Pálmafa Project

Spenótos darált hússal töltött cukkini

A legjobb tölteni való zöldség a cukkini szerintem, mert semleges az íze, ezért millióféle rakomány pakolható bele, ízlés és a hűtő tartalma szerint. Én legutóbb ezeket találtam otthon, így született ez az étel.Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.

Sokszor főzök ugyanabból a pár fő hozzávalóból, ilyen a darált hús, a spenót és a rizs, viszont, hogy ne legyen unalmas, igyekszem más fűszerekkel variálni őket, illetve a szokásos “keveremkavarom” egytálételek helyett, eltérő formában is a tányérra varázsolni őket. A gyorsaság továbbra is szempont, arra az esetre, ha a pulton csücsülő 4 hónapos kis kukta megunja a konyhai műveleteim felügyeletét… Így megy ez mostanában, de nemsokára együtt főzünk. Vagy ezt csak én gondolom így? Kiderül ez is hamarabb, mint gondolnám.Hozzávalók:

2 db cukkini

40 dkg pulyka darált hús

25 dkg mirelit spenót vagy friss

1 fej vöröshagyma

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

3 deci rizs

fél csokor medvehagyma (snidling is jó)

kb. 10 db bazsalikom levél

Tetejére: 10 dkg reszelt sajt (füstölt kecskesajtot használtam)

A cukkiniket hosszában félbevágtam, kikanalaztam, és félretettem a belsejét, sóztam, borsoztam, vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és 180 fokos sütőbe toltam őket kb. negyed órára, hogy félig megpuhuljanak.

Ezalatt kevés kókuszolajon lepirítottam a húst, hozzáadtam a cukkini kikapart húsát, és a spenótot is, majd ezekkel együtt is pároltam az egészet kb. 10 percig, míg a spenót elfőtte a levét. Sóztam, borsoztam.

Dupla mennyiségű vízben megfőztem a rizst is, és a végén hozzákevertem a felaprított medvehagymát és bazsalikomot.

Mikor a cukkinik megpuhultak kicsit, belekanalaztam a húsos keveréket, sajtot reszeltem a tetejére és visszadugtam a sütőbe őket, míg a sajt ráolvadt.

Sült répás rizses hús

Most lehet olcsón, érett, zamatos gránátalmához jutni, ne hagyjátok ki a kosárból, ha vásároltok.

Egy szokványos rizses húst is képes feldobni pár piros gyöngyszem, az enyhén savanykás íze jól passzol az édes sült répához. Ez a recept a répától indult amúgy, maradékot mentettem, hiszen jó pár darab árválkodott már egy hete a hűtőben, lereszelni nyersen már nem voltak elég feszesek, viszont sütni tökéletes. A rizs és a hús volt még biztos, aztán megláttam a boltban a gyönyörű gránátalmát 200 Ft-ért, ami néha becsapós, hiszen, ha kívül nem elég piros, akkor valszeg a magjai is sápadt arcúak belül. De ez most nem így történt, hiszen lédús, magokkal teli példányhoz jutottam. Ősszel és télen nagyon hiányoznak nekem a piros bogyós gyümölcsök és a gránátalma kárpótol egy kicsit, arról nem beszélve, hogy sok c-vitamin van benne. Ja és a lényeg, továbbra se féljetek a megpucolásától. Félbevágom, mosogató tálca felett egy tálba kicsit megnyomkodom, mint a citromot és kifordítom óvatosan, ilyenkor szét is törik, de a magokat pár pillanat alatt kézzel is le lehet fejteni a fehér húsról. Nekem a fakanállal ütögetős módszer nem vált be, nem jön ki rendesen az összes mag, de jó eséllyel kaphatunk viszont piros pöttyös falat vagy csempét…

Darált hús helyett a felkockázott csirke- vagy pulykamell is tökéletes, de szerintem ebben az ételben direkt finom az apró pirított hús. Ha vega verziót szeretnétek, akkor én biztos a csicseriborsót választanám a hús helyett vagy a padlizsánt, utóbbi különösen jól passzol a gránátalmához, főleg egy kis joghurttal meglöttyintve. Jó kis tartalmas hétköznapi kaja, amit mindenki kedvére lehet szabni pikk-pakk.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

fél kg darált pulyka v csirke

6 közepes répa

1 db gránátalma

3 deci rizs

1 fej vöröshagyma

só, bors

negyed citrom leve

kókuszolaj

A répát felkarikáztam és kb. egy kis kanál kókuszolajat belemasszírozva, 200 fokos sütőbe toltam, kb. 20 perc alatt megsült.

A rizst közben dupla vízben megfőztem, sóztam, borsoztam, amíg főtt, megpároltam a felkockázott hagymát, hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam és lefedve főni hagytam, kb. 20 percig, míg minden átpuhult. Ezután hozzákevertem a húshoz a rizst és a répát, majd tálalásnál megszórtam gránátalmával.

Medvehagymás paradicsomos fasírt

Nekem ez a tökéletes fasírt, vagdalt, nevezzem is bárminek, de főleg isteni finom ízűnek, és állagúnak is.

DSCF9365Miért nem csináltam én ilyet eddig? Ja igen, mert ritkán eszem húst, bár mostanában virítottam azért egy párat zsinórban, nem tudom figyeltek-e? Lesz ez még így se…

Szeretem amúgy az ilyen praktikus kajákat, úgy értem, ha akarom kis adagot is csinálhatok, hiszen nem sütőformában készült, hanem csak a tepsire halmozva, így éppen amennyi hús van kéznél, és még néhány hozzávalóval felturbózva lehet kisebb, és egy regimentnek is elegendő fogást rittyenteni.

Lapult a hűtőmben néhány szem árva gomba is, így azok is a fasírtban végezték. Medvehagyma meg kell bele, hiszen tavasz van, a gomba viszont tényleg nem muszáj, bár van egy jó hírem, hogy nem venni benne nagyon észre olyan apró és úgyis a hagyma és a paradicsom dominál, szóval bele lehet csempészni akkor is pár darabot, ha valaki nem annyira szereti…

Általában ketchupot szoktak kenni az ilyen húsok tetejére, én a boltiról azért lebeszélnélek benneteket. Nem nagy bűn, ha azt tesztek rá, majd nem áruljátok el, de olyan egyszerű otthon is összedobni egy rapid verziót, ami ráadásul ízben a bolti nyomába sem fog érni, és nem lesz benne egy tonna cukor és adalékanyag.

Ha pedig a zsemlemorzsát akarjátok kiváltani, akkor próbáljátok ki tökmagliszttel, ha az nincs, akkor simán daráljatok le egy kisebb maréknyi tökmagot és kész is. De akár más őrölt mag is lehet. Ad neki egy leheletnyi plusz ízt, és gluténmentes is egyből az étel.

Nyugodtan húsvétkor is az asztal közepére tolhatjátok, akár kemény tojással is megtöltve!

DSCF9368Hozzávalók kb. 10 szelethez:

30 dkg darált pulyka v csirkehús

2-3 db sampion gomba (elhagyható)

2 teáskanál sűrített paradicsom

fél vöröshagyma

3-4 szál medvehagyma (2 gerezd fokhagyma is jó)

1 db tojás

3 evőkanál tökmagliszt (zsemlemorzsa is jó helyette)

1-1 mokkáskanál oregánó és bazsalikom

só, bors

pici olívaolaj

Tetejére:

3 deci házi v dobozos sűrű natúr paradicsomszósz

1-1 mokkáskanál oregánó, bazsalikom

pár csepp méz

só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Mindent egy tálba tettem, a gombát, vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágva. Az egészet alaposan összekevertem, szerintem kézzel a legegyszerűbb…

Egy gáztepsire sütőpapírt terítettem, vékonyan bekentem a közepét kókuszolajjal, majd a húsos masszát ráhalmoztam, kb. 20 x 10 cm nagyságban.

A paradicsomszósz hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd vastagon bekentem vele a fasírt tetejét és oldalát. Pár kanállal hagytam a sütés végére is.

A fasírtot a sütőbe toltam, majd egy vízzel félig teli kis tepsit is toltam alá, mert így a gőzben nem repedezik meg a paradicsomos réteg teteje. Kb. 45 perc alatt készre sült, az utolsó pár percben kivettem és rákentem a maradék szót, majd visszatettem még néhány percre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marhahúsos pásztor pite zöldségpürével

Egy igazi kényelmes hétvégi fogást kaptok tőlem ma sok szeretettel. Engem elvarázsolt, nem tudom  hányszor ettem belőle, de holnap is megtenném. Mondanom sem kell, hogy főleg a szép sárga zöldségpürére kattantam rá. Na miből van??? Sose találnátok ki, még akkor sem, ha megkóstoljátok. Külön-külön ízlelve még csak rájönne bárki, de a két zöldség kombinációja és a kurkuma együtt, engem behúzott volna a csőbe és lehet a krumplit is megtippeltem volna hozzávalóként…

DSCF9279Pedig ebben az nincs, nem is volt, nem is lesz. Karalábé és zeller a két tettes ugyanis, és hiper szuper módon felértékelődtek ismét a szememben, pláne a karalábé. Ezentúl csak így csinálok “krumplipürét” asszem.

A pásztor pitét biztos ismeritek, általában zöldséges, húsos szoszókás alap, rajta krumplipüré hegyekben, összesüt, megesz, isteni. Én eddig Jamie halas változatát készítettem el és mindenki rajongott érte, garantáltan így lesz ez ennél a marhahúsos verziónál is.

Szerintem ebben az évben még nem is került fel húsos kaja amúgy a blogra… Hm, itt volt az ideje, egyébként sima bolognai ragut főztem hozzá, legalábbis én így készítem azt is, de bármilyen húsos variáció megteszi, akár tejszínes is, a tetejére pedig reszelhettek sajtot is. De a kurkumát ki ne hagyjátok a püréből! Meg a zellert és a karalábét se ha lehet… Több íz, több zöldség, viszont kevesebb kalória.

DSCF9286

Hozzávalók 3-4 főre:

fél kg darált marhahús

2 deci paradicsompüré

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-1 mokkáskanál szárított oregánó, bazsalikom

só, bors,

Püréhez:

1 nagy fej zeller (kb. 20 dkg)

1 nagy fej karalábé (kb. 20 dkg)

1 deci rizstejszín (sima tejszín is jó, v tejföl, tej)

1 mokkáskanál kurkuma

só, fehérbors

A karalábét és a zellert meghámoztam, egy edénybe tettem, annyit vizet öntöttem rá, hogy ellepje és puhára főztem.

Ezalatt a vöröshagymát megpároltam kevés kókuszolajon, hozzáadtam a darált húst, megvártam, míg kifehéredik, ezután rászórtam a fűszereket, megpirítottam kicsit, majd felöntöttem a paradicsomlével és még együtt rotyogtattam őket 15 percig legalább. Ha túl sűrű, pici vizet öntsetek rá. Nem baj, ha nem teljesen puhul meg a hús, hiszen a sütőben még lesz rá ideje.

A puha karalábét és zellert kisebb darabokra vágtam, hozzáadtam a fűszereket, rizstejszínt és krémesre turmixoltam. A húst egy hőálló edénybe kanalaztam, rásimítottam a pürét és előmelegített sütőbe toltam 180 fokra  még egy 25 percre, míg a teteje pirulni kezdett.

Zöldséges pulykahúsos fasírt koszorú ünnepekre

Annyira régen elmentettem már ezt a receptet, de csak tologattam mindig magam előtt, egy nagyobb vendégseregre várt. Aztán eljött az alkalom,  a (második) 18. szülinapom, ráadásul igazi tavaszi és húsvéti húsos ételről van szó, mutatós is, meló sincs vele sok, nem utolsósorban alakbarát, a sütés alatt pedig bőven van idő minden másra, szóval semmi nem szól az elkészítése ellen.

Az eredeti recept innen származik. Annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá még friss kakukkfüvet és rozmaringot, de ez tényleg ízlés dolga, hogy ki mit használ, illetve spenótból is kapható már friss, így ment hozzá az is, ráadásul ebben a formában az antispenót klubtagok sem panaszkodtak az ételre, sőt észre sem vették…. Csirkemell helyett pedig pulyka került bele. Az eredeti leíráshoz hasonlóan, én is kipróbáltam a muffintepsiben történő tojás sütést, háááát többet inkább nem… Egyrészt több ideig tart, másrészt 1 tojás felrobbant, ami 3 perc sípszót és fél óra sütőtakarítást vont maga után… Persze lehet én vótam béna, vagy a tojás, vagy a sütő…

Salátával kimondottam könnyű fogás és több hely marad aztán pár szelet torta legyűrésére… De a mondat második felét nem tőlem hallottátok!

DSCF3051Hozzávalók:

1 kg darált pulykamell

6 darab főtt tojás

2 db tojás felverve a masszába

3 marék zabpehely

1 db vöröshagyma reszelve

3-4 gerezd fokhagyma reszelve

3 db sárgarépa reszelve

20 dkg friss spenót(mirelit is jó)

só, bors

őrölt pirospaprika

2-2 kisebb ág friss rozmaring és kakukkfű

A 6 darab tojást megsütöttem muffintepsibe,n hideg sütőbe téve, 160 fokon fél óra alatt. A spenótot kevés olívaolajon megpároltam, mikor összeesett és megpuhult összeturmixoltam. Egy tálba tettem a húst, a reszelt répát, hagymákat, fűszereket, a zabpelyhet, a két felvert tojást és alaposan összedolgoztam az egészet. A tojásokat lehűtöttem, megpucoltam és hosszában félbevágtam. Belekanalaztam a kivajazott koszorúformába a massza felét, ezután a fél tojásokat sárgájukkal lefelé ráhelyeztem körben, majd befedtem őket a massza másik felével.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 90 perc alatt megsült. Én ezután kiborítottam egy tepsire és még visszatettem pár percre a sütőbe, hogy kívül is megpiruljon.

DSCF3053

 

Őszi-téli vitaminforrásaim 1. rész: A savanyú káposzta

Ősztől tavaszig a hűtőm állandó lakója. Az egyik legjobb és legolcsóbb természetes C-vitamin forrás. Biztos vagyok benne, hogy neki is köszönhetem, hogy a nátha meg sem mer közelíteni. Ha pedig mégis bátrabb lenne a kelleténél akkor sincs esélye hosszú napokra megkeseríteni az életem, mert térdre kényszerítem kiváló immunerősítő harcosaim segítségével. Közülük frontvonalon kapott helyett a savanyú káposzta. Amellett, hogy jelentős a C-vitamin tartalma, kiváló béltisztító a magas rosttartalmának köszönhetően. A kalóriatartalma pedig igen alacsony. Senkit nem fogok rábeszélni káposztaleves kúrára, az ilyesmiben nem hiszek és nem is tudom betartani. Amúgy a káposztaleves finom, én is főztem már ha jól emlékszem, köménnyel, finom fűszeres “kóbásszal” nagy sikere volt.

Első körben a nyers fogyasztására bíztatnék mindenkit, aztán kaptok egy rakott káposzta receptet is, ami egy picit kalória szegényebb, mint a hagyományos.

A savanyú káposztát nyugodtan lehet köretként vagy savanyúságként enni húsok mellé, de legtöbbször én mégis téli reggeliket szoktam ezzel kiegészíteni, főleg mikor tél derekán egyre nehezebb, sőt képtelenség jó ízű paradicsomhoz és paprikához jutni a piacokon. Tudom, hogy egyelőre október van és 20 fok és nem szeretném felgyorsítani az idő kerekét, bár néha….na jó, élvezzük és hozzuk ki a jelenből a legjobbat… azt mondják… Természetesen itt az immunrendszerünkre gondoltam, hiszen nem árt már most felturbózni és felkészíteni a zimankóra. Szóval káposztánk nyersen tökéletes rántotta mellé, vagy szendvicshez, de még egy sima vajaskenyérhez is jól esik egy kisebb kupacot elcsipegetni belőle.  Ha viszont valaki nem bír így megbarátkozni vele akkor csempésszük bele salátába, mondjuk reszelt sárgarépa és cékla mellé, némi lilahagyma társaságában, vagy próbálják ki ezt a salátát:

Narancsos-almás savanyúkáposzta saláta:

Elsőre talán bizarnak tűnhet, de meg kell kóstolni, mert valójában nagyon is harmonizálnak az ízek, sőt ugyebár jön hozzá még kevés dió és kefír fogja össze a salátát, így igazi ízkavalkádban lehet részünk. Éppen ezért semmilyen egyéb fűszert én nem kívántam hozzátenni. Füstölt sajtos pirítóst viszont annál inkább ettem mellé, így könnyű ebéd vált belőle, de a nap bármely szakában fogyasztható, akár hurka-kolbász mellé is passzolhat köretként.

DSCF2048

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg savanyúkáposzta

1 db alma

1 db narancs

1 marék dió

1 kis doboz kefír v tejföl

A káposztát kisebb darabokra vagdaltam, így könnyebb összekeverni a többi hozzávalóval. Az almát és narancsot kockákra vágtam és hozzáadtam a káposztához. Az egészet meglocsoltam a kefírrel és jól összekevertem a tetejét pedig megszórtam dióval.

Rakott káposzta rizs nélkül:

Ez az egyik kedvenc káposztás ételem, viszont mióta kipróbáltam rizs nélkül, rájöttem, hogy így is laktató és nem is igazán hiányzik már belőle. Szénhidráttartalma egy kicsit kevesebb emiatt, igaz került mellé egy néhány szelet bacon, ami ad neki egy plusz ízt, de mégsem teszi túl zsírossá az ételt és ez még nálam az ennyi bőven belefér kategóriába tartozik. A darált hús ezúttal sertés, na ezt a szót sem írtam még le egy receptben sem… Nincs különösebb bajom a disznóhússal, de egész egyszerűen ha nem eszem, nem is nagyon hiányzik. Természetesen bármilyen más darált hússal is készíthető.

DSCF2035

DSCF2038

Hozzávalók 3 főre:

40 dkg darált hús

40 dkg savanyú káposzta

pár szelet bacon

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 doboz tejföl

só, bors

2 teáskanál őrölt piros paprika

olaj

A savanyúkáposztát kisebb darabokra vagdostam, hogy könnyebb legyen bánni vele, majd kevés olajon kb. fél deci vízzel puhára pároltam nagyjából 25 perc alatt. Közben egy serpenyőben felhevítettem az olajat és üvegesre pároltam a felkockázott hagymákat, majd hozzáadtam a húst és miután kifehéredett, sóztam, borsoztam és megszórtam piros paprikával. Pici vizet is öntöttem alá és fedő alatt puhára főztem. A sütőt előmelegítettem, a bacont pedig kisebb csíkokra vágtam. Egy kisebb méretű jénai aljára leraktam a káposzta 1/3-át majd a darált hús felét és néhány darab bacont is. Erre megint káposzta következett, majd a darált hús másik fele, ismét némi bacon társaságában. Végül a maradék káposztával beborítottam az egészet,  meglocsoltam tejföllel és a tetejére került pár szelet bacon. Addig sütöttem míg a bacon megpirult.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!