Pálmafa Project

Mákos aranygaluska vaníliasodóval

Hétvégén, magyaros babgulyás után mi más lehetne ideális desszert, mint az aranygaluska? Dió helyett mákkal. Is… Fent van már a blogon a tészta receptje, ez is pont úgy készült, csak duplán, egy tepsi diós, egy tepsi mákos, mert én utóbbit kívántam. A sodóval is csak annyit variáltam, hogy a sima tehéntejes mellé, főztem egy kókusztejeset is, amihez előző este pár perc munkával gyártottam házi kókusztejet, így olcsó is, finom is, a maradék kókuszreszelék, pedig mehet más süteménybe, joghurtba, zabkásába.

A tányér méretét asszem kicsit benéztem vagy inkább a sodó mennyiségét…Neem, a sodóból sosem elég!

DSCF9302

Az aranygaluska receptje itt található!

Hozzávalók a sodóhoz:

1 liter kókusztej (cukrozatlan Cocomas sűrítményt használok vagy itthon készítem)

4-6 evőkanál nyírfacukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 vaníliarúd kikapart belseje (helyette 1 csomag bourbon vaníliás cukor is jó)

4 tojás sárgája

A kókusztejből kb. 1,5 decit egy kis tálba öntöttem, a többit elkezdtem felforralni a cukorral és a vaníliával. A tojás sárgáját simára kevertem a keményítővel és a 1,5 deci kókusztejjel. Mikor a tej felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a tojásos keveréket és megvártam, míg besűrűsödik és ismét forrni kezd, ekkor elzártam a gázt alatta és kihűtöttem.  A végén tehettek bele 2 evőkanál vajat is, ha selymesebbre szeretnétek, ezt én a tehéntejes sodónál alkalmaztam csak, mivel az zsírszegény tejből készült.

Másnap tálalás előtt, mikor a diós és mákos aranygaluskák kisültek, felmelegítettem a sodót is hozzá.

Csokis mogyoróvajas torta

Brutál kalóriabomba következik, ha komoly diétán vagytok, nos…öööö….akkor ott is kell mindig egy pihenő nap pár hetente, na akkor egyetek ebből bátran egy hatalmas szeletet. Bár ez esélytelen, mert egy vékonyabbal is néha küzdelem megy ebéd után, annyira tömény.

DSCF8913A család egyik kedvenc tortája, Anyukám süti szülinapokra, valami régi Fakanál újságból ollózta ki talán, és már rég fel akartam tenni a blogra, de abba elfáradtam, hogy a receptet leírjam. Ne ijedjetek meg azért, bonyolultnak tűnik, de semmivel sem durvább, mint akármelyik másik több lapos szülinapi csoda.

Viszont az íze…. Hmm, nos nevezték már “hűűű b…m…” tortának is, mert aki megkóstolta, az első falat után csak ennyi bírta elhagyni a száját… Üt, na, nincs mit szépíteni. Én nem szeretem a gejl sütiket amúgy, ami tele van habbal, krémmel, ételfestékkel stb. ez nem is olyan. Ez máshogy küld a padlóra, jó értelemben, pedig már attól cukorsokkot kaptam, hogy belenéztem a receptbe. Huh…

Ne akarjunk ebből szerintem nagyon egészséges lájtos verziót készíteni, persze kísérletezni lehet, de ez még nyírfacukorból sem lenne könnyed desszertálom. Mondjuk én már a máznál azért megfelezném a cukormennyiséget, vagy harmadolnám…Vagy kihagynám… és a krémsajt mellé, még görög joghurtot kevernék és akkor kenhető lenne.  De akkor is ott a vaj, a mogyoróvaj, utóbbi nagyon fontos, és hangsúlyoznám, hogy ne Nutellát rakjatok bele, hanem a sós, igen, sóóós, földimogyoróvajat. Teljesen más a kettő, a földimogyoróvajnak pont a sóssága adja meg a csoki mellé a pikáns ízt, amúgy a Lidiben tudtok venni ilyet. Egy időben a Zanyukám ír vajkrémmel sütötte ez a tortát, Sparban kapható, ami isteni finom, de nem óccó, de a sima teavaj is tökéletes hozzá. A margarint viszont ismét hagyjuk a polcon…

Süssétek meg és az ünnepeltek imádni fogják, ígérem!

DSCF8922Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:

35 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

fél tk só

10 dkg olvasztott vaj

12,5 dkg földimogyoróvaj (nem Nutella, hanem a sós Lidl-ben kapható pl.)

45 dkg nádcukor

4 db tojás

1 cs vaníliás cukor

1 csésze tej (1,5 deci)

Krémhez:

4 dl tejszín

12,5 dkg nádcukor

35 dkg étcsokoládé

12,5 dkg földimogyoróvaj

Mázhoz:

35 dkg krémsajt (pl. Mascarpone)

40 dkg porcukor

6 ek vaj

1 tk vanília aroma

1,2 dl tejszín

A krémhez a tejszínt és a cukrot tegyük egy tálba és addig melegítsük, míg elolvad a cukor, de ne forrjon fel. Húzzuk félre a tűzről, és tegyük bele a csokoládét, várjuk meg, míg beleolvad, végül tegyük hozzá a mogyoróvajat és dolgozzuk össze. Tegyük egy éjszakára hűtőbe, de ne fedjük le.

A tésztához keverjük habosra a vajat, a mogyoróvajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ha kézi mixert használunk, vegyük alacsonyabb fokozatra, és úgy szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát meg a sót, a tejjel felváltva.

Egy kivajazott, lisztezett tortaformában tegyük a tésztát. 180 fokos sütőben legalább 25 percig süssük, de tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában pár percig hűlni, mielőtt lekapcsoljuk az oldalát. Majd teljesen hűtsük ki.

A mázhoz kézi habverővel keverjük ki a krémsajtot, 1 és fél csésze porcukorral, a vajjal és a vanília aromával. A maradék cukorral habosítsuk fel a tejszínt és kanalanként adagolva adjuk a krémsajthoz.

Tegyük 1 órára hűtőbe, míg kissé megszilárdul. Közben a tésztát vágjuk 3 lapra, kenjük meg a krémmel, majd a tetejétől kezdve vonjuk meg a mázzal. Tálalásig hűtőben táruljuk.

A tetejét díszítsétek ki, mogyoróval, vagy dióval, mandulával, csokiforgáccsal.

Nyers mákos tészta

Bizony, jól olvastátok! Szuper étel, mákostészta újratöltve. Azt, hogy egészséges szerintem felesleges leírnom, és tudom, hogy ezzel a szóval önmagában még nehéz rávenni embereket, hogy ilyesmit egyenek, de nem adom feeeel… Ez egyszerűen csak finom, és a nap bármely szakában fogyasztható, kárt nem tesz bennünk az biztos.

Az alapja sütőtök és alma egy hámozóval vékony csíkokra vágva. A tök ezúttal nyersen kerül az ételbe, abszolút alkamas rá, nem kell megijedni tőle, nem kemény, és édes íze van. Elsősorban a sütőtöknek, a magok alatti részét érdemes belecsíkozni, mert mindig ott a legédesebb a húsa, az alma pedig még rásegít erre.

A következő réteg a mák amiről már ejtettem pár szót korábban, karácsony közeledtével különösen sok fogy belőle, ha egyéb mákos édességekre vágytok akkor találtok ezzel kapcsolatban egyéb recepteket ITT .

És hogy mi az a barna cucc a tetején és az a fura bogyó ott a kép bal felső sarkában? Ő a naspolya. Egy hete itt figyel a gyümölcstálamban és vártam, hogy “utó(l)érje” magát, mert ő olyan. Közben gondolkodtam mihez is kezdjek vele, mert nem az a beleharapok típusú gyümölcs. Csak a teljesen puha példányok fogyaszthatóak és a héjából ki kell nyomni a húsát, amiben csücsül kb. 5 db mag is. Az íze, állaga, színe, olyan, mint a párolt almapürének, lédús és édes. Ebből kifolyólag tökéletes joghurtba keverni müzlivel vagy süteményekbe is felhasználható, vaaagy kanalazható nyers mákostészta tetejére baracklekvár helyett, és akkor tényleg megmaradunk nyers fronton.

A naspolya rokona az almának és a körtének, így hozzájuk hasonlóan sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálcium, magnézium, cink, vas, mangán, vitaminok közül pedig főleg B1 és C, valamint az A-vitamin előanyaga a béta karotin is fellelhető benne. Antioxidáns tartalma erősíti immunrendszerünket, pektintartalma pedig az emésztést segíti. A magjából készült teát a középkorban vesekő kialakulása ellen használták, sőt a királyi konyhák a szarvasgombával és a királyrákkal sorolták egy rangba. Azt biztos, hogy az első kettő ára valóban királyi a mai napig, míg naspolya már pár száz forint/kg áron kapható, Érdemes vele próbálkozni, akár lekvárt is főzni belőle.

A nyers ételekben az is jó, hogy elrontani sem lehet,  hiszen mindig módosítható a hozzávalók mennyisége, az íze akkor sem fog lényegében megváltozni.

DSCF2213

Hozzávalók adagonként:

1 db alma

kb. ugyanannyi mennyiségű sütőtök

pár kanál darált mák

a tetejére nálam most naspolya, de lehet lekvár is, de ezek nélkül is finom lesz

méz, citromlé

Az almát és a tököt krumpihámozóvalvékony szeletekre vágtam, de reszelni is lehet akár. Meglocsoltam pici citromlével és mézet csorgattam rá. Rászórtam a mákot, rátettem a naspolya kinyomott és kimagozott húsát, aztán megettem.

DSCF2212

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!