Pálmafa Project

Almás, diós derelye

Illatos, fahéjas, mini almás piték egyenesen a sütőből!

Hétvégén vizualizáltam magam előtt egy tálca gőzölgő almás pitét, majd rápillantottam a pulton felhalmozott almakupacra és kerestem a varázspálcámat, hogy megúszam a napot tésztagyúrás nélkül, mert azonnal szükségem volt legalább egy falatnyi pitére. Nos, “A hogyan teremtsük meg egy szemvillanás alatt álmainkat?” sztorira még gyúrnom kell, jelen esetben egy tésztát minimum…

Szóval nagy duzzogva nekiláttam, de nem a hagyományos verziónak. Valahonnan beugrott a derelye ötlete, aminek amúgy burgonya az alapja és nem sütik, hanem főzik, de ez most nem számított. És amúgy is megtaláltam a Nagymamámtól örökölt derelyevágómat, úgyhogy almáspitederelye készítésbe kezdtem. Az is mindegy volt, hogy a szép, cikk-cakkos minta a sütés után sajnos nem látszik a tészta szélén, de az íze kárpótolt, még langyosan, na jó forrón nekiestem, aztán A férfi is becsatlakozott. Természetesen rögtön kért hozzá valami lekvárt, vagy kencét, hogy jobban csússzon, de az valahogy mégis a tányér szélén maradt, és azóta is elégedett fejjel falatozza egymagában a maradék derelyéket.

Mostanában a sütikhez eritritet használok, de ennek a mennyiségét is visszafogom, szóval a tölteléknél kóstoljatok, mert ami nekem már elég édesnek tűnik, az lehet nektek még nem, és a tésztában sincs cukor, ízlés szerint édesítsétek.

Volt otthon maradék darált dióm, ez külön jót tett neki, de helyette mák is jó ötlet lehet, illetve természetesen csak az almával is finom lesz. Masszív, de mégis sokáig eltartható és puha kis csomagok lettek, reggelire is tökéletesek a tea vagy kávé mellé!
Hozzávalók kb. 18- 20 darabhoz:

30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű fele fehér tönkölyliszt)

150 gr kefir (tejföl v joghurt is jó)

2 db tojás (kisebbek inkább)

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:

4 db kicsi alma

1 teáskanál fahéj

fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér

3-4 evőkanál darált dió

1 teáskanál citromlé

kb. 3 evőkanál eritrit v más cukor, ízlés szerint lehet édesebbre is készíteni

Elkészítése:

Először elkészítettem a tölteléket, az almákat lereszeltem egy edénybe, a gyömbérrel együtt, hozzáadtam a fahéjat, citromlevet, eritritet, majd megpároltam, amíg az almának nagyjából elfőtt a leve. Ezután belekevertem a diót és állni hagytam.

A lisztet egy tálba szórtam, belekevertem a szódabikarbónát, hozzáöntöttem a kefirt, beleütöttem a két tojást, megszórtam sóval és összegyúrtam.

Jó tanács: kezdjétek kb. 25 dkg liszttel a gyúrást, aztán attól függően, hogy milyen állagú a tésztátok, – ami függhet attól, hogy milyen lisztet használtok, mekkora a tojás mérete -, lassan adagoljátok a többi lisztet hozzá, amíg könnyen összegyúrható, és nyújtható rugalmas tésztát kaptok.

Kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságú téglalapra, ami kb. 30×35 centi méretű lett. A rövidebbik oldalát ránézésre megfeleztem, és az egyik felébe 3 sorban ráhalmoztam egymástól pár centi távolságra 1-1 púposabb teáskanálnyi tölteléket a tésztára.

Ezután ráhajtottam a tészta másik felét a halmokra, kicsit az ujjammal összetapasztottam a tésztát a töltelékek között, hogy kis téglalapnyi csomagokat kapjak, majd a derelyevágóval kivágtam ezeket.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kivágott almás derelyéket, a tetejét lekentem egy felvert tojással és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Mikor szép aranybarna a tetejük, akkor elkészültek.

