Komolyan feltettem magamnak a költői “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is, tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!
Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…
Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.
Hozzávalók 8 darabhoz:
10-12 evőkanál zabliszt
2 tojás
1 deci tej
szóda
só
olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)
Túrótöltelékhez:
25 dkg túró
1 kis doboz natúr joghurt
1 fél citrom héja és 1 kanál leve
késhegynyi vaníliapor
2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint
Eperöntethez:
20 dkg eper
1 teáskanál balzsamecet
pár csepp citromlé
2-3 teáskanál méz
pár darab friss citromfű és mentalevél
A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.
A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.
Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.
A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.