Pálmafa Project

Mákos aranygaluska vaníliasodóval

Hétvégén, magyaros babgulyás után mi más lehetne ideális desszert, mint az aranygaluska? Dió helyett mákkal. Is… Fent van már a blogon a tészta receptje, ez is pont úgy készült, csak duplán, egy tepsi diós, egy tepsi mákos, mert én utóbbit kívántam. A sodóval is csak annyit variáltam, hogy a sima tehéntejes mellé, főztem egy kókusztejeset is, amihez előző este pár perc munkával gyártottam házi kókusztejet, így olcsó is, finom is, a maradék kókuszreszelék, pedig mehet más süteménybe, joghurtba, zabkásába.

A tányér méretét asszem kicsit benéztem vagy inkább a sodó mennyiségét…Neem, a sodóból sosem elég!

DSCF9302

Az aranygaluska receptje itt található!

Hozzávalók a sodóhoz:

1 liter kókusztej (cukrozatlan Cocomas sűrítményt használok vagy itthon készítem)

4-6 evőkanál nyírfacukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 vaníliarúd kikapart belseje (helyette 1 csomag bourbon vaníliás cukor is jó)

4 tojás sárgája

A kókusztejből kb. 1,5 decit egy kis tálba öntöttem, a többit elkezdtem felforralni a cukorral és a vaníliával. A tojás sárgáját simára kevertem a keményítővel és a 1,5 deci kókusztejjel. Mikor a tej felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a tojásos keveréket és megvártam, míg besűrűsödik és ismét forrni kezd, ekkor elzártam a gázt alatta és kihűtöttem.  A végén tehettek bele 2 evőkanál vajat is, ha selymesebbre szeretnétek, ezt én a tehéntejes sodónál alkalmaztam csak, mivel az zsírszegény tejből készült.

Másnap tálalás előtt, mikor a diós és mákos aranygaluskák kisültek, felmelegítettem a sodót is hozzá.

Panna cotta gránátalmával

Kiadósabb ebéd után nincs is jobb, mint egy ilyen desszert. De miért nem csináltam én eddig még sosem panna cottát? Fogalmam sincs, pedig imádnivaló, 1 héten belül két alkalomra is elkészült.

DSCF9196

Először kis szufléformákba töltöttem, majd dermedés után tányérra borítottam őket, de megmondom az őszintét kicsit nyomi módon jött ki a formából…Persze a tetejére kerülő gyümölcsök ápolnak és eltakarnak, de legközelebb jobbnak láttam inkább poharakba tölteni. Ezekbe nagyobb mennyiség is fér ráadásul…

Készítettem tehéntejjel és kókusztejjel, utóbbi nagyon sokat dob rajta, attól lesz mennyei csemege szerintem, de ha a sima tejbe kókuszreszeléket szórtok, úgy is klassz lesz.

Télen a gránátalma ideális a tetejére, igazi vitaminbomba gyöngyszemek, de helyette fagyasztott bogyós gyümölcsökkel is megkoronázhatjátok.

DSCF9194

Hozzávalók 4 főre:

250 ml kókusztej

250 ml habtejszín

4 db lapzselatin

fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai

3 evőkanál nyírfacukor

1 db gránátalma

A kókusztejet, a habtejszínt, a cukrot, a vaníliát egy lábosba öntöttem és összemelegítettem. Nem kell forralni, mikor éppen gyöngyözni kezd, el lehet zárni alatta a gázt. Ezalatt a lapzselatinra hideg vizet öntöttem. Mikor a tejes, tejszínes keverék felforrósodott, lehúztam a tűzről és a lapzselatinokat kicsavartam a vízből, majd a tejbe tettem őket és egy habverővel elkevertem. Mikor picit hűlt, poharakba töltöttem és hűtőbe tettem pár órára, míg megdermedtek.

Tálalás előtt megszórtam a gránátalma magjaival.

Csokis mogyoróvajas torta

Brutál kalóriabomba következik, ha komoly diétán vagytok, nos…öööö….akkor ott is kell mindig egy pihenő nap pár hetente, na akkor egyetek ebből bátran egy hatalmas szeletet. Bár ez esélytelen, mert egy vékonyabbal is néha küzdelem megy ebéd után, annyira tömény.

DSCF8913A család egyik kedvenc tortája, Anyukám süti szülinapokra, valami régi Fakanál újságból ollózta ki talán, és már rég fel akartam tenni a blogra, de abba elfáradtam, hogy a receptet leírjam. Ne ijedjetek meg azért, bonyolultnak tűnik, de semmivel sem durvább, mint akármelyik másik több lapos szülinapi csoda.

Viszont az íze…. Hmm, nos nevezték már “hűűű b…m…” tortának is, mert aki megkóstolta, az első falat után csak ennyi bírta elhagyni a száját… Üt, na, nincs mit szépíteni. Én nem szeretem a gejl sütiket amúgy, ami tele van habbal, krémmel, ételfestékkel stb. ez nem is olyan. Ez máshogy küld a padlóra, jó értelemben, pedig már attól cukorsokkot kaptam, hogy belenéztem a receptbe. Huh…

Ne akarjunk ebből szerintem nagyon egészséges lájtos verziót készíteni, persze kísérletezni lehet, de ez még nyírfacukorból sem lenne könnyed desszertálom. Mondjuk én már a máznál azért megfelezném a cukormennyiséget, vagy harmadolnám…Vagy kihagynám… és a krémsajt mellé, még görög joghurtot kevernék és akkor kenhető lenne.  De akkor is ott a vaj, a mogyoróvaj, utóbbi nagyon fontos, és hangsúlyoznám, hogy ne Nutellát rakjatok bele, hanem a sós, igen, sóóós, földimogyoróvajat. Teljesen más a kettő, a földimogyoróvajnak pont a sóssága adja meg a csoki mellé a pikáns ízt, amúgy a Lidiben tudtok venni ilyet. Egy időben a Zanyukám ír vajkrémmel sütötte ez a tortát, Sparban kapható, ami isteni finom, de nem óccó, de a sima teavaj is tökéletes hozzá. A margarint viszont ismét hagyjuk a polcon…

Süssétek meg és az ünnepeltek imádni fogják, ígérem!

DSCF8922Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:

35 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

fél tk só

10 dkg olvasztott vaj

12,5 dkg földimogyoróvaj (nem Nutella, hanem a sós Lidl-ben kapható pl.)

45 dkg nádcukor

4 db tojás

1 cs vaníliás cukor

1 csésze tej (1,5 deci)

Krémhez:

4 dl tejszín

12,5 dkg nádcukor

35 dkg étcsokoládé

12,5 dkg földimogyoróvaj

Mázhoz:

35 dkg krémsajt (pl. Mascarpone)

40 dkg porcukor

6 ek vaj

1 tk vanília aroma

1,2 dl tejszín

A krémhez a tejszínt és a cukrot tegyük egy tálba és addig melegítsük, míg elolvad a cukor, de ne forrjon fel. Húzzuk félre a tűzről, és tegyük bele a csokoládét, várjuk meg, míg beleolvad, végül tegyük hozzá a mogyoróvajat és dolgozzuk össze. Tegyük egy éjszakára hűtőbe, de ne fedjük le.

A tésztához keverjük habosra a vajat, a mogyoróvajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ha kézi mixert használunk, vegyük alacsonyabb fokozatra, és úgy szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát meg a sót, a tejjel felváltva.

Egy kivajazott, lisztezett tortaformában tegyük a tésztát. 180 fokos sütőben legalább 25 percig süssük, de tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában pár percig hűlni, mielőtt lekapcsoljuk az oldalát. Majd teljesen hűtsük ki.

A mázhoz kézi habverővel keverjük ki a krémsajtot, 1 és fél csésze porcukorral, a vajjal és a vanília aromával. A maradék cukorral habosítsuk fel a tejszínt és kanalanként adagolva adjuk a krémsajthoz.

Tegyük 1 órára hűtőbe, míg kissé megszilárdul. Közben a tésztát vágjuk 3 lapra, kenjük meg a krémmel, majd a tetejétől kezdve vonjuk meg a mázzal. Tálalásig hűtőben táruljuk.

A tetejét díszítsétek ki, mogyoróval, vagy dióval, mandulával, csokiforgáccsal.

Őszibarackos pite

Barack kifulladásig, ahogy ígértem, de ennél nagyobb problémánk sose legyen!

