Pálmafa Project

Epres paradicsomos hajdinalepény

Indulhat ennél jobban egy hétvégi reggel? Pláne, ha borult az idő és lóg az eső lába, muszáj a tányérra napsütést és tavaszt varázsolni!Szóval lepényre fel, mostanában én is ritkán készítek ilyesmit, pedig gyorsan meg van, és vacsorára is tökéletes amúgy, bármilyen zöldséges cuccal és néha mozzarellát is szeretek tépkedni rá, vagy feta sajtot. Kedv szerint váltogatom a liszteket, ami általában mindig van itthon, az csicseriborsóliszt, hajdinaliszt és amarántliszt. Ezeket a lepényeket az különbözteti meg a palacsintától, hogy nincs bennük tojás, tej, na és glutén, viszont isteni finomak, sós töltelékekhez pláne, de édesen is lehet őket falatozni természetesen.

Szuper az édes-sós kombó, az eperhez pedig nagyon passzol a paradicsom, még ha furán is hangzik. Én már évek óta párosítom őket a tányéromon és aki kóstolta, szintén rákattant.

A koriander pikánssá teszi, de ha nem szeretitek ezt az elég megosztó fűszernövényt (pedig szuper egészséges), akkor tehetek hozzá petrezselymet vagy bazsalikom is tökéletes, sőt pici mentával is meg lehet bolondítani. Ha szeretitek a csípőset, akkor némi friss chili se maradjon ki, de az én 4 hónapos Csőrikém nem biztos, hogy örülne, ha anyu nagyon becsilizne, így kihagytam.Hozzávalók 2 lepényhez:

2,5 deci hajdinaliszt

1 mokkáskanál kurkuma

víz

kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:

2 nagyobb db paradicsom

nagy marék eper

1 szál újhagyma (lilahagyma is jó)

kis csokor koriander (helyette bazsalikom v petrezselyem is jó)

pár csepp balzsamecet

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

A lepény hozzávalóit összekevertem. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie, apránként adagoljátok hozzá a vizet, aztán lehet hígítani, ha szükséges, vagy éppen több liszttel sűríteni, ha túl híg lenne.

A serpenyőben 1 teáskanálnyi kókuszolajat felhevítettem és 1 merőkanálnyi tésztamasszát szétterítettem benne, majd kb. 2-3 perc múlva egy lapáttal megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem, majd tányérra tettem.

Míg a lepények sültek, kis darabokra vágtam az epret és a paradicsomot, a koriandert felaprítottam a hagymával együtt, majd egy tálba szórtam őket és meglocsoltam a balzsamecettel, olívaolajjal, sóztam, borsoztam és picit állni hagytam. Előre is el lehet készíteni és ha kész a lepény, csak előkapni a hűtőből és ráhalmozni, amennyit nem szégyelltek. Ha úgy tetszik, egy sima pirítóson is isteni.

 

4 tuti gyümölcsmártás recept

Ha emlékeztek még a klasszikus, retro, menzás gyümölcsmártásokra, sok tejjel, sok liszttel, főtt hússal, darával, és tán még néha főtt krumpli is figyelt a tányéron, és titeket is rázott a hideg ettől, akkor próbáljátok ki a következő recepteket. Ha viszont szerettétek őket és a mai napig így készítitek, akkor is megéri néha újítani!

Egyébként nekem semmi bajom nem volt ezekkel a mártásokkal, egészen addig, amíg a hús nem került rá, sosem értettem mit keres benne, annak ellenére, hogy például sültek mellé képes vagyok gyümölcsös köretet megenni. Ízlés dóga!

Jöjjenek viszont azok a receptek, amik az elmúlt években a legjobban ízlettek. Klikk a képekre a receptekért!

