Hű de vártam már ezt az időszakot, mikor nem csak a banán, alma, narancs közül lehet választani a piacon, hanem van sok sok szemet gyönyörködtető színű friss gyümölcs, ami nem utazik át több kontinensen, míg a gyomromba kerül. Na jó, a sárgadinnyém biztos most is utazott egy keveset, de olyan jó illata volt, hogy nem bírtam ott hagyni és szerencsére az íze is mézédes volt.
Már már az agyára megyek mindenkinek a feladatomnak érzem, hogy lebeszéljek mindenkit arról, hogy főzze a gyümölcslevest. Persze finom úgyis, de nyersen sokkal egyszerűbb, gyorsabb, frissebb, nem kell bele se tej, se sűrítésnek liszt, meg műanyag pudingpor, és millióféle bombaíz kreálható a sok gyümölcsből kedvünk és fantáziánk szerint. És hát miért akarnám kifőzni a sok vitamint a gyümölcsökből ugyebár? Meg a hűs lakásból szaunát csinálni főzőcskézés közben….
Rengeteg választási lehetőség van,ha egy mód van rá, használjatok jó forrásból származó érett idénygyümölcsöt, édesítsétek pici nyírfacukorral, mézzel, vagy nádcukorral, higítsátok tiszta vízzel, de akár kókusztej, tehéntej, egyéb növényi tejek, joghurt, tejszín is mehet bele, sűrítésre pedig bármilyen darált mag remek, jelen esetben lenmag, de ezek a levesek isteniek dióval, mandulával, sőt mákkal és kókuszreszelékkel is. Nem lehet elrontani se, mert utólag lehet javítani az édességén, állagán, tuti nem lesz soha csomós, mint ahogy az a főzött levesnél néha előfordul… A kánikulában nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, max. a turmixgéppel kell csak randevúzni pár perc erejéig, aztán lehet vidám szürcsölni, mert ha a hozzáadott víz és gyümölcs be volt hűtve, akkor máris kész az egyik legjobb folyadékutánpótló a forróságban kókadozó szervezetünknek.
Ez is egy jó kombinációra sikeredett, teljesen laktózmentes. Én szeretem olyan behűtött, citromos vízzel felönteni a gyümölcsöket, amiben előtte menta és citromfűlevelek áztak, mert ez plusz ízt ad a leveshez.
fél kg eper
1 db sárgadinnye kikapart belseje
1 marék magozott cseresznye
3 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál darált lenmag
pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint
1 evőkanál citromlé
víz(citromos, mentás, citromfüves)
A cseresznyét kimagoztam és félretettem. Minden egyéb hozzávalót a turmixgépbe tettem, (vízből annyit öntök rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket), aztán pár másodperc turmixolás következett. Majd ezután egyből tányérba öntöttem, beledobáltam néhány szem magozott cseresznyét és vidáman elszürcsöltem.
Ha hasonlóra vágytok, íme két ötlet tavalyról: