Pálmafa Project

Mangós kókuszos rizs

Nevezhetnénk tejberizsnek is, de mégis más. Pláne, hogy az ötletet a thai “mango sticky rice” adta, vagy más néven mangós ragacsos rizs, na és persze az édesség utáni vágyam…Ragacsos rizst nem nehéz készíteni, elég elrontani a rizskészítésnél sokak által kitűzött célt, a pergős rizs állagot. Soha nem értettem, hogy miért baj, ha a rizs ragad, szerintem úgy finomabb és általában senkit nem érdekel az asztalnál a rizs, csak a háziasszony bosszankodik, hogy rossz lett. Felesleges.

Viszont nem adhattam ennek a receptnek az eredeti ragacsos rizs elnevezést, mert nem úgy készítettem, ugyanis, azt Ázsiában gőzölik és külön erre a célra kapható ilyen rizsfajta, na és persze joghurt sincs benne. Itthon is biztos kapható ázsiai gasztro boltokban, de én sima jázminrizsből csináltam.

Amennyire nem szerettem régen a mangót, most minden héten veszek, megpuhul a pulton és kreatívan felhasználható sós és édes cuccokba egyaránt.

Szóval adott volt a szénhidrát utáni vágyam és kinyitottam a konyhaszekrényt, hogy lássam miből élünk. A kedvenc Cocomas kókuszkrémem mindig van otthon, mert imádom és gazdaságosan felhasználható, hiszen két deciből, 6 deci kókusztej varázsolható vízzel hígítva, amúgy meg 1-1 kanálnyit szoktam például a reggeli zabkásához vagy chiapudinghoz adni, hogy jobb íze legyen. Bioboltokban, de a DM-ben is kapható. Persze bármilyen más kókusztej megfelel a célnak.

Hogy még krémesebb legyen, maradék, sűrű görög joghurtot is kanalaztam a végén hozzá, de egyébként anélkül is nagyon finom, de tejszínt is használhattok, sőt inkább mascarponét. Ha a laktózmentesség a cél, akkor a fent említett kókuszkrémmel lehet még krémesíteni a végén is. Kókuszimádóknak meg különösen ez ajánlott.

15 perc alatt kész, én nem bírtam megvárni, míg kihűlt, de ez semmit nem vont le az értékéből és elégedett mosolyt varázsolt az arcomra.

Hozzávalók 4 személyre:

1-2 db mangó

1 bögre rizs (3 deci)

ízlés szerint méz

1 bögre kókusztej

3 evőkanál kókuszreszelék

1 nagy doboz sűrű görög joghurt fele

fél citrom leve

1 bögre víz

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

csipet só

A rizst felöntöttem az egy bögre kókusztejjel és egy bögre vízzel. Csak kókusztejjel is készíthetitek, de nekem most ennyi volt itthon. Beletettem a csipet sót és puhára főztem a rizst, mikor beszívta az összes folyadékot, elzártam alatta a gázt és lefedtem. A mézet csak picit később, langyosan adtam hozzá, természetesen cukorral, eritrittel is készíthetitek, azt nyugodtan adjátok hozzá főzés előtt.

Megcsorgattam citromlével, belekevertem a joghurtot, reszeltem bele gyömbért, beleszórtam a kókuszreszeléket, alaposan összekevertem és kis tálkákba adagoltam, a mangót pedig cikkekre vágtam és mellétettem, de akár kockára vágva bele is keverhetitek. Kihűtve az igazi.

 

Mézes krémes Anyukám konyhájából

Van olyan ember, aki nem szereti a mézes krémest? Biztos van, de nem nálunk. Klasszikus recept, ünnepekkor szinte mindig elkészül, de nem titok, hogy most más tollával ékeskedem, hiszen ezt nem én sütöttem, hanem a Zanyukám.

Már ezer éve meg akartam osztani, bár biztos sokan tudják a receptet, szóval nagy csodákat nem fogok elárulni, nálunk is több verzió készült eddig, de ez hasonlít leginkább az eredetihez.

Azt azért leírnám, hogy én hogyan trollkodnám szét a receptet, hogy “pálmafás’ legyen. Természetesen a fehér lisztet cserélném fele-fele arányban fehér és teljes tönkölyre, a cukor az eritrit vagy nyírfa lenne, a csokimázhoz pedig olaj helyett kókuszolaj kerülne. Ami a tölteléket illeti, a tej helyett kókusztejet használnék, a búzadara helyett pedig zabkorpát. Ez diétásnak vagy fogyókúrásnak még akkor sem lesz nevezhető, én kimondottan kiakadok rajta, hogy olyan receptek, amiben bármilyen liszt van, vagy csoki, lekvár, sőt tej és vaj, úgy kerülnek ki  a nagy világba, mint diétás sütemény. Nem, nem az, természetesen a kalóriatartalma jobb lesz egy fokkal, sőt a cukrot nem fogja annyira megdobni, de attól senki ne akarjon ezzel fogyókúrázni, ez nem erről szól.

Finom. Ennyi.Pont. Kellemes ünnepeket!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 evőkanál méz

6 dkg vaj

4 evőkanál tej

1 db tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:

fél liter tej

5 púpos evőkanál búzadara

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

10 dkg baracklekvár

Mázhoz:

10 dkg étcsoki

1 evőkanál olaj

Elkészítése: A vajat, a cukrot, a mézet kis lángon keverve összeolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük és hozzáadjuk a felvert tojást. Ezután lassan adagoljuk hozzá a szódabikarbónás lisztet. Végül gyúrjuk össze, ha túl száraz, pici tejjel lehet hígítani, ha túl folyós, mehet hozzá még kevés liszt.

4 részre osztjuk a tésztát, majd két műanyag fólia között 25 x 35 centi nagyságúra nyújtjuk és egyenként egy ekkora méretű tepsi sütőpapírral beborított hátoldalán megsütjük 10 perc alatt 180 fokon.

Krém: A tejet felforraljuk, belekeverjük a darát, folyamatosan keverve megvárjuk, míg besűrűsödik, majd kihűtjük és hozzáadagoljuk a puha vajjal elkevert cukrot is, majd szintén elkeverjük.

Ezután összeállítjuk a süteményt, az első tésztalapot megkenjük a krém felével, a másodikat rátesszük és megkenjük a lekvárral, majd megy rá a harmadik lap, amit ismét a maradék krémmel bekenünk, majd megy rá a negyedik lap, aminek a tetejét csokimázzal vonjuk be. Ehhez vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzákeverjük az olajat és egyenletesen elkenjük a tészta tetején, végül hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen.

Szeletelés előtt érdemes megvárni, míg szoba-hőmérsékletűre melegszik, hogy ne törjön a máz a tetején.

Almás, diós derelye

Illatos, fahéjas, mini almás piték egyenesen a sütőből!

Hétvégén vizualizáltam magam előtt egy tálca gőzölgő almás pitét, majd rápillantottam a pulton felhalmozott almakupacra és kerestem a varázspálcámat, hogy megúszam a napot tésztagyúrás nélkül, mert azonnal szükségem volt legalább egy falatnyi pitére. Nos, “A hogyan teremtsük meg egy szemvillanás alatt álmainkat?” sztorira még gyúrnom kell, jelen esetben egy tésztát minimum…

Szóval nagy duzzogva nekiláttam, de nem a hagyományos verziónak. Valahonnan beugrott a derelye ötlete, aminek amúgy burgonya az alapja és nem sütik, hanem főzik, de ez most nem számított. És amúgy is megtaláltam a Nagymamámtól örökölt derelyevágómat, úgyhogy almáspitederelye készítésbe kezdtem. Az is mindegy volt, hogy a szép, cikk-cakkos minta a sütés után sajnos nem látszik a tészta szélén, de az íze kárpótolt, még langyosan, na jó forrón nekiestem, aztán A férfi is becsatlakozott. Természetesen rögtön kért hozzá valami lekvárt, vagy kencét, hogy jobban csússzon, de az valahogy mégis a tányér szélén maradt, és azóta is elégedett fejjel falatozza egymagában a maradék derelyéket.

Mostanában a sütikhez eritritet használok, de ennek a mennyiségét is visszafogom, szóval a tölteléknél kóstoljatok, mert ami nekem már elég édesnek tűnik, az lehet nektek még nem, és a tésztában sincs cukor, ízlés szerint édesítsétek.

Volt otthon maradék darált dióm, ez külön jót tett neki, de helyette mák is jó ötlet lehet, illetve természetesen csak az almával is finom lesz. Masszív, de mégis sokáig eltartható és puha kis csomagok lettek, reggelire is tökéletesek a tea vagy kávé mellé!
Hozzávalók kb. 18- 20 darabhoz:

30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű fele fehér tönkölyliszt)

150 gr kefir (tejföl v joghurt is jó)

2 db tojás (kisebbek inkább)

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:

4 db kicsi alma

1 teáskanál fahéj

fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér

3-4 evőkanál darált dió

1 teáskanál citromlé

kb. 3 evőkanál eritrit v más cukor, ízlés szerint lehet édesebbre is készíteni

Elkészítése:

Először elkészítettem a tölteléket, az almákat lereszeltem egy edénybe, a gyömbérrel együtt, hozzáadtam a fahéjat, citromlevet, eritritet, majd megpároltam, amíg az almának nagyjából elfőtt a leve. Ezután belekevertem a diót és állni hagytam.

A lisztet egy tálba szórtam, belekevertem a szódabikarbónát, hozzáöntöttem a kefirt, beleütöttem a két tojást, megszórtam sóval és összegyúrtam.

Jó tanács: kezdjétek kb. 25 dkg liszttel a gyúrást, aztán attól függően, hogy milyen állagú a tésztátok, – ami függhet attól, hogy milyen lisztet használtok, mekkora a tojás mérete -, lassan adagoljátok a többi lisztet hozzá, amíg könnyen összegyúrható, és nyújtható rugalmas tésztát kaptok.

Kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságú téglalapra, ami kb. 30×35 centi méretű lett. A rövidebbik oldalát ránézésre megfeleztem, és az egyik felébe 3 sorban ráhalmoztam egymástól pár centi távolságra 1-1 púposabb teáskanálnyi tölteléket a tésztára.

Ezután ráhajtottam a tészta másik felét a halmokra, kicsit az ujjammal összetapasztottam a tésztát a töltelékek között, hogy kis téglalapnyi csomagokat kapjak, majd a derelyevágóval kivágtam ezeket.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kivágott almás derelyéket, a tetejét lekentem egy felvert tojással és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Mikor szép aranybarna a tetejük, akkor elkészültek.

 

Ananászos kókuszos Pavlova torta

Maradék tojásfehérje + maradék tejszín+konyhapulton található bármilyen gyümölcs = Pavlova torta

A légiesen könnyű desszert, amit mindenki imád, még az is, aki amúgy utálja a habcsókot. Utóbbi lennék én. Az a jó ebben a receptben, hogy könnyű elkészíteni, nincs sok meló vele, egyszerűen lehet alakbarát verziót varázsolni belőle, és nagyon szépen mutat az asztalon, annak ellenére, hogy semmilyen extra kézügyesség nem kell hozzá, ami nálam szintén nem utolsó szempont… Ez szimplán attól szép, hogy rusztikus.

Tejszín helyett legtöbbször sűrű görög joghurtot szoktam a tetejére halmozni, sőt mascarpone is tökéletes hozzá, szóval bármilyen sűrű kence, ami éppen kéznél van. Korábban én is tettem a tésztájába 1 evőkanál kukoricakeményítőt, ez általában mindegyik receptben szerepel, viszont most nem volt otthon, így kihagytam és semmi különbséget nem éreztem, szóval nem muszáj emiatt keményítőt venni.

Ebből a mennyiségű tojásfehérjéből lehet 4 kicsi pavlovát is készíteni, így mindenki eldöntheti mit kér a tetejére, gyümölcsöt vagy csokit, vagy ebben sorrendben mindkettőt. Szerintem a gyerekeknek is jó móka lehet, ha feldíszíthetik a saját habcsóktortájukat.

Mindenki fog repetát kérni, erre készüljetek!

Hozzávalók 4 főre:

4 db tojásfehérje

20 dkg nyírfacukor v eritrit

1 teáskanál almaecet

csipet só

Tetejére:

1 kisebb ananász

1,5 deci habtejszín

1 deci kókuszkrém v pár kanál kókuszreszelék helyette

5 dkg étcsoki olvasztva

Elkészítése:

A sütőt előmelegítettem 130 fokra.

A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, mikor félkemény volt a hab, akkor hozzászórtam a cukrot, csipet sót, tovább habosítottam, majd hozzáöntöttem az almaecetet is. Akkor jó a hab, ha megáll a habverő tetején és nem folyik le.

Sütőpapírt helyeztem a tepsire, és nagyon vékonyon egy pici darab kókuszzsírral a közepét kiolajoztam, így könnyen lejön majd a torta aljáról a papír és tuti nem törik szét.

Kb. 23 cm átmérőjű körben rákanalaztam a habot a papírra. Nem szükséges lesimítani, szépen mutat ha dimbes, dombos  a teteje, de a közepe azért ne legyen púpos, azt ki lehet kicsit mélyíteni, hogy megálljon benne a töltelék majd.

Légkeverésre állítottam a sütőt és 1 óra alatt megsütöttem, majd nyitott tepsiajtónál még 1 órát hűlni hagytam a tortát. Kopogtassátok meg óvatosam, ha teljesen szilárd akkor le lehet húzni róla a sütőpapírt, ráhalmozni a felvert tejszínhabot, amibe belekevertem a kókuszkrémet előtte. Ha utóbbi nincs kéznél, akkor nyugodtam szórjatok bele kókuszreszeléket, nem kell sok, maradjon lágy a krém. Rászórtam az ananászdarabokat is, és vékonyan megcsorgattam olvasztott étcsokival.

Inkább kanalazós, mint villával evős desszert!

 

 

Glutén- és laktózmentes fánk

Idén még nem sütöttem fánkot, csak tervben volt régóta. Találtam egy receptet amitől felcsillant a szemem, hiszen teljesen lisztmentes, sőt tej sincsen benne. Hajdinalisztes túrófánkot már sütöttem tavaly, kb. pont így néztek ki mint ezek, de kíváncsi voltam, hogy lehet a túrót is elhagyni. Íme!

Az eredeti recept linkjét legalul találjátok, ezt azért hangsúlyoznám, mert én kicsit eltértem tőle, hiszen nem tettem bele útifű maghéjat. Azt hittem van otthon, de tévedtem….no para, helyette több rizslisztet szórtam hozzá és ugyanaz a végeredmény.

Itt sem árulok zsákbamacskát, nem lesz ugyanolyan, mint a hagyományos túrófánk vagy szalagos fánk, de teljesen vállalható és finom lesz a végeredmény, frissen, langyosan a legjobb egy jóféle lekvárral. Én most egy rapid “lekvárt” dobtam össze, sima gyümölcspüré pár kanál sütőtökkel édesítve, de bármilyen kéznél lévő gyümiből készíthettek ilyet.

Nem kell megijedni  ezektől a lisztektől sem, egyrészt rizsliszt már bárhol kapható, köles- és hajdinaliszt nem, viszont egyszerűbb és valószínűleg olcsóbb is kölest vagy hajdinát venni, majd ledarálni és kész a liszt. Én is így csináltam, működött. Nem volt kedvem formázni és kilyukasztani őket, így szimplán egy kanállal szaggattam őket az olajba, pikk-pakk kész, figyeljetek rá, mert könnyen megéghet.

 

Hozzávalók:

200 g rizsliszt

100 g kölesliszt (darált köles)

50 g hajdinaliszt(darált hajdina)

10 g élesztő

2,5 deci (növényi) tej

1 tojás

25 g kókuszolaj ( vagy vaj)

45 g nádcukor

kókuszolaj a sütéshez

“Lekvárhoz”:

1 alma

1 körte

1 teáskanál reszelt gyömbér

1-2 kanál főtt v sült sütőtök (elhagyható)

pár csepp citromlé

édesítéshez ízlés szerint méz

A liszteket összekevertem az élesztőt és egy nagy csipet nádcukrot elmorzsoltam a meleg, de nem forró kókusztejben. Letakarva langyos helyre tettem kb. 10 percre míg az élesztő felfutott.

Felolvasztottam a vajat, a liszteket összekevertem a cukorral. Mikor az élesztő felhabosodott a tej felszínén, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáadtam a tojást és a kókuszolajat is és kézzel alaposan összedolgoztam. Ha túl híg a massza akkor rizslisztet szórjatok még hozzá. Lágy, de nem folyós állagúnak kell lennie. A kelesztés alatt még sűrűsödni fog. Kb. fél órára langyos helyre tettem egy konyharuhával lefedve.

Amíg a tészta kelt, lereszeltem az almát, a körtét és a gyömbért, hozzáadtam a tököt és leturmixoltam, végül pár csepp citromlével meglocsoltam.

A megkelt tésztát egy nagy evőkanállal forró olajban, mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt megsütöttem, majd papírtörlőre szedtem. Frissen az igazi!

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/glutenmentes-fank-recept/

Mákos kölesgombóc citrommártással

Ismét elindult a Meyer citromláz, a csapból is citromlé folyik és idén engem is elkapott az ár egy kicsit. Éppen csak annyira, hogy ha szembejön velem a piacon január, februárban ez a hibrid citromfajta, akkor ezt választom. És nem azért mert gasztrosznob vagyok, hanem, mert reggelente citromos vízzel indítom a napom és ezzel iszom a teám is, és ennek a citromnak bődületesen sok leve van, míg a többiből mostanság alig sikerül pár cseppet kipréselni, hiába masszírozom előtte izomból őket a konyhapulton….

dscf0279Mitől különleges ez a citrom? Attól, hogy félig narancs… Na jó ez túlzás, de állítólag a citrom és a mandarin kereszteződéséből született a kis drága, ízében viszont azért citrom a javából, és nagyon erőteljes fűszeres illata és íze van, innen is lehet felismerni, illetve hogy kicsit sötétebb a színe, mint a hagyományos citromnak az alakja pedig gömbölyűbb és sok a magja. Árban nem igazán van különbség.

Ha ilyet kerestek a piacon, nyugodtan kérdezzétek meg az árust, de tisztelet a kivételnek, fogalmuk sincs róla, hogy mi fán terem, de ezt nem is lehet felróni nekik, citrom az citrom. Bár olyat is olvastam valahol, hogy valaki selejtként, leárazva árulta, mert nem vette a nép, mivel eltér a külseje kicsit a megszokottól. Ami különleges és kilóg a sorból, az már nem is kell, igaz….?? Úgyhogy tessék vadászni rá, igaz januárban nem kell, mert legtöbb  helyen ezt árulják, hisz ilyenkor van szezonja.

Azért ezt az édességet másik citromból is bátran készítsétek el, tök egyszerű és egészségesebb alternatíva lehet akkor, ha valamilyen aranygaluska, mákos guba típusú nyalánkságra vágytok, de nincs idő vagy kedv azzal bíbelődni. Ezért is imádom a kölest! Se liszt, se tej  nincs benne és mennyivel jobb ez a nagyon citromos sodó, vagy ha sűrűbbre készítitek puding, mint a bolti porok….Sőt, még több időt sem vesz igénybe az elkészítése!

dscf0281

Hozzávalók 8-10 db-hoz:

3 deci köles

4 evőkanál darált mák

1-2 evőkanál xilit v nádcukor, méz

csipet só

fél narancs leve

Mártáshoz:

fél liter kókusztej (más tej is jó)

1 db (Meyer) citrom reszelt héja

1 db (Meyer )citrom leve

2 tojás sárgája

2 evőkanál kukoricakeményítő

1-2 evőkanál xilit v nádcukor, méz

A kölest dupla mennyiségű vízben megfőztem, közben édesítettem. Mikor beszívta az összes folyadékot még fedő alatt állni hagytam negyed órát, mikor kicsit kihűlt hozzácsorgattam a narancs levét, beleszórtam a mákot és alaposan összekevertem az egészet, majd botmixerrel még átmentem rajta párszor.

Ezután gombócokat formáztam belőle.

A mártáshoz a kókusztejet felforraltam, belereszeltem a citrom héját is, édesítettem, majd a tojások sárgáját simára kevertem a kukoricakeményítővel és 1-2 evőkanál vízzel, majd a kókusztejhez adtam és folyamatos keverés mellett megvártam, míg besűrűsödött és ismét forrni, pöfékelni kezdett a mártás és elzártam a gázt alatt, majd belefacsartam a citromlevet. Tálalható, hidegen és melegen is finom!

Narancsos csokis brownie torta

Ez egy kalandos tortasütés lett mondhatni. Egy kedves barátnémet szerettem volna szülinapjára meglepni vele és azt hiszem sikerült is, tudna mesélni…. Itt jött a képbe egy másik kedves barátné, aki már ódákat zengett az ő híres marcipános narancsos tortájáról.

20161119_113508-2Recept elkér, majd gondolatban már dobtam is ki belőle a marcipánt, mert nem vagyunk jóban…. Mozart kugel formájában még lecsúszott nagy duzzogva Salzburg magasságában pár éve, de töményen nem. Mire kedves barátné közölte, hogy de az kell bele, majd lájtos vitába lendültünk. Na jó, konkrétan hisztiztem, mert amúgy is szuper hangulatban voltam, hogy de nem lesz benne, de lesz, de nem lesz. Ok, legyen, megadom magam, de akkor te hozod a marcipánt, mert én nem veszek, azt sem tudom hol lehet kapni… Mint megtudtam azóta, a boltban. Olyan kis hengerbe csomagolva.

Eredetileg ez egy brownie recept, amiből ő kreált tortát egy alkalomra, úgyhogy most is ez volt a terv, megsütöttem a tésztát előre, hogy mikor megérkezik a többi hozzávaló barátnéval együtt, csak össze kelljen állítani. Na most a brownie-ról ugyebár tudjuk, hogy eleve egy szaftos, belül még ragacsos sütike, szóval minden esély meg van rá, hogyha kettévágjuk szétesik. Pláne, ha okosjány(én) kisebb formában süti (24cm-esben), hogy magasabb legyen a tészta, ami ugyan jó ötlet, de több idő kellett volna, hogy átsüljön. Én annak ítéltem meg, hát kivettem, kihűlt kettévágtuk és naná, hogy lazán beszakadt a közepe…. Ismét hiszti, hogy ebből , hogy a bánatba lesz torta estére, és hogy miért nem a bevált csokitorta receptemhez nyúltam inkább….

Mire kreatív barátné átveszi az irányítást összeaplikálja a tortát, a keletkezett krátert pedig egy nagy marék dióval betömi, majd torta innentől kráter süti néven fut…. Jó sok csoki még rá és mandarin, hisz az is ápol és eltakar, úgyhogy végül kezdetét vette, az azóta “krater cake party” néven elhíresült mulatság…

Összegzés: a torta elfogyott, nagyon finom, a marcipán kell bele, épp csak egy pici ízt ad neki, ettől lesz különleges.

