ízlett így is, a vaníliásat kóstoltam amúgy, és pont azért választottam azt, mert a mű vaníliás termékekkel lehet legjobban félrecsúszni ízben és kiborítani engem… Imádom az igazi vaníliát, és mikor megláttam az apró fekete pontokat a poharamban, ráadásul nagy mennyiségben, akkor tudtam, hogy nyert ügyem van, mert ez bizony valódi jó minőségű vanília.

A finnyásabb brigádnak, viszont ez még lehet nem elég meggyőző, úgyhogy turbózzuk fel italunkat kreatívan.

A legegyszerűbb reszelt alma + csipet fahéj kombóval és egy pohár vízzel leturmixolni. Imádtam. Aztán volt alma és reszelt gyömbér, azt is imádtam, de választhattok helyette banánt, vagy más gyümölcsöt, ízesíthetitek karobporral, étkakaóval. Víz helyett lehet növényi tejet használni, de ha nagyon tejimádók vagytok mint én sajnos, akkor készítsétek azzal, csak ne áruljátok el senkinek…. Amúgy őszintén, én tiszta vízzel ittam mindegyiket, és tényleg nem hiányzott belőle semmilyen tej!

20150301_072932Aztán persze nem is én lennék, ha nem csináltam volna egy sütőtökös verziót. Pár kanál sült sütőtököt belekanalaztam egy edénybe, rá kb. két evőkanál fehérjepor repült, egy csipet fahéj és/vagy szegfűszeg, egy fél narancs húsa és leve, összeturmix vidáman és kész. Ezt ebéd előtt sikerült elkövetnem, így az ebéd elmaradt, mert eltelített órákig… Ja és ehhez a verzióhoz kávéfüggők löttyintsenek egy adag espresszót és kész a híres pumpkin spice latte, amiért lássuk be, azért időnként képesek vagyunk kiadni (már aki) egy kisebb vagyont a Starbucksban…

Elkészíthetitek reggel ezzel a hagymományos zabkását is sima vízben megfőzve, majd ahhoz hozzákeverhetitek a fehérjeport, gyümölcsökkel vagy anélkül, finom lesz, de sokan használják sütemények sütéséhez is.

Egy nagy csomag 550 gr ami kb. 25 adag, és egy adag is kb. fele annyiba kerül, mint a legtöbb nagy gyorsétterem shake-je vagy turmixa…sőt, ezzel egy komplett étkezést is ki tudtok váltani akár reggel, ha rohanásban vagytok és más különben valami cukros lisztes péksütit tolnátok magatokba útközben, amitől ráadásul egy óra múlva tuti rátok tör az éhség.

A termékről még több infót ITT OLVASHATTOK!

Egyébként meg nyerjetek most 1-1 adagot a vaníliás, csokis és áfonyás ízekből is!

Ehhez nem kell mást tennetek, mint a Pálmafa Project facebook oldalán like-olni és megosztani ezt a bejegyzést! 

12189115_760001597462728_1319185517061744073_n (2)

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!