DSCF7968Brutál adagot sütöttem, és másnapra alig maradt csak pár szelet belőle. Na jó, elosztogattam. Tökéletes volt egy olyan napra, amikor rég nem látott barátnőket, családtagokat látogattam és mindenhova vittem magammal egy kisebb tálcányit. Örültek neki, mosolyogtak, megették. Mertek volna mást tenni…

A pitéket nem lehet nem szeretni, és nem annyira macerás, ahogy első ránézésre tűnik. Higgyétek el én is toldoztam, foltoztam a tetejét, alját, nem szégyen az, de a végeredménnyel egészen meg voltam elégedve. Puha, szaftos, cukor alig van benne, a töltelékbe nem is tettem, annyira édes volt a barack.

Használjátok ki a barackszezont, egyetek belőle annyit, amennyit nem szégyelltek!

DSCF7983

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:

1,5 kg puha érett őszibarack v nektarin magozva, szeletelve

30 dkg fehér tönkölyliszt

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

30 dkg kókuszzsír (vaj is jó)

2 db tojás

10 dkg nyírfacukor

1 deci tej (liszttől függően lehet kevesebb is)

1 mokkáskanál fahéj

1 db tojás a tetejét lekenni

A barackokat kimagoztam, felkockáztam, és botmixerrel nagyjából pürésítettem, nem kell teljesen simának lennie, inkább jobb, ha darabos. Belekevertem a fahéjat is.

A lisztekben elmorzsoltam a puha kókuszzsírt, hozzáütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és hozzáöntöttem a tejet apránként, majd az egészet összegyúrtam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Megfeleztem a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtottam, felcsavartam a sodrófára és belesimítottam a kivajazott tepsibe. Nem lett pont méret, itt ott lelógott, de kézzel simán el lehet nyomkodni.

Ráöntöttem a barackpépet, egyenletesen elkentem rajta. Kinyújtottam a tészta másik felét , kb. centis csíkokra vágtam és keresztben rátettem a barackos töltelék tetejére. A felvert tojással bekentem a tésztacsíkokat.

Kb. 25-30 perc alatt megsült, akkor jó, ha szép barna a teteje.

Szederpite

Tipikus hétvégi desszert, amit mindenki imádni fog. Legalábbis az én környezetemben nagyon szerették és gyorsan fogyott. Nagy adagot sütöttem, meg is utaztattam, hűtőben is tároltam pár szeletet napokig, és minden kihívással megbirkózott, ugyanolyan finom volt, mint frissen. Ha nem finomabb…

20150727_173353-2Mondanom sem kell, hogy mikor álltam neki süti, amikor a legforróbb időjárás uralkodott kint és a sütőmnek köszönhetően a konyhában is. De mit volt mit tenni, ha egyszer pitére vágytam, olyan igazira. Amúgy ribizlipitének indult, de aznap délután mi fogyott el a piacon??? Igen a legolcsóbb gyümölcs tán, a ribizli. Így helyette megvettem a legdrágábbat a szedret. Na jó, az áfonya drágább, deeee egyszer élünk és szedres sütit még úgysem csináltam. Pláne, mivel nyersen szeretem a legjobban ezt a gyümölcsöt is, viszont most egy igazi gőzölgő házias jellegű pite lebegett a szemem előtt, így nekivetkőztem a konyhában, kinyitottam az ablakokat, hogy még több meleg dőljön be kintről. Felforrt az agyvizem, de az illatok és a krémes töltelék íze kárpótolt, meg a hideg zuhanyé ami utána következett…

20150727_173946-2Esküszöm, nem morzsás pitének indult, de így végezte, mert a hűtőből kivett tészta olyan gyorsan melegedett fel, hogy a másik felét már nem tudtam kinyújtani rendesen, visszatenni még fél órára nem volt már kedvem, mivel a sütő is be volt kapcsolva, így a jó öreg reszelő kihúzott a slamasztikából. Az íze csodás, úgyhogy süssetek bátran, mert a házi piténél nincs jobb és senkinek fel sem tűnt, hogy teljes kiőrlésű lisztből van…

Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

25 dkg vaj

10 dkg nyírfacukor

1 db tojás sárgája

2 evőkanál tejföl

1 zacskó sütőpor

csipet só

Töltelékhez:

1 kg szeder

1 db vaníliás pudingpor (Haas tartósítószermentes)

5 evőkanál nyírfacukor

fél citrom leve

2 deci víz

fél mokkáskanál fahéj

fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

pár kanál zabkorpa vagy darált dió a töltelék alá

1 tojás fehérje a tetejét megkenni

A tészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd 1 óráig a hűtőben pihentettem.