 

Márton napi libasült lila édesburgonyával

Izgalmas libacomb receptet kaptok tőlem ma, egyrészt mert közeleg Márton nap, másrészt, mert ez az étel bármilyen ünnepi asztalon, akár karácsonykor is megállja a helyét, sőt kacsából is bátran nekiállhattok az elkészítésének.

Ennek a receptnek a története mégsem a libától és az ő combjától indult el, hanem a körettől vagyis a lila édesburgonyától, amit most kóstoltam először. Nem egy megszokott hozzávaló az ételekben, boltban nem igen kapni, ott még zömében csak a sárga húsú édesburgonyával vagyis batátával lehet találkozni, ami külföldről érkezik, és sajnos nem mindig szép, sőt még drága is. Ez viszont magyar batáta, magyar termelőtől, ráadásul bio, és még az ára is rendben van, arról nem beszélve, hogy mennyire finom. Igen, igen az édesburgonya webáruházból rendeljük több kolleginával egyetemben, így éri meg igazán.

Eddig csak a sárga húsút kóstoltam, gondoltam a lila is biztos olyan, csak más a színe. Nos, nem. Hasonló ugyan, édeskés, viszont meghökkentem, mikor enyhén füstös, szalonnás ízt éreztem benne, aztán A férfi megerősítette, hogy nem hibbantam meg, majd elégedetten ízlelgette, hogy jó ez kolbászos lila izé… Aztán másnap a kolléganőm is heves bólógatásba kezdett a füstös ízt megemlítvén neki. Brutál jó tényleg, érdemes megkóstolni, a színe meg elképesztő. Mondjuk akár céklapüré is lehetne ez a köret, de az még sötétebb és az íze is más, bár tény, hogy azt is imádom, jön is nem sokára egy lazacos recept vele.

De visszatérve libánkhoz, egy külföldi oldalon találtam a receptet, amit aztán enyhén módosítottam, mert ezt a szárnyast is a konfitált kacsához hasonlóan akartam elkészíteni, mert rájöttem, hogy megtérül a sok sütőben töltött idő, hiszen így lesz isteni omlósz. Az eredeti receptben rövidebb idő alatt készül el, és tudom, hogy úgy is átsül, de szárazabb lesz a húsa kicsit, így összekombináltam a dolgokat, mégsem egy olcsó húsról van szó, akkor az legyen tökéletes. Számomra ez az lett, így tokkal vonóval, batátával, narancsal és egy kellemes vörösboros zöldséges mártással együtt. Madeira borom sem volt itthon, de megteszi, bármilyen vörösbor, amit aztán mellé is szívesen elkortyol az ember. Természetesen nem tragédia, ha nem lila batátából készítitek, tökéletes a sárga is, de sütőtökből és répából is bátran csináljatok ilyen pürét és lehet nem fog hiányozni utána a hagyományos krumplipüré.

Hozzávalók 2 főre:

2 db libacomb

2 deci vörösbor

2 deci víz v hús/zöldség alaplé

1 db alma

1 db répa

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

rozmaring és kakukkfű ág (szárított fűszer is jó)

1 db fahéj v fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 evőkanál rizsliszt (v keményítő)

só, bors

kókuszolaj (v libazsír)

Körethez:

3 db kisebb édesburgonya

pár evőkanál natúr joghurt v tejszín

fél narancs leve

Narancsköret:

1-2 db narancs

1-1 kis kanál méz és vaj

Elkészítése:

A libacombokat sóztam, borsoztam, egy tepsibe helyeztem őket. Alá és a combokra is kanalaztam kb. 3-3 evőkanál kókuszzsírt, tettem rá rozmaring és kakukkfűágakat, majd alufóliával lefedve 150 fokos sütőbe toltam másfél órára. Ezután hozzáöntöttem a bort és a vizet, őrölt fahéjat, melléjük tettem a felkarikázott répát, negyedekbe vágott vöröshagymát, almát, és az egész fokhagyma gerezdeket, majd szintén lefedve visszatoltam a sütőbe még egy órára. Ezután kiszedtem a zöldségeket a tepsiből, áttettem egy edénybe, hozzáöntöttem a levet is a libacombok alól. Maradt a tepsiben annyi zsiradék, hogy a további sütéshez elég legyen, de ha nem, akkor egy kevés kókuszolajat még tehettek alá.