20161119_113610

Hozzávalók 28 cm-es formához:

20 dkg liszt (nálam fehér tönköly és rizsliszt keveréke)

fél csomag sütőpor

6 tojás

20 dkg vaj

30 dkg narancsos étcsoki (“lidlis”)

25 dkg nyírfacukor

6 evőkanál narancs v baracklekvár

5 dkg apróra vágott dió

Töltelékhez:

egy kis csomag natúr marcipán

1 marék kandírozott apróra vágott narancshéj

még pár pötty lekvár(elhagyható)

Tetejére:

5 dkg olvasztott étcsoki

5 dkg dió

narancs v mandarinszeletek

A csokit vízgőz felett felolvasztottam a vajjal, a cukrot habosra kevertem a tojásokkal, hozzákevertem a lekvárt, a lisztben elkevertem a sütőport, majd az aprított diót. A csokit beleöntöttem a cukros vajas keverékhez, majd ebbe beleszórtam a lisztet és egy kivajazott tortaformában simítottam a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg, de ez sütőfüggő és tűpróbával ellenőrizni kell.

Mikor a tészta kihűlt egy hosszú késsel kettévágtuk, a marcipánt kinyújtottam, kb. akkorára mint a tortalap, rásimítottam, megszórtuk a kandírozott naranccsal, lekvár pöttyök is kerültek még rá, majd befedtük a másik (lyukas) tortalappal és ismét felolvasztottam 5 dkg csokit vízgőz felett, majd rácsorgattuk a torta tetejére, amit szeletekre vágott mandarinnal és dióval díszítettünk. Hűtőben legalább egy fél órát kell neki állni, hogy a csoki megdermedjen.

Olasz citromtorta

A pár napja megosztott és ahogy látom, elég népszerű diótorta után, ez a citromos nyalánkság lett a másnapi szülinapi desszertünk levezetésnek….

20161009_114959-2Nem mondom, hogy kalóriaszegény, de azért a tömény csokis cucc után, ez jóval könnyedebb és, az ott megmaradt tojásfehérjék sem vesztek kárba, hanem felhasználásra kerültek a torta tetején.

Jó kis recept, természetesen megnyestem az eredetiben szereplő cukormennyiséget a tetejére kerülő fehérje habban legalábbis, mivel nekem a brutál édes habcsók már túl sokkk és így egyszerűbb is. Bőven édes így is higgyétek el, a kis csavar a sztoriban pedig, hogy  a kamra mélyén felleltem egy miniatűr üveg szuvenyír citrus lekvárt és ezzel tettem édesebbé és még citrusosabbá a habot.

Tökéletes egy délután kávé vagy tea mellé!

20161009_115132-2

Hozzávalók 24 cm-es formához:

Tésztához:

185 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

185 g hideg vaj

90 g (por) nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

Krémhez:

3 db tojás

1,5 citrom leve

1 citrom reszelt héja

100 g nyírfacukor

fél zacskó bourbon vaníliás cukor

32 g rizsliszt (helyette étkezési keményítő is jó)

1 csipet só

Fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

3 evőkanál nyírfacukor

1 nagy evőkanál citruslekvár (elhagyható)

A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Ha a vaj nagyon megolvad, vissza kell tenni a hűtőbe a tésztát egy 20 percre legalább, különben nehéz vele bánni.

A tésztát én nem nyújtattam, egyszerűen henger alakúra formáztam, karikákra szeltem késsel és a forma aljába nyomkodtam, nagyjából egyenletes vastagságban, és kb. 2 cm magasságban körben az oldalára is. Fogtam egy villát és a oldalán a tésztát a villa hegyével kicsit lenyomkodtam, hogy csinosabb legyen a széle…. Ha kerámia piteformában sütitek, akkor ezzel nincs gond.

180 fokra előmelegített sütőbe tettem kb. 15 percre.

Ezalatt elkészítettem a citromos tölteléket. Habosra kevertem a tojásokat a cukorral, majd beleöntöttem a citromlevet és héjat, végül simára kevertem a liszttel.