  1. Tárkonyos gyümölcsmártás zabkorpás morzsával

2. Epres, áfonyás, cseresznyés gyümölcsmártás kesumorzsával

3. Levendulás gyümölcsmártás diómorzsával

4. Cseresznyés, céklás gyümölcsmártás kecskesajttal

Epres mascarponés túrótorta

A legjobb korai nyári desszertekből nem hiányozhat az eper! Az eperhez pedig mi passzolna jobban, mint a túró és a mascarpone. Na és egy kis csoki sem fog megártani a tetején ugyebár?Szülinapra is kiváló meglepetés, ezt a két szememmel láttam, hiszen én is ilyen alkalomra sütöttem. Kakaós piskóta az alapja, amit én kakaó helyett karobporral készítettem, mert az volt otthon. Kicsit kesernyésebb az íze, mint a kakaónak, szóval, ha még nem használtatok ilyet előtte kóstoljátok meg,  nehogy csalódás legyen. Amúgy szerintem nem igazán érezhető a különbség, úgy meg pláne, hogy a piskóta tetején egy bőséges adag, túrós, mascarponés krém csücsül, jó sok reszelt citromhéjjal. Az Aldiban kapni kezeletlen héjú citromot, kb. 300 Ft, megéri ilyen sütikbe ez használni, hiszen a többi citromhéj mind vegyszerrel kezelt sajnos. Ha nem kapok ilyet, akkor grapefruitmag kivonattal szoktam megsikálni a héját.

Nem szeretem az olyan gyümölcstortákat, aminek a tetején remeg a zselatin kocsonya, szóval ezt erről is kihagytam, csak a krémbe került egy kevés. A hab a tortán pedig csoki lett, de anélkül is finom lesz!

Végül még egy tipp, legközelebb, ha több eper lesz kéznél, én a krémbe is darabolnék belőle, vagy akár bele is lehet turmixolni, hogy szép rózsaszín legyen és még epresebb az íze.Hozzávalók 28 cm átmérőjű kapcsos formához:

Piskótához:

6 evőkanál fehér tönkölyliszt

5 dkg étkakaópor vagy karobpor

1 cs sütőpor

6 tojás

2 evőkanál kókuszolaj vagy vaj, olaj

2 evőkanál víz

6 evőkanál eritrit

Krémhez:

25 dkg mascarpone (zsírszegény)

25 dkg túró (zsírszegény)

2 deci cukrozatlan habtejszín

4 evőkanél eritrit

1 citrom reszelt héja

1 db lapzselatin

Tetejére: 

kb. fél kg eper

5 dkg  étcsoki

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, kókuszolajjal és a vízzel. Beleszórtam a lisztet, simára kevertem, majd hozzáadtam a tojások felvert habját, végül beleszórtam a karobport. Elkevertem, majd a kiolajozott tortaformába öntöttem és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizni kell. Kivettem, hűlni hagytam.

Összekevertem a mascarponét, a túróval, eritrittel, reszelt citromhéjjal, majd kemény habbá vertem a tejszínt és azt is a krémhez kevertem. A lapzselatint beáztattam hideg vízbe, majd kicsavartam és 2 evőkanál forróvízben feloldottam és ezt is a krémhez kevertem.

Az egészet a piskóta tetejére öntöttem és hűtőbe tettem egy éjszakára.

Másnap feldíszítettem az eperrel, és vízgőz felett felolvasztottam a csokit, majd a tetejére csurgattam. Visszatettem még 10 percre a hűtőbe, hogy a csoki is megdermedjen, aztán körbevágtam egy késsel a tortát, hogy nehogy hozzátapadjon a formához, lecsatoltam a peremét és felszeleteltem.

Epres-banános smoothie tál

Gyönyörű, trendi és nagyon finom! Pedig a trendi dolgokat annyira nem csípem, de ez esetben kivételt teszek, hiszen, ha valaki csak próbálja még beilleszteni a reggeleibe a hasonló étkeket, akkor valószínűleg így vonzóbb lesz a számára, akár egy “rettegett” zabkása is.Jó lenne találnom egy magyar szót a smoothie bowl-ra, ok, hogy utóbbi tál, az előbbi meg egy gyümölcsturmixot takar tulajdonképpen, de a gyümölcsturmix tál hülyén hangzik.

Mindegy. A lényeg, hogy csak a képzelet szab határt ezeknek a tálaknak. Az alapja bármilyen gyümölcs lehet, viszont az is biztos, hogy a banán és az eper szuper páros. Csak össze kell mindent turmixolni, annyi joghurttal vagy növényi tejjel, hogy az sűrű, krémes legyen, aztán feldíszíteni a tetejét a benne lévő hozzávalókkal és némi extrával is, ha úgy tetszik.

Kicsit unom már a zabpelyhet, ezért feltankoltam különlegességekkel, mint amaránt pehely, quinoa pehely, hajdina pehely és rizs pehely. A rizs és a hajdina nem jött be igazán pehely formában, nem szívják fel eléggé a folyadékot és ízre sem annyira jók, viszont az amarántot és a quinoát megtartottam a reggelinkhez is. Pici chiamaggal még felturbózom és kész a szuper reggeli.