Ezután a libát visszatoltam 180 fokra és ráállítottam a sütőt grill funkcióra, hogy megpiruljon a tetejük. Kb. 20-25 perc alatt elkészültek.

Míg a libák pirultak, egy botmixerrel pürésítettem a mártást, és átpasszíroztam egy szűrön is. Ez nem muszáj, de így simább és szebb lesz a végeredmény. Visszatettem a gázra és simára kevertem egy kanál forró levet a mártásból 1 kanál rizsliszttel, majd visszaöntöttem a mártásba, hogy besűrűsödjön, majd elzártam a gázt alatta.

Feltettem közben az édesburgonyákat is főni, ezt lehet héjastól vagy hámozva karikákra vágva, utóbbi fő meg gyorsabban, de amúgy is sokkal hamarabb puhul, mint a hagyományos burgonya. Leszűrtem,  hozzákanalaztam a joghurtot, fűszereztem, belefacsartam a narancs levét és krémesre botmixeltem ezt is.

Végül meghámoztam a narancsot, felkarikáztam, és egy kiskanál vaj és méz keverékén mindkét felén hagytam pár percig sülni, míg karamellizálódni kezdett és szép barna színt kapott.

Ezután tálaltam a combot, mellé a pürét, narancskarikákat, a comb alá pedig kanalaztam a mártásból is.

Forrás: https://www.bavaria.by/goose-leg-with-a-honey-and-madeira-sauce

 

 

Cukkinis sütőtökkrémleves

Elkészült az idei ősz első sütőtökkrémlevese a konyhámban, rögtön akkora adaggal sikerült gyártani, hogy 1 hétig ettük, de ezt abszolút nem bántuk.

Sikerült megvennem a piac legnagyobb sütőtökét, nagyon jó ötlet volt, pláne, hogy a vásárlás elején tettem ezt, tehát 3 kg súllyal sétálgattam tovább aztán persze ez mindig nőtt, így rögtön le tudtam az aznapi köredzést is. Na jó, csak a bemelegítés részét.

Annyi sütőtökös leves van már a blogon, hogy törtem is a fejem, mivel dobjam fel most a levest, hogy más legyen. Aztán benéztem a hűtőbe és visszakacsintott egy szép nagy sárga cukkini, úgyhogy probléma megoldva. A cukkini semleges íze persze sokat nem teker rajta ízben, viszont néhány más hozzávalót ki lehet iktatni akár általa. A legtöbb helyen még mindig azt látom, hogy a krémlevesek agyon vannak lisztezve, meg krumpli is kerül bele és szerintem ezek feleslegesek, mert elveszik a fő hozzávalók igazi aromáit. Pláne ha még egy nagy adag tejszín is kerül hozzá.

Szóval a cukkini pont ezeket a dolgokat helyettesítette most kicsit, hiszen magas a nedvességtartalma, viszont dúsította is a levest, ugyanakkor enyhén tompította a sütőtök édességét, de mégse mondta volna meg senki, hogy ebben cukkini van. Na, értitek, mit szeretnék mondani. Akárhogy is, a sütőtök-krémlevesből nem lehet keveset főzni, ráadásul, ha nincs benne tejes cucc hosszabb ideig eláll. Kedvetek szerint szórjatok rá magokat vagy sajtot, vagy szimplán öntsétek forrón bögrébe és kortyoljátok el egy hűvös őszi estén!

Hozzávalók:

kb. fél kg sült tök

1 nagy méretű cukkini fele v 1 kisebb

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

fél mokkáskanál őrölt koriander

1 mokkáskanál őrölt fahéj

csipet chilipor

só, bors

Tetejére: magok, pár csepp kókusztej v tejszín, sajt ízés szerint

A tököt 200 fokos sütőben darabokra vágva megsütöttem. Utána egy lábosban kevés kókuszolajon megpároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a kockára vágott cukkinit, a tökhúst, fűszereket, és felöntöttem kb. 1 liter vízzel az egészet, majd összefőztem, itt reszeltem bele a fokhagymákat, végül botmixerrel pürésítettem az egészet. Tálalásnál öntöttem bele egy pici kókusztejet, és pirított magokat szórtam rá.