Kivettem a sütőből a tésztát beleöntöttem a krémet és visszadugtam a sütőbe, ismét kb. 20 percre. Akkor jó, ha már nem folyik a krém.

Ezalatt felvertem a tojáshabot, mikor már majdnem teljesen kemény volt a hab, beleszórtam a cukrot és a lekvárt, tovább vertem, míg elkeveredett minden a habban, majd kivettem a tortát, egy evőkanállal ráhalmoztam a tetejére a fehérjehabot. A kanál hátoldalával kicsit “felborzoltam” és 160 fokra légkevereséses üzemmódba visszatettem még 10 percre. Figyelni kell rá, mert a teteje gyorsan barnulni kezd, érdemes lejjebb tenni a rácsot, vagy résnyire nyitott sütőajtónál szárítani, amíg a belseje is jó lesz, esetleg még lejjebb venni a hőfokot.

Ha kihűlt, érdemes még egy kicsit a hűtőbe is betenni, aztán tálalható.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/olasz-citromtorta

20161009_133541-2

Epres rebarbarás hajdinapalacsinta

(tovább…)

Epres mandulás kölesmorzsa sütés nélkül

Na jó, én sem bírtam ellenállni a görög epernek, néhány szem fogjuk rá, hogy édes(kés) is volt, de kicsit felturbóztam az ízüket és desszertben végezték “pálmafás” stílusban, íme a végeredmény.

20160410_122617~2Eredetileg össze akartam sütni sütőben kerámia formákban, mint az eredeti morzsás sütiket, de tulajdonképpen minek? Hiszen rájöttem, hogy a kerámia formáim 200 km-rel arrébb tartózkodnak, se vaj, se tojás, se liszt nincs benne, az epret sem muszáj ahhoz sütni-főzni, hogy puha darabos lekvárszerű legyen, hiszen van itthon útifű maghéj, arról meg már meséltem a múltkor, hogy milyen szuper gyümölcspudingot lehet készíteni a segítségével.

Természetesen ha nincs kéznél útifű, akkor is nekiállhattok, sűríthettek zabpehellyel, zabkorpával. Ha a sütés mellett döntötök akkor daraboljátok fel az epret, szórjátok meg cukorral, egy kanál étkezési keményítővel, aztán mehet rá a köles és irány a sütő, míg az eper megpuhul, az utolsó pár percben pedig szórjátok rá a mandulát, hogy az is illatosra piruljon a tetején. Ha nagyobb mennyiséget készítetek akkor egy nagyobb tálba kanalazzátok a rétegeket, kisebb adagokban pedig pohárba vagy üvegbe.

Reggelire tökéletes és laktató, de desszertnek is ízleni fog!

20160410_123034~2Hozzávalók 2 adaghoz:

Epres réteghez:

20 dkg eper

1 evőkanál nyírfacukor

pár csepp citromlé

Köleshez:

1,5 deci köles

1,5 deci kókusztej (sima tej v tejszín is jó)

1,5 deci víz

1-2 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint (méz v nádcukor is jó)

pár csepp citromlé

csipet só

Tetejére:

5 dkg durvára darált mandula

 

A kölest átmostam és feltettem főni fele-fele kókusztej-víz keverékben kb. 1 evőkanál nyírfacukorral és egy csipet vaníliaporral.

Az eperből pár szemet kis darabokra vágtam, a többi leturmixoltam kb. 2-3 evőkanál vízzel és az útifűmaghéjjal, pici nyírfacukorral, majd az üvegbe töltöttem és beleszórtam az eperdarabokat is. Majd kicsit állni hagytam, kb. 10 perc alatt puding állagú lett.

A kölest, ha megpuhult kihűtöttem kicsit, majd az eperre kanalaztam, végül megszórtam a mandulamorzsával, amit előtte egy száraz serpenyőben megpirítottam és darabosra daráltam.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!