Mindig előző este készítem el ezeket a tálakat, kásákat, főzni nem kell, sőt felesleges, még a zabkását sem. Beázik az magától a konyhapulton éjjel. Kivéve persze, ha melegen szeretitek, de szerintem szoba hőmérsékleten a legjobb. Hűtőbe is nyáron a dög melegben teszem csak, mert nem kedveljük a jéghideg reggelit és semmi baja nem lesz a pulton lefedve, pláne, ha nincs benne tej. A díszítés az természetesen reggel került rá frissen, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök és a magok ropogósak maradjanak.

A szép és derűs nap garantált, ha ezzel kezditek!

Hozzávalók adagonként:

Turmixhoz:

egy marék eper

fél banán

1 evőkanál chiamag

2-3 evőkanál puffasztott quinoa pehely (zabpehely is jó)

1 evőkanál kókuszkrém (vagy natúr joghurt)

kb. fél deci víz ( bármilyen növényi tej is jó a kókuszkrém/joghurt és a víz helyett)

pici méz (ízlés szerint, de el is hagyható)

pár csepp citromlé

Tetejére:

a banán másik fele

pár szem eper

1-1 kiskanál chiamag és quinoa pehely

magok (dió,tökmag, mandula, napraforgó, gojibogyó)

1-2 szem aszalt füge (vagy más aszalt gyümölcs)

A turmix hozzávalóit botmixerrel pürésítettem, majd a díszítésre szánt alapanyagokkal kicicomáztam. Ennyi. Nagy kanál elővesz, jó étvágyat, szép napot!

Epres répaturmix

Egyszerű és nagyszerű, sokat nem szeretnék erről mesélni, önmagáért beszél ez az itóka. Ha adott otthon egy szál répa és valamilyen piros bogyós gyümölcs, már turmixolhattok is.

Turmixgép sem muszáj vagy gyümölcscentrifuga, nekem sincs utóbbi a konyhámban. Turmix az van ugyan, de ha előbb érem el a pulton a botmixert, akkor azzal is simán összedobható. Lássuk be, jobb ezt mint a bolt polcain csücsülő szinte bármelyik cukros színes lötyi és jóval olcsóbb is, sőt elkészíteni sem tart sokkal tovább, mint kibontani egy dobozt.

Bármivel fűszerezhetitek, és pár csepp méz vagy stevia vagy xilit, ami szimpatikus nektek, az is mehet bele édesítés gyanánt. Én most a Zanyukám bodzaszörpjére csúsztam rá, a zabkásámba is pöttyintek olykor, sőt ajánlom, hogy próbáljátok ki a reggeli fekete teátokhoz, mert isteni! Kávéba azért ne…annyira én sem vagyok bevállalós, bááár levendulás lattét már ittam, akkor bodzaszörpöset miért ne lehetne???

Készítsetek el ebből egy nagy adagot este, reggel vagy bármikor, csak ki kell tölteni és lehet szürcsölni vidáman, akár magatokkal is vihetitek, így biztosan nem fogtok elcsábulni a bolti üdítők irányába. Ja és nincs durva répa íze, az eper dominál benne!

Hozzávalók adagonként

egy kisebb répa

1 kis marék eper

csipet himalája jó

1 kis kanál bodzaszörp (v méz)

1 csipet őrölt kardamom (fahéj is jó)

pár csepp citromlé

víz amennyi éppen ellepi (növényi tej is lehet)

A répát lereszeltem, az epret csak beleszórtam a turmixgép táljába, hozzáadtam a többi hozzávalót, és pár msp alatt simára turmixoltam, mehet a pohárba.

Epres mini pavlova

Jelentem, desszerttel kezdeni a hetet ér! Holnap blogszülinap, 4 éves lett Pálmafa, és mivel az elmúlt pár évben úgy alakult, hogy mindig epres nyalánkság készült erre az alkalomra, hát nem akartam megtörni a hagyományt.

Pavlovát már készítettem és bár nem szeretem a klasszikus habcsókot, így én is szívesen elfalatozom és nem olyan macera elkészíteni, mint ahogy elsőre gondoltam volna. Nem baj, ha picit betörik a teteje, megreped, ez ilyen, rusztikus, és a krém úgyis befedi.  A sütési ideje sok, de amúgy csak a habot kell felverni hozzá, a tetejére meg tényleg ízlés dolga, hogy mit pakoltok, a lényeg, hogy legyen valami krémes, jelen esetben ez mentával és levendula mézzel megbolondított görög joghurt, de helyette akár a sima sűrű joghurt, vagy mascarpone, tejszínhab is elég.

