A legjobb korai nyári desszertekből nem hiányozhat az eper! Az eperhez pedig mi passzolna jobban, mint a túró és a mascarpone. Na és egy kis csoki sem fog megártani a tetején ugyebár?Szülinapra is kiváló meglepetés, ezt a két szememmel láttam, hiszen én is ilyen alkalomra sütöttem. Kakaós piskóta az alapja, amit én kakaó helyett karobporral készítettem, mert az volt otthon. Kicsit kesernyésebb az íze, mint a kakaónak, szóval, ha még nem használtatok ilyet előtte kóstoljátok meg, nehogy csalódás legyen. Amúgy szerintem nem igazán érezhető a különbség, úgy meg pláne, hogy a piskóta tetején egy bőséges adag, túrós, mascarponés krém csücsül, jó sok reszelt citromhéjjal. Az Aldiban kapni kezeletlen héjú citromot, kb. 300 Ft, megéri ilyen sütikbe ez használni, hiszen a többi citromhéj mind vegyszerrel kezelt sajnos. Ha nem kapok ilyet, akkor grapefruitmag kivonattal szoktam megsikálni a héját.
Nem szeretem az olyan gyümölcstortákat, aminek a tetején remeg a zselatin kocsonya, szóval ezt erről is kihagytam, csak a krémbe került egy kevés. A hab a tortán pedig csoki lett, de anélkül is finom lesz!
Végül még egy tipp, legközelebb, ha több eper lesz kéznél, én a krémbe is darabolnék belőle, vagy akár bele is lehet turmixolni, hogy szép rózsaszín legyen és még epresebb az íze.Hozzávalók 28 cm átmérőjű kapcsos formához:
Piskótához:
6 evőkanál fehér tönkölyliszt
5 dkg étkakaópor vagy karobpor
1 cs sütőpor
6 tojás
2 evőkanál kókuszolaj vagy vaj, olaj
2 evőkanál víz
6 evőkanál eritrit
Krémhez:
25 dkg mascarpone (zsírszegény)
25 dkg túró (zsírszegény)
2 deci cukrozatlan habtejszín
4 evőkanél eritrit
1 citrom reszelt héja
1 db lapzselatin
Tetejére:
kb. fél kg eper
5 dkg étcsoki
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, kókuszolajjal és a vízzel. Beleszórtam a lisztet, simára kevertem, majd hozzáadtam a tojások felvert habját, végül beleszórtam a karobport. Elkevertem, majd a kiolajozott tortaformába öntöttem és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizni kell. Kivettem, hűlni hagytam.
Összekevertem a mascarponét, a túróval, eritrittel, reszelt citromhéjjal, majd kemény habbá vertem a tejszínt és azt is a krémhez kevertem. A lapzselatint beáztattam hideg vízbe, majd kicsavartam és 2 evőkanál forróvízben feloldottam és ezt is a krémhez kevertem.
Az egészet a piskóta tetejére öntöttem és hűtőbe tettem egy éjszakára.
Másnap feldíszítettem az eperrel, és vízgőz felett felolvasztottam a csokit, majd a tetejére csurgattam. Visszatettem még 10 percre a hűtőbe, hogy a csoki is megdermedjen, aztán körbevágtam egy késsel a tortát, hogy nehogy hozzátapadjon a formához, lecsatoltam a peremét és felszeleteltem.