Diós szilvás süti

Azt nem állítom, hogy a legszebb sütemény a világon, viszont az egyik legfinomabb a “keverem-kavarom megsütöm” kategóriában. Kb. 5 perc alatt fogyott el két körben, úgyhogy érdemes dupla adaggal indítani, ha 4-nél több főre készítitek.

A szilva-dió páros asszem önmagáért beszél, ráadásul a dió itt dupla funkciót is betölt, hiszen lisztet helyettesít, és nem csak az ízélményhez járul hozzá. Plusz egy kevés rizsliszt került még bele, de egyébként nyugodtan lehet az egészet dióval készíteni, vagy mandulával, sőt mákkal is, attól függően mi van kéznél otthon. Illetve a dió mellé akár zabliszt is kerülhet. Nem kell attól tartani, hogy nincs benne gluténtartalmú liszt, nem fog szétesni, mert van benne bőven tojás, és puha szaftos a tésztája.

Ha nem fontos, hogy laktózmentes legyen, vajat használjatok kókuszolaj helyett. Az eredeti recept, ami fent van már a blogon, reszelt csokit is tartalmazott, én nem fogok senkit megróni érte, ha azt is tesztek bele… Akárhogy is, nagyon finom, és a süti legjobb része számomra továbbra is a széle, mikor illatosan kiveszem a sütőből, és megpróbálom megvárni, hogy kihűljön, persze, azért a szélére rámenni ér és lenyesni belőle egy vékonyka darabot, mert ennyi a szakácsnak jár!

Hozzávalók egy közepes méretű 25×30 cm-es tepsihez:

25 dkg darált dió

8 dkg rizsliszt

5 dkg eritrit

1 mk fahéj

14 dkg kókuszolaj

fél mk szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

5 tojás

fél kg szilva

A diót, a rizslisztet, összekevertem a sütőporral, a fahéjjal és a szódabikarbónával. Egy egész tojást és 4 sárgáját habosra kevertem a cukorral és kókuszolajjal, 4 tojásfehérjét pedig habbá vertem.

A cukros, vajas keveréket a lisztekhez kevertem, majd óvatosan beleforgattam a tojáshabot is.

180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, a tetejét kiraktam fél szilvadarabokkal és kb. 30 perc alatt átsült, tűpróbával ellenőrizni kell. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Almás cukkinis kenyér

Visszatértem a fedélzetre jelentem alásan, két hete sós cukkinis tortával léptem le búcsúzóul, úgyhogy indításként, pihe-puha cukkinis kenyeret hoztam nektek, amolyan igazi nyammognivaló, amikor rátok tör az édesség utáni vágy, de mégsem habos krémessel szeretnétek teletömni magatokat. Éljen a cukkini!

Kezdő konyhatündérek is szeretik az ilyen keverem-kavarom típusú sütiket, tényleg minden izzadságcsepp nélkül elkészíthető pikk-pakk. A kiegészítő magokkal, aszalványokkal, vagy netán csokidarabokkal pedig ízlés szerint még feldobhatjátok vagy ki is hagyhatjátok ezeket, anélkül is finom lesz. Ideális reggelire, magatokkal vinni és egy pohár teával vagy kávéval jól megenni.

Az előnye, hogy nem fog kiszáradni, mert az alma és a cukkini nedvességtartalma puhán tartja, így süthettek egy egész adagot csak magatoknak és majd jól beosztjátok a hét folyamán. Ha tudjátok, mert eteti magát…

Hozzávalók:

25 dkg zabliszt

10 dkg eritrit

3 tojás

1 db cukkini

3 kis-közepes alma

1 teáskanál fahéj

2 teáskanál sütőpor

fél mokkáskanál só

1 marék aprított dió (vagy csoki,aszalt gyümölcs)

A cukkinit és az almákat lereszeltem, a zablisztben elkevertem a fahéjat, sütőport, csipet sót, diót. A felvert tojásokat pedig összekevertem az eritrittel, majd belekevertem a reszelt cukkinit és almát, végül a liszttel is összeforgattam az egészet.