Ezalatt a szedret megmostam és egy lábosba tettem a cukorral és a fűszerekkel együtt, majd összeforraltam, aztán hozzáadtam a pudingport, a vizet és a citrom levét. Hagytam, hogy besűrűsödjön, egyet rottyanjon és elzártam a gázt alatta.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivettem a tésztát a hűtőből, megfeleztem. Kinyújtottam alaposan lisztezett deszkán az egyik felét és egy 25 x 30-as tepsibe simítottam, amit előtte kivajaztam. Megszurkáltam villával, hogy nem púposodjon fel és így ahogy volt 10 percre a sütőbe dugtam, hogy a szeder majd ne áztassa el később.

Mikor kicsit átsült, kivettem, megszórtam egyenletes vékony rétegben zabkorpával, erre rásimítottam a szedret. Majd a tészta másik felét vagy kinyújtjátok és befeditek vele a tölteléket, vagy hozzám hasonlóan egy nagy lyukú reszelőn ráreszelitek. A tojás fehérjével megkentem a tetejét és ismét sütőbe tettem kb. fél órára a tésztát, míg a teteje szép arany színűre sült. Kihűlt állapotában szeletelhető.

20150727_174601-2

Piros gyümölcsös sárgadinnyés chiapuding

Mi fán terem a chia mag? Erre kerestem a választ a napokban, mert divat lett mostanában ezzel az apró fekete maggal sütni, főzni, nehogy már kimaradjak a jóból, hát vettem kezdésnek 10 dekát a piacon.20150618_062201Annyit tudtam róla, hogy nagyon értékes magról van szó, ami Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos és a maják és az aztékok előszeretettel turbózták fel az energia háztartásukat az ebből készült tápláló ételekkel. Minden fórumon super foodként vagyis szuper élelmiszerként emlegetik, mivel jelentős az omega-3 zsírsavtartalma, csökkenti a vérben a rossz koleszterint, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokban is gazdag. További hasznos infókat találtok még erről a csodamagról a a Zöldéletmód blogon.

A személyes tapasztalatom pedig, hogy elsőre kicsit sem tűnik olcsónak, hiszen 10 dkg volt 580 Ft. Viszont rájöttem, hogy tulajdonképpen gazdaságos, hiszen 3 evőkanál magból két pohárra való puding lesz, ugyanis bődületes mennyiségű folyadékot képes magába szippantani. Ja és főzni sem kell, hiszen megfőzi magát a kis drága. Este bevágtam a hűtőbe 3 deci folyadékkal ami jelen esetben sárgadinnyeturmix volt, de növényi tejek is kiválók hozzá vagy akár sima víz is, mézzel, és mindenféle földi jóval ízesítve. Fantázia kérdése az egész. Másnap reggel pedig kivettem a kész pudingot, és csak a gyümölcsöket és a joghurtot kellett rákanalazni.

Lehet furcsa a sötétbarna színű puding, de ízesítve finom, semmi karakteres íze nincs egymagában amúgy, éppen ezért csak szeretni lehet, ha mindenki a kedvenc hozzávalóit teszi hozzá!

20150618_062910Hozzávalók 2 pohárhoz:

Puding alaphoz:

3 evőkanál chia mag

1 negyed sárgadinnye

3 deci víz

késhegynyi himalája só

Tetejére:

1 marék cseresznye-meggy vegyesen

pár kanál natúr joghurt

csipet fahéj és vaníliapor

pár kanál dió, mogyoró, mandula v kesudió

ízlés szerint méz

A dinnyét összeturmixoltam  a vízzel és a csipet sóval, majd belekevertem a chia magot és hűtőbe tettem egy éjszakára. A meggyet és a cseresznyét kimagoztam és szintén várakozott másnap reggelig a hűtőben.

Másnap reggel, rászórtam a pudingra a gyümölcsöket, kanalaztam rá joghurtot, majd megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított és durvára tört magokkal, végül csorgattam rá pici mézet.

Francia mákos, a családi ünnepek új sztárja

Egy igazi házi sütemény, ami mutatós, krémes, édes, vaníliás, mákos, diós és brutálisan kalóriadús egyben. Szóval kicsit sem “pálmafás”, ám mégis itt van és sikerre szomjazik, mivel Anyukám receptje.

DSCF5482A sütikéről annyit kell még tudni, hogy isteni finom és bűnökkel teli desszert, ami pár éve mutatkozott be családi ünnepek alkalmával és még nem találkoztam olyan személlyel, aki nem szerette volna. Azt nem állítanám, hogy egyszerű az elkészítése, de megéri a fáradtságot, nagyon sokáig eláll és sosem lesz száraz, mert van cucc benne bőven, a tetejét pedig a látszat ellenére, nem pirított szalonna, hanem pirított cukros dió borítja. Jesszus, sosem gondoltam, hogy leírom ezt a két szót a blogon, hogy cukros dió…. Igazából gondolatban már átalakítottam ám ezt a receptet. A dió mellé a cukor ugyan már nem oszt nem szoroz, de ha csak szimplán cukker nélkül kerül oda úgyis teljesen tökéletes lenne…

Ok, nem fogok ebből itt és most reform sütit csinálni, mi lenne ha megcsinálnátok Ti? A normál verziót is és egy olyat, amilyet én készítenék!? Ugye milyen szép feladat? Én kivonom magam erre a hétre a forgalomból, de milyen jó lenne, ha mire visszatérek, fotó hegyek várnának, hogy miket alkotattok! Én meg majd jól megdícsérlek Benneteket ígérem!

DSCF5474

Hozzávalók 35×20 cm-es tepsihez:

Mákos piskótához:

3 db tojás

17,5 dkg cukor

3 kanál víz

12,5 dkg liszt

10 dkg darálatlan mák

1 kávéskanál sütőpor

2 db gyúrt laphoz:

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

5 dkg vaj

1 kanál méz

1 db tojássárgája

1 kávéskanál szódabikabóna

kevés tej

Krémhez:

2 cs vaníliapuding

5 deci tej

3 db tojás sárgája

3 cs vaníliás cukor

20 dkg porcukor

37,5 dkg vaj

Tetejére: 10 dkg dió + 2 evőkanál cukor + 1 evőkanál vaj

Elkészítése:

Először megsütjük a mákos piskótát. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel. A lisztbe beleszórjuk a mákot és a sütőport, a tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük. A cukros tojásos masszába keverjük a lisztet, majd a legvégén a tojások felvert habját. 180 fokra előmelegített sütőben, vajazott, lisztezett tepsiben megsütjük, kihűtjük.

Ezután elkészítjük a mézes lapokat. A puha vajat habosra keverjük a tojássárgájával, a cukorral és a mézzel. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, hozzáöntjük a cukros tojásos masszához. Végül picit tejet hozzáöntve összegyúrjuk. Nem tudom sajnos a tej pontos mennyiségét, apránként öntsétek hozzá, amennyit a tészta felvesz. A tésztát megfelezzük,kinyújtjuk akkorára mint a tepsi, és a tepsi hátoldalára egy darab sütőpapírt téve, azon egyenként megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Kihűtjük mindkét lapot.

Elkészítjük a krémet, a vaníliapudingot simára keverjük a tojások sárgájával és pár evőkanál tejjel, majd a maradék tejhez keverjük, összefőzzük folyamatos keverés mellett, majd kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal együtt simára keverjük. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk a süti tetejének a bekenéséhez.

A diót apró darabokra törjük, egy serpenyőben felolvasztjuk a cukrot, majd beleszórjuk a diót és mikor az barnulni kezd, hozzákeverjük a vajat is. Kihűtjük.

Süti összeállítása: 1. mézes lap kerül az aljára, ezt megkenjük a krém felével, erre kerül a mákos piskóta, majd a krém másik fele, amit befedünk a 2. mézes lappal. Végül lekenjük a félretett pár evőkanál krémmel és megszórjuk a dióval.

 

 

 

Pavlova torta a bűntetlen élvezet

Ezennel megnyitom a 2015-ös évet, ezzel a krémes, gyümölcsös, színes vulkánszerű nyalánksággal. Tudom, hogy a kép alapján nem éppen úgy tűnik, mintha valami könnyed gyomor és zsírpárna kímélő desszert lenne. Pedig nem más, ez, mint egy elbénázott nagy habcsók karika, ami glutén és cukormentes, pontosabban egy nyírfacukorral készült, maradék tojásfehérjéket felhasználó hadművelet eredménye. Ja, és világ életemben utáltam a habcsókot.

DSCF5446Abszolút kétséges volt ennek a bejegyzésnek a megszületése, de miután 3 ember szinte 3 perc alatt tolta be egy ebéd után ezt a nagyjából 8 személyre szánt édességet, versengve azért, hogy kié legyen az utolsó nyalás  a tál aljából, majd kézzel is nekiestek, hogy mosogatni se kelljen, így felbátorodtam…

Pedig úgy indult a sztori, hogy végy 6 tojást és süsd meg a kiszemelt receptet. De úgy folytatódott, hogy miután beraktam a tepsibe a felkent habot, és kisebb pánik és hosszú sípszó után sikerült megállítani, hogy tovább barnuljon az amúgy hófehérnek szánt habcsók, továbbra is bizonytalan voltam a sikerben. Kemény, kopogós habcsók helyett, egy lagymatag valami csücsült a tepsiben. Gondolatban eltemettem szegényt, megvígasztaltam magam egy pohár borral és elmentem aludni.

DSCF5448Másnap reggel lássatok csodát, dobolni is lehetett volna a tetején, hiszen megszilárdult Pavlovánk és nem azért, mert kiraktam a kuka mellé a -20-ba. Annyira lelkes voltam, hogy nagy hévvel álltam neki áttelepíteni a sütőpapírról egy tányéra, így eltörött. No problem, szeretek puzzle-ozni, habcsók két részletben a tányéron. Nos, a tányér kicsi. A krém tuti a terítőre folyna róla. Újratervezés. Másik tál keresése, átpakolás. Pavlova viszont sértődötten ismét derékba tört, így végső helyére már 4 részletben érkezett… Ismét mozaik, puzzle, csak már haladjunk. Jöhet az ápol és eltakar krém, rögtön dupla adag, hadd folyjon. Gyümivel megszór és már repül is asztalra, majdnem szó szerint…

A vendégek is összeomlottak a látványtól, mint Pavlova a rápakolt rakománytól, máris volt hely a gyomrokban az előtte letolt fél pulyka ellenére is…

Úgyhogy köszönjük Anna Pavlova orosz balerinának, hogy ki tudja miért, de ausztráliai turnéja után, közel 100 éve a kenguruk földjén útjára indult a róla elnevezett habcsóktorta, ami elrontható, de mégis elronthatatlan. Megértitek, hogy miért, ha megkóstoljátok!

DSCF5460Hozzávalók:

6 tojásfehérje

20 dkg nyírfacukor

csipet só

2 teáskanál kukoricaliszt

1 teáskanál fehérborecet

Tetejére:

2-3 deci sűrű natúr görög joghurt vagy cukrozatlan habtejszín kemény habbá verve

30 dkg fagyasztott piros bogyós gyümölcs vagy meggybefőtt is lehet

1 késhegyni vaníliapor vagy vanília rúd kikapart magjai

A tojásfehérjét elkezdtem robotgéppel habbá verni, mikor a hab már kifehéredett fokozatosan beleszórtam a cukrot, a csipet sót. Mikor kemény hab lett belőle, beleforgattam a kukoricalisztet és az ecetet is.

A sütőt előmelegítettem 120 fokra. Egy tepsibe sütőpapírt simítottam és kb. 22 cm átmérőjű köralakban rákanalaztam egy evőkanállal a hab felét, majd a tetejére ment még egy rétegben a másik fele.(nem muszáj kör alakúnak lenni, egybefüggő rétegben is fel lehet kenni) A tetejét egy kanállal nagyjából elsimítottam, így kb. 8 cm széles lett a pereme. Betoltam a sütőbe 2 órára. Figyelni kell rá, mert nekem elkezdett a teteje barnulni, így betoltam egy üres gáztepsit fölé.De az is megoldás ha résnyire ki van nyitva a tepsi ajtaja. Két óra után kikapcsoltam a sütőt, de nem vettem ki a tepsit, abban hagytam kihűlni, így kopogos kemény lett a teteje.

Ha óvatosan húzzátok le a sütőpapírt róla, akkor nem fog eltörni, mint nekem….Egy széles tálra tettem és rákanalaztam a görög joghurtot, amiben előtte elkevertem a vaníliaport. Ha nem akarjátok, hogy lefolyjon a krém róla, akkor 2 decinél többet ne kanalazzatok rá.

A legvégén rászórtam a gyümölcsszemeket és már tálaltam is. Pár perc múlva ez a látvány fogadott.

DSCF5465

 

Görög diós fügés csemege

Ha a nehéz ételek után már nem csúszik a bejgli, de mégis édesre vágytok, ha van otthon pár marék aszalt gyümölcs, de nem tudjátok mihez kezdjetek vele, ha kezdő háziasszonyok vagytok és még csak barátkoztok a sütővel, de mégis szeretnétek a vendégeiteket (vagy csak egyet) levenni a lábáról… a megoldás ez az aszalt gyümölcsös mézes nyalánkság, krémes görög joghurttal tálalva.

DSCF5438Pár éve készítettem először ezt a desszertet egy karácsonyi vacsora után. Igaz akkor vanília fagyi került mellé, és nyugodtan kanalazzatok rá Ti is azt, de a jó sűrű görög joghurt egy csipet vaníliával megízesítve is tökéletes. A lényeg a hűs krém és a meleg mézes szaftos füge és a megpirult illatos dió találkozása. Kétség nem fér hozzá, hogy édesség a javából, mert a fügének eleve magas a cukortartalma, így a mézzel én már nem voltam annyira bőkezű, de ez is ízlés dolga. Szerintem annak is ízleni fog aki amúgy nem rajong a fügéért vagy az aszalt gyümikért úgy általában. Én is utóbbi táborba tartoztam anno…

A füge nagyon jót tesz az emésztésnek és az idegeknek, karácsony tájékán pedig néha mindkettő erős ápolásra szorul…, kivéve ha ügyesek vagytok és okosan esztek sokat finomakat, aztán meg nagyokat sétáltok.

Nem csak desszertnek remek ez az étel, hanem egy tápláló reggelinek is ideális. A benne lévő alkohol természetesen a sütés során elillan, így a gyerekeknek és a sofőröknek sem kell kimaradni a jóból!

DSCF5440

Hozzávalók 4-5 főre:

25 dkg aszalt füge

1 marék dió

1 marék aszalt áfonya vagy mazsola

2 deci fehérbor

3 evőkanál méz

fél mokkáskanál őrölt fahéj

Tetejére:

3 deci sűrű görög joghurt vagy vanília fagyi

1 csipet vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje

1 teáskanál nyírfacukor (elhagyható, mert enélkül is édes)

negyed citrom leve

A fügék tetejét bevagdostam és tűztem bele 1-1 darab diót, majd hőálló edénybe tettem őket. Mellészórtam a többi diót és az áfonyákat, majd megszórtam a fahéjjal, ráöntöttem a bort és egy fél deci vizet is és megcsorgattam mézzel.

180 fokra előmelegített sütőbe toltam, alufóliával lefedve negyed óráig sütöttem, majd a fóliát levéve még 10 percig, míg a dió megpirult. Oda kell rá figyelni, mert a dió könnyen megég.

A joghurtban elkevertem a vaníliaport, a nyírfacukrot és meglocsoltam citromlével, majd a meleg fügével tálaltam.

Annyit változtatnék még legközelebb rajta, hogy a fügéket félbe vagy negyedekbe vágnám, így nem kell még kanalazás közben elvagdosni.

DSCF5443

 

 

Flódni, az adventi sütemények nehézbombázója

A flódni maga a karácsony. A legütősebb adventi sütemény, ízeiben és kalóriákban is… Nincs mit szépíteni… Viszont tényleg mennyei, hiszen hogy nem lehet szeretni egy desszertet amiben egyszerre van jelen a mák, a dió, az alma és a szilvalekvár? Mindez zsíros tésztalapok között. Egy szelet és véged, de mosolyogni fogsz durván mákos fogakkal, és senkit nem fog zavarni.

DSCF5392

A flódni sztoriról dióhéjban csak annyit, hogy zsidó sütemény, a benne lévő mák és dió a bőség szimbóluma, az alma és a méz az egészségé, a bor pedig elűz minden gondot és bánatot. Nos, erre mindenkinek szüksége van egy új év kezdete előtt nem igaz?

Jogos a kérdés, mi történt velem, hogy nekiálltam ennek a kalóriabombának, aminek a receptje is úgy kezdődik, hogy végy egy bödönt zsírt!? Egyszerű a válasz, mert szeretem, mert karácsony van, mert egy komplett irodának sütöttem, mert ha ezt odarakjátok valaki elé, tuti, hogy utána egy darabig nem lesz éhes, simán kipipálta vele, az ebédet, vagy a vacsorát és én a reggelimet is. Maximum másfél liter víz passzol mellé. Na jó, csak őszintén…egy pár deci vörösbor is jól csúszik utána.

DSCF5396

A recept, ami alapján készítettem, nem tartalmaz bort, sem a töltelék, sem a tészta, de általában azzal készítik. De tejjel is tökéletes. A jó hír pedig az, hogy nem áll távol ez az édesség a reformkonyhától, hiszen graham lisztet is tartalmaz, sőt azt olvastam, hogy eredetileg is ezzel készítették. Én bátor voltam és a totál lisztmennyiséget kicseréltem erre, és nem érződött a különbség.  Cukorból viszont jóval  kevesebbet szórtam bele az előírtnál, így is garantált a sokkhatás a szó jó értelmében.

Van vele meló, de én is két részletben csináltam, első este összegyúrtam a tésztát és elkészítettem a töltelékeket, amik hűtőben várakoztak másnapig, amikor “csak” nyújtani kellett a lapokat, tölteni és sütni. Megéri! Viszont ha egy gyorsabb verziót szeretnétek, készíthetitek réteslapból is.

DSCF5404Hozzávalók:

Tésztához:

70 dkg graham liszt (teljes kiőrlésű búzaliszt)

28 dkg zsír (nálam mangalica)

4 tojás sárgája

13 dkg nádcukor

6 evőkanál tejföl

Almás töltelékhez:

5 db nagyobb méretű alma

1-2 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál fahéj

Mákos töltelékhez:

30 dkg darált mák

2,5 deci tej

10 dkg nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

3 evőkanál baracklekvár

Diós töltelékhez:

35 dkg darált dió

2,5 deci tej

10 dkg nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 fél mokkáskanál vaníliapor

3 mokkáskanál rum v rumaroma

1 kis üveg szilvalekvár

Tetejére: 1 tojás

Elkészítése:

A lisztet, a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt és a puha zsírt egy mély tálba tettem és összegyúrtam, majd hűtőbe tettem egy éjszakára, mert csak másnap sütöttem meg, de legalább fél órát pihenjen. Nyújtás előtt 30 perccel pedig ajánlatos kivenni.

A máktöltelékhez egy lábosba szórtam a mákot, a cukrot, a citromhéjat, és a baracklekvárt, beleöntöttem a tejet, majd 5-10 perc alatt összefőztem az egészet, hogy a cukor felolvadjon és sűrű, de kenhető krémmé álljon össze.

A diótöltelékhez szintén egy lábosba szórtam a diót, citromhéjat, cukrot, vaníliát, beleöntöttem a rumot és a tejet, majd ezt is felfőztem, kicsit folyósabb lett, mint a mákos, de a hűlés során szépen besűrűsödött.

Az almákat meghámoztam, lereszeltem nagy lyukú reszelőn és lábosba tettem, megszórtam fahéjjal, kevés cukorral és fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároltam, majd hűlni hagytam.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, kivettem a hűtőből a tésztát és 5 részre osztottam. Kizsíroztam egy 25×35 cm-es tepsit, levágtam egy kb. ekkora méretű műanyagfóliát, rátettem egy deszkára, beliszteztem és ezen nyújtottam ki a lapokat. Az első lapot a tepsi aljába simítottam, rákentem a diókrémet, erre jött a második lap a mákos krémmel, majd a harmadik lap, amire szilvalekvár került, aztán a negyedik lapra a párolt alma és végül befedtem az ötödik lappal az egészet.

Villával mélyen, de óvatosan megszúrkáltam a tetejét, lekentem a felvert egész tojással és sütőbe tettem egy órára. Ha kihűlt akkor szépen szeletelhető.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!