A habcsók cukros, és bár én mindig nyesegetem a cukoradagokat, itt sajnos nem lehet, különben nem fog szépen megkeményedni pavlovánk, ezért a krém tényleg csak mutatóba kapott pár cseppet a mézből. Dehogy ez a levendulás méz milyen brutál, egyszer próbáljátok ki, ráadásul itt a levendula szezon, az enyémek már nyílnak! A menta meg adott volt a kertből, nagyon jól feldobta az egészet egy pici citromlével. Kívül roppanós, belül lágy, szivacsos, a selymes krémmel, friss gyümivel, ááá meg kell kóstolni.

Az én fejadagomat (egy sütis tányér közepe méret) csak a krémmel és az eperrel burkoltam be, a pasiét gránátalma sziruppal vékonyan meglöttyintve és csokikrémmel. Gondolhatjátok, hogy utána bármit kérhettem…. Pedig egy fullos főétel után tettem elé a tányért, de A férfi már az első kanál után párás szemmel nézett rám, hogy “ugye kaphatok még egy ilyet??”. Úgyhogy bárkit levehettek vele a lábáról és szülinapra is szuper desszert lehet, vagy csak úgy egy szürke hétköznap is magatoknak sok szeretettel, mert megérdemlitek!

Hozzávalók 4 darabhoz:

4 tojásfehérje

20 dkg nyírfacukor

2 mokkáskanál almaecet v fehérborecet

1 evőkanál étkezési keményítő

Tetejére:

25 dkg eper (vagy más bogyós gyümölcs)

1 nagy doboz sűrű görög joghurt (mascarpone vagy tejszínhab is jó)

kb. 10 db mentalevél (szárítottból fél mokkáskanál)

pár csepp citromlé

ízlés szerint pici méz

gránátalmaszirup (helyette bármilyen szörp, de elhagyható)

olvaszott csoki, ha úgy tetszik

A sütőt előmelegítettem 130 fokra és légkeverésre állítottam, a sütőlapra sütőpapírt terítettem.

A fehérjéket kemény habbá vertem, közben hozzáadagoltam a cukrot, majd tovább vertem még pár percig a habot, míg szép fényes lett. Ezután hozzáadtam az ecetet, étkezési keményítőt és kb. még 1 percig tovább dolgoztam a robotgéppel.

Ezután kanállal eloszlattam a habot kb. 4 egyenlő részre a tepsin. Szétkentem nagyjából a kanállal kör alakban, majd a közepébe mélyedést formáztam, ideje jön majd a krém. Betoltam a sütőbe ahol egy órát töltött, majd ezután nyitott ajtónál kiszárítottam, kihűtöttem, míg a habcsók teteje megkeményedett. Ezután óvatosan egy késsel alányúlva elválasztottam a papírtól, majd tányérra helyeztem.

A joghurtban elkevertem a citromlevet, mézet, a felaprított mentát, belekanalaztam a kihűlt habcsókok mélyedéseibe, rászórtam az epret és ízlés és kedv szerint felturbóztam még gránátalma sziruppal és/vagy csokikrémmel.

 

 

10 legjobb dolog ami az eperrel történhet

Az alma után szerintem az eper a második olyan gyümölcs, amivel a legtöbb gyümölcsös recept születik, legalábbis nálam. És azért csak a második, mert nincs mindig szezonja…

Rájöttem viszont, hogy mióta blogot írok, elvétve eszem ugyanazt az ételt kétszer, és ennek hamarosan 4 éve lesz. Viszont ahogy keresgélek a receptek között mindegyiket megenném ismét, de aztán idő hiányában elmarad, hiszen amikor ténylegesen van időm főzőcskézni, az sajnos nem 12 óra egy nap, még egy héten sincs annyi, csupán 1-2 óra összesen mostanában…akkor érthető, hogy inkább készítek újakat. És amíg kitalálom a következő epres nyalánkságot, addig Ti válogassatok kedvetekre, mert annyi szuper, a hagyományostól eltérő, kicsit szokatlan, de mégis mennyei manna kerülhet az asztalra ezzel a gyümölccsel (is).

Klikk a képekre a receptekért!

1.Sütőben sült édesburgonya epres paradicsomos mártással 

2. Eper, áfonya, cseresznye mártás főzés nélkül nyersen 

3. Retro eperhab újratöltve 

4. Epres “sajttorta” diétás verzió

5. Epres spárgás quinoa mandulával 

6. Rántott sajt sült körtével rozmaringos eperszósszal 

7. Gluténmentes köleses túrógombóc mentás eperöntettel 

8. Poharas epres túrós süti

9. Bazsalikomos epres paradicsomos bruschetta

10. Epres diós parfétorta egyszerűen

Még több epres receptet ITT TALÁLTOK!