Egy hosszúkás kenyérsütő formába (de őzgerinc is jó), kivajazás után beleöntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben közel 1 órát sütöttem, kivettem, és hűtés után szépen felszeleteltem.

Ribizlis zabkeksz

Nyaralós sütire, úti sütire mindig szükség lehet, erre szerintem a zabkeksz az egyik legjobb megoldás, hiszen az alap hozzávalókon kívül mindenki azt tesz bele pluszban, ami jól esik.

Ebben a verzióban nálam nem volt kérdés, hogy kalória azért kell bele és nem volt cél a gluténmentesség sem, így maradt a jól bevált tönkölyliszt és zab kombó, hogy masszív ropogós kekszek szülessenek, ugyanis hajózni, pontosabban vitorlázni indultak a kekszeim ezúttal. Legyűrték a kékszalagot, és szerencsére nem értek célba, mert valahol a Balaton közepén még elfogytak. Jó hír, hogy a hajó viszont célba ért, ezúton is gratula a Principessának!

Gyümölcsös kekszet viszonylag ritkán süt az ember lánya, max. aszalt gyümölcsből, viszont a friss ribizli tökéletes megoldás ehhez! Ez a gyümölcs amúgy is el van hanyagolva szerintem, pedig olcsó is, finom is, tele van vitaminnal és az édes cuccokba kimondottan jól jön a kicsit savanykás íze, annyi leve viszont nincs, hogy eláztassa a kekszet és nagyon jól passzol a fehér csokihoz is. Utóbbi persze lehet étcsoki is, de ki is hagyhatjátok, helyette akár darabolt magokat, diót, mogyorót is használhattok.

Amíg a sütő melegszik, a tészta összeállítható, kezdő konyhatündéreknek is ideális recept, pikk-pakk kész és ehető, vihető, szerethető!

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg puha vaj

1 tojás

10 dkg eritrit v nyírfacukor

fél mokkáskanál szódabikarbóna

csipet só

fahéj

10 dkg ribizli

10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojást felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.

Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.

Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.

Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.

Fahéjas kakaós csiga süti

Mit történik akkor, ha nekiállsz, hogy szuper zablisztes kakaós csigát süss, kelesztés nélkül, majd menet közben jössz rá, hogy az egész recept, úgy car, ahogy van? Igen, hosszú sípszó után mérgedben az egészet a kukába hajítod és ezt a megoldást gyorsan felejtsétek is el, vagy bevágod a mélyhűtőbe az ismét összegyúrt tésztát, lemész alfába, kisimogatod a ráncaidat és csinálsz belőle mást, máskor új lendülettel. Utóbbi a helyes opció!

Nincs pazarlás, hiszen, ha az összetevők amúgy jók, és ízre is finom a tészta, – konkrétan majdnem elcsipegettem mérgemben nyersen az egészet-, akkor azt simán fel lehet használni más formában, egyszerűben. Amúgy az eredeti receptben nincs tönkölyliszt, pont azért osztottam el így a 25 dkg lisztet, hogy hátha így még masszívabb lesz a tészta és a nyújtás után fel is lehet tekerni, anélkül, hogy széttörne. Ugyanis ez volt a bibi, addig ok, hogy összegyúr, kinyújt, megken. Na itt volt a másik bibi, hogy a töltelék összetevői, – eredetileg csak fahéjasra terveztem -, a tészta harmadának a megkenéséhez volt elegendőek. Persze ezen a legkönnyebb segíteni, szórtam még  hozzá fahéjat, ami sajnos el is fogyott, így jött a kakaó is és már lehet folytatni a kenegetést.

A fahéj kakaó kombóból nagy baj nem lehet sőt, így még finomabb, lett, de helyette ebbe a sütibe akár reszelt csoki, olvasztott csoki is mehet. A tészta amúgy a fagyasztóban ült büntiből egy hetet, hiszen akkor volt igény amúgy is valami édes nyimnyamra, és akkor már nem is nyújtottam ki, csak kiolvasztottam és másnap reggel diónyi darabokat tépkedve belőle, kilapítva kicsit megsütöttem, mint egy kekszet.

És csak azért nem hívom keksznek, mert ennek a sütinek az állaga tényleg olyan belül, mint egy foszlós kakaós csigáé. Még langyosan le is csúszott egy tucat pár darab a reggeli mellé és az illata…ezentúl csak így csinálok kakaós csigát, és akkor mi van, hogy ha nem tekeredik??

Hozzávalók:

25 dkg túró

20 dkg zabliszt (darált zabpelyhet használtam)

5 dkg tönkölyliszt

1 csomag sütőpor (szerintem fél is bőven elég)

5 evőkanál olvasztott kókuszzsír v vaj

1 db tojás

0,5 deci növényi tej(de sima tejszín v tej is jó)

10 dkg nyírfacukor

csipet só

“Töltelék”:

1 evőkanál fahéj

1 evőkanál étkakaópor

4-5 evőkanál olvasztott kókuszzsír v vaj, hogy kenhető legyen

1 evőkanál nyírfacukor

A lisztekben elkevertem a sütőport, beleütöttem a tojást, beleöntöttem a tejet, az összetört túrót. Itt két választási lehetőségetek van, vagy hozzáadjátok itt a “töltelék” összekevert alapanyagait, vagy, először kinyújtjátok a tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra, majd megkenitek a töltelékkel és ezután összegyúrjátok ismét, így lesz ilyen “márványos”.

Kb. diónyi gombócokat formáztam belőle és egy sütőpapírral fedett tepsire pakoltam őket, majd egy bevizezett kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsültek.

 

Répatorta golyók sütés nélkül

15 perces desszert, amit az utolsó pillanatban is elkészíthettek, ha valami édességgel szeretnétek előrukkolni. A répatortát szinte mindenki kedveli, bár nem tudom mikor jött divatba, mint húsvéti desszert, de ez nem is számít. Finom és kész, ha lehet jó sok mascarponéval a tetején, mert az bizony jár hozzá.

Ezekből a golyóbisokból sem hiányzik a zsíros sajtkrém, ettől áll ugyanis össze a massza. A desszert másik jó tulajdonsága, hogy a répa nyersen kerül bele, de ha alaposan összebotmixelitek, akkor nem nagyon fog feltűnni és azok is vígan megeszik, akik amúgy a répáért nem rajonganak.

Minimál cukrot adtam hozzá, pici méz, pici xilit, talán többet is elbírna, de ezt mindenki szabályozza kedve és ízlése szerint. Gondoltam rá, hogy gluténmentes legyen, de aztán maradtam a zabos verziónál, de helyette használhattok csak simán diót, illetve a külső kabátja lehet akár kókuszreszelék is. Nem lehet elrontani, kezdők is nekiállhatnak, sőt répa helyett édesburgonyás verziót is gyárthattok, de azt nyilván előtte főzzétek vagy süssétek puhára.

Hozzávalók:

1 kg répa

25 dkg mascarpone (görög joghurt is jó)

4-5 evőkanál zabkorpa v apró szemű zabpehely

2 evőkanál darált dió

fél narancs leve

2-3 evőkanál xilit v méz ízlés szerint

1 mokkáskanál fahéj

fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve (elhagyható)

csipet só

20 dkg pirított darált dió belehempergetni a golyókat

A répát meghámoztam lereszeltem kis lyukú reszelőn, hozzáadtam az összes többi hozzávalót, majd egy botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Lágy, de formázható masszának kell lennie, a hozzávalókat nem kell szigorúan venni, ha túl híg tegyetek még hozzá zabkorpát vagy zabpelyhet vagy darált diót.

Diónál kicsit nagyobb méretű gombócokat formáltam belőle, majd darált dióba forgattam őket. A diót egy száraz serpenyőben előtte illatosra pirítottam, így finomabb lesz az íze. Hűtőben tárolandó.

 

Almás diós kevert

Gyerekkorom egyik népszerű sütije volt az almás kevert, amit a Nagymamám sokszor készített és mivel a nem rég megosztott mákos körtés muffin után érkezett egy enyhe célzás a barátnémtól, hogy inkább diósat szeretne végre látni az oldalon, mert allergiás a lelkem a mákra. Úgyhogy így született és sült ki eme sütike.

És nem csak az ő kedvéért, – bár bízom benne, hogy nekiáll és megsüti-, hanem mert kellett valami magammal hurcolható édességféle az egyik nap, így ez jutott eszembe és a lisztet már automatikusan ki is cseréltem darált dióra. Akár az egészet süthetitek abból, nekem kevesebb dió volt otthon, így rizsliszttel kombináltam, de akár zabliszt is jó, vagy tönköly,  vagy ami  kéznél van…

És a szokásos körök, hogy alma helyett körte, dió helyett mák, mandula, mogyoró stb. Tényleg azért jók ezek a sütik, mert bárhogy variálhatjátok az finom lesz, sokáig eláll és a gyümölcsnek köszönhetően nem fog kiszáradni. Sőőőt mondok még jobbat, akár répa is lehetne benne….

Hozzávalók:

3 közepes alma

15 dkg darált dió

15 dkg rizsliszt (zabliszt is jó, vagy bármilyen más liszt)

4 tojás

10 dkg xilit v más cukor

csipet só

1 mokkáskanál fahéj

negyed citrom leve

1 mokkáskanál szódabikarbóna

A lisztben elkevertem a fahéjat, szódabikarbónát és a csipet sót. Az almát lereszeltem héjával együtt és meglocsoltam citromlével, a tojásokban elkevertem a cukrot, majd ezt ráöntöttem az almára, abba pedig beleforgattam a lisztet.

Az egészet összekevertem és 180 fokra előmelegített sütőben egy 20x25cmes kisebb, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt szépen szeletelhető.

Cseresznyés paradicsomleves

Nyár lett a tányéromban! Igaz csak kicsit és rövid időre, mert olyan gyorsan elfogyott ez a leves, nagyon jólesett forrón, és langyosan is.

Hiányoznak már a telt, nyári, zamatos ízek és hogy kombinálhassam pl. a céklát a szederrel, meggyel, tudjátok ezek a szemöldökfelhúzos sztorik mennek nekem… És a paradicsomot a dinnyével, eperrel stb. Most pedig a mélyhűtőben rejlő kis zacskó cseresznye került porondra, amit még akkor vágtam be oda magozatlanul…(na ilyet ne csináljatok), mikor kaptam egy láda hazai friss cseresznyét a kertből, így ez feleslegesnek bizonyult.

Most előbányásztam és vele együtt egy doboz natúr paradicsomlevet is, persze ebből is jobb lett volna a házi, de az nem vala, de szuper lett így is. 10 perc alatt kész volt, illatos, édeskés, gyorsan fogyott, próbáljátok ki, akár meggyel is!

Hozzávalók 3 főre:

fél liter paradicsomlé (dobozos passata-t használtam)

20 dkg cseresznye v meggy

fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg

fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve

csipet só

1-2 evőkanál nyírfacukor  v nádcukor ízlés szerint

pár csepp citromlé

1 deci kókusztejszín (sima tejszín is jó)

A cseresznyét kiolvasztottam és kimagoztam. A paradicsomlevet egy lábosba öntöttem, fűszereztem, édesítettem, majd hozzáöntöttem még kb. 2 deci vizet és összeforraltam. Ezután hozzáadtam a cseresznyét pár szem kivételével, amiket tálaláshoz félretettem. Beleöntöttem a tejszínt, reszelt gyömbért, ezzel is összerottyant egyszer és el is zártam a gázt alatta, majd botmixerrel simára turmixoltam. Meglocsoltam pár csepp citromlével és tálalható a félretett cseresznyével és pár csepp tejszínnel a tetején.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!