Epres avokádós amaránt lepény

Ha unom már a zabkását, meg a chiamagot, meg a rántottát, akkor jönnek a reggeli lepények, jó sok zöldséggel néha gyümölccsel, néha mindkettővel.

Az amarántra kaptunk rá mostanság, a csicseri, a hajdina és az ezékiel liszt után. A különbség annyi, hogy az előbbieket sikerült tojás nélkül megsütni, az amarántos viszont 1 tojással lett igazán élvezhető. Egy amarántos recept van eddig a blogon, ott tojás nélkül kísérleteztem vele, finom volt, de így lett tökéletes , sőt az egyik kedvenc reggeli, A férfinak pedig gyors vacsora vált belőle. Nálam reggelire az abszolút favorit. Nem tart tovább, mint egy rántottát megsütni, ez a lepény is tökéletesen helyettesíti a kenyereket, gluténmentes és nagyon jó fehérje-és energiaforrás az amaránt, felesleges is hússal kombinálni.

A lepény vastagságát lehet még kedv szerint variálni, néha pizza helyettesítőként funkcionál nálunk, bármivel megpakolhatjátok, célszerű valamilyen kencét és friss harapnivalókat még a tetejére halmozni, és ha még koronát is szeretnétek rá, akkor az lehet jelen esetben például mandula és kecskesajt is. Nekem legalábbis ez a két fejedelmi hozzávaló jutott még eszembe reggel, de hiányérzetem nélkülük sem volt, hiszen az avokádónak hála a szükséges zsírokat már tartalmazza így is bőven ez az étel.

Az amarántliszt amúgy bioboltokban elérhető, az előző receptnél amaránt magot vettem, de az úgy nekem nem gyere be, nem ízlett kása formájában, így megdaráltam és lett belőle liszt, szóval ki ne dobjátok, ha ilyen van otthon. Aztán kapható a drogériákban puffasztott amaránt, szerintem túl drága és nekem ízre az sem jön be annyira, szóval a lisztet javasolnám, ha kipróbálnátok. És próbáljátok kiiiii!

Hozzávalók 1 lepényhez:

4-5 evőkanál amarántliszt

1 db tojás

fél mokkáskanál kurkuma

víz

só, bors

kókusz- v olívaolaj a sütéshez

Avokádókrémhez:

1 db puha érett avokádó

1 kis doboz kefir

1 gerezd fokhagyma reszelve

pár csepp citromlé

ízlés szerint chili és/vagy római kömény

só, bors

Tetejére: 

pár szem friss eper

frissen őrölt bors

pár csepp balzsamecet

A krémhez az avokádó húsát villával pépesítettem. Botmixerrel is csinálhatjátok, de az most nekem nem volt kéznél. Hozzákevertem a többi hozzávalót, majd állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.

Az amarántliszthez hozzáadtam a tojást, fűszereket és annyi vizet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak. Egy közepes serpenyőben kevés kókuszolajat felforrósítottam, majd beleöntöttem a masszát és mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt megsütöttem, tányérra húztam. Megkentem pár kanál avokádókrémmel, megszórtam az eperdarabokkal, tekertem rá borsot, pár csepp balzsamecetet is löttyintettem rá, majd elfalatoztam.

 

Epres kókuszos tiramisu

Az előző babapiskóta recept után, jár egy tiramisu is, nem igaz?

Eltértem most (is) a klasszikus recepttől, mert nem akartam nyers tojást enni. Mivel van már ilyen a blogon, és amúgy is dübörög az eperszezon, ezért kiszíneztem ezzel a szép gyümölccsel a desszertet, sőt még egy leheletnyi kókuszt is kapott.

A krémet nem csináltam olyan hígra, mint máskor, így szépen szeletelhető lett, de még véletlenül sem száraz. Nyugodtan keverhetitek hígabbra több joghurttal vagy turmixolhattok epret is a krémbe, vagy eperlekvárral is édesíthetitek akár, ízlés dóga, elrontani szerintem nem lehet. Igazi könnyű májusi nyalánkság bármelyik babapiskóta recept segítségével készítitek is el!

Hozzávalók 4-5 fő részére:

fél kg eper

18 db babapiskóta (receptek hozzá ITT)

50 dkg mascarpone

2 kis doboz natúr joghurt

3 evőkanál kókuszreszelék

2 deci presszo kávé

1 evőkanál mandulalikőr (v rum)

3-4 evőkanál nyírfacukor v méz ízlés szerint

Megfőztem a kávét, én gázon csináltam nescaféból, mert beleöntöttem a mandulalikőrt is közben, hogy elpárologjon az alkohol tartalma. Cukrot nem tettem bele.

A mascarponét kikevertem a kókuszreszelékkel, nyírfacukorral, joghurttal.

Fogtam egy kisebb hosszúkás jénait, a babapiskótákat egy pillanatra belemártottam a kávéba, majd leraktam egymás mellé 6 db-ot, rákentem a krém 1/3-át, eperszeletekkel beborítottam, raktam az tál oldalára is belül egy sor epret, egymásmellé állítva a szeleteket, majd ismét egy réteg piskóta-krém-eper következett és még egyszer ugyanez, így lett 3 sorra elegendő. Egy éjszakát a hűtőben töltött, de legalább pár óra kell neki a hűvösön.

 

 

Epres spárgás tönkölypite

Ha valami különlegesre és szokatlanul finomra vágytok, akkor ezt mindenképp készítsétek el. Kevesen hiszik el, de az eper és a spárga jó páros!

Amúgy a spárga nem az a zöldség ami nélkül nem tudnék élni, szerintem egy kicsit túl van értékelve. Persze nem akarom megsérteni a zöldségek királynőjének nevezett májusi sztárunkat, mert van számos jó tulajdonsága, például, hogy se íze se bűze  a semlegesebb íze miatt jól passzol más karakteresebb zöldségekkel ééés az édes eperrel, kalóriatartalma szinte nulla, tojásos ételekhez is nagyon jó kiegészítő, krémleves formájában is élvezhető. Ebben a sós tortában vagy pitében, ahogy tetszik, pedig szépen is mutat.

Nekem ez egy tökéletes hétvégi reggeli volt még langyosan, a tésztát már előző nap összeállítottam, belenyomkodtam a formába, így  másnap reggel csak sütni kellett és a tölteléket összekeverni, szóval kb. fél óra elteltével az asztalon gőzölgött. Amúgy legközelebb a tetejére még morzsolnék fetát vagy kecskesajtot, de ez most csak a mellé kerülő ruccola salátát díszítette.

Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőformához:

1 csomag spárga

20 dkg eper

Tésztához:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg őrölt lenmag v dió, mandula

15 dkg vaj(nálam fele vaj- fele kókuszolaj)

1 mokkáskanál szárított bazsalikom(elhagyható)

só bors

Töltelék:

120 ml kefir v tejszín

2 tojás

citrom reszelt héja

só, bors

 A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Attól függően, hogy milyen lisztet használtok, lehet, hogy több vagy kevesebb vaj is elegendő, hogy nyújthatóvá összeálljon, ezért inkább apránként adagoljátok azt hozzá. Ezután betettem a hűtőbe kb. 10 percre tésztát.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Kivajaztam egy sütőforma alját és széleit. A töltelék hozzávalóit összekevertem egy habverővel. A spárga végeit ott ahol el akart pattanni letörtem, majd forrásba lévő vízbe tettem őket kb. 5 percre. Elég előfőzni, mert a sütőben még puhulni fog. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel. Az epreket hosszában félbe vagy 3 részre szeltem, attól függően mekkorák a szemek.

A tésztát kivettem a hűtőből, és itt nyújtani kéne, ha így csináljátok akkor két műanyag fóliadarab között a legcélszerűbb, de nekem egyszerűbb ilyenkor formálni egy hengert belőle, majd vékony szeletekre vágni és beletapasztani egyenletesen a forma aljába és kb. 1 cm magasságban az oldalára. Betoltam a sütőbe 10 percre a tésztát, majd kivettem és beleöntöttem a tojásos keveréket, majd körben belehelyeztem a spárgákat, miután méretre vágtam a végeit nagyjából, hogy szépen kör alakban le tudjam őket rakni. A spárgák közé pedig az eperszemek kerültek. Visszatoltam a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, ha a tojásos keverék már nem folyós benne és tészta széle is szépen megsült. Szerintem langyosan a legfinomabb friss salátával, fetával, vagy kecskesajttal megszórva.

Még több spárgás receptet ITT TALÁLTOK!

Forrás: http://chocolateandzucchini.com/recipes/vegetables-grains/asparagus-and-strawberry-tart-recipe/

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!